16 EYLÜL, PAZARTESİ, 2024

Köklü Bir Çağdaş Sanat Girişimi: Arkas Sanat Alaçatı

Arkas Sanat’ın beşinci, Çeşme’nin ise ilk sanat merkezi olan Arkas Sanat Alaçatı geçtiğimiz temmuz ayında iki farklı sergiyle ziyarete açıldı. Arkas Sanat Alaçatı, kalıcı ve süreli sergi salonları ve her disiplinden kültür sanat etkinliklerine zemin olacak atölye alanlarıyla çağdaş sanat buluşmalarına ev sahipliği yapmayı planlıyor. Arkas Sanat Alaçatı’nın ilk sergileri ve güncel sanat dünyası içindeki önemi üzerine bir yazı.

Köklü Bir Çağdaş Sanat Girişimi: Arkas Sanat Alaçatı

İzmir’in kültür sanat hayatında yeri doldurulamaz bir dinamik yakalayan Arkas Sanat, imzalanan protokol kapsamında Çeşme Belediyesi’ne ait arazinin 30 yıllığına Arkas’a tahsis edilmesiyle beşinci sanat merkezini Alaçatı’da ziyarete açtı.

Son yıllarda Bodrum’da yükselişe geçen çağdaş sanat girişimlerinin bir kısmının belirli komüniteler oluşturduğunu izlemekteyiz. Bu elbette yalnızca yüksek sezon için geçerli değil, burada yaşamayı seçen ve genellikle büyük şehirlerden göç eden insanların ihtiyaçlarının da bir sonucu. Buna karşılık İzmir’in tatil beldelerinde benzer koşullara rağmen henüz böyle bir kümelenme oturmuş değil ve bana kalırsa bunu besleyecek olan da kültür kurumlarıyla yerel yönetimlerin ortak ve stratejik hareket etmesi. Bu anlamda Arkas Sanat’ın İzmir’deki sürdürülebilir dominasyonunu kullanmasını ve Çeşme Belediyesi’yle müşterek bir yapı oluşturmasını çok yerinde buluyorum.

Arkas Sanat, özel bir girişim olmasına rağmen İzmir kültür sanat hayatında en çok izleyiciye ulaşan, düzenli takip edilen oluşum. Gerek Alsancak’ta açtığı süreli monografik sergiler gerek koleksiyona dahil eserlerin büyük bir özveriyle yerleştirildiği mekânları (Deniz Tarihi Merkezi, Urla ve Bornova) ile kentin sanat hayatını dinamik tutuyor. Bu yönde gösterdiği gelişim ve istikrar, istem dışı olarak ona kamusal bir vazife yüklüyor. Arkas Sanat Alaçatı da bunun bir ürünü. Victor Vasarely’nin retrospektifi ve “Yeni Topraklar/New Lands” başlıklı sergiler ise açılış sergilerini oluşturuyor. Merkezde Victor Vasarely’nin koleksiyondaki farklı dönem eserlerinden oluşan kalıcı bir sergiyle modern yaklaşımlara bir girizgah sunulup sanatçının ekol oluşturma süreci izlenirken diğer yandan süreli sergi “Yeni Topraklar” ile genç sanatçıların güncel çağdaş üretimleri beğeniye sunuluyor.

Bir Ekol Yaratmak: Vasarely

Arkas Sanat Alaçatı, kalıcı sergi salonunda Victor Vasarely’nin tamamı Arkas Sanat Koleksiyonu’nda bulunan eserlerinden derlenmiş bir seçkiye ev sahipliği yapıyor. Victor Vasarely, 20. yüzyılın sanat dünyasında iz bırakan, geometrik desenler ve optik illüzyonlar üzerine yaptığı çalışmalarıyla tanınan bir sanatçı. Op Art akımının kurucusu olarak kabul edilir. Arkas Sanat Alaçatı’daki Vasarely seçkisi de sanatçının farklı dönemlerinden resim, duvar halısı ve heykel olmak üzere 30 eserinden oluşuyor.

​Çağdaş sanatın melez yapısını anlamak, modern sanatta arayışlar ve ekollerin oluşumunu irdelemekle mümkün. Vasarely bir öncü olarak bu anlamda incelenecek bir isim; Arkas Sanat’ın koleksiyon eğilimine de organik olarak eklemlenmesiyle köklü bir beğeni izleyenlere sunuluyor.

Yeni Topraklar, Daha Kat Edilecek Yol Var

Arkas Sanat Alaçatı’nın odak noktalarından biri de Arkas çatısı altında genç sanatçıların kendilerini ve potansiyellerini gösterebilecekleri bir alan tasarlamak. Buradaki ilk süreli sergi “Yeni Topraklar/New Lands”, Necmi Sönmez küratörlüğünde 40 yaş altı 155 sanatçının 157 eserine ev sahipliği yapıyor. Türkiye’den ve dünyadan 29 özel koleksiyondan derlenerek hazırlanan serginin özellikle bölgede yaşayan yeni çağdaş sanat ilgilileri oluşturacağı kanaatindeyim.

Türkiye’de ilk defa bu denli çok sayıdaki genç sanatçıyı bir araya getiren bu sergi, genç sanatçı kuşağının nasıl bir potansiyel taşıdığını ortaya çıkaran dönemsel bir sergi olma özelliği taşıyor. Sergideki 157 eser, farklı coğrafyalardan gelen genç kuşak sanatçıların içlerinde bulundukları farklı ekonomik, sosyal ve kültürel ortamlara dair bakış açılarını temsil ederken, aynı zamanda onların güncel koşullarla şekillenen deneysel çalışmalarını içeriyor. 

Objektif bir sanat tarihi yazımı eserlerin ve sanatçıların özgür bir şekilde üretimlerini gerçekleştirmesi, sürdürmesi ve eserlerin korunması ile mümkün. Son yıllarda ise ülkemizde üretmeye değil yıkıma dayalı kültür politikaları oluşturulmasını üzüntüyle izliyoruz. Bu nedenle sermaye paydaşlarının destekleri, merkezi yönetim tarafından yalnızlaştırılan entelektüellerin varlığını sürdürmesi açısından büyük rol oynuyor. Serginin bu anlamda bir başlangıç olması, önce bölgede sonra Türkiye genelinde yeni bir alan açmasını çok değerli buluyorum.

​“Yeni Topraklar/New Lands” sergisi 3 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek. Arkas Sanat Alaçatı, sergilere paralel hazırlanan söyleşi ve etkinlik takvimiyle de 12 ay boyunca sanatseverleri ağırlayacak.

0
2110
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage