Kovan Ajans’ın kurucuları Beste Bal ve Gamze Erentürk ile hem ajansın Türkiye’de ve dünyada sürdürdüğü çalışmaları hem de bu yıl ilk kez düzenleyecekleri İstanbul Uluslararası Çocuk Edebiyatı Festivali’ni konuştuk.
Müziğini 50’li ve 60’lı yılların Yunan müziği ile 80’li ve 90’lı yılların pop müziğinin bir karışımı olarak tanımlayan, “Nomad”, “Charmed”, “Girl Supreme” gibi hitlerle tanıdığımız şarkıcı ve söz yazarı Σtella ile merak ettiklerimizi konuştuk.
Zorlu PSM’nin bu yıl sekizinci kez müzikseverleri “çok sesli festival” ruhuyla buluşturmaya hazırlandığı, üç farklı sahnede 20’den fazla sanatçıyı ağırlayacağı MIX Festival presented by %100 Müzik’i Zorlu PSM Genel Müdür Yardımcısı Levent Dokuzer ile konuştuk.
CABININ EŞ Direktörü Deniz Erbaş ile bu yıl dokuzuncu kez gerçekleşen Çanakkale Bienali’nin bugününü, dönüm noktalarını, neleri temsil ettiğini ve geleceğe dair öngülerini konuştuk.
Grammy ödüllü sanatçı SEAL ile 12 Ekim akşamı İstanbul’da vereceği konser öncesinde müzik endüstrisindeki değişimi, hayata bakışının üretimlerine etkisini ve yeni albüm hazırlıklarını konuştuk.
Bu yıl yedinci kez İstanbul’u fotoğraf ile buluşturacak 212 Photography Istanbul’un hiç ara vermeden devam eden yolculuğunu, multidisipliner programını, yapay zekânın fotoğrafa etkisini ve festivale dair merak ettiklerimizi kurucu direktörü Banu Tunçağ ile konuştuk.
Bu yıl altıncı kez Kaş’ı caz müzikle buluşturacak Kaş Caz Festivali’nin ayrıntılarını direktörü Serdar Karatepe ile konuştuk.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye İş Bankası ana sponsorluğunda düzenlenen, 21 yıldır Bodrum’u bale ve dans ile buluşturan Türkiye’nin ilk bale festivali Uluslararası Bodrum Bale Festivali, 22 Ağustos’a kadar Türkiye’den ve dünyadan önemli toplulukları sahnesinde ağırlayacak.
Vuslat’ın emanet kavramını odağına alarak ürettiği heykel, resim, şiir, ses ve enstalasyon çalışmalarından oluşan, Ebru Yetişkin’in küratörlüğünde izleyici ile buluşan “Emanet” başlıklı sergisi üzerine bir yazı.
Bu yıl üçüncü kez İstanbul’a müzikle dolu bir hafta sonu yaşatacak +1 Sunar: Gezgin Salon Festivali’ne sayılı günler kala Salon İKSV Direktörü Deniz Kuzuoğlu ile hem Salon’un bu sezonu nasıl geçirdiğine hem de festivalin bu yılına dair merak ettiklerimizi konuştuk.
Borusan Sanat Müdürü Aydın Dorsay’a sezon boyunca BİFO, Borusan Müzik Evi ve Borusan Quartet ile müzikseverleri zengin bir programla buluşturan Borusan Sanat’ın bu yılı nasıl geçirdiğine, dijital yayınlarına devam eden borusansanat.tv’ye ve yeni sezona dair merak ettiklerimizi sorduk.
Seramik sanatçısı ve tasarımcı Riella Baruh ile sanatsal yolculuğunu, çalışmalarının odağına aldığı terapi kavramını ve son sergisi “Self Therapy”yi konuştuk.
Her yıl farklı disiplinlerden sanatçılarla zengin bir seçki sunan, Türkiye genelinde bağımsız yetenekleri sanat profesyonelleri ve sanatseverlerle buluşturan Mamut Art Project’in 11’inci edisyonunda yer alan fotoğraf sanatçıları Baran Efe Öztürk, Burçin Esin ve Süreyya Kağan Tekkaya ile seçtikleri medyumdan seçkide yer alan işlerine merak ettiklerimizi konuştuk.
Bu yıl 52’nci kez dünya müziğini İstanbullu müzikseverlerle buluşturacak İstanbul Müzik Festivali’ni direktörü Efruz Çakırkaya ile konuştuk.
Aslıhan Ünaldı ile yazıp yönettiği ilk uzun metrajlı filmi Suyun Üstü’nün ortaya çıkış ve çekim hikâyesine, temsil ettiği ve tartışmaya açtığı konulara ve sinemasına dair merak ettiklerimizi konuştuk.
Müzikal açıdan çok sesli, çok kültürlü ve çok renkli bir deneyim sunan Develer ile grubu bir arada tutan bağları, bir arada üretmelerinin formülünü, ilk albümleri Fauna’yı ve yolculuklarını konuştuk.
Mete Güner ile ilk öykü kitabı Kopukluk çevresinde hayat hikâyesinin yazıyla buluşmasına, erkeklerin dünyasından kesitler sunduğu türler arası gezinen öykülerine ve yazı evrenini oluşturanlara dair merak ettiklerimizi konuştuk.
2021 yılından bu yana sanat ve zanaat arasındaki puslu noktada punch needle tekniğini kullanarak benzersiz eserler üreten Studio Pinprick ile birlikte nasıl çalıştıklarına, üretim tekniklerine ve süreçlerine, son günlerde yer aldıkları sergilere ve adidas Zorlu mağazasında ziyaretçilerle buluşan “B3 Floor” eserlerine dair merak ettiklerimizi konuştuk.
Sezonun adından en çok söz ettiren yapımlarından biri olan, masalsı anlatısını teknolojinin olanaklarıyla zenginleştiren Çirkin’i yazarı Firuze Engin ve yönetmeni Güray Dinçol ile konuştuk.
Grafik tasarımcı ve illüstratör Eda Çağıl Çağlarırmak ile gün geçtikçe büyüyen özgün görsel dünyasını, çizimlerinde nelerden ilham aldığını, şu sıralar adidas İstinye Park’ta ziyaretçilerle buluşan Runners at Grand Bazaar çalışmasını ve İstanbul ile kurduğu ilişkiyi konuştuk.
2013 yılından bu yana Evdeki Saat projesi ile çalışmalarını sürdüren Eren Alıcı yolculuğuna kendi ismiyle üreteceği şarkılarını da ekliyor. İlk parçası “Kördüğüm” ile dinleyicilerinin karşısına çıkan Alıcı ile solo kariyerinin detaylarını, yeni şarkılarını ve yeni projesinde yapmak istediklerine dair merak ettiklerimizi konuştuk.
Karikatürist ve heykeltıraş Erdil Yaşaroğlu ile renkli iç dünyasının gri ve siyah taraflarını gösterdiği son dönem heykel çalışmalarından oluşan ikinci kişisel sergisi “Transatlantik” üzerine konuştuk.
Genel yayın yönetmenlerine ve editörlere yayıncılık dünyasında 2023’ün nasıl geçtiğine, okurların yatkınlıklarına, gelecek yıl yayın programlarında yer alacak isimlere dair merak ettiklerimizi sorduğumuz dosyamızın ikinci kısmında Dergâh Yayınları, istos yayın, İthaki Çocuk, İthaki Yayınları, Kafka Kitap, Ketebe Yayınları, Sanat Kritik Yayınları, Siren Yayınları, Timaş Yayınları ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık yer aldı.
Tiyatromuz açısından 2023 yılının nasıl geçtiğini, bu yıl hangi oyunların öne çıktığını, hem bir izleyici olan hem de bu alanda düşünen, yazan Bahar Çuhadar, Betül Memiş, Emrah Akbaş, Erdoğan Mitrani, Hande Sönmez, Onur Şimşek, Pınar Erol, Yaşam Kaya ile değerlendirdik.
Spotify Güney ve Doğu Avrupa Müzik Direktörü Melanie Parejo ile 2023 Yılın Özeti listelerinde öne çıkan sanatçı ve şarkılara, Türkiye’deki kullanıcıların müzik tüketimindeki eğilimlerine, birlikte geçirdiğimiz 10 yıla ve RADAR Türkiye başta olmak üzere hayata geçirilen projelere dair merak ettiklerimizi konuştuk.
Melek Zeynep Bulut ile yolculuğuna Haziran 2023’te London Design Biennale’de başlayan multidisipliner, deneysel bir mekân kurgusu olarak tasarladığı eseri “Açık Yapıt”ın hikâyesini, kamusal sanat üzerine düşüncelerini ve gelecek projelerini konuştuk.
Serdar Biliş ile uyarladığı ve yönettiği Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nün hazırlık ve sahnelenme sürecini, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın eserini tiyatroya uyarlama deneyimini ve zamanın akışını konuştuk.
Fransız elektronik müzik sahnesinin üretken grubu Isaac Delusion ile 3 Kasım’da MIX Festival presented by %100 Müzik kapsamında verecekleri konser öncesinde 10 yıllık müzikal yolculuklarına ve en son yayımladıkları Lost and Found adlı kısa çalara dair merak ettiklerimizi konuştuk.
Erkan Doğanay ile Türk resim sanatından farklı üsluplar, akımlar, tarihsel dönemlerden seçtiği portre çalışmalarına dair farklı bir okuma deneyimi sunan kitabı Türk Resminin Yüz Bir Yüzü – 101 Ressam 101 Portre’ye dair konuştuk.
Bu yıl 33. yılını kutlayan ve zengin bir programla İstanbul’un pek çok noktasında cazı müzikseverlerle buluşturan Akbank Caz Festivali’ne dair merak ettiklerimizi festival direktörü Gözde Sivişoğlu ile Akbank Sanat’ın uzun soluklu kültür sanat projelerini Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı ile konuştuk.
Mamut Limited Kurucu Direktörü Seren Kohen Ojalvo ile bu yıl ilki gerçekleştirilen Mamut Limited (Artist Editions) isimli çevrim içi proje ve fiziki sergisi “Mamut Limited Vol.I” pop-up sergisi hakkında konuştuk.
Kendine özgü ses rengi, çoklu enstürmantal becerileriyle yarattığı özgün müzik tarzıyla tanıdığımız şarkıcı, söz yazarı ve müzisyen Asaf Avidan ile “ICHONOLOGY Solo Tour 2023” başlıklı solo turu, müzik kariyeri ve gelecek planlarına dair merak ettiklerimizi konuştuk.
Fotoğraf sanatçısı Nazlı Yıldırım ile kişisel tarihinden önemli bir kesiti sunduğu, kaybın ardından yaşadığı yas sürecine ortak olan ilk fotoğraf kitabı Seninle Başım Dertte üzerine konuştuk.
İlk kez 2018 yılında gerçekleşen Bergama Tiyatro Festivali, bu yıl 11-13 Ağustos tarihleri arasında dördüncü edisyonunu katılımcılarla buluşturuyor. Her yıl biraz daha alanını genişleten, değişen, dönüşen ve paylaşan bir festival olma yolunda emin adımlarla yürüyen Bergama Tiyatro Festivali’ni direktörü Öner Eren Arıkan ile konuştuk.
Barış Demirel ile Türkçe pop tarihinin unutulmaz şarkılarından, Sibel Alaş’ın sesiyle özdeşleşmiş “Adam”ı 30 yıl sonra yeni bir yorumla yayımlama hikâyesini konuştuk.
Atis Fuarcılık ve ARTCONTACT Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül ile bu yıl üçüncüsünü düzenledikleri ARTCONTACT İstanbul Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı odağında ArtAnkara ve diğer projelerini, kamusal sanatı ve çağdaş sanatın ihtiyaçlarını konuştuk.
Bu yıl ikinci kez gerçekleşecek Türkiye'deki çağdaş sanatın büyümesine odaklanan sanat fuarı CI Bloom, 4 yeni sanat inisiyatifini sanatseverlerle buluşturacak. Fuara ilk kez katılacak Darağaç Kolektif, Ka, KOLİ Art Space ve sub ile ilk CI Bloom hazırlıklarını konuştuk.
İstanbul'un genç çağdaş sanat fuarı CI Bloom ikinci yılında, 31 Mayıs ön izleme, 1- 4 Haziran 2023 genel ziyaret günleri takvimi ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Rumeli Salonu’nda sanatseverlerle buluşacak. CI Bloom bu yıl 4 genç katılımcı galeri ve 4 yeni sanat inisiyatifini ağırlayacak. Fuara ilk kez katılacak dört galeri olan Den Art, Galeri Bosfor, KAIROS ve Simbart Project ile ilk CI Bloom hazırlıklarını konuştuk.
Sanatçı Bilal Hakan Karakaya ile pandemi sürecinde kentlerdeki çevresel yaşantının ıssızlaşmasıyla oluşan yalnızlaşan kent imgesinden yola çıkarak hazırladığı sergisi “Görünmez Kentler”i odağımıza alarak üretim pratiği, malzeme tercihi, insanın doğayla ilişkisi ve gelecek çalışmaları hakkında konuştuk.
Sanatçı ikilisi Ertuğrul Güngör ve Faruk Ertekin namıdiğer Vasebros ile sanatla birleşen çocukluk hikâyeleri, eserlerinin üretim süreçleri, gelecek projeleri ve bizi bir araya getiren adidas İstiklal Mağazası’nda yer alan Hezârfen Ahmed Çelebi eseri hakkında merak ettiklerimizi konuştuk.
Şef Başak Doğan ile kurucu sanat yönetmeni olduğu Chromas’ın yolculuğunu, yapısını, müzikle kesişen kişisel hikâyesini, ağustosta gerçekleşecek VoiceUp A Capella Festival’i ve koro müziğine dair merak ettiklerimizi konuştuk.
Taksim Sanat ev sahipliğinde İstanbullularla buluşan, 15 sanatçı kadının masallardan, mitlerden, ritüellerden yola çıkarak öznel hikâyelerini anlattıkları eserlerinden oluşan “1002. Gece” sergisini küratörü Banu Seyhan ile konuştuk.
Sinan Eren Erk ile küratörlüğünü üstlendiği, yeni medya sanatı alanında çalışan sanatçıların son dönem eserlerini bir araya getiren, insanın organik evrimiyle makinenin dijital evriminin iç içe geçtiği “Seçici İletken” sergisi üzerine konuştuk.
Kayhan Berkin ile yönetmenliğini üstlendiği, sezonun dikkat çeken oyunlarından Kibritin Ucunda’ya dair merak ettiklerimizi, yönetmen ve oyuncu olarak tiyatrodaki yaratım süreçlerini konuştuk.
Sanatçı Gamze Taşdan ile Cumhuriyet’in ilanından sonraki süreçte modernleşme ülküsünün simgesi olan genç kızlara odaklandığı dördüncü kişisel sergisi “Cumhuriyet Kızları”nı ve sergide yer alan çalışmalarını konuştuk.
Küratör, yazar ve akademisyen Özge Yılmaz ile küratörlüğünü üstlendiği, İstanbul Artist Residency 2022 edisyonu kapsamında Akaretler No:39'da gerçekleşen “Ev” sergisi ve ev teması üzerine konuştuk.
İç mimar Cèdric Etienne’i, besteci ve piyanist Büşra Kayıkçı’yı, şair ve yazar Furkan Çalışkan’ı bir araya getiren; mekân, zaman, sessizlik imgelerini üç farklı disiplinin yaklaşımıyla yeniden görmeye, okumaya, dinlemeye ve düşünmeye davet eden Sükûnet / Still isimli kitap üzerine bir yazı.
Geçtiğimiz nisan ayında ilk oyunları No Name Queen ile izleyiciyle buluşan Dandun Tiyatro’nun hikâyesini, yeni oyunları Girls’ü, bağımsız tiyatro yapmanın zorluklarını kurucuları Bahar Seki, Deniz Ekinci ve Eda Akalın ile konuştuk.
Aynur Kulak ile “düşüş” kavramı etrafında kendi eksenini çizen öykülerden oluşan ilk öykü kitabı Adı Olmayan İkinci Öykü ve okur-yazar ilişkisi üzerine konuştuk.
Ah! Kosmos ve Büşra Kayıkçı ile Berlin ve İstanbul hattında, iki yıllık bir süreçte kaydettikleri, “tanıdıklık hissi” veren seslerle uzakta olan düşsel, dingin seslerin izi sürdükleri ilk ortak albümleri Bluets’ı konuştuk.
Türkiye’nin ilk uluslararası komedi festivali İstanbul Komedi Festivali, bu yıl beşinci kez 11 Kasım - 12 Aralık tarihleri arasında zengin bir programla gerçekleşecek. 27 yıldır Türkiye’nin kültür, sanat ve eğlence alanında önde gelen kurumlarından biri olan BKM’nin yolculuğunu ve İstanbul Komedi Festivali’ne dair merak ettiklerimizi BKM CEO’su Zümrüt Arol Bekçe ile konuştuk.
Asena Hayal ile küratörlüğünü üstlendiği İstanbul’un otuz yıllık gece hayatı kültürüne geniş bir perspektiften bakan İstanbul Nightlife Project’e ve Beats By Girlz Türkiye Festivali kapsamında Sevil Baştürk ile gerçekleştireceği “Geceler de Bizim” başlıklı söyleşiye dair merak ettiklerimizi konuştuk.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nden yola çıkarak hazırlanan “Birileri” projesini, projenin ilk oyunu Özgürlük Üçlemesi “Öykü, Onur, Ferda”yı projeyi tasarlayan ve yönetmenliğini yapan İlyas Özçakır ve yazarları Çağdaş Ekin Şişman, H. Can Utku, Alis Çalışkan ile konuştuk.
Yıllar içinde etki alanını genişleten, toplumsal cinsiyet eşitliği, ekolojik dönüşüm ve erişilebilirlik başlıklarındaki savunuculuk alanları üzerinde duran ve bu yıl altıncı kez gerçekleşecek Bozcaada Caz Festivali’ni festival ortaklarından Gizem Gezenoğlu ve Çağıl Özdemir ile konuştuk.
Ahmet Sarı ile yazmanın ve okumanın insan üstündeki iyileştirici etkisini farklı disiplinlerden bir araya getirdiği metinlerle ele aldığı, “Edebiyat-Terapi Bağlamında Düşünceler” alt başlığında sunulan Edebiyatın İyileştirici Gücü adlı kitabı üzerine konuştuk.
Spotify Güney Avrupa Müzik Direktörü Melanie Parejo ile müzik dünyasında kadın eşitliğini güçlendirmeyi hedefleyen Spotify’ın EQUAL müzik programının ilk yılını, küresel ve yereldeki etkisini, müzik sektöründe yarattığı farkındalığı, Aleyna Tilki’nin EQUAL’ın global elçisi oluşunu ve projenin gelecek hedeflerini konuştuk.
Yönetmen ve senarist Ceylan Özgün Özçelik ile kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete dair farklı biçimlerde, zamansız ve mekânsız şifa hikâyeleri anlattığı “Cadı Üçlemesi” serisinin deneysel belgesel türündeki ikinci filmi Cadı Üçlemesi 15+ Cezaevinden Mektuplar odağında merak ettiklerimizi konuştuk.
Tiyatro sezonunun öne çıkan yapımlarından Tiyatro Hemhâl'in yeni oyunu N’olcak Bu Yusuf Umut’un Hali hikâyesi, dili ve Hakan Emre Ünal'ın performansıyla izleyiciye -kendi deyimiyle- "seratomim" salgılatıyor. Oyunun yazarları Hakan Emre Ünal, Alis Çalışkan ve yönetmenleri Ayşe Draz, Nezaket Erden ile oyunun ortaya çıkış süreci, Yusuf Umut'un temsil ettikleri, günümüz tiyatrosu, Tiyatro Hemhâl ve gelecek projeleri üzerine uzunca sohbet ettik.
“Écoute Chérie”, “Les filles désir” ve “La femme à la peau bleue” gibi şarkılarıyla dinleyicilerin dikkatini çeken Charline Mignot yani bilinen adıyla Vendredi Sur Mer ile müzikal yolculuğunu, son albümü Métamorphose’u ve yaklaşan İstanbul konserini konuştuk.
Sanatçı Metin Alper Kurt ile ilk kişisel sergisi “Kağıt, Taş, Zaman” odağında üretimlerindeki çıkış noktalarına, mermerin katmanlarındaki keşiflerine, imgelerin eserlerindeki izdüşümlerine, üretim pratiğine ve sanatsal evrenini oluşturan parçalara dair sohbet ettik.
Sanatçı Esra Gülmen ile sanatsal üretim sürecini, Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “Don’t Play with My Emotions”ı, Hope Alkazar’da gerçekleşen “Simply Feelings” atölyesini ve gelecek projelerini konuştuk.
İstanbul’un sanat, teknoloji ve iyilik merkezi yeni nesil deneyim alanı goodspaces ekosisteminin liderleri Effect BCW kurucusu Gonca Karakaş ve A46 Organizasyon kurucularından Selim Demir ile goodspaces’ın hikâyesi, misyonu ve 13 Mayıs’ta başlayacak Metaverse, NFT ve Web 3.0’ı odağına alan, yılın kapsamlı sanat ve teknoloji zirvesi “GOODSPACES - ART & TECH for GOOD SUMMIT 2022” hakkında merak ettiklerimizi konuştuk.
2014 yılında yola çıkan ve yaptığı işlerle yerli sahnenin yakından takip edilen müzik gruplarından biri olan Evdeki Saat’in üretim sürecini, son teklisi “Sustum”u, yaklaşan albümünü ve gelecek projelerini Eren Alıcı ile konuştuk.
Deneysel tarzından ödün vermeyen Danimarkalı müzik grubu Efterklang, 27 Nisan’da Zorlu PSM %100 Studio sahnesinde İstanbullular ile buluşacak. Konser öncesi grup üyelerinden Casper Clausen ile Efterklang’ın 21 yıllık birlikteliğini, pandemi döneminde yayımladıkları Windflowers albümlerini ve İstanbul ile bağlarını konuştuk.
Yönetmen Çağıl Bocut ile yazdığı ve yönettiği Sardunya odağında filmin öne çıkan başlıklarını, ilk uzun metraj yolculuğunu ve gelecek projelerini konuştuk.
Alex Schulman’ın aile bağlarına, büyümeye ve zamana dair çarpıcı bir hikâyeye sahip olan Hayatta Kalanlar romanı üzerine bir yazı.
Çağdaş yazarların öykülerinin oyuncular tarafından seslendirildiği, Zorlu PSM’nin edebiyat alanındaki ilk projesi olan ve Dünya Tiyatro Günü’nde izleyiciyle buluşan “Öyküler”i, projenin yürütücü yapımcılığını üstlenen Ahmet Sami Özbudak ile konuştuk.
Dünyada Türk dizi ihracatı furyasını başlatan başarılı iş insanı İzzet Pinto ile çocuk yaşta başlayan ve beş farklı ülkede devam eden girişimcilik maceralarını, babasıyla arasındaki özel ilişkiyi, kaybettikçe pes etmemeyi öğrendiği renkli yaşam hikâyesini anlattığı kitabı Babam İçin’i konuştuk.
Yeni nesil sanat ve tasarım platformu Mercado'nun iklim krizi karşısında kentsel tarım önerisini odağına alan “Original by Nature” adlı sergisi hakkında Yağız Genç ve Tuna Mert Topuz ile konuştuk.
Ceren Gündoğdu ile 24 Şubat akşamı Zorlu PSM’nin Lokalize serisi kapsamında % 100 Studio’da gerçekleşen konseri öncesinde son teklisi “Gözyaşı Kadehleri”nden müzik evrenine, gelecek çalışmalarından konsere dair merak ettiklerimizi konuştuk.
Türkiye’nin en uzun soluklu canlı müzik platformu olan Roxy %100 Müzik Günleri altı yıl aradan sonra yeniden gerçek anlamda müzik düşünen ve üretenleri sahnesine davet ediyor. Cem Selcen ile bu yıl 21’incisi düzenlenecek Roxy %100 Müzik Günleri’nin dününü ve bugününü, müzik piyasasının durumunu ve “müziğini hayata çıkar”mak isteyenleri konuştuk.
Soul müziğin ikonikleşen seslerinden Sharon Kovacs ile son teklisi Tutti Frutti Tequila ile başladığımız, müzikal yolculuğunda gezindiğimiz, Türkiye’deki konser deneyimlerine değindiğimiz bir röportaj gerçekleştirdik.
Paraşüt Kitap’ın kurucusu Eda Doğançay ve Özge Akkaya ile çocuklarla posta kutusunda buluşacakları, onları mektup ve kartpostallarla tanıştıracakları yeni projeleri Paraşüt Mektup’u konuştuk.
Sanatçı Burcu Perçin ile merkezine antik heykelleri aldığı, onları yenilenen doğa içinde kurgulayarak insan ve doğa arasındaki ilişkiye yapıcı bir eleştiri getirdiği son kişisel sergisi “Yeniye Yükseliş” üzerine konuştuk.
BİFO, Borusan Müzik Evi ve Borusan Quartet ile yine pek çok değerli solisti ve şefi ağırlayacak Borusan Sanat’ı, ikinci dönem programını, pandemi etkisindeki kültür sanat ortamını ve gelecek projelerini Borusan Sanat Müdürü Aydın Dorsay ile konuştuk.
Yunus Nadi Şiir Ödülü sahibi şair ve çevirmen Nazmi Ağıl ile çocuklar için kaleme aldığı şiir kitabı Odamda İnek Var odağında çocuk edebiyatında şiirin yerine, kitabın yazım sürecine, çocukların şiire yaklaşımına ve yetişkinlerin gözünden çocukların dünyasına dair konuştuk.
Katja Lang ve Emmanouil Kalkanis’in birlikte hazırladıkları John Berger’in Görme Biçimleri - Bir Tahlil adlı kitap üzerine bir yazı.
Ödüllü çizgi roman yazarı Victoria Jamieson’un Somalili Omar Mohamed’in kardeşi Hassan ile Kenya’daki mülteci kampından Amerika’ya uzanan hayat hikâyesini tüm gerçekliğiyle çizgi romana dönüştürdüğü Yıldızlar Saçıldığında üzerine bir yazı.
2020 yılında yayımladığı Sudaki Çığlık albümünü ilk kez canlı bir konserde dinleyiciyle buluşturan Lara Di Lara ile müzikal yolculuğu, albüm çalışmaları, konser hazırlıkları ve gelecek projeleri hakkında merak ettiklerimizi konuştuk.
Cem Tunçer ile travmalarla “mizah”ın gücüyle baş etmeye çalıştığı, gerçekle kurmaca arasındaki sınırı kaybettiği 73 mikro öyküden oluşan ilk öykü kitabı Juvenil hakkında konuştuk.
Ingmar Bergman’ın kült eseri Evlilikten Sahneler, Kayhan Berkin rejisiyle, başrollerinde Ece Dizdar ve Öner Erkan ile Versus Tiyatro ve Zorlu PSM ortak yapımı olarak sahnede izleyiciyle buluşuyor. Kayhan Berkin, Ece Dizdar ve Öner Erkan ile oyunun uyarlanma, sahnelenme sürecini, esere ve ele alınan meselelere yaklaşımlarını konuştuk.
Nazlı Gürkaş ve Göksun Bayraktar ile geçtiğimiz yıl hayata geçirdikleri çocuk kitaplarını ve illüstratörleri temsil ettikleri telif hakları ajansı The Black Cat Agency’yi, Türkiye’den ve dünyadan çocuk kitaplarını konuştuk.
Filiz Aygündüz ile son romanı Annem Beni Görsün’ü odağımıza alarakgörmek ve görülmenin insan hayatı üzerindeki etkilerini, çocuklukta anne ile kurulan bağın yetişkinlikteki yansımalarını, modern zamanların aşksız ilişkilerini ve yazarın yazma yolculuğunu konuştuk.
“Bu Zamanda Tiyatro” sloganıyla yola çıkan 25. İstanbul Tiyatro Festivali, 22 Ekim - 25 Kasım tarihleri arasında fiziki ve çevrim içi olarak 14 yerli, 11 uluslararası yapımı tiyatroseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Festivale dair merak ettiklerimizi İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Dr. Leman Yılmaz ile konuştuk.
Sanatçı Emre Ezelli ile dijital tasarım odaklı çalışmalarından oluşan yeni projesi the world of bit / bit dünyası’nı, sanatsal üretimlerinin temelini ve gelecek projelerini konuştuk.
Erdem Tepegöz ile distopik bir mekân ve zaman kurgusu içinde, ilkel teknolojiyle yönetilen bir madende geçen hikâyesiyle sisteme dair eleştirilen sunan bilimkurgu türündeki ikinci uzun metrajlı filmi Gölgeler İçinde’yi, çekim sürecini, bilimkurgu türüne bakışını ve festival sürecini konuştuk.
Türkiye’nin dört bir yanından genç sanatçı adaylarının eserlerini bu yıl “Rezonans” temasıyla bir çatı altında toplayan ve sanatseverlerle buluşturan BASE’in beşinci edisyonunu BASE ekibi Ali Kerem Bilge, Aslı Boduroğlu, İdil Bilge ve küratörü Derya Yücel’le konuştuk.
Türkiye’den ve dünyadan sanatçıların ürettikleri alternatif gösterileri hem çevrim içi platformlarda hem de fiziksel olarak mekânlarda izleyiciyle buluşturacak ve festival deneyimini sene boyunca yaşatacak Istanbul Fringe Festival 2021 - Hybrid’i sanat yönetmeni Emre Yıldızlar ve kültür politikası direktörü Zeynep Uğur ile konuştuk.
Müzisyen ve besteci Mert Pekduraner ile geçtiğimiz aylarda yayımladığı Geriye ne kaldı’yı odağımıza alarak müzikal yolculuğuna, albüm hikâyesine, çalışma rutinine, yakın dönem projelerine ve ilk konserine dair merak ettiklerimizi konuştuk.
Sürdürülebilir, paylaşan, dönüşen bir festival olma hayaliyle ilk kez 2018 yılında gerçekleşen Bergama Tiyatro Festivali, ağustos ayının son haftasında ikinci kez seyircilerle buluşacak. Bu kez eksik kalan pratiklerini sorgulayarak ve her anlamda yeni bir başlangıç yaparak yola devam eden Bergama Tiyatro Festivali’ni festival direktörü Öner Eren Arıkan ile konuştuk.
2017 yılından bu yana hem Bozcaada’yla kurduğu bağ ile hem de sunduğu kültürel ve sanatsal deneyim ile özel bir yere sahip olan Bozcaada Caz Festivali, bu yıl beşinci kez müzikseverleri bir araya getirecek. Festival ile geçen beş yılı, festivalin temasını, programını, etki alanını ve merak ettiklerimizi festival ekibinden Gizem Gezenoğlu ve Çağıl Özdemir ile konuştuk.
Uzun bir aranın ardından İstanbul’daki ilk konserini 30 Temmuz akşamı Zorlu PSM’nin açık hava sahnesi Vestel Amfi’de veren Can Kazaz ile pandemi sürecini, geçtiğimiz yılın son günlerinde çıkardığı Kızılgerdan adlı albümünü ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
Bu yıl altıncısı Barın Han’da gerçekleşen “Atış Serbest” sergileri “MECMU” başlığında izleyiciyle buluşuyor. Sergi, 20 sanatçının eski ve yeni işleriyle bir araya gelebilmeyi bir tema olarak ortaya koyarken Barın Han’ın matbaa ve cilt geçmişine de atıfta bulunuyor. Atış Serbest ekibi ile “Atış Serbest ‘MECMU’” sergisine ve Emir Barın ile Barın Han’a dair konuştuk.
Odağına mahremiyet, gözetleyen ve gözetlenen ilişkisi, görme ve izleme, bakış, teşhir, özel alan ve gözetlemenin bedenin sınırlarına müdahale etmesi durumlarını alarak bunları pek çok açıdan sorgulayan ve sorgulatan “Karşı Pencere” sergisini küratörü Melike Bayık ile konuştuk.
Yazar ve yönetmen Ümit Ünal ile kendini yalnız hisseden küçük Ada ve kimsenin istemediği Böcü’nün arkadaşlığı üzerinden “öteki” olma durumunu sorgulatan ilk çocuk kitabı Ada ile Böcü hakkında konuştuk.
Osman Palabıyık ile yazar, müzisyen, oyuncu, sanatçı pek çok isimle geçmişin anılarından bugüne, aşkı, oyunu ve duyguları araştırdığı söyleşilerden hazırladığı kitabı Üç Kelimelik Dünya: Aşklar, Oyunlar, Duygular üzerine konuştuk.
Müzisyen, besteci ve prodüktör Ozan Tekin ile sokağa atılmak üzere olan bir piyanoyla kaydettiği, kendi deyimiyle bir “tersine göç” hikâyesi anlatan, solo piyano kompozisyonlarının yer aldığı iki EP ve bir albümden oluşacak konsept çalışması Anarya üzerine söyleştik.
Barış Demirel, ilhamını bu coğrafyanın seslerinden alan ve farklı türlerde gezinen, söz ve müziği kendine ait sekiz parçadan oluşan ilk solo albümü Mutluluklar’ı dinleyiciyle buluşturdu. Demirel ile “bir tür vedalaşma, öz eleştiri, pişmanlıklar ve nihayetinde iyilik sağlık dilemek” olarak tanımladığı Mutluluklar’ı konuştuk.
Yorumladığı her şarkıyı kendine ait dokunuşlarla dönüştüren Melike Şahin, solo kariyerinin ilk albümü Merhem’in ilk konseri ile dinleyici karşısına çıktı. Şahin ile 28 Mayıs akşamı Zorlu PSM’nin çevrim içi platformu PSM Online’da gerçekleşecek konseri öncesi bir araya gelerek konsere, albüme ve müzikal yolculuğuna dair merak ettiklerimizi konuştuk.
Fotoğrafın dünya üzerindeki ilk çekildiği andan Osmanlı topraklarına geliş yolculuğunu, İstanbul’da çekilen ilk fotoğrafların ve makinelerin arkasındaki fotoğrafçıların hikâyeleriyle, belge ve tanıklıklarla anlatacak Karanlık Kutunun Doğu Serüveni belgeselini senaristi ve yönetmeni Nihan Belgin ve yapımcısı Umut Beşkırma ile konuştuk.
x-ist’in genç sanatçıları bir araya getirdiği keşif serisi “Kesişme” bu yıl altıncı kez sanatseverlerin karşısına çıktı. Serinin bu edisyonunda Burak Dak, Gökhan Gökseven ve Metin Alper Kurt sergiye özel hazırladıkları yapıtlarla yer aldı. Sanatçılarla sanatsal üretimlerine, “Kesişme VI”ya ve sergide yer alan işlerine dair konuştuk.
Disiplinlerarası çalışmalar yapan sanatçı Öykü Aras ile sanatının müzikle kesiştiği yerden başlayıp, insanın özüne doğru yaptığı yolculuğun hikâyesini farklı müzik stilleriyle bir araya getirerek anlattığı ilk albümü İçimize Doğru’ya vardığımız bir sohbet gerçekleştirdik.
Merkezine sapyoseksüellik kavramını alarak, kavramı öncesi ve sonrasıyla araştıran, ana kurgusunu akıllı hayatlarımızdaki “aklın” rolünü gözlemleme üzerine kuran “Love Over Entropy” karma sergisini küratörü Ayça Okay ve koordinatörü Lal Batman ile konuştuk.
Harfa Yayınları, geçtiğimiz yılın kasım ayında çağdaş dünya edebiyatından günümüz dünya meselelerine taze bakış açıları getiren, yenilikçi ve cesur örnekleri Türkçeye kazandırma arzusu ile yola çıktı. Yayınevinin hikâyesini, yayın politikasını ve gelecek programını kurucusu Burak Altıkulaç ile konuştuk.
Zeynep Dadak’ın Eremya Çelebi Kömürciyan’ın İstanbul Seyahatnamesi’nden yola çıkarak yazıp yönettiği, İstanbul’u 1661’den bugüne bir görsel tarih anlatısı ile sunan belgeseli Ah Gözel İstanbul üzerine bir yazı.
Olga Tokarczuk’un mitsel bir Polonya kasabası zemininde, iki dünya savaşı arasında geçen zamanın üç nesille kesişimlerinden doğan hikâyelerini, dünyanın bir mikrokozmosu üzerinden anlattığı romanı Kadimzamanlar ve Diğer Vakitler hakkında bir yazı.
Yeşim Özsoy ile GalataPerform’un 17 yıllık serüvenine, dönüşerek devam ettiği yolculuğuna, YeniPerform, YeniMetin, YeniDünya’ya ve tiyatronun dijitalleşmesine dair konuştuk.
Şehnaz Erkan ile ölümle yaşam arasında gidip gelen, son çıkışa muzip bir noktadan bakan öykülerinden oluşan ilk kitabı Ölmeden Önce’yi konuştuk.
Geçtiğimiz sonbaharda tanıştığımız synthpop grubu Klor ile 10 yıllık dostluğun müzikle buluşma hikâyesini, "biraz havuz kokusu, biraz kokteyl tadı..." kattıkları üç tekliden oluşan ilk EP’leri “Son Jeton”u ve dinleyicilerini yarattıkları retro-fütüristik dünyada daha nelerin beklediğini konuştuk.
Genel anlamda hayatta kalmak açısından zorlayıcı deneyimler yaşadığımız 2020’nin yayıncılar üzerindeki etkisini araştırdığımız, gelecek programlarını öğrendiğimiz dosyamızın üçüncü ve son bölümünde Konu Kitap, Küsurat Yayınları, Monokl Yayınları, Notabene Yayınları, Paraşüt Kitap, Profil Kitap, Redhouse Kidz (SEV Yayıncılık), Siren Kitap, Timaş Yayınları, Tudem Yayın Grubu, Yapı Kredi Yayınları ve Yeni İnsan Yayınevi yer aldı.
2020 yılının yayıncılar üzerindeki etkisini, okura yansımalarını ve gelecek yayın programlarını öğrendiğimiz 36 yayıncı ile tamamladığımız soruşturmamızın ikinci bölümünde Domingo Yayınevi, Epsilon Yayınevi, Everest Yayınları, Fol Kitap, Genç Destek Yayınları, Günışığı Kitaplığı, İnkılâp Kitabevi, İthaki Yayınları, İthaki Çocuk, Kafka Kitap, Karakarga Yayınları ve Kırmızı Kedi Yayınevi yer aldı.
Şanel Şan Sevinç ile kurucusu olduğu çevrim içi sanat ve tasarım galerisi Artcrowdistanbul’un hikâyesini, Kezban Arca Batıbeki ile gerçekleştirdikleri ilk sergiyi, mevcut ve gelecek çalışmalarını konuştuk.
Türkiye’de elektronik müzik alanında yaptığı işlerle yakında takip edilen isimlerden biri olan Akın Sevgör ile sanatsal yaratımının arka planındaki düşüncelerini okura açtığı ilk kitabı İsimsiz Metin: Müzisyenin Özgür Yaratımına Dair hakkında konuştuk.
Çanakkale Bienali, bu yıl yedinci kez yönümüzü tarihi ve kültürel değerleriyle hafızası güçlü kentlerimizden Çanakkale’ye çevirtti. “Takımyıldız / Constellation” başlığıyla bienalde 31 sanatçının özgün eserleri, birbirlerine farklı bağlamlarda eklemlenen üç sergide bir araya getirildi. Bienale dair merak ettiklerimizi küratörleri CABININ’den Deniz Erbaş ve Azra Tüzünoğlu’na sorduk.
Baran Güzel’in, kendiyle hesaplaşması bitmeyen, “kaybeden” karakterlerin başrolde olduğu, gündemin ağırlığından kaçamayan öykülerinden oluşan ilk kitabı Her Kötü Geceden Sonra üzerine bir yazı.
İki bilim insanı Alman kimyager Otto Hahn ve Avusturyalı fizikçi Lise Meitner’in geçmişlerindeki karanlığı aydınlatmak ve göz ardı edilmiş bir hakkın teslimi için girdikleri hesaplaşmayı konu edinen, Cyril Gély’nin gerçeklerden beslenen romanı Ödül üzerine bir yazı.
Farklı coğrafyalardan 14 sanatçının, dünyaya minyatür aracılığıyla bakarak heykelden videoya, tekstilden yerleştirmeye çeşitli formlarda minyatürü yaşayan bir sanat biçimine dönüştürdükleri eserlerinden oluşan “Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür” sergisini küratörleri Azra Tüzünoğlu ve Gülce Özkara ile konuştuk.
Ahmet Büke ile çocukluğun güzel anılarını, masum duygularını anımsattığı, yetişkinlerin karmaşık dünyasına bir çocuğun gözünden baktığı dört hikâyeden oluşan “Zeyno Kitapları” serisini konuştuk.
Tiyatrocu İlyas Özçakır ile yakın zamanda hayata geçen çevrim içi oyun projesi “Korona Günlerinde Özgürlük”ten, yazar ve oyuncuların dijitaldeki deneyimlerinden, pandemi sürecinin tiyatroya etkilerinden ve gelecek projelerinden bahsettiğimiz bir söyleşi gerçekleştirdik.
Türkiye’de ilk kez geçtiğimiz yıl düzenlenen Istanbul Fringe Festival, bu yıl 21-27 Eylül 2020 tarihlerinde salgın sebebiyle dijital mecralara taşınıyor. Türkiye’den ve dünyadan pek çok sanatçıyı ağırlayarak dans, tiyatro ve performans alanlarında üretilmiş alternatif işleri izleyicilerle buluşturan festival ekibiyle, festivalin ilk yılından başlayarak çevrim içi obu yılını, programa dair ayrıntıları ve başlattıkları Fringe Destek Fonu’nu konuştuk.
Geçtiğimiz günlerde yayımladıkları ilk teklileri Please ile müzikseverlerle buluşan başarılı dört müzisyen Elif Çağlar, Çağrı Sertel, Alp Ersönmez ve Volkan Öktem ile bir araya gelerek kurdukları müzik grupları SONIC BOOM’u konuştuk.
Türkiye’de çağdaş sanat kurumları arasında önemli bir yeri olan Arter’in kuruluşundan bugüne 10 yıl geçti. İlk günden bugüne sanatın tüm disiplinlerini bünyesinde toplayarak etki alanını genişleten, herkes için erişilebilir ve sürdürülebilir bir kültür ve yaşam platformu yaratmayı amaçlayan Arter’in dününü ve bugününü küratörlerinden Başak Doğa Temür ile konuştuk.
Robert Seethaler, “Bir hayattan geriye ne kalır?” sorusunun peşinden gittiği son romanı Toprak ile bir mezarlıktan gelen hikâyelere kulak vererek ölümün hayatlarımızdaki yerini hatırlatıyor.
Türkiye’nin dört bir yanındaki özel tiyatroların haklarının temsili, üretim ve uygulama süreçlerinin profesyonelleşmesi amacıyla kurulan Tiyatro Kooperatifi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Iraz Yöntem ile salgın sürecinde özel tiyatroların durumunu, yapılan çalışmaları ve salgın sonrasına ilişkin öngörülerini konuştuk.
Sally Rooney’nin seveni kadar abartıldığını düşünenlerin çekişmesi ortasında kalan romanı Normal People şimdilerde dizi uyarlamasıyla konuşuluyor. Ana hatlarıyla klişelerle dolu bir aşk hikâyesi gibi görünen ama içinden etkileyici bir büyüme hikâyesi çıkan Normal People, her ayrıntısı düşünülerek kurulmuş uyarlamasıyla izleyenleri kendine hayran bırakıyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 100’üncü yaşını kutladığımız bugünlerde Mustafa Kemal Atatürk’ün Meclis Konuşmaları sadeleştirilip, dönemin söyleyişlerinin günümüzdeki karşılıkları kullanılarak yeniden yayımlandı. Kitabın hazırlanma sürecini ve yapılan çalışmaları kitabı sadeleştiren ve yayına hazırlayan Kurtuluş Güran ile konuştuk.
Her gün bir yeni filmin gösterime girdiği, sinema adına sadece bir yayıncı olmaktan öteye giderek sinefilleri de bir araya getiren çevrim içi sinema platformu MUBI’yi Türkiye direktörü Cem Altınsaray ile konuştuk.
Lens bazlı üretim yapan sanatçıların kaleme aldığı metinlerden oluşan ve 60’tan geriye sayacak şekilde numaralandırılarak, 10 yılın sonunda bir milat yaratmayı amaçlayan Axolotl’u kurucularından yönetmen Kaan Müjdeci ile konuştuk.
Çağdaş Polonya edebiyatının güçlü seslerinden, başta 2018 Nobel Edebiyat Ödülü olmak üzere eserleriyle pek çok ödülün sahibi olan Olga Tokarczuk’un Türkçede ilk kez yayımlanan eseri Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde hakkında bir inceleme.
Farklı kültürleri birbiriyle buluşturarak müziğin evrensel diline varan, gitaristlik ve besteciliğin yanına prodüktörlüğü de ekleyen Alper Tuzcu ile son projeleri Uzaklarda ve Migrante’den başlayarak müzik hakkında konuştuk.
Yönetmen Lulu Wang’in, Çinli bir ailenin kanser hastası olduğunu ve kısa bir ömrünün kaldığını öğrendikleri büyükannelerine, hastalığını söyleyip söylememe ikileminde kaldıkları; tanıdık, sade ve samimi anlatısıyla öne çıkan filmi The Farewell (Elveda) üzerine bir inceleme.
Yılı bitirirken hepimiz bir yıl sonu dökümü çıkartmaz mıyız? Hayatımıza bir yıl boyunca neler kattık, neler eksilttik? Bu dosyayı hazırlamaya iten soruysa “Peki bu yıl hangi kitap sizi etkisi altına aldı?” oldu. Sorumuzu editörlere, yayıncılara, çevirmenlere ve yazarlara yönelttik. Özellikle bu yıl mecralarda çok konuşulan, raflarda da öne çıkan Normal İnsanlar, Su Kürü ve Dünya ile Devlet Arasında Türk Muharriri dosyamızda da sıkça bahsedilen kitaplar oldu.
Kıvanç Sezer’in yazdığı ve yönettiği, başrollerinde Alican Yücesoy ve Başak Özcan’ın yer aldığı ve Babamın Kanatları filmi ile başlayan üçlemenin ikinci filmi olan Küçük Şeyler, orta sınıf beyaz yakalı bir çiftin hayatındaki ekonomik kırılmanın yarattığı yıkımı konu alıyor.
Başta Apple logosu olmak üzere pek çok önemli şirketin kurumsal kimliğini tasarlayan efsanevi grafik tasarımcısı Rob Janoff ile ikonikleşen elmanın hikâyesini ve tasarım dünyasını konuştuk.
İstanbul’un kültür sanat hayatına yıl boyunca düzenlediği farklı disiplinlerdeki etkinliklerle büyük bir katkı sağlayan İKSV’nin 2002 yılından bu yana sürdürülen Lale Kart üyelik programını, işin mutfağını, kültür sanat takipçilerinin eğilimlerini Üyelik Programı Yöneticisi Gülce Şahin ve Üyelik Programı Asistanları Erim Pala, Begüm Çavuşoğlu, Yeliz Vural ile konuştuk.
Bong Joon-ho’nun Cannes Film Festivali’nden Altın Palmiye ile dönen, sistemin çarklarını döndürenlerle bu çarkın altında kalanlara bugünden bakan, yavaş yavaş kontrolünü kaybeden ve sözünü esirgemeyen yeni filmi Parasite (Parazit) üzerine bir yazı.
Bir Günü Bitirme Sanatı ile okurun dikkatini çeken çağdaş öykücüler arasında yerini alan ve bu yerini ikinci kitabı Poz ile güçlendiren Banu Özyürek ile öykülerini yazma sürecine, öykülerdeki karakter yaratımına ve günümüz öykücülüğünün nerede durduğuna dair söyleşi gerçekleştirdik.
İstiklal Caddesi’ndeki yerinde ziyaret etmeye alışık olduğumuz çağdaş sanat kurumu Arter, artık adımlarımızı Dolapdere’ye çeviriyor. Bünyesinde pek çok disiplini barındırarak bir kültür ve yaşam platformu olmayı hedefleyen, değişimi odağına alan ve genç kalmayı başaran Arter artık yeni evinde sanatseverleri ağırlıyor.
Yaşadığı çağın farkında olan, çağa ses veren ve o çağın sorunlarıyla hesaplaşan öykülerle kurulu Kanayak’ı yazarı Gamze Arslan ile konuştuk.
Emin Alper ile dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nin Ana Yarışma bölümünde yapan; üç kız kardeşin kasabaya besleme olarak verilip yıllar sonra köylerine geri dönmesiyle yaşadıklarını konu alan filmi Kız Kardeşler üzerine konuştuk.
Tarjei Versaas’ın soğuğu iliklere işleyen bir iklimin egemenliğinde geçen, iki kız çocuğunun sessiz bir anlaşmaya dayalı sıkı dostluğunun hikâyesini anlatan romanı Buz Sarayı üzerine bir yazı.
1965 yılında Türkiye’de sinema kültürünü korumak ve yaymak adına kurulan Türk Sinematek Derneği’ni yeniden canlandıracak Sinematek/Sinema Evi projesini tasarımcısı ve yöneticisi Jak Şalom ile konuştuk.
Norveçli sanatçı ve yazar Mathias Faldbakken’in tarihi bir restoranın akışında ilerleyen, ayrıntılar üzerine kurduğu romanı Garson üzerine bir yazı.
Şiirsel Taş’ın yazdığı, Akın Düzakın’ın resimlediği Büyük Sevbeni; betonların arasında bulduğu bir avuç toprağa kök salan, onun parçası hâline gelen bir çocuğun düşsel ve şiirsel öyküsünü anlatan bir kitap. İllüstratör Akın Düzakın ile resimlediği Büyük Sevbeni’yi, resimli çocuk kitaplarını, çocuk kitabı resimlemeyi konuştuk.
Mevsim Yenice ile her biri tanıdık çıkmazlar içinde devinen karakterlerin hikâyelerini güçlü bir anlatımla kaleme aldığı ve okurunu bilinmez dünyalara davet ettiği kitabı Bilinmeyen Sular üzerine bir söyleşi.
Yaşam ve ölüm ilişkisini toplum, aile, inanç ve cinsiyet kalıpları bağlamında anlatan The Man Who Surprised Everyone (Herkesi Şaşırtan Adam), seyircisine çağdaş bir halk masalı sunuyor.
Burak Göral ile ebeveynlerin çocuklarıyla hayatı ve birtakım yaşamsal kavramları konuşabilmelerinde sinemanın öneminin altını çizdiği ve çocuklar için hazırladığı bir sinema rehberi olan Çocukla Sinema’yı konuştuk.
Sanatçı Ekin Büyükşahin Pöğün ile okuru kendi hikâyesiyle, Yağmuru Seven Adam’ı bulutlarıyla buluşturan ilk kitabı üzerine konuştuk.
Bireyin varlığının ilk anlamlandırıldığı, toplumun en temel kurumlarından biri değil midir aile? Peki nedir aileyi bir arada tutan şeyler? Biyolojik bağlar mı, toplumsal bağlar mı, duygusal bağlar mı yoksa bağımlılıklar mı? İtalyan yazar Domenico Starnone’nin Türkçede yayımlanan ilk kitabı Bağlar üzerine bir yazı.
Çağdaş Yunan sinemasının gözde yönetmenlerinden Yorgos Lanthimos’un alışık olduğumuz tarzının dışına çıktığı, başrollerinde Olivia Colman, Emma Stone ve Rachel Weisz’ın yer aldığı son filmi The Favourite (Sarayın Gözdesi) son zamanların en çok konuşulan filmlerinden biri oldu.
Ferdi Çetin’in ilk kitabı Evimizi Böyle Yaktım, günümüz öykü kitaplarından ayrı bir yerde olmayı hak ediyor. Kitap, üzerine düşünülmüş, okura çokça görevin düştüğü, gelenekle çatışan, imgelerin ve ritimlerin peşinden giden öykülerden oluşuyor.
Pera Müzesi, bugünlerde kıymetli bir mirasa ev sahipliği yapıyor. Çok yönlü ve çok kültürlü işleriyle tanınan sanatçı Sergey Parajanov’un eserleri ve Sarkis’in onunla kurduğu bağ içinde ürettiği eserler Türkiye’de ilk kez “Parajanov Sarkis ile” sergisi sayesinde sanatseverlerle buluşuyor.
George Orwell’ın kült eseri 1984, tasarımcı Utku Lomlu’nun elinde yeni bir tasarıma büründü. Lomlu ile yeni yılla birlikte koleksiyon kitaplar arasında yerini alan kitabın tasarım sürecini, kitap kapaklarının okura ifade ettiklerini ve 1984’ü konuştuk.
Başrollerini Carey Mulligan, Jake Gyllenhaal ve Ed Oxenbould’un paylaştığı, 1960’lar Amerikası’nda geçen, bir aile trajedisini anlatan Wildlife (Yangın Yeri) vizyonda izlenmeyi bekleyen iyi yapımlardan biri.
Yayıncılarla hazırladığımız dosyamızın ikinci bölümü oldukça kalabalık. Delidolu, Desen Yayınları, hep kitap, İthaki Yayınları, Kafka Kitap, Kolektif Kitap, Nebula Kitap, Paraşüt Kitap, Sel Yayıncılık, Timaş Yayınları ve Yüz Kitap bu yılın durumunu anlatırken, gelecek yıldan da merak uyandıracak ipuçları verdiler.
Tüm dünyada pek çok olayın yaşandığı, dengelerin değiştiği bir yıl oldu 2018. Bu gelişmelerden en çok etkilenenlerden biri de kültür üretiminin önde gelen ögeleri olan yayıncılar oldu. Sonuna geldiğimiz yılda neler olduğunu, geleceğe yönelik programlarını yayın yönetmenleri ve editörlerle konuştuk. 2018 yayıncılık dosyasının ilk kısmında April Yayıncılık, Can Yayınları, Doğan Kitap, Domingo Yayınevi, Epsilon Yayınevi ve Günışığı Kitaplığı yer alıyor.
İstanbul’da yaşayanlar bilir, burası içinden çıkılması mümkün olmayan muhteşem bir girdaptır. İnsanı hem hasta eder hem tedavi. Ne Asya’dır ne Avrupa, burası kaçsak da geri dönmek için sabırsızlandığımız evimizdir. Ramin Matin de son filmi Son Çıkış’ta günümüz İstanbul’unda yaşamayı, kaos içinde sürüklenişi içselleştirmeyi ve bu sırada neler yaşadığımızı anlatıyor.
Rus Avangardı bugünlerde şehrin en güzel noktalarından birinde İstanbul Boğazı’nı izliyor ve daha yakından tanışmak için sanatseverleri S. Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nde yer alan “Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek” sergisine davet ediyor.
Bu yıl 22’nci kez tiyatroseverlerle buluşacak olan İstanbul Tiyatro Festivali’ne geri sayım başladı. Her sene olduğu gibi festival yine birbirinden özel yapımları, konukları ve etkinlikleriyle İstanbul’u baştan ayağa tiyatroyla donatacak. Gösterimlere az zaman kalmışken festivale dair merak ettiklerimizi İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Dr. Leman Yılmaz ile konuştuk.
Haberlerini aldığımız ilk günden beri merakla beklediğimiz, güçlü bir ekip tarafından hazırlanan, Türk müzik tarihinde önemli bir yere sahip Müslüm Gürses’in hayatını anlatan MÜSLÜM filmi izleyiciyle buluştu.
Kişisel gelişim kitaplarına alternatif, esin kaynağı kediler olan Neil Somerville’in 60 bilgelik dersi içeren Kedi Kafası üzerine bir yazı.
Bütün bir yaz merakla beklediğimiz tiyatro sezonu bu sene oldukça hareketli başladı. Her yandan yeni oyun haberleri gelmeye başlayınca biz de sizler için bu sezonun dikkatimizi çeken, sahnelenen ve provaları devam eden yeni 27 oyununu derledik. İyi seyirler…
Alman auteur Christian Petzold’un, Anna Seghers’in 1942 tarihli aynı adlı romanından adapte ettiği son filmi Transit, Nazi Almanyasının baskı ve şiddetinden kaçışı, göçmenlik kavramı ve arada kalmışlık bağlamında anlatıyor.
Salâh Birsel’in 1957’de kaleme aldığı Dört Köşeli Üçgen, başkahramanı Gözlemci ile gözlemleme ve gözetleme ikileminde bir okuma deneyimi sunuyor. Mehmet Güreli yönetmen koltuğuna oturarak bu deneyimi beyaz perdeye taşıdı. Güreli ile Dört Köşeli Üçgen’in uyarlama sürecini, sinemanın edebiyat ile ilişkisini konuştuk.
İlk kez geçtiğimiz yıl Londra’daki Somerset House’da gerçekleşen Mat Collishaw’un “Eşikler / Thresholds” adlı sergisi dünya turnesi kapsamında İstanbul’da, Yapı Kredi Kültür Sanat’ta izleyiciyle buluştu.
Angolalı yazar Jose Eduardo Agualusa’nın Angola’nın bağımsızlık savaşının ortasında bir dairede 30 yıl boyunca sıkışıp kalmış bir kadının hayatını anlattığı, Unutmanın Genel Teorisi adlı kitabı üzerine inceleme.
Yayıncılıkta henüz çok genç ama oldukça bilinçli olan; çocuk edebiyatı alanına yeni bir enerji getiren Paraşüt Kitap’ın kurucuları Eda Doğançay ve Özge Akkaya ile yayınevlerinin hikâyesini, bir yayınevi kurmanın getirdiği zorluk ve sorumlulukları konuştuk.
Geçtiğimiz sezonun son haftalarında sahneyle buluşan ve bu yılın en beğenilen yapımlarından biri olarak görülen He-Go, insanın iç çatışmalarından toplumdaki sınıf çatışmasına gerçekçi bir gözle yaklaşırken, sosyal medyanın çepeçevre sardığı gerçeklik algımızı da bir nebze olsun uyandırıyor.
Dünya edebiyatının önemli eserlerinden beşi senenin ilk ayında edebiyatımızın önde gelen yazarlarının yazdıkları önsözlerle yayımlandı. Zülfü Livaneli, Şebnem İşigüzel, Nedim Gürsel, İsmail Güzelsoy ve kapakların tasarımını yapan Geray Gençer’le klasikleri, onlardaki karşılığını ve eserlerin bugüne neler söyledikleri üzerine konuştuk.
Küratörlüğünü Ferhat Özgür’ün yaptığı; Türkiye, Avusturya ve Tayland’dan farklı kuşaklara ait dokuz sanatçının yer aldığı, Elgiz Müzesi’nde açılan “Demirden Halkalar Gökyüzünde Eridi” isimli sergi, sanatsal ifadenin çeşitliliğini vurgulayan eserleri izleyiciyle buluşturuyor.
2018’in ilk günlerinde çokça ses getiren bir kitap yayımlandı: Bi’milyoncu. İsmini daha önce senarist olarak yer aldığı dizi projelerinden duyduğumuz Onay Durgun’un ilk romanı Bi’milyoncu. Kitap, okuyucusuna komedi ve dramı bir arada sunarken, polisiye ile de nabızları biraz yükseltiyor.
Dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan, ülkemizde ilk kez 17. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali kapsamında gösterimi gerçekleşen I Am Not A Witch (Ben Cadı Değilim), küçük bir kız çocuğunun cadılıkla suçlandığı trajik hikâyeyi anlatıyor.
Shakespeare’in dünyaca ünlü klasiklerinden biri olan Bir Yaz Gecesi Rüyası’nı iki yıl aranın ardından tekrar sahneye taşıyan Arda Aydın ve Levent Üzümcü ile oyunun geçirdiği süreçleri, oyunculuk açısından Shakespeare oyunlarını ve gelecek planlarını konuştuk.
Yayıncılara yönelttiğimiz sorularla 2017’yi mercek altına aldığımız ve onlardan dünyada olup bitenlerin yayın dünyasındaki yankılarını, hangi kitapların tercih edildiğini ve 2018’de okurlarla buluşacak kitaplarını öğrendiğimiz dosyamızın ikinci bölümü...
2017 yılı tüm dünyada akıllardan silinmeyecek pek çok olayın yaşandığı bir yıl oldu. Geçen bu bir yılda kültür üretiminde büyük paya sahip olan yayıncılık tarafında neler olup bittiğini merak ettik. Yayıncılara yönelttiğimiz sorularla 2017’yi mercek altına aldık ve onlardan dünyada olup bitenlerin yayın dünyasındaki yankılarını, hangi kitapların tercih edildiğini ve 2018’de okurlarla buluşacak kitaplarını öğrendik. İki yayın halinde sizlerle paylaşacağımız dosyanın ilki...
Deneyimli isimlerin yer aldığı bir ekiple yayıncılık dünyamıza yeni bir soluk getiren hep kitap’ın geçirdiği bir yıla, dikkatimizi çeken “Atölye” serisine ve gelecek planlarına dair hep kitap Genel Yayın Yönetmeni Deniz Yüce Başarır’la bir söyleşi gerçekleştirdik.
İlk kısa filmi Yeryüzündesin. Bunun Bir Tedavisi Yok ile pek çok ödül alan ve Boş Şehir ile uzun bir aradan sonra tekrar tiyatro sahnesine dönen oyuncu ve yönetmen Umut Beşkırma ile sinemaya, tiyatroya dair bir söyleşi gerçekleştirdik.
Çocuklar için kaleme alınan Dünya İçin Bir Şans’ın yazarı Ece Erdoğuş Levi ve bu kitabın, Dev Havuç ve Kim Bu Gelen kitaplarının da yazar ve çizeri Gökçe İrten’le çocuk edebiyatı dünyasına, yazarlığa ve illüstrasyona dair bir söyleşi gerçekleştirdik.
Bünyesinde Destek Yayınları, Beyaz Baykuş, KaraKarga Yayınları, Genç Destek Yayınları ve Destek Prodüksiyon'u barındıran Destek Medya Grubu'nun kurucusu ve sahibi Yelda Cumalıoğlu ile her açıdan yayıncılığı ele aldığımız bir söyleşi gerçekleştirdik.
Her ay farklı bir yazar veya sanatçının seçtiği kitapları kapınıza kadar getiren, başka bir okuma deneyimi sunacağını iddia eden bir proje başlatıldı geçtiğimiz ay: Başka Bi’Kitap. Projenin kurucularından Selim Bektaş ile Başka Bi’Kitap’a dair merak ettiklerimizi konuştuk.
Geçtiğimiz haftalarda raflarda kapağında bir köpeğin bize dik dik baktığı bir kitap yer aldı. Bu kitap, kendisini daha çok yer aldığı dizi, sinema ve tiyatro projelerinden tanıdığımız oyuncu ve yazar Levent Tülek’in ilk öykü kitabı Pitbull’du. Tülek ile çiçeği burnunda öykülerini, edebiyata yaklaşımını ve gelecek projelerini konuştuk.
Yarattığı Alfabe Bulutu serisiyle okuyanları harflerin ve sembollerin maceralarına ortak eden yazar ve editör Alp Gökalp ile kitaplarının yaratım sürecini, çocuk kitaplarıyla ilgili meseleleri ve gelecek projelerini konuştuk.
Geçtiğimiz yıl yayıncılığımızı uluslararası alanda yukarılara taşımak için başlatılan YATEDAM projesini, bugüne kadar neler yaptıklarını ve gelecek projelerini proje asistanları Beste Bal ve Gamze Erentürk ile konuştuk.
Yayıncılıkta beşinci yılını dolduran Alakarga Yayınları yeni döneme pek çok değişiklikle giriyor. Yayımlanacak kitaplardan değişen kapaklara, klasiklerden yeni yazar keşiflerine kadar pek çok konuyu yayınevi sahibi ve yazar Suat Duman ile konuştuk.
Arnaud Desplechin’in yönettiği ve başrollerini Mathieu Amalric, Marion Cotillard ve Charlotte Gainsbourg’un paylaştığı, 70’inci Cannes Film Festivali’nin açılış filmi İsmail’in Hayaletleri üzerine bir inceleme.
Zülfü Livaneli, Elia Kazan ile göreceli uzun bir yolculuğa çıkıyor ve bu yolculuğu M. K. Perker şahane illüstrasyonlarıyla görsel bir belleğe dönüştürüyor. Elia ile Yolculuk kitabı üzerine bir inceleme.
Edebiyatımızın usta yazarlarının küçük birer çocuk olarak karşımıza çıktığı Tefrika Yayınları’nın “Çocuk Edebiyatı Dizisi” yazarlarından Semih Öztürk’le kitaplara ve edebiyata dair bir söyleşi gerçekleştirdik.
Geçtiğimiz sezon tiyatroseverlere kapılarını açan ve tiyatro, oyunculuk, yazarlık disiplinlerini birleştiren TOY İstanbul’un atölyelerini ve yeni oyunu Kaplan Sarılması’nı oyunun yazarı Kemal Hamamcıoğlu ve oyunun yönetmeni Bahar Kerimoğlu ile konuştuk.
Okuduktan sonra yankıları bir süre daha devam öyküler kaleme alan Dilek Türker ile ilk kitabı Avucumda Çimen İzi üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.
Bu yılın başında kitaplıklarımızda çağına ses veren, Türk şiirinin önemli karakterlerinden Enver Ercan hakkında iki çalışma yer aldı: Ben Şiirimi Yazarım Sonsuzluk Varsa Gider ve Enver Ercan Sen Sözcüğün Tekisin. Kitapların oluşmasında emeği geçen Özge Ercan ile kitaplar ve baba Enver Ercan üzerine konuştuk.
Shida Bazyar’ın 1979 yılında İran’da devrim günü başlayıp 2009’da Almanya’da biten bir hikâyeyi dört karakterin hayatları üzerinden anlattığı romanı Geceleri Sessizdir Tahran hakkında kendisiyle bir söyleşi gerçekleştirdik.
TOY İstanbul Sahne Yöneticisi Necati Kutlu ve senarist, TOY Atölye eğitmenlerinden Pınar Bulut ile TOY İstanbul ve gerçekleştirilen atölyeler üzerine konuştuk.
Nejat Dimili’nin beklenen ilk albümü Ambivalans 26 Mayıs’ta müzikseverlerle buluşuyor. Sanatçının son bir buçuk senedir üzerine titizlikle çalıştığı; söz, müzik ve prodüktörlüğü kendisine ait olan ilk albümü, Alman plak şirketi Timezone Records etiketiyle yayımlanıyor.
Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası edebiyat festivali İTEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’ni festival ekibi, Festival Direktörü Mehmet Demirtaş ve Kalem Ajans’ın kurucusu Nermin Mollaoğlu ile konuştuk.
Ulusal ve ulusararası platformlarda gerçekleştirdiği performanslarla ismini çokça işittiğimiz performans sanatçısı Gülhatun Yıldırım ile performans sanatını, çalışmalarını ve bu yıl Mamut Art Project'te yer alacak "Su" isimli çalışmasını konuştuk.
Seray Şahiner bu yılın ilk aylarında okuruyla beşinci kitabı Kul’u buluşturdu. Kul, sahip olduğu hayata ait olmak istemeyen Mercan’ın gördüklerinden, bildiklerinden bir hayat kurma çabasını anlatıyor.
Bu yıl 36'ncısı düzenlenen İstanbul Film Festivali'nin Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülleri Seçici Kurul'unda yer alan çağdaş edebiyatımızın önemli yazarlarından Sema Kaygusuz ile festivale, sinemaya ve edebiyata dair bir söyleşi gerçekleştirdik.
Masumiyetinizi kaybettiğiniz, o ilk günahınızı hatırlıyor musunuz? Nermin Yıldırım, beşinci kitabı Dokunmadan ile yüreğinizin derinliklerine inen, bir yüzleşme hikâyesi anlatıyor. Kendisiyle romanına, edebiyata ve hayata dair bir sohbet gerçekleştirdik.
Çoğunlukla şehrin duvarlarında karşılaştığımız Rad Dar, ilk kişisel sergisi “Zaman Hırsızları” ile Space Debris Art’ta sanatseverlerle buluştu. Sanatçı bu kez duvar resimleriyle değil resim ve heykelleriyle karşımıza çıktı.
Sonu gelmeyen bir bekleyişin, varoluşsal bir cebelleşmenin oyunu, Samuel Beckett’in dehasının ürünü Godot’yu Beklerken, Studio Oyuncuları’nın performansı ve Şahika Tekand’ın yönetimiyle sezonun öne çıkan oyunlarının başında geliyor.
Geçtiğimiz günlerde büyük bir iddiayla yola çıkan bir kulüple tanıştım: Kitap Kulübü. Okumayı sosyalleşmenin bir parçası haline getirmeyi, ayda en az dört kitap okutmayı hedefleyen bir kulüp bu. Projenin yaratıcısı Fatih Güner'le Kitap Kulübü'ne dair bir söyleşi gerçekleştirdik.
Tiyatro sahnesinde kalıpları kıran, engelleri aşan ve yapmaları gerekeni en özgün haliyle yapan harika kadınların elinden çıkmış oyunlar izledik. Kadın emeğinin değerinden çokça bahsedilen bugünde sahnenin kadınlara ve kadına dair meselelere emanet edildiği oyunları derledik.
İçerisinde dünya tarihinde önemli işlere imza atmış 100 kadının ilham veren hikâyesinin ve her biri özel olarak hazırlanmış illüstrasyonun bulunduğu Asi Kızlara Uykudan Önce Hikâyeler isimli kitabı inceledik.
İlkokulda duvarlarda yer alan zaman tünellerini hatırlamayan yoktur sanırım. İllüstratör Peter Goes işte bu şeritleri daha da renklendirdi, şekillendirdi ve bir kitap haline getirdi. Kendisiyle Zaman Tüneli (Tarih İçinde Yolculuk) isimli kitabı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Kuruluşunun 30. yılını ve kitaplarının 1001. yaşını kutlayan, yayıncılık tarihimizde bastıkları kitaplarla, oluşturdukları “dizi”lerle özel ve önemli bir yere sahip olan Ayrıntı Yayınları'nı Genel Yayın Yönetmeni Burhan Sönmez’le konuştuk.
“Yas”, “aile”, “hafıza” ve “yitirmek” temaları üzerine kurulu bir oyun olan Hafızasını Kaybeden Müzeden Bir Traktöre Mektuplar, bir ailenin üç kuşak hikâyesinden kalan mektupların, kaybolan eşyaların, insanların ve fotoğrafların ardında bıraktığı yası anlatıyor. Oyun üzerine yazarı Ferdi Çetin ile konuştuk.
16. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde Türkiye’den Kısalar bölümünde filmleri yer alan beş kısa film yönetmeni; Ayris Alptekin, Azra Deniz Okyay, Esme Madra, Melisa Üneri ve Pınar Yorgancıoğlu ile filmleri ve kısa film çekmek üzerine konuştuk.
20. İstanbul Tiyatro Festivali’nde prömiyerini gerçekleştiren, Funda Eryiğit, Bedir Bedir ve Esme Madra’nın rol aldığı Ev’vel Zaman, seyirciyle buluşmaya devam ediyor. İnsanın en temel ihtiyaçlarından biri olan barınmanın birliğini oluşturan mekânları dönüştürmeye adamış bir sisteme birinci gözden bakan oyun üzerine bir inceleme.
Kütüphanelerimizde yer alan pek çok klasik eseri dilimize çeviren usta çevirmen ve yazar Celâl Üster’le çevirmenlik konusu ve çevirilerini yaptığı James Joyce’un torunu için yazdığı Kedi ile Şeytan ve Kopenhag’ın Kedileri metinleri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
2016 yılı dünya ve Türkiye için pek de iyi geçmedi, hatta bu durum bizleri 2017’nin getireceği “huzur ortamı” hayaline sıkıca bağladı. Peki bunun edebiyata yansımaları nasıl oldu? Hangi kitaplar bu sene daha çok tercih edildi, 2017’de bizi neler bekliyor?
Sahneye koydukları her oyunda kendi çizgilerini yansıtan ve dikkatleri çeken Tiyatroadam’ın yeni oyunu İvan İvanoviç Var mıydı, Yok muydu? üzerine oyunun yönetmeni Emrah Eren ve oyuncuları Aşkın Şenol ve Fatih Koyunoğlu ile konuştuk.
“Ben dünyaya şarkı söylemek, şiir okumak ve âşık olmak için geldim.” Şair ve şarkıcı Mehtap Meral ile son albümü Yana Yana’dan, şiirden, müzikten ve hayattan konuştuk.
Sinema tarihimiz, her dönemin kendi karakterini yarattığı eşsiz filmlerle dolu. Bu filmler aynı zamanda toplumsal hafızamızı da diri tutan kayıtlar. Burak Acar’ın hazırladığı Türk Sinemasında 100 Unutulmaz Karakter üzerine bir inceleme.
2013 yılında kurdukları Tiyatro D22 ile bağımsız sahneler arasına katılan ve o günden bugüne sahneledikleri oyunlarla yönümüzü toplumsal meselelere çeviren, farkındalık yaratan Berkay Ateş, Emir Çubukçu ve Can Kulan ile yeni oyunları Dünyaya Gözlerimden Bak ve tiyatroya dair bir söyleşi gerçekleştirdik.
Fransız yazar Marcel Proust’un 1884 senesinde hazırladığı Proust anketini bu defa da yazar Melisa Kesmez'den cevaplamasını istedik. Çeşitli dergi ve gazetelerdeki yazılarından ve Atları Bağlayın, Geceyi Burada Geçireceğiz, Bazen Bahar kitaplarıyla tanıdığımız Kesmez’i yakından tanımak isteyenleri anketin sonuna bekliyoruz.
Kaleme aldığı öykü ve romanlarıyla edebiyatımıza değer katan, çağımızın güçlü kadın yazarlarından biri olan Buket Uzuner, Artful Living okurları için beş kitap önerisinde bulundu...
Fransız yazar Marcel Proust’un 1884 senesinde hazırladığı Proust anketini bu defa da yazar Nazlı Karabıyıkoğlu’ndan cevaplamasını istedik. Olivya Çıkmazı, İskele ve Hayvanların Tarafı kitaplarıyla tanıdığımız Karabıyıkoğlu’nu yakından tanımak isteyenleri anketin sonuna bekliyoruz.
Edebiyatımızın genç bilimkurgu yazarlarından Tevfik Uyar’ın uzay, zaman ve gerçeklik bağlamında ele aldığı ödüllü bilimkurgu öykülerini bir araya topladığı Tek Kişilik Firar isimli kitabı üzerine bir inceleme...
Kaleme aldığı deneme ve öyküleriyle hatırı sayılır bir okuyucu kitlesine ulaşan ve Mezeleri Güzel isimli kitabıyla beyaz yakalıların pek de gizli olmayan ama merak edilen dünyasını gözler önüne seren Erdem Aksakal, nedenleriyle birlikte Artful Living okurlarına beş kitap önerisinde bulundu.
Sahneler üç aylık aradan sonra tekrar izleyicisiyle buluşmaya hazırlanıyor. Bu sezon devam eden oyunların yanı sıra yeni pek çok oyun da seyirci karşısına çıkacak. Biz de bu sezon neler izleyeceğimize bir göz atalım istedik. Herkes için güzel bir sezon olsun...
Uzun ve yoğun gündemli bir yazdan sonra mevsimin hızla yüzünü sonbaharın serinliğe dönmesiyle akıllara sıcak bir ortamda sessizce kitap okuma klişesi düştü elbette. Kitapları mevsimlere veya hava durumlarına göre kategorize edin ya da etmeyin Artful Living eylülün son haftasını beş kitapla uğurluyor…
2016 yılında bayramların yaz aylarına gelişi ve tatil sürelerinin uzamasının kuşkusuz herkes için moral verici etkisi oldu. Biz de Artful Living ekibi olarak kendi aramızda tatilde okumak için beş kitap önerisinde bulunduk. İyi bayramlar...
Genco Erkal’ın uyarladığı, yönettiği ve Tülay Günal’la rollerini paylaştığı Güneşin Sofrasında – Nâzım ile Brecht tiyatrosuz geçen yaz aylarına armağan gibi geldi. Doğanın ritmine kendini bırakmış, tarihi bir mekanda, yıldızların altında, kedilerin arasında dostlarla birlikte bir geceye davet adeta...
Geçtiğimiz yedi ayda yüzlerce yeni kitap yayımlandı. Biz de okuyucuların tercihlerini merak ettik. 10 yayınevine sorduk: Yılın ilk yarısında okurlar en çok hangi kitapları tercih etti? Aldığımız cevaplarla aralarında yıllardır çoksatanlar listesinden inmeyenler, klasikler ve daha baskıdan yeni çıkmış 56 kitabın bulunduğu bir liste hazırladık. İyi okumalar...
Hafızalarımızda yer edinen pek çok reklamın yaratıcısı Murat Işık ilk romanı Muhtelif Lüks Bisküit’le bizi uzun bir yolculuğa, mübadele yıllarına bir aşk hikayesine götürüyor. Işık’la kitap yazma serüvenini, reklamcılık yönünü ve gelecek projelerini konuştuk…
"Yıllarca değişmeyen işleri yapıp, yıllarca değişmeyen fikirleri dinleyip, yıllarca değişmeyen sohbetleri yapıp duruyoruz" diyen Can Yılmaz'la yeni kitabı Klişe Hayatlar Matbaası, klişeler ve kendisine dair bir söyleşi gerçekleştirdik.
Bilginin hızlıca yayıldığı ve aynı hızda kirlendiği çağımızda, Ağaçkakan Yayınları güvenilir, hazır-yerli bilgi ihtiyacını karşılamak için “Hazır Bilgi” serisini yarattı. Serinin dördüncü kitabı olan 100 Şarkıda Memleket Tarihi”ni de müzik yazarı ve araştırmacısı Murat Meriç kaleme aldı.
Tiyatronun klişe bir tanımı olan “Tiyatro bize bizi, bizle anlatır” sözüne oldukça uygun bir oyun Babil. Gerçek hayattan alınan toplumsal trajedilerin yer aldığı oyun sona erdiğinde yüzünüzün ortasına sert bir yumruk yemiş gibi hissediyorsunuz.
Bu sene “Şehre İz Bırakanlar” temasıyla karşımıza çıkan 35. İstanbul Film Festivali 7-17 Nisan 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek. Heyecanla beklenen festival, dünya ve Türkiye sinemasının kült filmlerinden en yeni örneklerine, keşfedilmeyi bekleyen yapımlardan başyapıtlara kadar uzanan geniş bir yelpazede, bulunmaz bir hazine sunuyor.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali heyecanla beklenen yerli ve yabancı yapımlardan oluşan programını açıkladı. Oyun, dans ve performanslarla mayıs ayında şehri etkisi altına alacak festivalden sizler için en dikkat çeken 10 oyunu seçtik.
Kumbaracı50’nin Fikret Kızılok’un eşsiz parçalarıyla gerçekleştirdiği muhabbetli dinletisi “Yıllar Geçse de Üstünden” pazar gecesinin kasvetini dağıtıp, pazartesi sendromuna mental olarak hazırlanmak için birebir. Muhabbeti bol müzikli dinletiden akılda kalanlar...
Film çıkışında lezzetli bir kahve veya yemek eşliğinde kritik yapmanın zevkine diyecek yok. 15. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali boyunca, İstanbul’daki pek çok mekan bu zevke ortak oluyor ve film biletiyle gelen festivalcilere indirimler sunuyor.
“Yaşadığımız yüzyılda tüketmediğimiz bir şey kaldı mı?” diye düşündüğümüzde vereceğimiz cevap kuşkusuz hayır olacaktır. Peki her şeyin tükendiği bu çağda aşktan n’aber? Tiyatro, aşkın türlü hallerini barındırdığı oyunlarla bizi aşktan yana hala umudun var olduğuna inandırmaya devam ediyor. Buradan yola çıkarak, sezonun aşka dair oyunlarını derledik.
Seyyar Sahne, edebiyatta iz bırakan romanları sahneye uyarlamaya devam ediyor. Bunlardan biri de Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar’ından sonra kaleme aldığı ikinci romanı Tehlikeli Oyunlar. Bu etkileyici roman, Erdem Şenocak’ın performansıyla tiyatro sahnesinde hayat buluyor.
Sahnede tek kişi olmak “benim” diyen oyuncu için bile gerçek bir meydan okumadır. Hem oyunun tüm sorumluğunu sırtlanırken hem de izleyicinin dikkatini tek başına oyunda tutmak için çaba harcar. Bu sezonun tek kişilik performansları arasında bu sınavı başarıyla geçenler hiç de az değil...