25 NİSAN, PERŞEMBE, 2019

“Sanat Herkesin Hayatının Bir Parçası Olmalı”

“Herkes için ulaşılabilir sanat” sloganıyla yola çıkan Step İstanbul, Çağdaş İstanbul ve Tomtom Designhood iş birliğiyle Tomtom Kırmızı’da ve İtalyan Lisesi’nde gerçekleşiyor. Tasarım ve sanatı birleştiren proje, erişilebilir sanatı keşfetmeye çağırıyor.

“Sanat Herkesin Hayatının Bir Parçası Olmalı”

25 – 28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlik; galeriler, sanatçılar, sanat inisiyatifleri, sanat profesyonelleri, koleksiyonerler ve koleksiyonerliğe ilk adımını atmak isteyenleri Tomtom Kırmızı ve İtalyan Lisesi’nde ağırlayacak. Proje kapsamında CI Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rabia Güreli, Tomtom Designhood Genel Müdürü Ayşegül Temel, Küratör Bala Gürcan, Proje Yöneticileri Pelin Aktaş ve Çiğdem Akyürek ile sohbet ettik.

Rabia Güreli (CI Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı)

Step Istanbul, İstanbul sanat piyasasındaki hangi boşluklara dokunmayı planlıyor?

Contemporary Istanbul ziyaretçileri arasında yapılan araştırmalar ve tutulan istatistiklerden yola çıkarak sanat iştahı olan, öğrenmek, izlemek ve içinde daha fazla yer almak isteyen sanatseverlerin olduğunu gördük. Bu gerçekten yola çıkarak sanatseverleri  daha yoğun olarak çekmek, heyecanlandırmak amacı ile Step Istanbul’u hayata geçirdik “herkes için ulaşılabilir sanat” fikrini savunarak sanatı erişilebilir bir olgu olarak ifade etmeyi amaçlıyoruz. Proje, katılımcılarına ve ziyaretçilerine sunduğu uygun fiyatlar ile herkesi adım adım sanata yaklaştırıyor.

Disiplinler arası programı ile sanata ilgi duyan, sanatı öğrenmek ve sanat hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen herkesi İtalyan Lisesi’nin bahçesinde gerçekleşecek ve ücretsiz olarak dinleyici olabileceğiniz “Step Talks” konuşma programına davet ediyoruz. Step Istanbul, alışılmış fuar konseptinin dışına çıkarak keyifli bir festival ortamı yaratma amacında. Sanata ilgi duyan herkesi yaratacağımız bu ortamın bir parçası yapabilirsek ne mutlu bize.

Rabia Güreli

Step Istanbul erişilebilir sanat mottosuyla dikkat çekiyor. Bunu nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz? 20.000 TL’yi aşmayacak şekilde seçilen işlerin dışında bu konuda farklı bir planlamanız var mı?

Belirlediğimiz fiyat aralığı 500  TL ile 20.000 TL arasında. Bu fiyat aralığında  özgün,  edisyon, baskı  alınabilecek. Herkesin kendi beğenisi ve  bütçesine uygun  bir eser bulacağını düşünüyoruz. 

Programda CI Editions’ın da yer alacağını duydum. CI Editions bu etkinlikte nasıl konumlanacak?

CI-Editions, Contemporary Istanbul’un çeşitli sanat yayınlarının biçimsel ve tasarım boyutlarının tanıtımını yapmayı hedefleyen ve 2015 yılında başlayan projesidir. CI Editions’ın amacı öncelikle, sanat edisyonlarının sanat üretimi sürecinde önemli bir rolü olduğunu göstermek ve bu edisyonların farklı kitlelere ve sanatseverlere ulaşmasını hedeflerken yeni koleksiyoncuları da sanat ortamına kazandırmaktır. Sanatın toplumda daha fazla entegre olması gerektiğinin önemine inanan CI-Editions girişimi edisyonlarla, seçkin ve ayrıcalıklı sanat kavramına farklı bir bakış açısı sunmaktadır.

Diğer yandanCI-Editions geleneksel edisyon olarak yayımlanmış sanat eserlerini farklı bir alana taşır. CI-Editions girişiminde sanatseverler ve koleksiyonerler; baskı alanında sınırlı sanat çalışmaları (asitle yedirme, taş baskı, serigraf, dijital baskı vs.), sanatçı kitapları, fotoğraf, video, heykel/obje, neon ve akustik vinil ve diğer medyaları da içine alan geniş bir yelpazeye ulaşabilirler. Step Istanbul’un dinamik ve erişilebilir felsefesine uygun olarak katılımcılar arasında yer alacaktır. 

Step Istanbul’u tanımlarken “Step Istanbul, Contemporary Istanbul hayata geçirildiğinden beri aklımızda olan bir projeydi” sözlerini kullanıyorsunuz. Projenin hayata geçmesi için neden bu kadar süre beklendi, bu sürede projenin gelişimi için çalışmalar yapıldı mı?

Uzun yıllardır tüm Türkiye’de çağdaş sanatın gelişmesi, yurt dışında bilinirliğinin artması için birçok proje gerçekleştirdik. ICE, CI Mag dergilerini yayımladık, çağdaş sanat, koleksiyonerlik üzerine kitaplar bastık, İstanbul dışında birçok ilde hem üniversitelerde öğrencilere hem de üniversite dışında koleksiyonerlere/koleksiyoner adaylarına ulaşabileceğimiz konferans programları düzenledik. Bodrum’da genç sanatçılar için bir misafir sanatçı programı başlattık.

Yurt dışında birçok şehirde, sergi, konuşma programları ve davetler düzenledik, CI Editions ile farklı disiplinlerde çalışan sanatçılarla beraber sanat edisyonları ürettik, farklı bir kanal açmayı hedefledik, yeni koleksiyonerlere, gençlere ulaşmaya çalıştık. Geçen sene Çağdaş İstanbul Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı’nı kurduk. Tüm bu çalışmalarımız adım adım bizi Step Istanbul’a  getirdi. 

Pelin Aktaş (Proje Yöneticisi)

Çağdaş İstanbul ve TomtomDesignhood iş birliğiyle hayata geçen Step Istanbul fikri nasıl ortaya çıktı?

Step Istanbul, Contemporary Istanbul bünyesinde tasarladığımız ve yıllardır hayata geçirmeyi arzuladığımız bir projeydi. CI ziyaretçileri arasında yaptığımız araştırmalar sonucunda izleyicilerinin %64'ünün 35 yaş altı, sanatı öğrenmek ve sanatla daha yakından ilgilenmek isteyen gençler olduğunu gözlemledik ve bu kitleye ulaşmayı hedefleyerek yola koyulduk diyebiliriz. Bu yolda, başta CI Galeri Destek Programı olmak üzere pek çok projede CI olarak bir araya geldiğimiz KreaGayrimenkul’ün bünyesinde yer alanTomtomDesignhood markası ortağımız oldu.

Step Istanbul’un temelinde sanatın ulaşılabilir olması fikri yatıyor. “Sanat, herkesin hayatının bir parçası olmalı” fikri ve paralel etkinlikleriyle disiplinler arası bir program oluşturan Step Istanbul’da galeriler, sanat inisiyatifleri ve sanatçı kolektifleri yer alacak. Fiyat aralığı 500 TL’den başlayarak 20.000 TL’yi aşmayacak eserler sanatseverler ile buluşacak. Asıl amaç ise herkesi sanata “bir adım” yaklaştırmak olacak.

Pelin Aktaş

Son olarak Step Istanbul’da yer alacak sanatçı seçimleri neye göre yapıldı, kriterleriniz nelerdi?

Açıkçası ilk aşamada biz sanatçı seçimlerini katılımcılarımıza bıraktık. Ancak sürecin devamında Step Istanbul ekibi ve katılımcıların ekipleri bazı temel unsurları göz önünde bulundurarak ilerlediler.

Bu unsurlardan biri eserlerin değerlendirilmesiydi. Step Istanbul sizlerin de bildiği üzere 500 TL ve 20.000TL aralığında erişilebilir sanat eserlerinin sanatseverlerle buluştuğu bir etkinlik. Bu noktada sanatseverlerin akıllarında pek çok soru işareti oluşabiliyor. Katılımcılarımızın belirlediği eser fiyatlarını küresel standartlar çerçevesinde değerlendiriyoruz. Çoğunlukla erişilebilir olgusu insanlarda eserlere biçilmiş “indirimli” fiyatlar gibi bir algı yaratıyor. Fakat burada var olan eserlerin değerlerini düşürmekten değil gelecekte değerlenmesi beklenen ve “umut vaat eden” sanatçıların eserlerine verilen erişilebilir etiketlerden bahsediyoruz. Biz de ekip olarak bu standart çerçevesinde fiyatları değerlendiriyoruz.

Son olarak en önemli kriterimiz olan “sanatta demokratikleşme” yine hem ekibimizin hem katılımcılarımızın gayreti ile başarıya ulaştı. Bu konuda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. 250’nin üzerinde sanatçımızın katılımı ile 25 Nisan’da ziyaretçilerimizle Tomtom Kırmızı’da buluştuk.  

Rugül Serbest, Otoportre III, tuval üzerine yağlıboya, 32x32 cm, 2018

Bala Gürcan (Küratör)

Step Istanbul kapsamında birçok paralel etkinlik gerçekleşecek. Step Talks bunların en dikkat çekenlerinden biri. Sizin içerik danışmanlığını yaptığınız Step Talks programında nelerle karşılaşacağız?

Step Talks programında, sanata ilgi duyan genç bir izleyici kitlesini, sanatın farklı alanlarından yeni nesil konuşmacılar ile bir araya getirmeyi amaçlıyoruz. Etkinlikle paralel olarak, sanata bir adım daha yaklaşmak isteyen bireyler için, sektörün içerisinden kişileri dinleyebilecekleri ve keyifli vakit geçirebilecekleri bir alan yaratmayı hedefledik. Programda yerel ve küresel sanat ekosisteminde güncelliğini sürdüren ve birincil önem taşıyan konulara yer verdik.  İlk edisyonda, “Küresel Sanat Dünyasının Güncel Dinamikleri”, “Sanat Üretimi Üzerine Diyaloglar”, “Güncel Sanatı Yorumlamak: Sanat Eleştirisi &Küratöryel Pratikler” ve “Gelecek Şimdi: Dijital Alanlar ve Yeni Medya Sanatı” ana başlıkları altında farklı konuşmalara yer verilecek. Bu konuşma programı kapsamında, katılımcıların sektörel ve kişisel deneyimlerini paylaşabilmeleri için yenilikçi ve açık bir platform sunmayı umuyoruz.

Bala Gürcan

Ayşegül Temel (Tomtom Designhood Genel Müdürü)

CI ekibi ile sizleri bir araya getiren felsefe neydi?

Sanatın herkes tarafından ulaşılabilir olması fikrini anlatmaya çalışıyoruz. Bu ortak düşünce bizi Step Istanbul projesinde buluşturdu. Hem proje ortağı olmak hem de TomtomDesignhood olarak etkinliğe ev sahipliği yapmak bizim için çok anlamlı. Step Istanbul ile sanat coşkusunun Tomtom sokaklarına taşmasını ve herkesin heyecanımıza ortak olmasını arzu ediyoruz. 

Ayşegül Temel

Step Istanbul ’un Tomtom Mahallesi’ne yansımaları nasıl olacak?

Step Istanbul projesi bizim için çok önemliÇağdaş İstanbul ortaklığıyla ilk defa bu kapsamda bir sanat projesini mahalleye getirmiş olacağız. Sanat ile sokağın etkileşiminin önemini uzun süredir konuşuyorduk. Hasan Bülent Kahraman Bey’in de daha önce söylediği gibi sanat zor ve karmaşık bir kavram. Farklı bilgi ve anlayışların olması kaçınılmaz. Sosyal medyada bir sanat sözlüğü projesi başlattık. Temel kavramların bilgisini vermekle başladık. Bunu yaparken en yakın çevremizi de işin içine dahil etmek istedik. 40 senedir mahallede büfe işleten işletme sahibine “sanat galerisi nedir?” sorusunu yönelttik ve kendi bakış açısıyla cevabını aldık. Sanata bir adım yaklaşmak böyle de bir şey. Üzerine düşünmeye, bilmeye yöneltmek. Elbette görmek, izlemek, deneyimlemek. Bölge halkı ile bu projeyi birbirinden ayıramayız. Ayırmıyoruz da. Bu şekilde birbirimizi tanıyor ve sahipleniyoruz. Step Istanbul projesiyle tam olarak da yapmak istediğimiz bu. Öncelikle sanatın ulaşılabilir olması önemli, bir sanat eserine sahip olma düşüncesi ardından geliyor.

Step Istanbul boyunca sergiler sanatseverlerle buluşurken, İtalyan Lisesi bahçesinde çok zengin bir konuşma ve panel programı herkese açık olacak. Tomtom Kaptan Sokak etkinlik süresince ziyaretçilerin yeme-içme ve müzik ile bir araya gelebileceği mini duraklar sunuyor olacak.

Çukurcuma’dan Galatasaray’a kadar katılımcı sanat galerileri paralel programlar ile etkinliğe dahil olacak. Diğer yandan mahallenin küçük esnafı da bizimle birlikte hazırlanıyor. Büfeler menülerini zenginleştiriyor, mağazalar vitrinlerini yeniliyor. Mahalle ekonomisinde ciddi bir hareketlenme yaşanacak. Tüm bunları yaparken de amacımız İstanbul’a yeni yaratıcı bir mahalle kazandırmak. Ulusal ve uluslararası boyutta İstanbul’un keşif rotalarından biri olmak. 

Ramazan Can, Düşene birde siz vurun, 2019, Duralit Üzerine Akrilik, 39x30 cm

Çiğdem Akyürek (Proje Yöneticisi)

Step Istanbul ayrıca mekân seçimiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Tomtom Kırmızı ve İtalyan Lisesi’nde gençleri neler bekliyor?

Tomtom Mahallesi’nin tarihi geçmişi, sokak kültürü ve diğer taraftan da güncel sanat Step Istanbul kapsamında bir araya geliyor. Aynı zamanda, genç ekiple birlikte bizim jenerasyonumuzun keyifle vakit geçirebileceği etkinlik ve organizasyonlar kurguladık. Sanatla daha önce ilgilenmemiş ama ilgi duyan kişiler için kendilerini rahat hissedebilecekleri, samimi bir alan yaratmak istedik. Koleksiyonerliğe başlamak isteyenler için iyi bir fırsat, diyoruz ki “Hadi sen de sanata bir adım at!”. Bu yaşlar bence sanat alımı için önemli, bu kültürün yerleşmesi ve şekillenmesi için ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi. Tüm bunların haricinde bölgede vakit geçirmek isteyenlere de güzel sürprizlerimiz olacak. Partiler, söyleşiler, eğlence… Tamamını burada söylersem olmaz tabii, sosyal medya hesaplarından Step Istanbul'u takip edin. Artık her şeyin dijitaleşmeye doğru gittiği bir dönemdeyiz, bu değişim ve dönüşümü de projede yansıtmak istedik.

*Step İstanbul 28 Nisan’a dek ziyaret edilebilecek.

0
10430
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage