10 MART, PAZAR, 2013

Sotheby'sTürk Çağdaş Sanatı Müzayedesi

Türkiye piyasası, yeni gelişmekte olan bir “yükselen piyasa”. Uluslararası koleksiyonerleri, genç ve değişik yelpazede sanatçılarla tanıştırmak istiyoruz”.

Sotheby'sTürk Çağdaş Sanatı Müzayedesi

Elif, eminim sen de biliyorsundur. Müzayede için sanatçı ve eser seçiminizde bir çok eleştiri alıyorsunuz. Biraz bize müzayedeye hazırlanış sürecinizi anlatır mısın?

Müzayede senede bir kere oluyor. Eser kabul süremiz teknik olarak bir yıl ama asıl süreç, son altı ayda başlıyor ve tamamlanıyor. Önce bir “Wish List” yapıyoruz, hangi sanatçıları hedeflediğimizi belirliyoruz.


Müzayedeye eser toplarken belli bir stratejiniz var mı?

Bazen direk olarak koleksiyoneri de aradığımız oluyor ya da Fransa’da , Türkiye’de Ortadoğu ve Amerika’da verdiğimiz reklamlar sayesinde, satış yapmak isteyen sanatseverler doğrudan bizi arıyorlar.


Peki çok genç sanatçılarımız da oluyor. Onların değerleri nasıl belirleniyor? Bu kadar genç sanatçı çıkarmak bana, Türk sanatının gelişimi açısından biraz sakıncalı geliyor, neden böyle bir yol izliyorsunuz?

Unutmamak gerekir ki Türkiye sanat pazarı bizim için bir “emerging market”, yeni gelişmekte olan bir piyasa. Dolayısıyla biz genç sanatçıların eserlerini uluslararası bir platformda göstererek, hem onların eserlerini daha geniş bir sanat çevresine tanıtmak istiyoruz; hem de yabancı koleksiyonerlerin daha çok ilgisini çeken belli bir fiyat aralığına hitap ediyoruz. Uluslararası koleksiyonerleri genç ve değişik yelpazede sanatçılarla tanıştırmak istiyoruz.

​Siz müzayede çerçevesinde Türk Çağdaş Sanatı’nın tanıtımı için ne gibi aktiviteler yapıyorsunuz? Alınan sonuçlar gösteriyor ki buna büyük ihtiyaç var; ya da müzayede lokasyonunuzu Türkiye’ye taşımak gibi bir fikriniz var mı?

Sotheby’s olarak global stratejimiz “Source globally, Sell locally” Bir başka deyişle, eserleri dünya çevresinden bir araya getirip, bizim için yerel olan dünyanın en büyük sanat merkezleri New York, Londra ve Hongkong gibi uluslararası platformlarda satışa sunmak. Her ne kadar Türk sanat pazarı uzun bir geçmişe sahip olsa bile, yurtdışındaki müzayede geçmişi, 2009 yılında başladı. 

Zamanla ilginin artacağına, müzayedelerin daha başarılı olacağına inanıyorum. Dünya çapında büyük bir şirket olduğumuz için her ülkeden küçük , büyük bir çok koleksiyonerlerle kuvvetli ilişkilerimiz var. Örneğin müzayede kataloglarımız ve Sotheby’s Art Auction dergimiz sayesinde dünyanın her köşesinde Türk Çağdaş Sanatı’nı tanıtıyoruz. iPad uygulamamız ve internet sitemizde de uzmanlarla yapılan müzayede tanıtıcı video söyleşileriyle de daha genç bir kitleye ulaşabiliyoruz.

0
5567
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage