18 KASIM, CUMA, 2016

Portfolyo Günlerini Masaya Yatırdık

Akkök Holding sponsorluğunda gerçekleşen Mamut Art Project bu sene beşinci yılına giriyor. Mamut’a projenizle başvurmadan önce başvuru için hazırladığınız portfolyonuzla ilgili sorularınızın cevabı ve görüş almak için Kasım ayı boyunca her perşembe ve cuma Mamut Portfolyo Günleri’ne katılabilirsiniz. Mamut Portfolyo Günleri’ni yürüten Tuba Kocakaya ile portfolyo günlerini enine boyuna konuştuk.

Portfolyo Günlerini Masaya Yatırdık

Portfolyo Günleri’nin başlama hikayesi nasıl oldu?

Her şey aslında ilk yıl başladı. Gelen proje başvuru dosyaları ya çok düzensizdi, ya ciddi boyutta bilgi eksikliğiyle doluydu ya da yanlış formatlarda sunulmuştu. Gerçekten yetenekli olduğunu düşündüğümüz insanların sırf projelerini yanlış ya da eksik sundukları için seçilmediğini görünce çok üzülüyorduk. “Nerede eksik yapıyoruz”u sorduğumuz bir noktaydı bu ve tam da orada Portfolyo Günleri fikri ortaya çıktı. 

Portfolyo Günleri’nde ortalama kaç kişiyle görüşüyorsun?

Genelde 60-70 kişiyi buluyor. 

©Nazlı Erdemirel

Portfolyo günlerinin bu konuda gerçekleştirilen seminer ya da

etkiliklerden farkı ne?

İnsanlar tekil, birebir iletişimde daha çok yol katediyorlar. Yüz yüze konuşmak onlar için daha yapıcı ve keşfedici bir sürecin kapılarını aralıyor. Kafası çok karışık olanlar, ne yapmak istediğini bilmeyenler ya da sadece bir şey danışmak için gelenler olabiliyor. Onların hikâyelerini dinleyip özel çözüm önerileri iletmek daha faydalı oluyor.

Bu ciddi mesai isteyen bir süreç olsa gerek.

Herkesle tek tek görüşüyoruz ve bir kişiye yarım saat ayırıyoruz. O kadar kısa sürede ve çok sayıda insanla görüşmek tabii kolay olmayabiliyor. Ancak karşımdaki kişinin heveslenerek kalkması benim için çok mutluluk verici bir süreç tabii. 

Peki öğrencilerin, yeni mezunların ya da genç sanatçıların bu portfolyo sunumu konusunda duydukları ihtiyacın sebebi nedir? Bu sürecin okul döneminde aşılması gerekmiyor mu?

Okulda kimse böyle bir eğitim vermiyor ne yazık ki. Bizim yaptığımız da bir eğitim değil, danışmanlık olarak görülmeli. Okullarda, mezun olmadan önceki son yılda böyle bir eğitim verilmeli diye düşünüyorum. Güzel sanatlarla ilgileniyorlar, bu konuda üretim yapıyorlar ve hayatları boyunca kendilerini bir yerlere sunacaklar. Yurt dışında öğrenciler son yıllarını hep portfolyo hazırlamaya ayırırken bizde bu konu hep eksik bırakılıyor.

©Nazlı Erdemirel

Görüşmelerde nelerle karşılaşıyorsun?

Mesela gelen kişi fotoğraf çekiyor ve bir bütünlüğü olmadan, ne çekmişse hepsini getiriyor. Ama çalışmalarına nasıl bakacağını, nasıl bir gözü olması gerektiğini ya da bunları nasıl kategorize edeceğini bilmiyor. Bir sergi nasıl olur, bir serileme nasıl gerçekleşir gibi bakış açıları eksik olabiliyor. Bütün çalışmalarını ekliyor örneğin. Oysa biz onun editleme yeteneği ve bakış açısını da merak ediyoruz. Ben de karşımdakine doğru soruları sorarak kendini keşfetmesini sağlıyorum. Hiçbir zaman “şunu yapmalısın, bunu yapmalısın, şöyle olmalı” demiyor, sadece sorular sorarak hem karşımdakini anlamaya çalışıyor hem de onun kendisini keşfetmesini sağlıyorum. Dosya hazırlamak insanlarda bazen sınav stresi etkisi yaratabiliyor. 

Siz genel olarak ne bekliyorsunuz peki Mamut başvurularında?

İlk önce, neler yaptığını ve katıldığı sergileri, kendisini tanıtan bir yazı, olabildiğince sade, net ve öz bir proje tanımlaması ve başvuracakları işlerin sunumu. Gerçekten doğru soru sorulduğunda, zaman verilip emek harcandığında herkes kendisini doğru anlatıp sunabiliyor. Bazıları çok kapalı kutu gibi olabiliyor ama didikledikçe o kutunun içinden hazineler çıkabiliyor. Böyle şeyler yaşadıkça çok mutlu oluyorum.

Görüşmenin ardından ne oluyor?

Bana yeniden mail atıyorlar. Yorumlarımı soruyorlar. İnceleyip eksik, havada kalan bir şey var mı ya da teknik açıdan bir sıkıntı var mı diye bakıp revizelerimi söylüyorum. 

Başvurmak isteyen herkes portfolyo günlerine katılmak zorunda mı?

Hayır, zorunda değil. Bazı sanatçılar bu konuya hakim, çözümlemiş ya da yolunu bulmuş. Kendisi ve projeyle ilgili daha net. Portfolyo günlerine gelenler biraz daha fikir almak ve net olamadıkları konuları konuşmak için başvuruyorlar. 

©Nazlı Erdemirel

Portfolyo Günleri’nin nasıl etkileri olduğunu düşünüyorsun?

Her geçen yıl daha iyi geri dönüşler alıyoruz. İlk yıl ile geçen yılı karşılaştırdığımda mutlu oluyorum. Sanatçı teşvik ve yönlendirmelerle çok farklı bakış açıları kazanıyor. Kişi kendi üretiminin farkına varıyor. Şevklenen de çok oluyor. Geçen yıla baktığımda Portfolyo Günleri’ne gelen ve portfolyosunu bu yönlendirmelerle revize edip seçilen sanatçıları görüyorum. Demek ki işe yarıyor diye düşünüyorum. 

*Akkök Holding sponsorluğunda gerçekleşecek 5. Mamut Art Project'e başvurular 2 Aralık 2016'ya kadar devam edecek. Mamut Portfolyo Günleri ücretsizdir. Sınırlı sayıda slot olduğu için e-mail gönderme sırası göz önüne alınacaktır. Randevu almak için tuba@mamutartproject.com adresine e-mail atabilirsiniz.

0
8546
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage