23 KASIM, PERŞEMBE, 2017

Yeni Mezun Genç Sanatçılar BASE’te Bir Araya Geliyor

Türkiye’nin yeni nesil sanatçıları, 21-24 Aralık’ta İstanbul’da, Galata Rum Okulu’nda bir araya geliyor. Kolektif, güzel sanatlar yeni mezunlar platformu olarak dikkat çeken BASE, birçok farklı disiplinden çalışmayı aynı çatı altında topluyor.

Yeni Mezun Genç Sanatçılar BASE’te Bir Araya Geliyor

Baskı, cam, enstalasyon, fotoğraf, görsel iletişim tasarımı, grafik tasarımı, heykel, resim, seramik, Türk el sanatları ve video kategorilerinde, 51 farklı üniversiteden 1000’e yakın başvuru alan BASE’te Türkiye’nin dört bir yanından 31 üniversiteden, 108 sanatçı adayının toplam 116 yapıtı sergilenecek. Her biri farklı bir tecrübe ve göze sahip uluslararası isimlerin seçtiği yeni mezun sanatçı adaylarını buluşturacak etkinliğin kürasyonunu küratör, sanat yazarı, akademisyen Derya Yücel üstleniyor.

​BASE kapsamında yakında açıklanacak olan pek çok panel ve söyleşi de gerçekleşecek, 32 panelde 75 konuşmacı sanatseverlerle buluşacak. Mezuniyetten profesyonel sanat hayatına geçişlerinde sanatçılara destek olmayı amaçlayan BASE; aynı zamanda galeri, koleksiyoner, sanatsever ve yaratıcı endüstrilerin de genç yetenekleri keşfetmesine aracı olma misyonu taşıyor. HP, Intel, Kale Grubu ve TEB Özel eş sponsorluğunda gerçekleşecek olan BASE hakkındaki görüşlerini 23 kişiden oluşan uluslararası seçici kuruldan dinledik.

Zafer Geyikci

BASE’in 23 kişilik seçici kurulunda Türkiye’den ve dünyadan değerli isimler bulunuyor. Delfina Foundation'ın kurucusu Aaron Cezar, Borusan CEO’su ve koleksiyoner Agah Uğur, sanat yazarı ve eleştirmeni, akademisyen Ahu Antmen, koleksiyoner Aslı Bilge, koleksiyoner&sanat yazarı Banu Çarmıklı, İstanbul Modern Sergiler ve Programlar Direktörü Çelenk Bafra, The Armory Show'un Direktörü Deborah Harris, Galerist yönetici direktörü Doris Benhalegua, sanatçı Ergin İnan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve koleksiyoner Erol Bilecik, sanatçı Hera Büyüktaşçıyan, fotoğraf sanatçısı Murat Germen, ressam Neş’e Erdok, New York Academy of Art’ın dekanı Peter Drake, Galerie Voss direktörü Rudiger Voss, Daire Sanat kurucusu Selin Söl, grafik tasarım sanatçısı/art direktör Stephan Bundi, Spot Projects kurucusu/ koleksiyoner Tansa Mermerci Ekşioğlu, Piartworks kurucusu Yeşim Turanlı, grafik tasarımcı Yeşim Demir ve heykel sanatçısı Ziyatin Nuriev.

Mizgin Tünçer

Seçici kurul üyeleri BASE için ne dedi?

Galerist Yönetici Direktörü Doris Benhalegua Karako: BASE, ince düşünülmüş kurgusu ile Türkiye genelinde sanat öğrencileri için eşitsizlik anlamına gelebilecek mesafeleri kaldırarak sanat izleyicisi ve profesyonelleri için yeni bir keşif alanı sağlarken gençlere ilk adım için teşvik edici bir imkân sunuyor.

New York Academy of Art Dekanı Peter Drake: Genç sanatçıların herhangi bir uluslararası platformda tanıtılmalarının harika bir fikir olduğunu düşünüyorum. BASE, Türkiye'deki sanat öğrencilerinin sofistike olduklarını ve ilerici fikirlerle meşgul olduklarını da açıkça gösteriyor. BASE’i ziyaret edeceklere, politik enstalasyonlardan, içsel motivasyonla yaratılan resimlere kadar pek çok çalışmayla karşılaşmaya, hem etkinlenmeye hem de düşünmeye hazır olmalarını söylemek isterim.

Seramik Sanatçısı Alev Ebuzziya Siesbye: BASE sayesinde bir sürü okuldan bir sürü iş görebildiğim için çok memnunum. Hiç de kolay olmayan bir işi başardığınız için kutlarım. Başvurularda birbirinden çok değişik işler olması sevindirici. Benim için asıl ilginç olan, işlerin öğrencileri anlattığı kadar öğretmenleri de anlatması. Serginin yerli ve yabancı ziyaretçiler için önemli bir kaynak olacağını, ilginç karşılaştırmalara ve yorumlara yol açacağını düşünüyorum.

Fotoğraf Sanatçısı Murat Germen: BASE'in sanatın farklı ortam ve platformlardaki paylaşımı ile farklı nesilleri bir araya getirmede önemli bir görev üstlendiğini düşünüyorum. Sürdürülebilir olmasını dilerim. BASE sergisini gezmekte fayda var, çünkü ülkedeki güzel sanatlar eğitiminin bir güncellemesini, İstanbul'un en güzel sergi salonlarından birisinde görmek kayda değer bir tecrübe olacak.

Murat Germen

Sanat Tarihçisi Doç. Dr. Ahu Antmen: BASE, Türkiye’de yeni mezun sanatçı/tasarımcı adayları aracılığıyla gençlerin görsel kültür oluşumuna olası katkılarını değerlendirebileceğimiz dikkate değer bir proje. Ülkemizde bireyin yaratıcılık serüveninin sınırlarına ve sınırsızlığına dair sorular sorabileceğimiz önemli bir platform haline gelebilir. Devam etmesini dilerim.

Koleksiyoner, Sanat Yazarı Banu Çarmıklı: Yelpazenin geniş olması beni sevindirdi. Her mecradan, farklı okullarda farklı sanat üretimlerinin devam ettiğini görmek heyecan vericiydi. BASE, yenilikçi ve motive edici bir girişim. Bu tür projelere Türkiye çağdaş sanat ortamımızın daha çok ihtiyacı var, sürekliliğini diliyorum. BASE, Türkiye’deki sanat üretiminin geleceğine dair bilgi sahibi olmak açısından, genç sanatçı adaylarının eğilimlerini ve pratiklerini takip edebilmek için mutlaka görülmeli.

Heykeltraş Ziyatin Nuriev: Başvurular arasında gelecek vaat eden çalışmalar var. Bu gençler daha yolun başında. BASE'nın de amacı, bu genç insanlara yalnız olmadıklarını, birilerin onları önemsediğini ve onlarla ilgilendiğini ve inandığını hissetirmek. Tanınmış ve popüler sanatçıların sergisini gezmek keyiflidir ama genç, daha yolun başında olan ve kimsenin tanımadığı gençlerin sergisini gezmek daha ilginç ve heyecanlıdır çünkü karşına ne çıkacağını bilemezsin.

Daire Galeri Kurucusu Selin Söl: Bu sene mezun olan sanatçı adaylarının başvurularını ilgiyle inceledim. İçlerinde beni çok heyecanlandıran çalışmalar ve sanatçı adayları oldu. Bunlardan bazıları özgünlükleriyle, bazıları içerikleriyle bazıları da yapım teknikleriyle ön plana çıkıyordu. Sadece İstanbul, İzmir ve Ankara gibi sanat alanında geniş olanaklar barındıran şehirlerden değil, Türkiye'nin her köşesinden oldukça başarılı başvuruların gelmesi beni ayrıca çok memnun etti. Bazı yeni mezunların şimdiden sanatsal tarzlarını ve çizgilerini oturtmuş olduğunu görmek de beni sevindiren noktalardan biri oldu. BASE, Türkiye'de gerçekten eksikliği duyulan bir yeri dolduracak. Bildiğim kadarıyla yurt genelinde böyle geniş kapsamlı bir yeni mezun sergisi daha önce yapılmadı. Üç büyük şehrimiz dışında kalan güzel sanat fakültelerinden öğrencilerin eserlerinin sanatın merkezi haline gelmiş İstanbul'da sergilenme imkânı bulması ve aynı zamanda sanat izleyicisinin de bu mezunların çalışmalarını görebilme imkânını yakalayacak olması iki taraf için de bulunmaz bir fırsat. Ziyaretçiler Türkiye'nin her köşesinden gelen genç yeteneklerin çalışmalarını görme fırsatı elde edecek. Bu sergiyi gezerek sanatsal anlamda Türkiye'nin çeşitliliğine ve zenginliğine de şahitlik etmiş olacaklar.

Selin Söl

İstanbul Modern Sergiler ve Programlar Direktörü Çelenk Bafra: BASE seçici kuruluna davet edildiğimde ilk kez görsel kültür ve sanat eğitimi veren okulların yeni mezunlarını bu ölçüde ciddiye alan, Türkiye’nin sanatçı adaylarına çalışmalarını uluslararası sanat profesyonellerine tanıtma ve küratörlü bir sergiyle izleyiciye sunma fırsatı veren bu girişimi desteklemek istedim.

Uzman bir ekibin farklı deneyim ve bilgi alanlarına sahip geniş bir seçici kurulla ve doğru ortaklıklarla yürüttüğü bu projenin en önemli başarısı Türkiye’nin tüm kentlerine ulaşabilmiş olması. Seçim sürecinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen başvuruları görmek, özellikle de enstalasyon, grafik ve video alanındaki üretimdeki artışı fark etmek beni sevindirdi. BASE gibi ciddiyetle planlanan bir organizasyon ve sergi genç bir sanatçının hayatını değiştirebilir. Kariyerine kısa vadede etkisi olmasa bile genç bir sanatçı için Galata Rum Okulu gibi karakteristik bir binada sergi yapmak ve kendi kuşağından diğer sanatçıların sergideki çalışmalarını görüp onlarla tanışmak azımsanacak bir şey olmasa gerek. Seçici kurul üyesi olarak BASE’in sunduğu imkânlardan yararlanması ileriki çalışmaları için özellikle fark yaratacak sanatçıları seçmeye dikkat ettim, Aralık’taki sergide seçilen sanatçılarla bizzat tanışmayı ise heyecanla bekliyorum.

Galerie Voss Kurucusu Rüdiger Voss: BASE'in dünyada eşsiz olduğunu düşünüyorum. Karşılaştırabileceğimiz başka bir platform yok. Evet, Almanya'da genç sanatçılara sanat ödülleri veriliyor ama genelde sanatçıların çalışacağı bir tema oluyor. Son olarak, ortaya çıkan eser, sanatçının tam aynası olmuyor. Buna karşılık BASE, sanatçılara bir tema sunmuyor ve onlara her türlü özgürlüğü sağlayıp her şeye izin veriyor. BASE, ziyaretçilere günümüz sanatı hakkında çok güzel fikir sunuyor. Ziyaretçiler, genç sanat akademileri mezunlarının ilgilendiği, uğraştığı konuları ve neyin yanında ya da neye karşı olduklarını görme fırsatı elde ediyor. Fotoğraftan Geleneksel Türk Sanatları’na kadar her şey yer alıyor. Bence en olumlu olan, başvuruların uluslararası sanat dünyasının çeşitli konularında aktif olan 20 kişilik bir jüri tarafından incelenmesi. Çok sayıda etkileyici çalışma var, öyle ki seçmek oldukça zor oldu. Sosyal etkileşimli, çarpıcı ve çok pozitif çalışmalar yer alıyor. Özellikle grafik tasarım ve video kategorisinde. BASE’i, sanat akademilerinin yeni mezunları için önemli bir sıçrama tahtası olarak görüyorum. Mezunlar BASE sayesinde küratörler, kurumlar ve ilgili kişilerle bir araya gelme ve daha büyük kitlelere açılma imkânı şansı bulacaklar. Bu da genç sanatçıların geleceği için çok önemli olabilir.

0
13664
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage