26 ŞUBAT, CUMA, 2016

Yabancı Galerilerle Çalışan 10 Yerli Sanatçı

Son yıllarda yabancı galeriler tarafından temsil edilen sanatçılarımızın sayısı oldukça arttı. Bu sanatçılardan bir kısmı yurt dışında daha kolay tanınmak için bir kısmı da Türkiye’deki galerilerle çalışmak yerine uluslararası galerilerle çalışmayı yeğlediği için bu seçimi yapıyor. Bakalım kimler hangi galerilerle nasıl çalışıyor…

Yabancı Galerilerle Çalışan 10 Yerli Sanatçı

Taner Ceylan - Paul Kasmin Gallery

Hiperrealist diliyle dikkat çeken Taner Ceylan son birkaç yıldır New York’taki Paul Kasmin Gallery ile birlikte çalışıyor. Sanatçının son sergisi olan “We Must Now Say Goodbye” da ekim ayında Paul Kasmin Gallery’de gerçekleşmişti.

Geçmişte Galerist ile çalışan Ceylan, kendisine yabancı bir galeri ile çalışmanın nasıl etkileri olduğunu sorduğumuzda sorumuzu şöyle cevaplamıştı: “Benim için Londra ya da New York’taki portfolyosunda 80 tane sanatçı olan bir galeriden öte sanatçısıyla yakından ilgilenecek bir galeri olması daha önemliydi. Dolayısıyla sanatçısıyla birebir teması olan bir galericiyle çalışmanın resimlerim ve sanat hayatım için en sağlıklısı olacağını düşündüm. Bunun ne kadar doğru bir karar olduğunu şimdi daha net anlıyorum. Uluslararası görünürlük, yeni projeler, aklınızdan geçen her türlü sergi ve gösterim için Türkiye’nin dışında olmanız, en azından dışarıyla bağlantınız olması gerekiyor. Paul Kasmin ekibi sanatım adına hayal ettiğim şeylerin gerçekleşmesi için benimle birlikte bir emek harcıyor, adım adım ilerliyoruz.” Sanatçı ile daha neler konuştuğumuzu merak edenler için röportaja göz atabilir.

Taner Ceylan 

Ahmet Güneştekin - Marlborough Gallery 

Resmin küçük yaşlardan beri tutkusu olduğunu söyleyen Ahmet Güneştekin, geleneçi tarzdaki resimleri, ışık, gölge, perspektif ve kaba fırça darbeleriyle kendi özgün tarzını yakalamış bir sanatçı.

Sanatsal üretimini Anadolu, Mezopotamya ve Yunan kültürleriyle besleyerek var eden sanatçının iki heykel ve altı resimden oluşan “Million Taşı” isimli sergisi, 56’ıncı Venedik Bienali’yle eş zamanlı olarak La Pietà’da sergilenmişti. Sanatçı çalışmalarına New York’tan Marlborough Gallery birlikteliğiyle devam ediyor.

Ayşe Erkmen - Galerie Barbara Weiss

Berlin ve İstanbul arası yaşamını sürdürüp üretimde bulunan Ayşe Erkmen ise Galerie Barbara Weiss ile çalışıyor. 54. Venedik Bienali’nde “Plan B” yerleştirmesi ile Türkiye’yi temsil eden sanatçı, yurt dışında birçok sergiye katılıyor. Erkmen son olarak Ann Veronica Janssens ile birlikte S.M.A.K.’da yer aldı. 

Ayşe Erkmen

Canan Tolon - Anglim Gilbert Gallery

Canan Tolon’un 1984’te Berkeley’de açılan ilk kişisel sergisinin ardından eserleri, aralarında Ankara, İstanbul, New York, Chicago, San Francisco ve Paris’in de bulunduğu pek çok merkezde izlendi. Çalışmalarına Kaliforniya’da devam eden sanatçı, süreklilik, sentez, kombinasyon gibi kavramları ele alıyor.

“Ağır” isimli sergisiyle nisan-mayıs ayında Galeri Nev İstanbul’da yer alan Canan Tolon, sanatçıları arasında Louise Bourgeois gibi isimlerin de yer aldığı San Franciscolu Anglim Gilbert Gallery tarafından temsil ediliyor. 

Canan Tolon

Hale Tenger - Green Art Gallery

1960, Izmir doğumlu olan Hale Tenger İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor. Sosyal, politik, felsefi meseleleri ve toplumu konu alan sanatçı, eserlerinde alışılmadık malzemelere, heykel, ses ve videoya sıkça yer veriyor. Tenger, şu anda Dubai’den Green Art Gallery tarafından temsil ediliyor.

Hale Tenger 

Nevin Aladağ - Wentrup Gallery

Yaşamına ve çalışmalarına Berlin’de devam eden Nevin Aladağ’ın yerleştirme, video ve performansları birçok uluslararası müze ve bienalde gösterildi. Son olarak “Sights and Sounds: Turkey” isimli sergiyle Jewish Musuem’da yer alan sanatçı Berlinden Wentrup Gallery ile çalışıyor.

Nevin Aladağ

Nilbar Güreş - Galerie Martin Janda 

Viyana ve İstanbul’da yaşayıp üretimine devam eden Nilbar Güreş,  Viyanalı galeri Galerie Martin Janda ile çalışıyor. Görüntü üretimi, performatif bir yaklaşım ve kültürel gözlem üzerine kurulu olan sanatçının işleri toplumsal cinsiyetin, kavramsal mekan kurgusunun ve hikayeci sahnelemenin arasında şekillenerek, fotoğraf, kolaj, desen ve video gibi formlara dönüşüyor.

Nilbar Güreş

Ramazan Bayrakoğlu - Galerie Lelong

Film kareleri, gazeteler ve dergilerden gözüne çarpan, dikkatini çeken fotoğrafları yepyeni bir sanat diliyle tekrar dönüştüren Ramazan Bayrakoğlu, Paris’teki Galerie Lelong tarafından temsil ediliyor.

Sanatçıyla gerçekleştirdiğimiz röportajda Paris’te bir galeriyle çalışmak ile İstanbul’da bir galeri ile çalışmak arasında ne gibi farklar olduğunu sormuştuk. Kendisi sorumuzu şu sözlerle cevapladı: “Çok net bir ifadeyle söylersem Türkiye’den farklı olarak sanatçıyı galeriye para kazandıran sözleşmeli bir işçi gibi görmüyorlar. Kişisel olarak bu deneyimimden fazlasıyla memnunum.”

Ramazan Bayrakoğlu

Sarkis - Galeri Nathalie Obadia

Venedik Bienali 56. Uluslararası Sanat Sergisi, Türkiye Pavyonu’nda Respiro başlıklı yerleştirmesi yer alan Sarkis, yurt dışında en çok ismi geçen sanatçılardan biri. Sanatçı Paris’ten Galeri Nathalie Obadia ile birlikte çalışıyor.

:mentalKLINIK - Louise Alexander Gallery

Yasemin Baydar (1972, İstanbul) ve Birol Demir’den (1967, Ankara) oluşan sanat ikilisi :mentalKLINIK, transdisipliner dille hissiyatı arttırılmış bir gerçeklik sunarak yeni bir diyalog kuruyor. Başlangıcından bugüne ele aldığı konu, onu sunma biçimi ya da malzeme seçimiyle alışılmış / bakılmış / tüketilmiş olanın ardındaki boşluğu temeline oturtan bir pratiği baz alan :mentalKLINIK, Londra’dan Louise Alexander Gallery tarafından temsil ediliyor. 2015 yazında İtalya'nın Sardunya adasında yer alan Porto Cervo'daki galeride bir sergileri gerçekleşmişti.

mentalKLINIK

0
24721
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage