Sanatçı Raşit Altun’un şair Sertaç Çıralı’nın şiirlerinden ilhamla resmettiği eserleri “Akaşa” başlığı altında, 20 Ocak - 20 Mart 2022 tarihleri arasında Tam Finans | Sanat’ta izleyicilerle buluştu. Şiir ve resmi aynı düzlemde buluşturdukları sergileri üzerine Altun ve Çıralı ile konuştuk.
Türkiye’nin önde gelen finans şirketlerinden Tam Finans’ın genç sanatçıları desteklemek, yeni oluşumları yakalamak ve gelişmekte olan yaklaşımları takip etmek amacıyla kurduğu Tam Finans | Sanat, güncel sanat programıyla sanatseverleri ağırlıyor. Tam Finans | Sanat, içindeki çocuğa sahip çıkan genç ve yaratıcı insanların platformu olarak konumlandırılıyor.
Sanatçı Raşit Altun’un, şair Sertaç Çıralı’nın şiirlerinden ilhamla resmettiği eserleri “Akaşa” başlığı altında, 20 Ocak - 20 Mart 2022 tarihleri arasında Tam Finans | Sanat’ta izleyicilerle buluştu. Farklı disiplinlerin ortak üretimini merkeze alan sergi, şiir ve resmi aynı düzlemde bir araya getirdi ve yaratıcılığın dozunu arttırıp yeni dünyaların kapılarını araladı.
René Char’ın şiirlerinden ilhamla desenler çizen Pablo Picasso, Salvador Dali, Joan Miro, Alberto Giocametti, Henri Matisse, Vasiliy Kandisky, Georges Braque, Max Ernst’in çalışmalarını bir araya getiren “René Char: Yaşamı, Sanatı ve Şiirleri” adlı kitap iki farklı sanat disiplinin birbirini nasıl beslediğini, dönüştürüp geliştirdiğini gözler önüne seriyor. Tanımların bulanıklaştığı, sınırların ortadan kalktığı ve multidisipliner üretimin yoğunlaştığı günümüzde benzer bir üretim şeklini sanatçı Raşit Altun ve şair Sertaç Çıralı’da görebiliyoruz.
Sanatçı Raşit Altun
Şiirler vesilesiyle hayatınızda yeni ufuklara yol alabilme olanağı yakaladığınızı ve her şiire çizdiğiniz resmin bambaşka bir hikâyesi olduğunu söylüyorsunuz. Etkilendiğiniz, ilginç anısı olan bir şiirin resme dönüşme hikâyesini sizden dinleyebilir miyiz?
Her şiir bende ayrı bir etki bıraktı. Ama “Kaplumbağa” şiiri beni çok etkiledi. Galiba kendimden bir şeyler bulmamdan da kaynaklanıyor. O resimde hiç insan figürü kullanmamaya karar verdim. Çünkü o kaplumbağa biziz aslında.
Sergi, sanat yoluyla farklı dünyalardaki insanların ortak paydada buluşabileceğini bizlere gösteriyor. Gelecek projelerinizde sizi benzer iş birliklerinde görebilecek miyiz?
“Akaşa” bugüne kadarki en etkili sergilerimden biri oldu çünkü aynı kuşaktan, farklı sanat dallarında iki kişinin açtığı ortak, özel bir sergi. Sertaç’a çok şey borçluyum. Kesinlikle tekrar yapabilirim. Aynı frekansı yakaladığım herkesle çalışırım. Paylaşmak konuşmayı gerektirir. Bu tür projelerde karşınızdaki kişilerden çok şey öğreniyorsunuz. Bu sizin ufkunuzun genişlemesini sağlıyor.
Şair Sertaç Çıralı
Kurumsal kimliğiniz dışında şiirlerinizle hayata farklı bir perspektiften bakıyorsunuz. İşaret Kuşağı’ndan çıkan, mitolojik temalarla yazdığınız üçüncü şiir kitabınız serginin de ana eksenini oluşturuyor. Şiir çalışmalarınız devam edecek mi, yakın zamanlı projeleriniz arasında neler var?
Evet devam ediyor ve edecek. Ben edebiyat dergilerine çok önem veriyorum. Türkiye’de güncel yazın sanatının can damarı olarak görüyorum ulusal ve yerel edebiyat dergilerini. Şiirlerimi paylaştığım dergiler var, bu paylaşımlarım devam edecek. Ayrıca tüm akışın şiirlerden oluştuğu bir tiyatro oyunu kaleme aldım. Muhtemelen yeni kitap çalışması bu dosya olacak. Bir sonraki hayalim de bu kitap ile şiirlerimin sahneye taşınması.
Bu iş birliği devam edecek mi sizi yeni projelerde bir arada görecek miyiz?
“Akaşa” bir kitap bütünlüğüne geldikten sonra bir hayal kurmuştum ve bu hayal yolumuzu kesiştirdi. Raşit o hayali benim kurduğumun öyle ötesinde somutlaştırdı ki iyi ki karşılaşmışız diyorum. Her baktığımda bu eserlere ilham vermiş olmak benim için tarifi mümkün olmayan bir mutluluğa dönüşüyor. “Akaşa” sergisi yüksek etkileşim ve pek çok ortak düşünsel temeli bir araya getiren yoğun bir kesişim oldu bizim için. Aynı eşikten birlikte geçen insanların beraber yol kat etmesinden normal bir şey yoktur. Güzel bir dostluk ve sıkı bir bağ oluştu aramızda. Bu nedenle Raşit Altun’la beraber çalışmak hem çok keyifliydi hem de büyük bir ayrıcalık oldu bu projede. Yeni projeler olmasını isterim. Ayrıca bu tarz birliktelikler sadece bizim için değil pek çok farklı sanat disiplini için de yeni fikirlere dönüşür, farklı sanat dallarını ve sanatçıları bir araya getirecek yeni kapılar açılmasına vesile olursa çok mutlu oluruz.