İstanbul’un yeni kültür sanat mekânı Alan Kadıköy, modern Türk sanatının öncü isimlerinin 182 eserinden oluşan “XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 - PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu” başlıklı sergiyi 31 Mayıs tarihine kadar sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor.
“XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 - PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu”, İstanbul için yeni bir sergi değil. Öner Kocabeyoğlu’nun 19 yıl önce bir müzayededen satın aldığı Selim Turan’ın “Kırmızı” tablosuyla başlayan zengin koleksiyonundan oluşturulan “XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 - PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu” sergisi ilk olarak 2011 yılında Ferit Edgü küratörlüğünde santralistanbul’da sanatseverlerle buluşmuştu. Bu sergide 20 sanatçısının toplamda 433 yapıtı yer almıştı.
2011’deki sergideki eserlerden Metin Deniz tarafından bir araya getirilen 182’si ile oluşturulan Alan Kadıköy’deki sergi “XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 - PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu”nu aynı ilki gibi girişinde 20 sanatçının Ara Güler tarafından çekilmiş portre fotoğraflarından oluşan bir seçkiyle karşılıyor izleyiciyi. Buradaki fotoğraflardan sadece Ara Güler’inki Şakir Eczacıbaşı tarafından çekilmiş. 650 metrekare genişliğindeki alana bir labirent gibi düzenlenen sergi mekânı Abidin Dino, Adnan Çoker, Albert Bitran, Ara Güler, Avni Arbaş, Burhan Doğançay, Fahrelnissa Zeid, Ferruh Başağa, Fikret Mualla, Hakkı Anlı, Komet, Mehmet Güleryüz, Mübin Orhon, Nejat Melih Devrim, Ömer Uluç, Selim Turan, Yüksel Arslan, İlhan Koman, Koray Ariş ve Seyhun Topuz’un resim ve heykel çalışmalarından hayranlıkla takip edilecek sürprizli bir tur imkânı sağlıyor.
Sanatçıların işlerinin yanlarında yer alan biyografiler ise Ferit Edgü tarafından kaleme alınan orijinal metinler. Bu metinler; yolu Paris’ten geçen, Paris Ekolü ile tanışmış 20 sanatçının soyut ve figüratif eserleriyle karşılaşan izleyiciyi sanatçıların kendine has karakterleriyle de tanıştırıyor. Öner Kocabeyoğlu, koleksiyonundan böylesi zengin bir seçkinin çıkmasının sebebini şöyle açıklıyor: “Alan Kadıköy'de gerçekleşen sergi, 2011 yılında Santral İstanbul'da aynı isimle yaptığımız serginin küçük bir devamı niteliğinde. Tamamı Paris Ekolü Türk ressamlarından oluşuyor ve Ara Güler, bu ressamların portreleriyle sergiye eşlik ediyor. Paris Ekolü, yoğun olarak ilgilendiğim, koleksiyonumun ana omurgasını oluşturan, Türk resim tarihinin belki de kırılma noktasıdır diyebileceğimiz, sanatçıların çağdaşları ile aynı paralellikte eserler ürettiği bir dönem. Alan Kadıköy'de Paris Ekolü'nün bu önde gelen sanatçılarının eserleri, özel bir seçki ile sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.”
Paris Ekolü, dünya sanat tarihinde bir milat olarak kabul edilir. 1945-1960 yılları arasında yani II. Dünya Savaşı sonrası toparlanan Avrupa’da yükselen bir sanat ekolü. Paris, sanatın merkezi oluşunu Amerika’ya kaptırmış olsa da buradaki sanatçılar soyut, dışavurumcu, şiirsel bir sanat biçimi ortaya çıkarıyorlar. Bu dönemde yani 1940’larda Türkiye’den Paris’e giden ve burada çağdaşlarıyla sanatsal çalışmalarına devam eden sanatçılarımız çağdaş Türk sanatında da bir kırılma yaratıyor. Geleneği aşarak, kendi geleneğini oluşturan bu sanatçılar 20. yüzyıl çağdaş Türk sanatının yaratıcısı oldular. Avrupalı sanatçılar kadar Türk sanatçılar da uluslararası avangart sanatın temelini oluşturacak kadar etkili oldular.
“XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021” sergisi de yolu Paris’ten geçen, rengin, lekenin, kompozisyonun ve formun duyumsanabilir nitelikleriyle donanmış yüzeylerde Paris Ekolü’yle temas etmiş ve modern sanat tarihine iz bırakmış sanatçılara yeniden bakma fırsatı veriyor.
“XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 Papko / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu” Sergisi 24 Nisan 2022 tarihine kadar Alan Kadıköy’de sanatseverlerle buluşmaya devam edecek. PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu hakkında gelişmeleri @papkoartcollection , Alan Kadıköy ile ilgili gelişmeleri @alankadikoy Instagram hesabından takip edebilirsiniz.
Kapak tasarımında kullanılan eser: Fahrelnissa Zeid, Soyut Komposizyon, 1950’ler, Kağıt üzerine karışık teknik, 104x74 cm
Tanıtım slider'ında kullanılan eser: Burhan Doğançay, Sarı Patlama, 2008, Alüminyum, 125x125 cm