İlk olarak 2001 yılında "Proje 4L İstanbul Güncel Sanat Müzesi" adıyla sanat dünyasına katılan, 2005 yılından itibaren Proje4L|Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi" adı altında varlığına devam eden Elgiz Müzesi'ne uğradık. (Ben yazının devamında kısa olması sebebiyle Elgiz Müzesi olarak belirteceğim.) Türkiye'nin ilk çağdaş sanat müzesi olan Elgiz koleksiyonu; Tracey Emin, Jan Fabre, Barbara Kruger, Cindy Sherman, Andy Warhol, Peter Halley, Paul McCarthy ve Robert Rauschenberg gibi çağdaş sanatın dünyadaki önemli isimlerinin eserlerine yer veriyor.
Müzenin 'Genç Koleksiyonerler' sergisinde Ahu Büyükkuşoğlu Serter, Ebru Özdemir, Hüma Kabakçı, Mehmet Ali Bakanay, Tansa Mermerci Ekşioğlu’nun koleksiyonlarından eserler bulunuyor. Küratörlüğü Haşim Nur Gürel ve müze ekibi tarafından kurgulanan ve tasarlanan sergide birçok Türk sanatçının yanı sıra uluslararası sanatçıların eserleri de yer alıyor.
İşlerden biraz bahsetmek gerekirse; Ahu Büyükkuşoğlu Serter ile başlayalım. Serter 'ailedeki yaşanmışlıkları ve değişen zevklerini yansıtan' koleksiyonundan; Ahmet Oran, Azade Köker, yaz aylarında Arter'deki sergisinde gönlümüzü çalan Mat Collishaw, Ramazan Bayrakoğlu, Robert Montgomery'nin işlerini bizlerle paylaşıyor. Ebru Özdemir seçtiği eserlerle estetik ve içerik kaygılardan öte düşünsel ve duygusal bağlar kurduğunu söylüyor. Sergide koleksiyonundan eserlerinde günlük imajlara yer veren Emin Ansen Atilla, Haluk Akakçe, Klara Kristalova, Sophie Calle, tüm hiperrealistikliğiyle Taner Ceylan'ın eserlerini görüyoruz.
Uzun uzun anlatılacak pek kıymetli eserler olmalarına rağmen ‘bu bir rota yazısı’ deyip tutuyorum kendimi ve sakince devam ediyorum. Hüma Kabakçı'nın koleksiyonundan paylaştıkları oldukça beynelmilel fakat bir yandan da kendi içerisine uyumlu olan parçalardan oluşuyor. Genç sanatçılara sık sık rastladığımız serginin bu bölümünde de; eğlenceli diliyle Ardan Özmenoğlu, Erinç Seymen, sarsıcı videosuyla Nezaket Ekici, Shahpour Pouyan, Susan Hefuna ile karşılaşıyoruz. Mehmet Ali Bakanay kendisini 'risk alan bir koleksiyoner' olarak tanımlıyor. Sergide koleksiyonundan yer alan parçalar Hatice Güleryüz, Hera Büyüktaşçıyan, Necla Rüzgar, 'Dollar' yerleştirmesiyle Patrick Kovacovsky ve Yüşa Yalçıntaş. Son olarak, Tansa Mermerci Ekşioğlu'nun koleksiyonundan işlere baktığımızda Ali Taptık, modern iş dünyasına okkalı bir eleştiri olan Kriz ve Kontrol video işiyle Burak Delier, Iman Issa, Nilbar Güreş, Volkan Aslan gibi yükselen genç sanatçılar ile karşılaşıyoruz.
Ajandanıza not etmenizi tavsiye edeceğimiz 'Genç Koleksiyonerler' seçkisi çeşitli paralel etkinliklerle birlikte 7 Mayıs'a kadar devam edecek. Detaylı bilgiler şurada bulunabilir: http://www.elgizmuseum.org/
Gelelim ARTNEXT'e. Maslak Windowist Tower'da yer alan ARTNEXT, 2012 yılından beri sanatseverlerle buluşuyor. Hüseyin Suna 'Farkındalık' isimli sergisiyle gerçek ve kurgunun üzerindeki örtüyü kaldırmayı hedefliyor. Bronz ve ahşabın yanısıra kompozit malzemelerin yer aldığı denemeler yapan sanatçının form arayışı hâlen devam ediyor.
20 yıldır ürettiği işler ile birçok ödüle layık görülen sanatçı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Heykel Bölümü'nde lisans öğrenimini tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi'nde yüksek lisansına devam etti. Şuan Mimar Sinan Üniversitesi'nde Heykel Bölümü'nde doktora programını sürdürüyor. 'Farkındalık' teması ekseninde biçimlenen sergide, bronz ve ahşap gibi geleneksel malzemeler çağdaş bir yorumla sunuluyor. Sergi 19 Nisan’a kadar ziyaret edilebilir. İlgilileri şöyle alalım: http://www.artnext.org/
En başta da bahsettiğim gibi hazır o taraflara doğru uzanmışken Zorlu Center’daki merak ettiğimiz ‘British Masters' Editions’a da uğradık. Sergide Damien Hirst, Gary Hume, Marc Quinn ve Paul Morrison'un edisyonları yer alıyor. Sanatçıların kendilerine has etkileyici üsluplarıyla savunmasızca başbaşa kaldığımız seçkiyi kaçırmamanızı tavsiye ediyoruz.
Eserlerinde ölüm temasıyla karşılaşmaya aşina olduğumuz, Young British Artists grubunun önemli isimlerinden Damien Hirst, ‘The Soul’ serisinden rengarenk kelebeklerle yer alıyor sergide. Minimalist tarzıyla bilinen Gary Humebu sergide, "Paradise Four" ve "Paradise Five" isimli iki işiyle görülebilir. ARTER’de sergisi devam eden Marc Quinn ise 2010 yılında ürettiği sekiz parçadan oluşan pigment baskı tekniğindeki yapıtları ile serginin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Son olarak da alıştığımız perspektif kurallarını ters yüz eden Paul Morrison, siyah beyaz çiçek desenleri ile sergiye farklı bir renk katıyor.
Baharı renkli karşılamaya kararlı olan Zorlu Center’daki ‘British Masters' Editions’ 4 Mayıs’a kadar gezilip görülebilir. Detaylar: http://www.zorlucenter.com/