24 ARALIK, PERŞEMBE, 2015

Pera Müzesi ile 10 yıl

Açılışından bu yana 1 milyon 200 bini aşkın sanatsever tarafından gezilen Pera Müzesi, dün akşam İnan Kıraç ve İpek Kıraç’ın katılımıyla 10. yaşını kutladı. 

Pera Müzesi ile 10 yıl

Pera Müzesi’nin açılışı için yapılan basın toplantısına gittiğimi dün gibi hatırlıyorum. Sonrasında tek tek katlarını gezip nasıl da büyülendiğimi... O zamanlar çalıştığım gazete için ne yazmışım acaba diye arşiv taraması yaptığımda (nostaljik bir anı daha: o dönemde oturduğumuz yerden arşive ulaşmak mümkün değildi) bulduğum “Geçmiş ve gelecek Pera Müzesi’nde başlıklı yazı, 12 Haziran 2005 tarihi:

“...Açıldığı gün yaklaşık 600 kişinin ziyaret ettiği müze sanata yapılan yatırımın karşılıksız kalmadığını kanıtlıyor. Müzenin en çok ilgi gören parçalarından biri de 5 trilyon liraya satın alınarak büyük yankı uyandıran Kaplumbağa Terbiyecisi. İnan Kıraç, müze açılışında yaptığı açıklamada yıllardır biriktirdiği eserlerden ayrılmanın zor olduğunu söylese de, tüm bunları ülkeye kazandırdığı için mutluydu. Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından kurulan müze, beş kattan oluşuyor. 1893'te Mimar Achille Manoussos tarafından yapılan bina, kısa bir zaman öncesine kadar "Bristol Oteli" adıyla tanınıyordu. 2002'de vakıf tarafından satın alındı ve depreme dayanıklı olmadığı için yıkılarak, dünya standartlarında bir müze inşa edildi...”

Dün akşam İnan Kıraç ve İpek Kıraç’ın katılımıyla gerçekleştirilen basın yemeğinde, önce Özalp Birol bu 10 yılın nasıl geçtiğini anlattı kısaca. Ardından Sayın İnan Kıraç konuşmasına 80’li yıllardan bahsetti, Suna Kıraç’la birlikte bu alana yatırım yapmaya nasıl karar verdiklerinden... Ve yine 10 yıl öncesinde bahsettiği gibi özlediği eserleri ancak gelip burada gördüğünden... Sevdiği eserlere özlemi belli ki dinmemişti... 

Pera Müzesi

10 Yıl Nasıl Geçti?

Bu 10 yıllık süreçte Pera Müzesi, sanatın farklı alanlarından usta sanatçıları ülkemizdeki sanatseverlerle buluşturdu: Jean Dubuffet, Henri Cartier-Bresson, Rembrandt, Niko Pirosmani, Josef Koudelka, Joan Miró, Akira Kurosawa,  Marc Chagall, Pablo Picasso, Fernando Botero, Ikuo Hirayama, Frida Kahlo, Diego Rivera, Goya, Alberto Giacometti, Grayson Perry, Cecil Beaton...

Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri

Diğer taraftan açıldığından bu yana her yıl New York School of Visual Arts, Japan Media Arts Festival, Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi, Marmara Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi gibi dünyadan ve ülkemizden sanat kuruluşlarıyla işbirliği yaparak açtığı sergilerle genç sanata yer verdi. Çocuklar ve gençler için yapılan Pera Eğitim atölyeleri, sinematek günlerini hatırlatan Pera Film gösterimleri, alternatif müzik yelpazesine yer verdiği “Genç Çarşamba” ve “Uzun Cuma Konserleri” ile hayatımızda bir yer edindi.

Üryan, Çıplak, Nü Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü 

Ve Pera Müzesi 10. Yılını, 7 Şubat 2016’ya dek sürecek “Bu Bir Aşk Şarkısı Değil: Video Sanatı ve Pop Müzik İlişkisi ” ve “Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü” adlı iki kapsamlı sergi ile tamamlıyor.

2005 yılından bu yana 1 milyon 200 bini aşkın sanatsever tarafından ziyaret edilen müzenin gelecek programını merak edenler için hemen yazalım: Metafizik sanatın büyük ustası İtalyan ressam “Giorgio De Chirico”nun eserlerinden oluşan kapsamlı bir sergiyi izleyeceğiz. Aynı zamanda Huma Kabakcı Koleksiyonu'ndan seçilen eserlerden oluşan “Anı ve Süreklilik” sergisi 2016’nın ilk sergilerinden olacak.

0
13943
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage