24 MART, PERŞEMBE, 2016

Şehrin Bilindik Öğelerine Farklı Bir Bakış

Seydi Murat Koç, şehir-mimari ilişkisi üzerine üretimleriyle dikkat çeken belli bir kalıp ve forma sıkıştırılamayacak bir sanatçı. Kentsel dönüşümü kendi tarzında eleştiriyor ve izleyiciyi “Bir de bu açıdan bakın” diyerek kendi dünyasına davet ediyor.

Şehrin Bilindik Öğelerine Farklı Bir Bakış

Bildiğimiz, alışık olduğumuz, her gün yanından geçtiğimiz objeleri bir de Seydi Murat Koç’un gözünden görmeye ne dersiniz? Tüm bu objelere çok başka anlamlar yükleyişiyle dikkat çeken sanatçının tarzının en belirgin özelliği ise eserlerinde işlediği kent hayatı ve kent-mimari ilişkisi. Bundan olsa gerek, üretimlerinde sıklıkla geometrik desenler ve mimari öğeleri kolaj tarzında harmanlayarak kullanıyor. Şehrin bunaltıcı, gürültülü ve karmaşık ortamının içinden fırlayan Antik Yunan ve Roma heykelleri Koç’un ironik bakış açısının da habercisi aslında.

Konseptlerini oluştururken tekniği ikinci planda bırakarak kavrama yöneldiğini söyleyen sanatçı, tek bir tekniğe de bağlı kalmıyor. Sınırlayıcılıktan uzak ve minimal tarzı, çalışmalarında rahatlıkla görülebiliyor. Seydi Murat Koç da üretimlerinde kentsel dönüşüme değinen isimlerden. 2011 tarihli Teğet serisinde son dönem mimari odaklı politikaya gönderme yaparak AKM’ye teğet geçen bir UFO, Haydarpaşa Gar Binası’na teğet geçen bir uçak resmetmişti.

Seydi Murat Koç ©Nazlı Erdemirel

Sanatçının son sergisi "Vertigo ve Yerçekimi", Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman küratörlüğünde Galeri KHAS'ta açıldı. Sergi yaşadığımız dünyanın verilerini başka bir bakış açısından değerlendiriyor. Vetrigo ve Yerden Yüksek serilerinden eserlerin yer aldığı sergide sanatçının alışık olduğumuz tarzının bir simgesi olarak kent silüetleri, binalar, gökdelenler ile karşılaşıyoruz. Şehrin bilindik öğelerine Koç'un gözünden bakıyoruz. Sergi 10 Haziran’a dek ziyaret edilebilecek.

Vertigo ve yerçekimi serisinden no 3, tuval üzerine yağlı boya ve akrilik 149cmx149cm 

Koç, 15 Nisan’da ise Arnavutköy’deki Joint İdea’da “Tabula Rasa” isimli sergisiyle sanatseverlerle buluşacak. Geçmiş işlerinde insan zihnini ve psikolojisini şehir, binalar, heykeller, tanklar, savaş uçakları gibi metaforlarla anlatan sanatçı, bu sefer bağımsız noktaları birleştiren çizgiler, renkler, taramalar, kimi zaman keskin kimi zaman daha yuvarlak hatlar, dokularla karşımıza çıkacak. Sanatçı “Tabula Rasa” serisinde zihinsel haritalarımızın yansımalarını ortaya koyacak.

Tabula Rasa 4, 25x25cm, 2016

Sanatçı hakkında:

1981 yılında Akşehir’de doğan Seydi Murat Koç, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim Anasanat Dalı’ndan mezun oldu. Aynı üniversitede yüksek lisansına devam eden Koç, şu anda Doğuş Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.

RH+ sanat dergisinin düzenlediği 2005 Yılı Genç Ressamı seçilen sanatçı, ardından birçok karma ve solo sergiye dahil oldu. O dönemlerden beri katıldığı sergilerin yanında birçok ödül de kazandı ve bu süreçte yedi seri üretti. 

0
6270
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage