29 NİSAN, ÇARŞAMBA, 2015

Yenilikçi ve Alternatif Bir Fuar: GOSS

2-3 Mayıs tarihleri arasında on dört yetenekli sanatçıyı Kollektif House'da bir araya getirecek olan GOSS'un kurucuları Jeremie Germond ve Clarisse Gorokhoff ile sohbet ettik.

Yenilikçi ve Alternatif Bir Fuar: GOSS

Merhabalar öncelikle GOSS’un arkasındaki iki ismi tanıyalım. Jeremie Germond ve Clarisse Gorokhoff kendinizden biraz bahsedebilir misiniz?

Beş yıl önce Erasmus değişim programıyla İstanbul’a geldik ve burada tanıştık. Paris Sorbonne Üniversitesi’nden İşletme ve Felsefe bölümlerinden mezun olduk.

Sanatsever olmamızın yanı sıra farklı seviyelerde de olsa sanatla da ilgileniyoruz. Clarisse 2010 yılında Paris’te bir sergi açtı, çoğunlukla akrilik ve sulu boyayla çalışma tercih eden ve yüzlere odaklanan bir sanatçı. Jeremie ise sıkı bir sanat takipçisi.

İstanbul’daki sanat ortamını sevmemize ve birçok başarılı sanatçı olduğunu düşünmemize rağmen burada sanatın galeriler ve koleksiyonerler tarafından fazla yönlendirildiğini düşünüyoruz. Sanatın özgürlüğü desteklemesi ve bu bağlamda bağlantılar kurması gerektiği fikrindeyiz. Ayrıca Türkiye’de sanatın çok pahalı olduğunu düşündüğümüz için de böyle bir sanat projesi oluşturmaya karar verdik.

GOSS ismi nereden geliyor, anlamı nedir?

Fransızca kökenli bir isim olan goss sokak dilinde ‘çocuklar’ anlamına geliyor. Bu ismi seçmemizin sebebi özgürlüğü yansıtıyor olması. Çocuklar bazen edepsiz ve arsız olabilirler fakat hiçbir zaman kibirli değillerdir.

Bir yetişkin ile çocuk arasındaki en önemli fark çocukların zaman ve mekân anlayışı kendilerine bağlıyken yetişkinler zaman ve mekâna bağlı olarak yaşar. GOSS’un en büyük amacı özgürlüğü yeniden keşfedebilmek.

Bir de kısaca hâlâ duymayanlar için GOSS’tan bahsetmenizi rica edeceğim.

GOSS her mevsim farklı disiplinlerden bir grup ümit vadeden sanatçıyı bir araya getirecek. İlk etkinlik oldukça ilham verici bir mekân olan Kolektif House’da gerçekleşecek. Sanatçıların çoğu Türk olsa da uluslararası sanatçılar da var. GOSS’un başlıca amaçlarından biri kaliteli sanatı ulaşılabilir kılmak, diğeri ise; sanat eseri aracılığıyla sanatçıyla sanatsever arasında gerçek bir diyalog oluşmasını sağlamak.

Eserlerin satışında bir fiyat aralığı belirlenmiş. Bu fiyat aralığını belirlerken neyi amaçladınız?

Fiyatlara baktığımız zaman zaten şu anki sanat piyasasıyla kapışamayacağımız ortada. Bunun ötesinde en büyük amaçlarımızdan biri ulaşılabilir sanat ortamı oluşturmaksa ona göre fiyatlar belirlemeliyiz.

Eğer standart bir Türk insanının aylık geliri 1000 TL civarındaysa ve galeriler sanat eserlerini bunun on katı fazla bir fiyatla satıyorsa yalnızca elit ve ayrıcalıklı kesime hitap ettiklerini inkar edemezler. İnsanları sanatın onların da hayatının bir parçası olduğuna inandırabilmek için bu yüksek standartlı finansal denklemleri bozmamız gerekiyor. İşin en ilginç yanlarından biri ise bu teklifi götürdüğümüz sanatçıların çoğu bu fikre oldukça sıcak yaklaştı. Yalnızca galeriler tarafından şımartılmış birkaç tanesi şüpheyle yaklaşıp teklifimizi reddetti. Bizim düşüncemize göre sanatçılar kendilerinin yeni bir Jeff Koons olduklarını varsaymadan önce gerçek değerlerini kanıtlamalılar. Bu da yalnızca ayrıcalıklı küçük bir kitle ile değil, gerçek sanatseverler tarafından bilinip kabul edilmeleriyle gerçekleşebilir.

Fuar kapsamında kaç sanatçı yer alıyor. Bu sanatçılar neye göre seçildi. Arka planda bir jüri var mı?

Projeye katılacak sanatçıları direkt olarak duygularımıza ve zevklerimize göre seçtik. İnternette umut vadeden sanatçıları bulmak için gerçekten çok fazla zaman harcadık, sitelerini portfolyolarını tek tek inceledik. Ama bunun dışında başarılı sanat danışmanımız Rabia Çiftçi tarafından önerilen sanatçıları da dikkate aldık. Bu uzun süreli seçimlerin sonucunda seçtiğimiz sanatçılarla direkt olarak iletişime geçtik ve pozitif diyaloglar kurabildiklerimizle çalışmaya karar verdik. Bu süreçte sanatçıların atölyelerini de ziyaret edip hem işlerini hem kendilerini daha yakından tanıma fırsatı da bulduk.

Fuarda karma işler ile mi karşılaşacağız yoksa ağırlıkta olan bir disiplin var mıdır?

GOSS olarak her şekil ve formda sanat eseri olmasını destekliyoruz, tek koşulumuz insanın aklını başından alacak kaliteli işler üretilmesi. Kolay bir konsepti olan ve üretim aşamasında pek bir emek ve çaba gerektirmeyen işlere karşı biraz şüpheci olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu nedenle sanatçının fikriyle birlikte bir bütün olabildiği işleri seçmeyi tercih ediyoruz. Eğer bize ilham veriyorsa o zaman kavramsal ve post modern sanatçılarla da çalıştığımız oluyor. 

Bir sanatçının GOSS’a katılabilmesi için gerekli olan şeyler nelerdir?

GOSS ile çalışmak isteyen sanatçılar bize web sitemiz üzerinden ulaşabilir. Eğer çalışmalarını beğenecek olursak kendisinden işlerinin yüksek çözünürlüklü görsellerini, kendisini hem İngilizce hem Türkçe ifade ettiği bir yazıyı ve bir de fotoğrafını göndermesini istiyoruz. Bu şekilde sitemizde bir profilini oluşturmuş oluyoruz.


http://goss-art.com/en/

0
5721
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage