Serina Haratoka ile antik çağların renk terapisi ritüellerinden, mitolojik hikâyelerden, Doğu felsefelerinden ve modern psikanalistlerin metinlerinden ilham aldığı “Rüya Mağaraları” sergisini konuştuk.
Leros adasında sanatseverlerle buluşan “All Things Become Islands Before My Senses” sergisini mimarları ve Perasma’nın eş yöneticileri Burcu Fikretoğlu ve Gizem Naz Kudunoğlu’ndan dinledik.
Kezban Arca Batıbeki ile Londra’da yer alan FAAR Gallery Mayfair’da ziyarete açılan, pandemi sürecinde ele aldığı ve kişisel hafıza arkeolojisi içinde ortaya çıkardığı fotoğraflarından oluşan “On The Road” adlı kişisel sergisi üzerine konuştuk.
Işıl Eğrikavuk, dört senenin ardından, Performistanbul iş birliğiyle, Türkiye’de “Ne İlyas Ne Cemşit” adlı çalışmasıyla izleyiciyle buluşuyor. Eğrikavuk ile sergi ve performansa dair merak ettiklerimizi konuştuk.
Fırat Engin’in Mesafeyi Aşmak başlıklı sanatçı kitabı ve aynı isimli sergisi Merdiven Art Space’de ziyaretçiyle buluşuyor. Editör ve yazarlığını Derya Yücel’in, tasarımını Vahit Tuna’nın üstlendiği kitap, sanat ve hayatın kesiştiği ve birleştiği yollara, Fırat Engin’in sanat üretim sürecine ve pratiğindeki yolculuğuna dair kapsamlı bir değerlendirme sunuyor. Kitaba ve sergiye dair merak ettiklerimizi Fırat Engin ile konuştuk.
Alican Leblebici’nin Merdiven Art Space’te açtığı son kişisel sergisi “Ringin Ortasında” Muhammed Ali’nin görünenin ötesi kimliğine odaklanıyor. Ringin sosyal ve politik anlarını keşfetmeye eğilen Leblebici, ırkçılık, ötekilik, savaş ve siyasal şiddet gibi olgular üzerinden perspektifini konumlandırıyor.
Ateş Alpar’ın ilk kişisel sergisi “Taş Kabuk Sessiz”, Merdiven Art Space’de açıldı. Hasankeyf’in sular altında kalışını ve bölgedeki eko-yıkıcılığı gözler önüne seren, Ekmel Ertan küratörlüğündeki sergi, sanatçının uzun bir süredir üzerine odaklandığı çalışmaları kapsıyor. Ekonomik ve siyasi tercihlerin uzun bir sürece yayılan doğal ve toplumsal tahribatını belgeleyen, fotoğraf ağırlıklı çalışmaları izleyiciyle buluşturuyor.
Dicle Çiftçi’nin üretimlerine kapsamlı bir bakış imkânı sunan “Eve Giren Güneş Kadar Güneşleniyorum”, sanatçının güneş ve gün ışığı temalarından yola çıkarak hayata geçirdiği üretimlerini bir araya getiriyor. Pandemi döneminde şekillenen seri, doğal güneş ışığının insan psikolojisi üzerindeki etkisini konu alıyor. Dicle Çiftçi ile sergisi hakkında konuştuk.
Emel Başarık’ın ikinci kişisel sergisi “6 Numara”, ismini Burgazada’da bir plajdan alıyor. Kışın belki de şiddetini en arttırdığı günlerde bizi sayfiyenin tatlı meltemine götüren sergi, şehre hem yakın hem uzak, güncel ama nostaljik, kalabalığın içinde ama yalnız olma temalarından besleniyor. Başarık ile “6 Numara” başlıklı sergisi ve sanatsal üretimlerine dair sohbet ettik.
Delilik ve normallik kavramları arasında çizginin bulanıklaştığı bir dünyada yaşıyoruz. Adana’da yer alan KUN Art Space de buradan ilhamla, Derya Yücel küratörlüğünde “Normalliğin Deliliği” sergisini ağırlıyor. Küratör Yücel ile sergi fikri, eserler, Arno Gruen’in insandaki yıkıcılık kuramı, normallik ve delilik üzerine sohbet ettik.
Pelin Çağlar’ın “Kim Unutacak Bizi?” isimli ilk kişisel sergisi, Melis Bektaş küratörlüğünde, 15 Ekim’de, Beyoğlu’nda bir depoda ziyaretçilerle buluştu. Çağlar’ın birçoğu ilk defa sergilenen 13 yağlı boya resminden oluşan sergi, muğlaklık ve belirsizlik kavramlarıyla diyalog kurarak portreye yeni bir yorum getiriyor. Pelin Çağlar ve Melis Bektaş ile “Kim Unutacak Bizi?” sergisini konuştuk.
Nesnelere yaklaşırken sergilediğimiz davranışların arkasındaki niyet ile ilgilendiğini söyleyen Çağla Ulusoy, Versus Art Project ile birlikte Danimarka / Kopenhag’taki Enter Art Fair’da yer aldı. Sanatçı ile üretim pratiği, fuarda yer alan son serisi ve gelecek projeleri üzerine sohbet ettik.
Sanatçı Melis Buyruk ile New York’ta yer alan Leila Heller Gallery’de açılan “Habitat: Bloom” başlıklı kişisel sergisi vesilesiyle bir araya geldik. Sergi, sanatçının iki buçuk senedir üzerinde çalıştığı “Habitat” serisinden 17 yeni eseri, 30 Ağustos tarihine kadar izleyiciyle buluşturuyor.
Ali Kazma’nın zaman, zaman içinde oluşan ritimlerin ve bu ritimlerin içinden çıkan videolarından oluşan yeni kişisel sergisi “Zaman Zaman”, İMALAT-HANE’de açıldı. 14 Ağustos’a dek ziyaret edilebilecek sergi vesilesiyle sanatçıyla sohbet ettik.
Versus Art Project, Senkron 2022’ye beş sanatçının işlerinden oluşan “Dip Dalga” isimli bir çevrim içi seçki ile katıldı. Senkron’un video sanatına odaklanmak için yarattığı fırsatı değerlendirerek dijital görüntülerin çağdaş sanat alanında kapladığı/açtığı yeri düşünmeye davet eden sergide Alper Aydın, Sena Başöz, Yelta Köm, Metehan Özcan, Sibel Horada’nın işleri yer aldı. “Dip Dalga” vesilesiyle Yelta Köm ile üretimleri üzerine sohbet ettik.
Mina’nın Çocukları Projesi kapsamında, Ayça Okay küratörlüğünde Trabzon Kızlar Manastırı’nda açılan “Kolektif ‘Yansıma’” sergisi, Shirin Abedinirad’ın ayna odaklı enstalasyonlarını izleyiciyle buluşturdu. Yansıma teması çerçevesinde şekillenen eserler, saflık, öze dönüş, kadın olmak, yer ile göğün birleşiminden ilham aldı.
Merve Sarıkaya ve Gözde Ulusoy tarafından 2022 yılında kurulan çevrim içi sanat platformu Pavé X art, sanat, tasarım ve mimarinin birlikteliğiyle yaratılan estetik bütünlükten aldığı ilhamla oluşturulan seçkileriyle sanatçıların uluslararası sunum alanlarını genişletmeyi hedefliyor.
Sanatçı Metin Ünsal’ın tüm canlılara, özellikle kadına yönelik eril şiddetin ruhlarda yarattığı hasarı odağına alan “Boşlukta” sergisi, 6 Ocak - 3 Şubat tarihleri arasında Galeri Işık Teşvikiye’de sanatseverlerle buluşuyor. Ünsal ile sergi hazırlık süreci, üretim pratiği ve çalışmalarındaki kadın ruhlar üzerine sohbet ettik.
Uluslararası performans sanatı platformu Performistanbul sanatçısı Leman Sevda Darıcıoğlu, şu sıra yaşamına ve çalışmalarına, Berlin Senatosu Kültür ve Avrupa Departmanı’nın sunduğu burs ile nGbK, ZK/U ve Depo İstanbul ortaklığında gerçekleşen “İstanbul-Berlin Sanatçı Misafir Programı” sonrasında yerleştiği Berlin’de devam ediyor. Sanatçı ile son performansları “Come on bro!”, “Aramızda Bir Okyanus Var”, “Beyaz Güller, Pembe Simler”; kamusal müdahale işi “İBNE”, Türkiyeli bir queer sanatçı olarak Berlin’de üretmek ve gelecek projeleri üzerine konuştuk.
Sinem Keskinel’in Cenova Yayınları’ndan çıkan kitabı Yaz’dan Sonra, tanıdık bir hikâye üzerinden annelik ile tanışma, lohusalık buhranı, yetersizlik ve başkalaşma duygusu gibi pek konuşulmayan ve üstü örtülen meselelere dokunuyor.
Genco Gülan'ın kurduğu ve 2014'ten bu yana ilk kez gerçekleşen Web Bienali yedinci kez çevrim içi olarak sanatseverlerle buluştu. Bu sene küratörlüğünü İpek Yeğinsü’nün gerçekleştirdiği bienal Apeiron temasına odaklanıyor.
Step İstanbul iş birliğinde cinsiyet eşitsizliği, sanat dünyasında kadınların rolü ve “kadın sanatçı” kavramı üzerine sanat profesyonellerinin yorumlarını aldık.
Borusan Contemporary birçok çevrim içi seçkiyle evde olduğumuz bugünlerde sanat ile bağımızın kopmamasına yardımcı oluyor. İçerisinde 800’ü aşkın eser bulunan Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu bu seçkiler arasında en kapsamlı ve dikkat çeken olarak karşımıza çıkıyor.
İlk Çin’de sonra Avrupa’da ve ardından ülkemizde başlayan Koronavirüs (COVID-19) adlı bir salgının etkisindeyiz haftalardır. Önce uzaktan izlerken şimdi tam merkezindeyiz. Birçoğumuz ne yapacağımızı bilmiyoruz, belirsizliğin içinde kayboluyoruz, sabırla bitmesini bekliyoruz.
Konusu, yalın dili ve akıcı üslubuyla öne çıkan Unorthodox, izleyiciyi bambaşka bir dünyaya sürüklüyor. Geçtiğimiz günlerde Netflix’te yayımlanan diziyi değerlendirdik.
Ukraynalı sanatçı Alexis Gritchenko’nun 1919-1921 yılları arasında yaşadığı İstanbul’u konu alan eserlerine yer veren “Alexis Gritchenko – İstanbul Yılları” adlı sergi, şubat başı Meşher’de sanatseverlerle buluştu. Sanatçının ağırlıklı olarak sulu boya, guaj, karakalem, yağlı boya çalışmalarının yer aldığı sergi 1 Eylül itibariyle yeniden ziyarete açılacak.
Geçtiğimiz sezon farklı dili, kurgusu ve görselliğiyle adından çokça söz ettiren The Young Pope uzun bir aranın -dört sene- ardından, yeni sezonuyla, yeni ismiyle -The New Pope- ve yeni bir papayla bekleyenlerle buluştu.
Yonca Karakaş’ın küratörlüğünde izleyiciyle buluşan “Bizden Sonra” isimli grup sergisi, sanatçının ilk küratörlük deneyimi olarak dikkat çekiyor. İçinde yaşadığımız gezegenin geçirdiği kaotik dönemi ve bu geçişin izlerini görünür kılan sergi, farklı sanatçıların üretimlerini bir araya getiriyor.
Geçtiğimiz mayıs ayında Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu ekibinin önerisiyle doğan Amadeus oyunu, nihayet 11 Ocak’taki prömiyeriyle izleyiciyle buluştu. Oyunun Okan Bayülgen ve Selçuk Yöntem’in varlığı dışında tiyatro izleyicisini heyecanlandıran tarafı Işıl Kasapoğlu yönetimi ve 35 kişilik dev kadrosu oldu. Çok sık müzikal yapımların üretilmediği ve izleyicinin de kırk yılda bir gelen yabancı yapımlarla yetindiği bir şehirde bu proje başlı başına yankı uyandırdı.
Eskişehir Odunpazarı’na yeni bir soluk getiren Odunpazarı Modern Müze, yaratıcı ve deneysel düşünce biçimini, aynı zamanda kişisel gelişimi desteklemek için OMM Misafir Sanatçı Programı’nı tasarladı. Programın ilk konukları Tyler Thacker ve Erin Wolf Mommsen oldu.
Marcus Graf küratörlüğünde Akbank Sanat’ta açılan “Düzenli Delilik” sergisi bilginin üretimi ve paylaşımı konusuna eğiliyor. 19 sanatçının izinde çoğulcu ve bütünsel bilgi anlayışını irdeleyen sergi alışılmışın ötesini sorguluyor.
Dilşad Çelebi, hayatın ona sunduğu yollara boyun eğmeden ama karşı da gelip ket vurmadan kendi oyununu çiziyor, tıpkı bir seksek gibi. Kendisinin de söylediği gibi ara ara yaprakları, çalıları yarıp yeni bir yol çiziyor kendine, ara ara sık çiğnenmiş yollardan geçiyor. Denemekten korkmuyor, yenileceğini hissettiği anda bile savaşmaktan vazgeçmiyor.
Unutulmaz şarkısıyla hafızamıza kazınan Fame filminin müzikali, 30. yıl turnesinde İstanbul’a da uğrayacak. Popüler kültür tarihinin efsaneleri arasında yer alan Fame Müzikali, 75. yılını kutlayan Yapı Kredi ana sponsorluğunda izleyicilerle buluşacak.
Semih Zeki’nin, Bozlu Art Project’teki “Autopoiesis” isimli yeni sergisi yıkımlar, yığınlar, yeniden inşa olanlar arasındaki kendini yenileyen döngüye odaklanıyor. 14 Aralık tarihine dek ziyaret edilebilecek olan sergi, yeniden üretme kavramı etrafında şekilleniyor.
Versus Art Project ekim ayında alışılmışın dışında bir sergiye ev sahipliği yaptı. Vahit Tuna’nın “Mağara” isimli beşinci kişisel sergisi, 19-28 Eylül tarihleri arasında izleyicilerle buluştu. Sergiyi alışılmışın dışına çıkaran etmenler arasında ise kısa süresinden kişisel deneyim alt yapısına, aktif yapay zekâ figüründen bilinç dışı etmenlere kadar pek çok öge yer alıyor.
Scott Bradlee önderliğinde kurulan Postmodern Jukebox, “Welcome to the Twenties 2.0” dünya turnesi kapsamında ekim sonunda Türkiye’nin üç farklı şehrinde konserler vermeye hazırlanıyor. Yapı Kredi 75. Yıl Konserleri kapsamında gerçekleşecek olan konserler 1920’ler, caz ve swing aromalı şarkıları müzikseverlerle buluşturacak.
Anna Laudel, eylül başı, İpek Yeğinsü küratörlüğünde “İntergalaktik” sergisini ağırlamaya başladı. Farklı disiplinler ve yaklaşımlara sahip sanatçıların yer aldığı sergi Beyza Boynudelik, Şafak Çatalbaş, Alper Derinboğaz, Emin Mete Erdoğan, Horasan, Ekin Su Koç, Ali Miharbi, Ali İbrahim Öcal, Özcan Saraç, Meltem Sırtıkara, Merve Şendil ve İrem Tok’un eserlerini izleyiciyle buluşturuyor.
Burak Karavit yaşamını ve çalışmalarını New York’ta sürdüren bir kolaj sanatçısı. Güzel sanatlar pratiğinden gelen ve grafik tasarım alanında bir çalışma hayatı kurgulayan Karavit, önümüzdeki dönemlerde pek çok sergide karşımıza çıkacağa benziyor.
Polimeks Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve koleksiyoner Erol Tabanca’nın kurucusu olduğu Eskişehir’de yer alan Odunpazarı Modern Müze (OMM) 7 Eylül gecesi “heybetli” bir ön açılış yaptı. Tabanca’nın memleketi Eskişehir’e böyle bir müze kazandırma girişimi ve kapsamlı koleksiyonunu burada sergileme fikri aynı zamanda Türkiye sanat piyasasını İstanbul ekseninden çıkartmak için de önemli bir girişim olarak dikkat çekti.
İz Öztat’ın özne ve iktidar ilişkisini ele aldığı “Askıda” isimli kişisel sergisi, Pi Artworks’te açıldı. 2 Kasım tarihine dek ziyaret edilebilecek olan sergi sanatçının üretimine kapsamlı bir bakış fırsatı sunuyor.
Ağustos ayında Viyana’da yer alan Bank Austria Kunstforum Wien’de gerçekleştirdiği “Mitoslar Evreni” sergisiyle dikkat çeken Ahmet Güneştekin, geometrik kurgulardan kırkyamalara kadar uzanan geniş üretim pratiğini uluslararası kurumlarda izleyicilerle buluşturuyor.
Mükemmel görünen hayatların perde arkalarını ekrana getiren Big Little Lies, beğeniyle takip edilen ilk sezonunun ardından ikinci sezonuyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Oyuncu kadrosu, senaryosu ve çekimleriyle özgün bir dil oluşturan dizi beş güçlü kadının hayatına odaklanıyor.
İki senenin ardından sanatseverlerle buluşmaya hazırlanan ve yoğun eylül sanat dinamiğinin de başlangıcını yapacak olan İstanbul Bienali bu sene üç mekâna yayılıyor. “Yedinci Kıta” başlığını taşıyan bienal, Nicolas Bourriaud küratörlüğünde izleyiciyle buluşuyor.
İlk iki sezonu ile dikkatleri üzerine çeken La Casa de Papel üçüncü sezonuyla geçtiğimiz haftalarda izleyiciyle buluştu. Aslında bittiğini sandığımız soygun hikâyesi üçüncü sezonda çıtayı yükselterek izleyiciyi ekrana kilitlemeye ve yeni sezonu merakla bekletmeye kararlı görünüyor.
Versus Art Project 13 Haziran-27 Temmuz tarihleri arasında Metehan Özcan’ın kişisel sergisi “Dekor”a ev sahipliği yapıyor. Geçmiş sergilerinde insansızlaşmış mekân fotoğrafları, buluntu ve kendi çektiği fotoğrafların kolajları karşımıza çıkan sanatçı üçüncü sergisinde ise daha çok gündelik yaşama odaklanıyor.
Alper Bıçaklıoğlu’nun izleyiciyi devleştiren minik sokak tasvirlerinin yer aldığı “Powoq” adlı kişisel sergisi 17 Temmuz tarihine dek Pg Art Gallery’de ziyaret edilebilecek. Sanatçının minik sokaklarından dev evrenlere adım atmak için sergiyi ziyaret etmeyi unutmayın.
İkonik süperstar Elton John’un hayatından kırk yıla dokunan Rocketman filmi uzun zamandır merakla bekleniyordu. Geçtiğimiz ay sinemaseverlerle buluşan film hâlâ gösterimlerine devam ediyor. Sadece Elton John hayranlarını değil, rock and roll sevdalılarını, biyografik ve müzikal film sevenleri sinema salonlarına bekliyor.
İki senedir sanatseverleri çekim merkezinde toplayan bang. Prix bu sene üçüncü edisyonuyla izleyicilerle buluşuyor. bang. Prix programına seçilen eserler 14-29 Haziran tarihleri arasında Studio-X İstanbul’da sergileniyor.
Sinan Demirtaş’ın Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda gerçekleşen kişisel sergisi “Tahterevalli”, yanılsamadan uzaklaşıp gerçek dünyanın kapılarını aralıyor.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 22 yıldır Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Caz Festivali’nin 26.’sı 29 Haziran–18 Temmuz tarihleri arasında şehrin müzikseverleriyle buluşacak. Dopdolu programıyla dikkat çeken festivalin öne çıkan isimleri arasında Kamasi Washington, Joss Stone, Jacob Collier, Snarky Puppy, Mozaik ve RYMDEN yer alıyor.
“Herkes için ulaşılabilir sanat” sloganıyla yola çıkan Step İstanbul, Çağdaş İstanbul ve Tomtom Designhood iş birliğiyle Tomtom Kırmızı’da ve İtalyan Lisesi’nde gerçekleşiyor. Tasarım ve sanatı birleştiren proje, erişilebilir sanatı keşfetmeye çağırıyor.
Burçin Başar’ın üçüncü kişisel sergisi “Corpus” nisan başı sanatseverlerin karşısına çıktı. Sanatçının resim, heykel ve videolarını izleyiciyle buluşturan sergi, parçadan çok bütüne odaklanıyor.
Nora Fingscheidt yönetmenliğindeki Alman yapım Systemsprenger (Oyunbozan) küçük bir kız çocuğunun yardıma muhtaç hikâyesini anlatıyor. 38. İstanbul Film Festivali’nin dikkat çekenleri arasında yer alan film aynı zamanda Alman sosyal devletine bir bakış sunuyor.
Avrupa ve Türkiye arasında çok disiplinli bir sanatçı değişim programı olan Be Mobile- Create Together!, Fransız Kültür Merkezi, Hollanda Büyükelçiliği, Goethe Enstitüsü ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) iş birliğinde gerçekleştiriliyor. Fransa, Almanya, Hollanda ve Türkiye’nin saygın sanat mekânlarında misafir olma olanağı sunan projeye başvurular 30 Nisan’a dek devam ediyor.
2013 senesinden beri hayatımızda olan Mamut Art Project akıllarımıza zaman olarak bahar ayları, mekân olarak ise Maçka güzergahıyla kazındı. Ancak bu sene heyecan verici genç sanatçıların haricinde fuarla ilgili bambaşka bir heyecan söz konusuydu, ikonik Mamut mekân konsepti bu sene yeni bir soluk getirdi.
Kelimelere alakalıysanız, kökenleri ilginizi çekiyorsa ve bu konudaki araştırmalardan keyif alıyorsanız şu sıralar vizyonda olan The Professor And The Madman’i (Deli ve Dâhi) kaçırmamanızı ısrarla tavsiye ederim. Film Oxford İngilizce Sözlüğü’nün oluşturulma serüvenini anlatmasının yanı sıra gerçek bir hikâyelere dokunuyor.
Göksu Gül’ün dördüncü kişisel sergisi “Oyunbaz” geçtiğimiz haftalarda Pg Art Gallery’de izleyicilerle buluştu. Sergide sanatçının resimleri, seramikleri ve ağaç kabuklarına çizimleri yer alıyor.
2015 senesinden beri hayatımızın önemli bir parçası olan, Akkök Holding sponsorluğunda düzenlenen Mamut Art Project, bu sene de 3-7 Nisan tarihleri arasında KüçükÇiftlik Park’ta gerçekleşecek. Sanat kariyerinin başında olan bağımsız yetenekleri koleksiyoner, küratör, galeri, kültür-sanat kurumu ve sanatseverlerle buluşturan oluşum bu sene de birbirinden yetenekli isimleri bizlerle tanıştıracak.
2015 senesinden beri hayatımızın önemli bir parçası olan, Akkök Holding sponsorluğunda düzenlenen Mamut Art Project, bu sene de 3-7 Nisan tarihleri arasında KüçükÇiftlik Park’ta gerçekleşecek. Sanat kariyerinin başında olan bağımsız yetenekleri koleksiyoner, küratör, galeri, kültür-sanat kurumu ve sanatseverlerle buluşturan oluşum bu sene de birbirinden yetenekli isimleri bizlerle tanıştıracak.
Bu sene ikincisi gerçekleşen “Artweeks @Akaretler”de çalışmaları yer alan Cengiz Yatağan’ı Taksim’in kaosunda bir vaha hissiyatı uyandıran atölyesinde ziyaret ettik.
“Kapıyı aralık bırak. Bırak ki karanlığa doğru yanına süzüleyim. Işığı açma. Beni görmenden korkuyorum. Beni gerçekten görürsen bir daha sevmemenden.”
PİLEVNELİ Mecidiyeköy’de açılan “Vaad Edilmemiş Topraklar” sergisiyle göç ve mültecilik konularına odaklanan Kezban Arca Batıbeki, bu konuları alışılmışın dışındaki tarzıyla ele alıyor. Dramatize etmek ve basitleştirmekten bir o kadar uzak duran sanatçı kolajlarında yeni bir dünyanın varlığını sorguluyor.
Gamze Taşdan’ın yeni sergisi “Tuhaf Şeyler Ormanı”, Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda izleyicilerle buluştu. 9 Mart tarihine dek ziyaret edilebilecek olan sergi sanatçının toplumsal cinsiyet ve kadınlık hâlleri temalarına odaklandığı çalışmalarını ağırlıyor.
Vincent Van Gogh’un Arles’daki son zamanlarını konu alan ve uzun zamandır heyecanla beklediğimiz At Eternity’s Gate, geçtiğimiz Cuma nihayet vizyona girdi. Beklentileri fazlasıyla karşılayan film, oyuncu performansları, yönetmen ustalığı ve görüntüleriyle adından çokça söz ettireceğe benziyor.
Sarp Evliyagil tarafından kurulan Müze Evliyagil, Ankara’daki mekânından sonra Beral Madra küratörlüğündeki “Karmaşık Sorular, Büyüleyici Yanıtlar” sergisiyle İstanbul’da sanatseverlerle buluştu. Ankara’da sanat kurumları arasında yerini sağlamlaştıran müze, belli ki İstanbul’un da uğrak sanat noktalarından biri olacak.
SABO’nun “Paracetamol” isimli ilk kişisel sergisi geçtiğimiz hafta Versus Art Project’te açıldı. Çocukluk anılarından yetişkinlik telaşlarına uzanan ve belleğin basamaklarında zamanı yakalamaya çalışan sergi sanatçının kapsamlı üretiminin bir sunumu olarak karşımıza çıkıyor.
Değişiklik insana iyi gelir. Mekân, insan, zaman, iş değişikliği çoğu zaman yeniden hayata bağlar. Tüm bunların en önemlilerinden biri zaman meselesi kuşkusuz. Zaman değişmeli ama nasıl? Nilbar Güreş ile yer aldığı karma sergi “Zaman Değişmeli” çerçevesinde pek çok konuyu irdeledik.
Alışılmadık tarzıyla daha ilk senesinde Türkiye’nin önemli sanat etkinliklerinden biri olacağını belli eden yeni nesil sanatçı platformu BASE, bu sene ikinci kez sanatseverlerle buluştu. Galata Rum Okulu’nda kapılarını açan platform yeni mezun sanatçı adaylarını sanatseverler, küratörler, galericiler, koleksiyonerlerle bir araya getiriyor.
Etkileyici canlı performanslarına alışkın olduğumuz Performistanbul, bu kez farklı bir sunumla karşımıza çıkıyor. “Bu Bir Performans Değildir” sergisiyle geçmiş performanslarından kalıntıları izleyiciye sunan platform, bir nevi performansın performansını önümüze seriyor.
Eric De Volder’in oyunundan sahneye uyarlanan Gece Sempozyumu, Mesut Arslan yönetmenliğinde Zorlu PSM’de izleyiciyle buluşuyor. Geçtiğimiz haftalarda prömiyerini yapan oyun sezon boyunca sahnelenecek. Alışılmadık bir sahne düzeni ve kurguyla karşılaşmak isteyenlerin kaçırmaması gerek.
Müzisyen ve şair Patti Smith son yıllarda yazar kimliğiyle de dikkat çekiyor. Punk’ın vaftiz anası yakıştırmaları yapılan sanatçının geçtiğimiz ay son kitabı Adanmışlık dilimizde yayımlandı. Kitabın kitabı olarak da tanımlayabileceğimiz Adanmışlık, sanatçının nasıl yazdığının bir anlatısı.
Çalışmalarında insan beyni ve psikolojisinden ilham alan Seda Gazioğlu, son sergisi “Ben Esareti” ile Pg Art Gallery’de sanatseverlerle buluştu. Sergiyi 30 Kasım’a dek ziyaret edebilirsiniz.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Design Week Turkey 2018, 16-18 Kasım tarihleri arasında “Tasarım Ekosistemi” ana temasıyla Haliç Kongre Merkezi’nde Türkiye’yi tasarımla buluşturacak. Etkinlik kapsamında gerçekleşecek, form ve hareketi merkeze alan “Interforms” sergisi ise pek çok değerli sanatçıyı bir araya getirecek.
Sanatçı Haluk Akakçe, “Meme Kanseri Farkındalık Ayı”nda meme kanserinde erken teşhisin önemini vurgulamak amacıyla gerçekleştirilen Kalbimi Asla projesiyle karşımıza çıktı. GE Sağlık tarafından, 42 Maslak’ta gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi, sanatçının özgün yorumuyla tasarladığı pembe kurdele ile yeni bir boyut kazandı.
26 Ekim’de sinemaseverlerle buluşan Ferzan Özpetek’in yeni filmi Napoli’nin Sırrı, uzun zamandır merak ettiğimiz filmler arasındaydı. Gösterime girdiği ülkelerde büyük beğeniyle karşılanan film Türkiye’de de oldukça ilgi çekeceğe benziyor. Alışık olduğumuz Ferzan Özpetek filmlerinden farklı bir tatta izlediğimiz Napoli’nin Sırrı bizi gizem, tutku, gerilim dolu bir aşkın serüvenine davet ediyor. Film hakkında merak ettiklerimizi usta yönetmen Ferzan Özpetek’e sorduk.
Damien Chazelle ve Ryan Gosling ikilisini La La Land’ten sonra yeniden birleştiren First Man, uzun zamandır merakla bekleniyor, henüz vizyona girmeden bile hakkında birçok yorum yapılıyordu. 19 Ekim’de nihayet izleyicisiyle buluşan filmin bu denli heyecanla beklenmesinin sebebi ise Neil Armstrong’un hayatını konu alması. Hem de bilmediğimiz yönleriyle.
Arkas Koleksiyonu yeni sanat sezonuna iki yeni sergiyle başladı. Biri İstanbul diğeri İzmir’de açılan sergiler sonbahar aylarında birbirinden değerli eserlerle buluşmamızı sağladı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Arkas Holding iş birliğiyle düzenlenen MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılan “Arkas Koleksiyonu’nda Post-Empresyonizm” ve İzmir’de yer alan Arkas Sanat Merkezi’nde açılan “1001 Gece” sergisi, farklı temalarla farklı şehirlerde izleyicilerle buluştu.
Pi Artworks İstanbul yeni sezona Fatma Bucak’ın kişisel sergisiyle merhaba dedi. Övül Ö. Durmuşoğlu küratörlüğünde açılan “Tüm Olmuşun Dünyası” adlı sergi adı ilhamını bir Çin deyişinden alıyor. Kimlik, göç ve otorite konularına odaklanan sergi, 10 Kasım’a dek ziyaret edilebilecek.
Şu sıralar ülkenin çoğunun ana gündemini ekonomi oluştururken hayat akmaya devam ediyor. Eylül ayı hangisine gideceğimizi şaşırdığımız birbirinden başarılı sergilerle dolu ve geçtiğimiz yıl tarih değişikliğiyle kasım yerine eylül ayında bizlerle buluşma kararı alan Contemporary İstanbul için gün sayıyoruz. Fuar tüm soru işaretlerini arkasında bırakarak 13. kez sanatseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
Küratör Anissa Touati, bu yıl CIF Dialogues kapsamında Contemporary Istanbul’un konuklarından biri olacak. “Sanat, Mimarlık ve Alanlar” adlı panelin katılımcılarından biri olan Touati, konuşmasında bir küratör olarak deneyimlerini aktaracak.
Boogie Belgique, “kendimizi yeni ve eski müziğin karşımı olarak tanımladığımız bir melodiyle %100 Belçikalı bir grubuz” diyerek kendisinden bahsediyor. Müziklerinde birçok tınıyı bir arada kullanan grup beş kişiden oluşuyor.
Dünyanın en çok adından söz ettiren uyuşturucu baronlarından biri olan Pablo Escobar’ın hayatını konu alan, sevgilisi gazeteci Virginia Vallejo’nun kitabından filme uyarlanan Loving Pablo, geçtiğimiz haftalarda vizyona girdi. Yüksek ritmiyle ve farklı bakış açısıyla dikkat çeken film Escobar hakkında çıkan biyografiler arasında önemli bir yer edindi.
Tan Tunçağ’ın son projesi olan Cava Grande’nin ilk albümü Worm Universe, Santima Records etiketiyle geçtiğimiz aylarda yayımlandı. Portecho’dan tanıdığımız Tunçağ’ın yeni albümüne analog synthler ve karanlık ritimler hâkim. Worm Universe, müzikalitesi kadar görsel diliyle de adından söz ettireceğe benziyor.
Geometrik soyut çalışmalarıyla Türkiye heykel sanatında önemli bir yeri olan Seyhun Topuz’un yeni düzenlemesi Kuzgun Acar Anısına, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde boğaza karşı arzıendam ediyor.
Nazlı Pektaş’ın küratörlüğünde Yapı Kredi Kültür Sanat’ta açılan “İntihal mi? Hal mi?” adlı sergi bizi kapsamlı bir diyaloğun peşi sıra intihâlin şaibeli hikâyesine sürüklüyor. 6 yeni iş ve onların kaynağı olan 6 eski iş izinde ilmeklerini ören sergi, sanatçıların daha önce yaptıkları çalışmalarından yola çıkıyor.
Pera Müzesi geçtiğimiz yaz aylarından alışık olduğumuz gibi bu yaz da bir üniversite sergisine kapılarını açtı. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlilik programlarında eğitimlerini sürdüren 54 öğrencinin 100’ü aşkın eserini sanatseverlerle buluşturdu.
“Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey” sergisi, Osman Hamdi Bey’in Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Resim Koleksiyonu’nda yer alan 6 tablosuna alışık olmadığımız bir gözle bakmamızı sağlıyor. Sergi, “Osman Hamdi Bey Tablolarının Bilimsel Analizleri ve Konservasyonu” projesinin süreçlerini izleyiciyle buluşturuyor.
İkinci kişisel sergisi “Yokluğunda” ile Pg Art Gallery’ye konuk olan Elsa Ers, kültürel kimlik, aidiyet, yer değiştirme gibi konulara odaklanıyor. Kendimizi doğadan çok ayrı görmemizi eleştiriyor ve insanın doğadan bağımsız varlık kazanamayacağını söylüyor.
Kasa Galeri, yaz aylarını bir sokak sanatı sergisiyle üç sanatçıyı ağırlayarak karşılıyor. Karma sergi ve odalar arası konumlanan sanatçı yerleştirmelerine alışık olduğumuz galeri, bu defa sokağın asi ruhunu galeriye davet ediyor. “Sandığın 3 Gözü” adlı sergi, Adekan, Ares ve Cins’in çalışmalarını bir araya getiriyor.
Olgu Ülkenciler’in Stefan Zweig’ten ilham alarak başlığını oluşturduğu beşinci kişisel sergisi “İnsanlığın Yıldızının Parladığı Anlar”, Art On İstanbul’un Tepebaşı’ndaki mekânında sanatseverlerle buluşuyor. Tarihin çarkını devrimden yana döndüren mihenk taşı niteliğindeki olaylar ve karakterler üzerinden bir anlatı kuran sergi, kısa hikâyeler üzerinden bütüncül bir okuma sunuyor.
ArtBizTech tarafından gerçekleştirilen bang. Art Innovation Prix, ikinci edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. 18 Mayıs’a dek 42 Maslak Art!SPACE Gallery’de ziyaret edilebilecek olan serginin bu yıl teması: “Dijital aura”. Sergiye teknolojik ve bilimsel unsurları sanatla buluşturan 20 adet eser eşlik ediyor. bang. Art Innovation Prix’te yer alan sanatçı Hale Arslan ile buluştuk.
Kilim dokusu üzerinde yarattığı formlarda uzam felsefesini işleyen sanatçı Belkıs Balpınar, bugünlerde Anna Laudel Contemporary’de yer alan sergisiyle dikkat çekiyor. Kendine has üretim pratiğini öncüsü olduğu “art kilim” dalında sergileyen sanatçının çalışmalarına kapsamlı bir bakış için “Dokuma-ma” adlı sergiyi ziyaret etmeyi unutmayın.
Sözün ötesindeki hakikati sorgulayan 4. Mardin Bienali, Hıdrellez dönemine yakışır bir kutlamayla açıldı. 4 Mayıs’ta sanatseverlerle buluşan bienal, “Sözden Öte” temasıyla bizi kelimelerin ardındaki gizemi keşfetmeye davet ediyor.
Daron Mouradian’ın Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “Açıkça Gizli Oyun” Galeri KHAS’ta açıldı. Küratörlüğünü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman’ın yaptığı sergi, Contemporary İstanbul’dan çalışmalarını tanıdığımız Mouradian’ın eserlerine kapsamlı bir bakış fırsatı sunuyor.
Yönetmen Joachim Trier’in son filmi, Norveç'in Oscar adayı seçilen Thelma, uluslararası prömiyerini Toronto Film Festivali’nde yaptı. Reprise, Oslo 31 August ve Louder Than Bombs filmleriyle tanıdığımız yönetmenin ilk olarak Filmekimi’nde bizlerle buluşan filmi şu sıralar vizyonda.
Özge Enginöz, Krank Art Gallery’de gerçekleşen son sergisi “Hasar Katsayısı”nda “hasar” kavramının üzerine eğiliyor. Yok edilebilen bir sanatçı kitabı odağında şekillenen sergi, doğadan toplanan nesneler, kav mantarı ve sanatçı günlükleriyle devam ediyor. Ve bizi doğanın tüm çıplaklığı ve gerçekçiliğiyle yüzleşmeye davet ediyor.
Uluslararası Mardin Bienali “Sözden Öte” temasıyla 4 Mayıs’ta sanatseverlerle buluşuyor. Bienalin küratörlüğünü Fırat Arapoğlu, Nazlı Gürlek ve Derya Yücel üstlenirken, direktörlüğü Döne Otyam tarafından gerçekleştiriyor.
Borusan Contemporary ve New Museum iş birliğiyle gerçekleştirilen “Mika Tajima: Esir” sergisi, Japon-Amerikalı sanatçı Mika Tajima’nın eserlerini sanatseverlerle buluşturuyor. 19 Ağustos tarihine dek Borusan Contemporary’de ziyaret edilebilecek olan sergi, Margot Norton küratörlüğünde karşımıza çıkıyor.
6 Nisan'da Salon İKSV'de gerçekleşecek konserleriyle gönlümüzü fethetmeden önce altı kişiden oluşan Balmorhea’ya merak ettiklerimizi sorduk. Kalabalık bir grup olmanın etkilerinden sözsüz müziğe, müzikal gelişimlerinden son albümlerine pek çok şeyi konuştuk.
Yaratıcı kimliği, yeni medya icraları, yönetmenliği ve tasarımcı yönüyle tanıdığımız Refik Anadol; mekâna özgü işitsel ve görsel çalışmalarıyla bizi derinden etkilemeye devam ediyor. Teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanarak ruhumuzu etkisi altına almayı başaran sanatçı, Pilevneli Galeri’de açtığı son sergisi “Eriyen Hatıralar”da odağına anı ve bellek konularını alıyor.
Küratörlüğünü üstlendiği dijital sergi “Tanışıyor muyuz?” vesilesiyle Ulya Soley ile buluştuk. Gittikçe bilinirlik kazanan dijital sergi deneyimi ve etkileri, Birleşik Krallık portre geleneği ve sergiye yansımaları, portre fotoğrafların dünden bugüne geçirdiği dönüşüm ve “Tanışıyor muyuz?” sergisi hakkında detayları konuştuk.
Leica Gallery İstanbul, "Sisters Of Persephone" adlı sergi kapsamında fotoğraf sanatçısı ve eleştirmeni Nazif Topçuoğlu ile Leica Oskar Barnack Yarışması finalistlerinden Finlandiyalı sanatçı Anni Leppälä’nun çalışmaları arasında etkileyici bir diyalog kuruyor.
Meltem Sarıkaya resimlerinde güç, iktidar, cinsellik, pornografi gibi pek çok konudan besleniyor. Genellikle sulu boya çalışan sanatçı, cinsiyet politikalarına eleştirel bir dille yaklaşıyor.
İlk kurulduğu yıldan beri kültürler arası bir köprü kurmayı ve Türkiye'deki çağdaş sanata katkıda bulunmayı amaçlayan Gama Gallery, Türk çağdaş sanatçılarının yurt dışında tanınmasını sağlıyor. Farklı lokasyonlarda sanatseverlerle buluşmaya devam eden galeri, yenilikçi ve zamana uyum sağlayan bir ruha sahip.
Gazi Sansoy’un Anna Laudel Contemporary’de açılan “Dönemler” adlı sergisi, sanatçının figüratif resim dilini izleyiciyle buluşturuyor. Ailesinden gelen köklü hiciv geleneğini resimlerinde sürdüren sanatçı, Doğu-Batı sentezini sıklıkla çalışmalarında kullanıyor.
Haz anlamına gelen “hedon” kelimesiyle, gerçekleştirilmesi imkânsız tasarı ya da düşünce anlamını taşıyan “ütopya” kelimelerinin bir araya gelişiyle oluşan “Hedonutopia” grubu, yerli sahnenin son zamanlarda en dikkat çeken isimlerinden.
Elvan Alpay’ın son dönem üretimleri, kendi yarattığı gerçeküstü doğa evrenine dönüşerek Galeri Nev İstanbul’un duvarlarına yayılıyor. Doğanın renkli, iyileştirici ve rahatlatıcı gücü ile karşı karşıya kaldığımız "Oyun Bitti / Hadi Oynayalım" adlı sergi, farklı bir dünya ihtimalini sorguluyor.
Can Evrenol ile son filmi Housewife vesilesiyle bir araya geldik. Evrenol ile sinema kariyeri odağında gerçekleştirdiğimiz söyleşide; kısa filmleri, ilk filmi Baskın, ilham noktaları ve yeni filmi Housewife’a dair pek çok şey konuştuk.
Kale Grubu bu yıl 60. yıl dönümünü vesilesiyle bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. “Füreya” sergisi de bu etkinlik serisinin önemli bir parçası olarak bizlerle buluştu. Károly Aliotti, Nilüfer Şaşmazer ve Farah Aksoy küratörlüğünde gerçekleşen sergi; Türkiye’nin ilk kadın sanatçılarından Füreya Koral’ı, dönemin ruhu çerçevesinde, sanatçı kimliği ve seramiğe olan tutkusu ile birlikte ele alıyor.
21-24 Aralık tarihleri arasında Galata Rum Okulu’nda gerçekleşen BASE, bu yıl mezun olan yeni nesil sanatçı adaylarıyla tanışmak için karçırılmaz bir fırsat yarattı. Kolektif güzel sanatlar yeni mezunlar platformu tanımıyla karşımıza çıkan BASE, şüphesiz sanat dünyasındaki önemli bir açığı doldurdu.
Alışılmışın dışında bir galeri yerine Meclis-i Mebusan Caddesi No:25’te sanatseverlerle buluşan “Eşzamanlılık” adlı sergi, ikilikler ve karşıtlıklar üzerine kurgulanıyor. Sergi üzerine küratörü İpek Yeğinsü ile konuştuk.
Viyana’da bir Türk restoranı. Bu restoranın içerisinde yemek ve çağdaş sanat ilişkisine odaklanan disiplinlerarası bir sergi. Serginin yaratıcıları: Deniz Güvensoy ve Deniz Beşer. Karşınızda 17 Aralık’a dek devam edecek olan “Kunst Kebab”.
İllüstrasyon, animasyon, gif, yeni medya gibi pek çok farklı disiplinde üretimlerine devam eden Meltem Şahin, küçük yaşlardan itibaren çizimle ilgileniyor. Son zamanlarda çizimden daha çok animasyon ve giflere yönelen sanatçının üretimlerinde felsefik ögeler dikkat çekiyor.
Türkiye’nin yeni nesil sanatçıları, 21-24 Aralık’ta İstanbul’da, Galata Rum Okulu’nda bir araya geliyor. Kolektif, güzel sanatlar yeni mezunlar platformu olarak dikkat çeken BASE, birçok farklı disiplinden çalışmayı aynı çatı altında topluyor.
Akın Sevgör, ilk albümü Ars Nova’dan sonra geçtiğimiz ay kısa çaları Routine’i yayımladı. Klasik müzik temelli sanatçı; çok enstrümanlı, polifonik, dinamikleri olan bir müzik yapmak istediğini bu isteğin de onu elektronik müzikle tanıştırdığını söylüyor.
Trumbauer Ailesi’ne ait geniş bir tarih aralığını kapsayan “Trumbauer Aile Koleksiyonu” seçkisi, Özgür Demirci ve Suat Öğüt tarafından yürütülen iş birliği kapsamında ve ikilinin ortak projesi olarak Kasa Galeri’de sanatseverlerle buluşuyor. Trumbauer ailesi koleksiyonu klasik ve modern dönemden pek çok eseri barındırırken, koleksiyon oluşturmak için hırsızlık yapmak olgusuyla bizleri karşı karşıya bırakıyor.
Yonamine, geleneksel sergileme yöntemlerine yeni bir bakış açısı sunan çalışmalarıyla ve yoğun katmanlı kolajlarıyla bienalin İstanbul Modern ayağında karşımıza çıkıyor. Sanatçıyı bienalde sergilenen Siyaha Geri Gitmek adlı çalışması çerçevesinde değerlendirdik.
Son günlerde adını sıkça duyduğumuz İnsanlar grubu ile Zorlu PSM, Lokalize konseri vesilesiyle buluştuk. Anadolu’nun köklü seslerini elektronik kalıplarla yorumlayan grup, Barış K. ve Cem Yıldız’ın projesi olarak hayata geçti. Modern dans müziğini lokal seslerle birleştiren İnsanlar, elektronik müziği farklı bir boyutta dinleyiciye sunuyor.
Güney Afrikalı sanatçı Kemang Wa Lehulere, 15. İstanbul Bienali’nde kara tahtaları başrole taşıdığı enstalasyonuyla dikkat çekiyor. Sanatçının Kuşların Konferansı adlı çalışması halası ile ilişkisi ve eleştirilere açık eğitim sistemi üzerine konumlanıyor. Wa Lehulere’nin halası ile yakın ilişkisinden referansların bulunduğu çalışma; kara tahtalar, bunların üzerindeki resimler ve kuş kafeslerinden oluşuyor.
Balkan Naci İslimyeli, 45. sanat yılını MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nin Beş Kubbe ve Tek Kubbe salonlarında aynı anda açılan “Hatırla” sergisiyle kutluyor. “Hatırla”, son 30 yılın seçkileriyle birlikte 15 yılın üretilmiş ama sergilenmemiş eserlerini bir araya getiriyor. Sergi vesilesiyle sanatçıyla buluştuk.
Hale Güngör Oppenheimer’ın 14 Ekim’de Pg Art Gallery’de açılacak olan yeni sergisinin adı “Subaquatic”, teması ev, ilhamı ise Mollis’teki evler… Sanatçı üçüncü kişisel sergisinde belleğindeki ilk ev kavramının peşine düşüyor. Bu kavramının köklerinin filizlendiği Mollis'te, Google Maps aracılığı ile sanal yürüyüşlere çıkıyor.
Performans, video, yerleştirme ve metni araç olarak kullanan Didem Erk’in, Işın Önol küratörlüğünde x-ist’te gerçekleştidiği ilk kişisel sergisi “Ev İmkânsız Denen Yerdir”; dil, hafıza, göç ve sınır kavramlarını irdeliyor. Sanatçının Datça ve Kıbrıs koylarında gerçekleştirdiği çift kanallı performans videoları ve fotoğraflardan oluşan yedi işi ortak bir tecrit duygusu taşıyor.
Üçüncü nesil kahvenin Türkiye’deki etkisi nasıl oldu? Güzel bir kahve içebileceğimiz yerler nereleri? İyi kahvenin tanımı nedir? Tüm soruların cevaplarını kahve tutkunları için Petra Roasting Co.’nun ortaklarından Kaan Bergsen’e sorduk.
Daha sezona yeni “merhaba” demişken bu yılın tartışmasız en iyi sergilerinden biri olacağının işaretlerini veren CANAN'ın yeni sergisi "Kaf Dağı'nın Ardında", şenliklerle beklenen sergi ve fuarlara inat kendinden emin sakinliğiyle geçtiğimiz hafta açıldı. İstiklal'e bir bahar havası katan serginin en mühim noktası CANAN'ın pratiğine çevirdiği kapsamlı bakış.
Sema Şener’in kurucusu olduğu Mim 85 Kültür Sanat Platformu Nişantaşı’ndaki mekânında yaklaşık 20 yıldır kültür ve sanat alanına ilişkin çok farklı disiplinlerde kişi ve kurumlara eğitim programları düzenliyor; geziler gerçekleştiriyor ve danışmanlık hizmeti veriyor. 2015 yılından bu yana ise Mim 85’in içinden doğan ve sadece çağdaş sanata odaklanan MAP (Mim Art Project); Sema Şener, Vera Koronyo yürütücülüğünde ve Esra Aliçavuşoğlu danışmanlığında alana ilişkin çeşitli programlar geliştiriyor.
İyilik İçin Sanat Derneği; sanatı anlamak, tanımak, yaymak ve geliştirmek üzere yola çıkmış, bu bağlamda da genç sanatçıların faaliyetlerini desteklemek üzere projeler üreten bir dernek. Bu kapsamda sanatçı atölyeleri, yurt içi ve yurt dışında fuar ve sergiler geziyor ve genç sanatçıları destekliyorlar.
Merve Üstünalp’i sosyolojik, aile, kadının toplumdaki yeri, ötekileşme konularını merkeze alan sanatsal çalışmalarından tanıyoruz. Kumaş ve iplerle haşır neşir olmasına bu çalışmalarından alışığız ancak şimdi bizi MÜÜ adlı kendi markasıyla selamlıyor. MÜÜ’nün sanatçının diğer çalışmalarından farkı ise onları giyebiliyor olmamız.
Borusan Contemporary yeni sezona başlarken birbirinden kreatif çocuk atölyelerine de tam gaz devam ediyor. Her dönem olduğu gibi bu sezonda da yaratıcı çocuk atölyeleri gerçekleştirecek olan müze, geleceğin sanatçı adayı ve yaratıcı kuşaklarının yetişmesi için uygun zemin hazırlıyor.
Yeni sezona dört yeni sergiyle başlayacak olan Borusan Contemporary üç geçici sergi ve bir koleksiyon sergisi gerçekleştirecek. “Overture: Recent Acquisitions from the Borusan Contemporary Art Collection” ve “Moving Image: Portraiture” ABD’de gerçekleşirken “Diana Thater: A Runaway World” ve “Ağaç, Gölge, Deniz Ay” İstanbul’da, Borusan Contemporary’de izleyici ile buluşacak.
Yazar ve sanatçı Merve Ünsal’ın 8 Temmuz’a dek Galerist’te görülebilecek olan son sergisi “Şimdi Uzaklardasın”; asıl gerçeklik ile onun görsel temsiliyeti arasındaki ilişkiyi kurcalıyor. Sergi, sanatçının New York Times Fotoğrafları serisi ile Pencereden adlı işi ve Şimdi Uzaklardasın performansını bir arada sunuyor.
ArtBizTech’in düzenlediği bang. prix yarışması sayesinde tanıştığımız genç sanatçılardan bir diğeri Oğuz Emre Bal. Mimarlık ve tasarım araştırmalarına yeni bir boyut ekleyerek İçlek Sanat projesine odaklanan Bal, çalışmasının merkezine “her şeyin mekânı” olmak tanımını yerleştiriyor.
İstanbul merkezli tasarım kolektifi True Treu’un Nude sponsorluğundaki grup sergisi olan “Synesthesia: Beklenmedik Duyumlar ve Göç Hikâyeleri”, ilk gösterimini Venedik Bienali 57. Uluslararası Sanat Sergisi kapsamındaki Venice Design’da yaptı. Sergi vesilesiyle Ali Bakova’nın atölyesini ziyaret ettik. Synesthesia sergisinin ortaya çıkışı, sergilenen işleri, Venedik Bienali ve projeleri hakkında konuştuk.
ArtBizTech’in düzenlediği bang. prix yarışması sayesinde tanıştığımız genç sanatçılardan biri Ayşe Hilal Ateş oldu. bang’te ağırlıklı olarak bulunan teknoloji ve dijital işlerin yanında duygusal çalışmasıyla yer alan Ateş, babaannesinin ölümünün ardından onunla ilişki kurma serüvenini biyo-sanat çerçevesinde üretimine aktarıyor.
Uluslararası fotoğraf sanatının önde gelen isimlerinden biri olan ve Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nda da önemli sayıda yapıtı bulunan Finlandiyalı fotoğraf sanatçısı Ola Kolehmainen’in Borusan Contemporary’de açılan “Sinan Projesi” sergisi Perili Köşk’te sanatseverlerle buluştu.
Şehirde yaşamanın getirdiği maruz kalma durumuna odaklanan Sercan Apaydın, geçtiğimiz Nisan-Mayıs ayında Versus Art Project’te gerçekleşen “Sahibinden” adlı sergisinde bize ait olmaktan uzaklaşan kent, mekânlar ve o mekânları oluşturan nesnelerin birbirleriyle kurduğu anlam ilişkilerini ele aldı.
Küratörlüğünü Fulya Erdemci, Kevser Güler ve Ilgın Deniz Akseoğlu’nun üstlendiği Cappadox 2017’nin çağdaş sanat sergisi “Dünyadan Çıkış Yolları”, 12 Haziran’a kadar Uçhisar, Keyşidere (Göreme) ve Avanos’ta ziyaret edilebiliyor.
13. Sharjah Bienali’nin İstanbul ayağı olan “Bahar” sergisi 13 Mayıs’ta bir Hıdrellez partisiyle açıldı. Bienalin dört anahtar kelimesinden biri olan “mahsul” teması etrafında şekillenen sergi, farklı disiplinlerden düşünür ve sanatçıların araştırma ve yeni iş üretimlerine destek veriyor.
Burcu Perçin, x-ist galeride açılan son sergisi “Yeşili Doldurmak”ta insanoğlunun inşa ettiği yapay doğa manzaralarına odaklanıyor. Manzaralara ironik bir bakış açısıyla yaklaşan sanatçı, doğa tahribatı ardından gerçekleşen yapay müdahaleleri merkezine alıyor.
Aslı Çavuşoğlu’nun 5 Mayıs tarihinde KRANK Art Gallery’de açılan sergisi “Kırkpare” sanatçının üç ayrı sanatsal çalışmasının kesişiminde konumlanıyor. Galeri alanında bir yapbozun parçaları gibi konumlanan çalışmaların herbiri birer hikâye fısıldıyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri tarafından düzenlenen ve yaratıcılık, sanat ve tasarımı bir araya getiren bir festival olan Project bu yıl üçüncü kez gerçekleşiyor. Her yıl bir tema çerçevesinde şekillenen etkinliğin, bu yılki edisyonu Project’03’ün teması ise: “İletişim basittir, bu yüzden de karmaşıktır”.
İçinde bulunduğu çevrenin fiziki koşulları ve doğanın kendine has akışını araştıran Alper Aydın, küratörlüğünü Fulya Erdemci ve Kevser Güler’in üstlendiği, “dünyadan çıkış yolları” temasıyla gerçekleşecek olan Cappadox 2017’nin çağdaş sanat programında yer alıyor. Aydın’ın Cappadox’a özel tasarladığı işi, Kapadokya’daki yaşam ve yerleşme formlarından ilhamla yalnızca bölgede var olan materyalleri kullanarak, arazi sanatını performansla birleştiriyor.
Plüton Mutfağı, Işıl Eğrikavuk’un Plüton ve İngiltere’nin benzer bir şekilde değişen statüleri üzerine tasarladığı bir performans serisi. İzole bir gezegenin mutfağının neye benzeyeceği sorusu etrafında şekillenen çalışma izleyiciye interaktif ve sıra dışı bir performans deneyimi sunuyor.
Radikal’deki yazılarından tanıdığımız gazeteci, yazar Elif Türkölmez son dönemlerde Sefertasımoda’daki lezzetli yemek tarifleri ve minik notlarıyla girdi hayatımıza. Ve ardından bir süredir yazdığı öykülerini bir kitapta topladı. Anne Kız, Harikasın, Çınar Yayınları etiketiyle geçtiğimiz ay kitapseverlerle buluştu.
Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan seçilen ve edimsel hareketten yola çıkan işleri bir araya getirerek birbirini tamamlayan iki sergi Temmuz 2017’ye kadar University of Michigan Sanat Müzesi’nde görülebilecek.
Farklı cinsel kimlikleri olan bireylere odaklandığı üretimleriyle dikkat çeken Furkan Öztekin bu yıl Mamut Art Project’te yer alıyor. Kolaj çalışmalarıyla bilinirlik kazanan sanatçı üretimlerinde 90’lar ve günümüz arasında görünmez bir bağ kuruyor.
Uçman Balaban ve Derin Çiler'in fikriyle, 90’z sergisini yapmak için buluşan sanatçıların daha sonra bir kolektif olarak yola devam etmeleri sonucu Krüw oluştu. Spontane olarak doğan ekip, üretip aynı zamanda birbirlerini de besleyerek alternatif sergi deneyimlerinde karşımıza çıkıyor.
Mamut Art Project geçtiğimiz yıl “Performansı Farkettiniz mi?” adıyla başladığı performans serisine bu yıl “Nasılsın?” temasıyla devam ediyor. Performans serisinin küratörleri geçen sene olduğu gibi bu yıl da Simge Burhanoğlu ve Seyhan Musaoğlu olacak.
Efsanevi müzisyenler Yavuz Çetin ve Kerim Çaplı’nın hikayelerine odaklanan, ikilinin yer aldığı Blue Blues Band grubu çerçevesinde 90’lar müzik sahnesine mercek tutan Blue belgeseli İstanbul Film Festivali’ndeki ilk gösteriminde büyük ilgiyle karşılaştı. Festivalin ardından bugün vizyona girecek olan filmi yönetmeninin sözlerine de yer vererek inceledik.
Nisan başında Gaia Gallery’de açılan “İllüzyonoskop”, günümüzde illüzyon, yanılsama ve aldanmanın nasıl oluşturulduğunu incelerken geçmişi araştırmayı ihmal etmiyor. Görsel algı ve manipülasyon tasarımına odaklanıyor, tam bu noktada spekülatif ve alternatif medya tasarımlarına da eğilerek günümüzün klasik yeni medya sergilerinden ayrışıyor.
“bang. Art Innovation Prix” programı hibrid sanat, yeni medya, veri sanatı ve biyo-sanat alanında tasarlanan projelere destek vermeyi amaçlıyor. 20 Mayıs tarihine kadar proje üretimlerinin devam edeceği “bang. Art Innovation Prix”in birinci edisyonu 25 Mayıs - 3 Haziran 2017 tarihleri arasında 42 Maslak Art!SPACE Gallery’de, ardından Mixer’de izleyicilerle buluşacak.
Hayal Pozantı, bilişim tarihinden ve istatistiklerinden ilham alarak oluşturduğu resimlerinin yer aldığı “.tr” adlı sergisiyle Dirimart Nişantaşı’nda sanatseverlerle buluştu. Sanatçının Türkiye’de bilişim tarihinin çeşitli dönüm noktalarını yorumladığı sergisi, şifrelenmiş ve çözülmeyi bekleyen renkli kompozisyonların gizemli hikâyesine davet ediyor.
Elif Çelebi, suluboya çalışmalarına yer verdiği “Ekosistemden Ayrılmamak Üzere” adlı sergisiyle Krank Art Gallery’de sanat izleyicisinin karşısına çıkıyor. Geçmişte Apartment Project’te suluboya çalışmalarının yer aldığı kişisel bir sergi açan sanatçı, son sergisinde ise insan-hayvan-doğa formlarına bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşıyor.
Sónar Istanbul, ilk kez Zorlu Performans Sanatları Merkezi organizasyonu ile 24-25 Mart tarihlerinde şehre sesini duyuracak. Festival ayrıca yaratıcılık ve teknoloji arasındaki ilişkiyi yakalamayı, kültürel endüstrilerin dijital dönüşümünü keşfetmeyi amaçlayan uluslararası konferans ve performans serisi Sónar +D ile dikkat çekiyor. Sónar +D’ye, kıyamet sonrası distopya serisinin ilk ayağı olan filmi The Pier ile katılan Ali Demirel ile konuştuk.
William Shakespeare eseri Romeo ve Juliet’in modern bir uyarlaması olarak tanımlanan, müzikal tarihinin kült eserlerinden West Side Story (Batı Yakasının Hikayesi), şehre geldi! İlk kez sahnelendiği 1957’den bugüne Broadway’de izleyicilerle buluşan müzikal, 1950'lerin sonunda New York sokaklarında yaşayan asi gençlere odaklanıyor.
Pera Müzesi, 16 Şubat itibarıyla Bosna Hersek sanatının 20. yüzyılın ikinci yarısındaki en önemli temsilcilerinden biri olan Mersad Berber’in çalışmalarını ağırlamaya başladı. Usta sanatçının unutulmaz eserleri ölümünden beş yıl sonra özel bir seçkiyle sanatseverlerle buluştu.
Şubat ayında Gaia Gallery’de açılan “Streptopelia Decaocto”da, Şifa Girinci’den bir göç öyküsü dinliyoruz. Yakalı kumruların rehberliği eşliğinde, tarih ve göç sorgusu üzerine şekillenen sergi, göç kavramını kitleleri iten ve çeken etkilerden bağımsız olarak ele alıyor.
Borusan Contemporary, bahar mevsimini Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndaki üç yeni sergiyle karşılıyor. Mart ayının ilk günlerinde açılacak olan üç sergi, sonbahara dek Perili Köşk’ün salonlarını dolduracak.
Hollywood’un kült yönetmenlerinden biri, aynı zamanda sanatçı, müzisyen, aktör... Sürreal, karanlık, içsel, bilinçaltı yolculuğuna çıkaran filmlerin adamı: David Lynch. Bu defa kameranın ardında değil, önünde, gözlerimizin içine bakıyor, anlatıyor ve anlatıyor, hem de kendi hikâyesini… David Lynch’in çocukluk, aile ve sanat kariyerine dokunan David Lynch: The Art Life adlı belgesel, 16. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde muhakkak ki en çok beklenen filmlerinden biriydi. Filmi, yönetmeni Jon Nguyen’den dinledik.
16. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali hepimizi heyecanlandıran filmlerle dolup taşıyor. Peki sevdiğimiz oyuncu, sanatçı, yönetmen, yazar ve şarkıcıların izlenmesi gerekenler listesinde neler var merak ediyor musunuz?
Yeni medya aracılığıyla doğa temsilleri ve mekânın yeniden şekillendirilmesine odaklanan, dijital sanat profesyonelleri Ceren Arkman ve Irmak Arkman’ın küratörlüğünü üstlendiği, Akbank Sanat’ta açılan “Yokyerler/Nonspaces” sergisi dünyaca ünlü sanatçıları bir araya getirerek eşsiz bir yeni medya deneyimi sunuyor.
Günümüz Sanatı // Bir Başka adlı etkinlik serisi, Borusan Contemporary’de 1 Ekim 2016’dan beri devam ediyor. Oldukça ilgi gören etkinlik serisi, günümüz sanatının değişimini farklı yönleriyle öğrenmeye ve tartışmaya açıyor. Konuşma, workshop ve performanslardan oluşan 10 etkinlik, sanatın güncel yönelimlerini merak edenlerle buluşturuyor ve keşfedilmemiş kapıları aralıyor.
Sinan Bökesoy’un “The Wall” adlı sergisi, Sanatorium’da galeri mekânına yayılan ses yerleştirmelerinden oluşuyor. Sergi; zoraki yapılmış ya da isteyerek örülmüş, mutlu bir bahçe partisi ya da bir mülteci kampını dinlediğimiz, iki ayrı savaş ortamına tanıklık ettiğimiz yerleştirmeleri kapsıyor. “The Wall”u tüm dış etkenlerden arınmış bir şekilde, tek duyu organımıza, kulağımıza inanarak gezdik.
Hedwig ve Angry Inch Glam Rock Müzikali; Kazan Dairesi prodüksiyonu, Barış Arman yönetmenliği ve Yılmaz Sütçü’nün sarsıcı performansıyla bu sezonun en çok konuşulan oyunlarından biri oldu. Müzikal, Hedwig isimli genderqueer Doğu Alman şarkıcının hikâyesini anlatıyor. Başarılı performansıyla Hedwig’i canlandıran Yılmaz Sütçü ile müzikalin uyarlanış hikâyesi, hazırlık aşamaları, Kazan Dairesi ve tabii ki Hedwig’i konuştuk.
Minimal tarzı, kullandığı doğa-hayvan figürleri ve katıldığı yarışmalar, aldığı ödüllerle dikkat çeken dövme sanatçısı Okan Uçkun ile bir araya geldik. Kendisiyle üretim pratiği, seyahat tutkusu, görsel sanatlardan etkilenişi ve kendini geliştirme yöntemleri üzerine konuştuk.
Kaliteli bir yaşamın yolu sağlıklı beslenme, spor ve doğa ile iç içe olmaktan geçiyor. Hem fiziksel hem ruhsal sağlığımızı koruyup geliştirmek doğru dengeyi yakalayabilmekte saklı.
Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan beslenen, sergiler, etkinlikler, eğitici aktiviteler, yeni eserler ve mekâna özgü yerleştirmeler gibi çeşitli programlara yer veren Borusan Contemporary, yeni dönemde çocuk atölyeleri programıyla dikkat çekiyor. Programın Ocak 2017’de gerçekleştireceği atölyeleri mercek altına aldık.
Elif Biradlı’nın video, fotoğraf ve çizimlerinden oluşan “Bu Aptalca” adlı ilk kişisel sergisi yılın son sergilerinden biri olarak Versus Art Project’te izleyiciyle buluştu. Mamut Art Project’teki işleriyle dikkat çeken sanatçı son sergisinde “rahatsız edici” üslubuyla kafalarımızı karıştırıyor.
Geleneksel ebru sanatını modern bakış açısıyla harmanlayan Garip Ay, alışık olmadığımız bir tarza sahip. Videoya uyarladığı Van Gogh retrospektifinin 100 milyondan fazla izlenmesiyle büyük bir kitleye ulaşan Ay, dünya çapında birçok proje teklifi alıyor. Kendisiyle üretim pratiklerini, geleneksel sanatları ve yeni projelerini konuştuk.
Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na katılan yeni eserleri, İlhan Berk’in şiirleriyle birlikte ele alarak farklı bir yorum getirmeyi hedefleyen “Yazıt” sergisi, 19 Şubat tarihine dek Borusan Contemporary’de görülebilecek. Sergi usta şair İlhan Berk’in şiir ve resim dünyasıyla çağdaş sanatın farklı arayışlarını bir araya getirerek alışılmışın dışında bir bağlamlandırma sürecini tartışmaya açıyor. “Yazıt”ı küratörlüğünü üstlenen Necmi Sönmez’den dinledik.
Akkök Holding sponsorluğunda gerçekleşen Mamut Art Project bu sene beşinci yılına giriyor. Mamut’a projenizle başvurmadan önce başvuru için hazırladığınız portfolyonuzla ilgili sorularınızın cevabı ve görüş almak için Kasım ayı boyunca her perşembe ve cuma Mamut Portfolyo Günleri’ne katılabilirsiniz. Mamut Portfolyo Günleri’ni yürüten Tuba Kocakaya ile portfolyo günlerini enine boyuna konuştuk.
Gözlerinizi kamaştıracak altın sarısı kumlar, büyüleyici mavilikte bir deniz, zeytin ve çam ağaçları, el değmemiş doğa, kültür ve antik kalıntılar… Tüm bunları duyunca aklımıza gelen ilk yerlerden biri olan Milas, yıllardır turistlerin vazgeçilmez uğrak noktalarından biri.
Uzun zamandır heyecanla beklediğimiz Aramızda adlı albümüyle müzikseverlerle buluşan No Land’ı provasında yakaladık. 17 Kasım’da Salon İKSV’de gerçekleştirecekleri lansman konseri öncesi albüm hazırlık süreçleri, grup olmanın etkileri ve üretim süreçlerini konuştuk. Konserde görüşürüz!
Borusan Contemporary, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na daha önce koleksiyonda işlerine yer verilen Marina Zurkow'un Flight (IST,JFK, LAX, LHR) (Uçuş (IST, JFK, LAX, LHR) ) isimli eserini ekledi. 1962 doğumlu Amerikalı sanatçının eseri 29 Ekim 2016 – 19 Şubat 2017 tarihleri arasında Borusan Contemporary’de dördüncü katta görülebilir.
Mimari, günümüzde insanın yaşam kalitesini artıran, iç huzurunu dengeleyen en önemli etkenlerden biri. Nerede yaşadığımız, ne iş yaptığımız, ne yediğimiz kadar yaşadığımız mekân da kimliğimizi yansıtan önemli faktörlerden biri oldu.
Göksu Gül ve Murat Palta, bir süredir çeşitli yerlerde duvar boyuyorlar. Şimdilik sadece iç mekânda boyamalarını gerçekleştirdiler. Üretim pratiği konusundaki uyumlarıyla dikkat çeken ikiliyi C-Section’u boyarken yakaladık, hem ince işçilikli boyamalarını fotoğrafladık hem de kendileriyle çaktırmadan bir röportaj yaptık.
Borusan Contemporary 29 Ekim itibariyle, Edward Burtynsky’nin 29 eserinin yer alacağı “Burtnsky: Aqua Shock” adlı sergiyi ağırlamaya başlayacak. Şu sıralar serginin düzenlemeleri ve kurulumu devam ediyor. Bu koşturmacalı süreçte biz de ekipten sergi kurulum hikayesini dinledik ve sanatçının fotoğraf serüveninden bahsettik.
Ayşe Pınar Akalın ile Muse Çağdaş Sanat Festivali kapsamında gerçekleşen ve küratörlüğünü üstlendiği “Aşkın Geometrisi” sergisi üzerine konuştuk. Serginin teması, eserler ve Bodrum’da sergi açmanın etkilerinden bahsettik. Ayrıca geçmiş yıllarda Akalın’ın yer aldığı projeleri hatırladık ve gelecek projeleri hakkında ipuçları aldık.
Borusan Contemporary, Perili Köşk’te doğanın bize göre içerdiği çok farklı anlamlarla ilgili farklı perspektifleri sunan (re)Constructing Nature adlı projeyi ağırlamaya hazırlanıyor. NOHlab (Deniz Kader&Candaş Şişman), Amy Salsgiver-Dorsay, Osman Koç ve NOS Visual Engine beraberliğinde gerçekleşecek olan proje; ses, görüntü, performans alanlarında disiplinlerarası bir deneyim sunuyor. Bu eşsiz deneyimi kaçırmamak için 18 Haziran Cumartesi saat 20:30’da Borusan Contemporary’de olmayı unutmayın.
İnsanoğlu, yüzyıllardır sağlıklı yaşam ve tedavi amaçlı doğanın uçsuz bucaksız iyileştirici gücünden faydalanıyor. Doğa gerek ilaç ve tedavi amaçlı sağlık sektöründeki yerini belli ediyor gerekse fiziksel ve duygusal anlamda ruha iyi gelişiyle eski çağlardan beri iyileştirici gücü tercih ediliyor.
Borusan Contemporary “yeni medya” sanatını merceğine alan yeni seminer programıyla sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Mayıs ayında düzenlenen iki konuşma programı vesilesiyle ve bu konuşma programlarını tamamlayıcı nitelikte gerçekleştirilmesi planlanan seminer; günümüzün sanat gündemini en çok meşgul eden yeni medya sanatına odaklanacak.
Özge Enginöz, mayıs ortası itibariyle “Huzursuz Ruhlar İçin” adlı sergisiyle sanatseverlerle buluşacak. Sanatçıyla yeni sergisi öncesi, yoğun hazırlık döneminde ev-atölyesinde bir araya geldik. Sergide, Enginöz’ün doğal ve yapay kavramları görselleştirdiği, fotoğraf ve bitkilerden oluşan kolajları ile karşılaşacağız.
İrem Günaydın ile Red Bull Art Around’da yer alan {İniş çıkış yukarı aşağı} vesilesiyle buluştuk. Altı farklı lokasyondaki sokak lambalarının üzerine yerleştirilmiş flamalardan oluşn işini, üretimin hikayesini ve gelecek projelerini konuştuk.
Berk Çakmakçı, Red Bull Art Around’a Kısmet Çiçekevi’nde yer alacak bir ses enstalasyonuyla katılıyor. Sonsuz Şimdi adlı enstalasyon iki hafta boyunca çiçekevinde kasetten çalacak. Şarkı çaldıkça bant eskiyecek, hatta belki de kopacak… Ancak Çakmakçı’nın da dediği gibi bu bir son anlamına gelmiyor.
Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde açılan ve Avrupa’nın en önemli sanat merkezlerinden Barbican Centre’ın yarattığı "Digital Revolution" sergisi, Türkiye'de gerçekleşmiş en kapsamlı teknoloji sergisi olarak nitelendiriliyor. 70'li yıllardan bu yana sanatın teknolojiyle yaşadığı dönüşümü mercek altına alan sergi; dünyaca ünlü sanatçılar, film yapımcıları, tasarımcılar, müzisyenler ve oyun üreticilerinin işlerini görme ve hatta birçoğunu deneyimlememize fırsat tanıyor.
Red Bull Art Around, “Mahallede Karşılaşmalar” temasıyla bu yıl ikinci kez gerçekleştiriliyor. Geçen yıl Karaköy’de konumlanan etkinliğin bu yıl ki rotası: Moda. Projenin bu sene ki küratörü Amira Akbıyıkoğlu ile Red Bull Art Around’da yer alacak çalışmalardan bahsettik.
Irmak Canevi, uzun yıllar avukatlık yaptıktan sonra kariyerini noktalayıp resim ile ilgilenmeye başlamış. Bu ilgisini lisans, yüksek lisans ve katıldığı konuk sanatçı programlarıyla geliştirmiş ve şimdi hayatına bir ressam olarak devam ediyor. Geçmişte solo ve karma sergilerde yer alan Canevi, bu yıl Mamut Art Project 2016’da yer alıyor. Kendisini Kasımpaşa’da yer alan atölyesinde ziyaret ettik, üretim süreci, kariyer değişimi, yeni projeleri ve Mamut’ta sergilediği işini konuştuk.
Berna Tonyalı beş farklı disiplini bir araya getirdiği She Is Not Here adlı yerleştirme işiyle Mamut Art Project 2016’da yer alıyor. Fuarda işlerini ilk kez sergileyecek olan sanatçı, Uzay Bilimleri okuduktan sonra bambaşka bir kariyer seçerek resim yapmaya başlamış. Taner Ceylan’ın da desteği ile çizgisini geliştirmiş ve üretimlerini çeşitlendirmiş.
Spot’un düzenlediği Domates Biber Patlıcan’ın üçüncü edisyonu “Tipik Bir Orta Saha Mücadelesi Şeklinde Geçen Karşılaşma” bu yıl 21 Nisan-28 Mayıs tarihlerinde Adahan -1 Galeri, Elhamra Han ve Bilsar Arka Bina’da izlenebilecek. Projenin küratörü Zeynep Öz ve bu yılki edisyonda yeni iş üreten dört sanatçı ile buluştuk ve üretim süreci üzerine konuştuk.
Geçtiğimiz hafta Kadıköy sokaklarını mural çalışmalarıyla renklendiren Max ile buluştuk. Kendisiyle hem üretimlerine dair sohbet ettik hem de Yeldeğirmeni’nde bir terasta duvar boyayışını izledik.
Kendine has tekniğiyle birçok farklı müzik türünü yorumlayan trompetin usta ismi İbrahim Maalouf, 23 Nisan Cumartesi akşamı Volkswagen Arena'da konser verecek. Maalouf ile kadınlara adadığı “Red&Black Light” adlı albümünü, kendine has tekniğini ve İstanbul aşkını konuştuk.
Ömer Tunca, heykel disiplini üzerindeki çalışmalarına İstanbul'daki atölyesinde devam ediyor. Tekrar ve çokluk detayları üzerinde yoğunlaştığı hassas üretimleriyle dikkat çeken sanatçının çalışmaları şu anda “Metastaz” adlı grup sergisinde yer alıyor. Sanatçının sergide yer alan CEO/ The Boss adlı işi, kapitalizmin önemli aktörleri olan iş adamlarını eleştirel bir dille ele alıyor.
Çok güçlü ama bir o kadar da kırılgan ve hassas bir ses. Aklınıza gelebilecek birçok enstrümanın yer aldığı bir sahne ama tek bir kadın. Emily Wells, bavuluna sığan tüm enstrümanlarıyla birlikte geçtiğimiz Nisan ayında Salon İKSV'de müzikseverlerle buluştu.
Seydi Murat Koç, şehir-mimari ilişkisi üzerine üretimleriyle dikkat çeken belli bir kalıp ve forma sıkıştırılamayacak bir sanatçı. Kentsel dönüşümü kendi tarzında eleştiriyor ve izleyiciyi “Bir de bu açıdan bakın” diyerek kendi dünyasına davet ediyor.
İdil İlkin ile Kuzey Kutbu’na seyahati sırasında çektiği fotoğrafların yer aldığı “Crystagram” adlı son sergisi vesilesiyle buluştuk. Sergi galeriye adımınızı attığınız anda mistik ruhuyla sizi yakalıyor, yansımalar ve renkler arasında ilerlerken sanki başka bir boyuta doğru adım atıyorsunuz.
Türkiye’de yaşayan bir kadın sanatçı olarak toplumdaki “kadın sorunsal”ına değinmek olağan gelişen bir süreç olsa gerek. Hazır 8 Mart gelmişken kadına şiddet, Türk toplumunda kadının kimliği, iktidar yapıları, eril sistem gibi konular üzerine eğilen, “kadın” kelimesini kullanmaktan bile çekinen bir toplumda bu kelimeyi haykırmaktan geri durmayan kadın sanatçıları bir hatırlatalım dedik.
Avrupa’nın en önemli sanat merkezlerinden Barbican Centre’ın yarattığı “Digital Revolution” sergisi, Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde açıldı. Teknoloji ile sanatı bir araya getirerek çağımızın “Dijital Rönesans”ını kutlayan sergi Londra, Stokholm ve Atina’nın ardından İstanbul’da gerçekleşiyor.
Dijital sanatçı ve fotoğrafçı Aydın Büyüktaş, sonsuz eğri görünümündeki fotoğrafları, kıvrılan gökyüzü detayları ile İstanbul sokaklarını kendi gözünden fotoğraflıyor. Şu sıralar daha çok yabancı sanat sitelerinde karşımıza çıkan sanatçıyı mercek altına aldık.
!f İstanbul’u şehrin dar kalıplarından çıkartıp birçok şehre ulaştıran !f ² bu yıl da dopdolu bir programla izleyici ile buluşuyor. Bölümün koordinatörü Candan Dağ ile !f ² hakkında merak ettiklerimizi ve bu yılın programını konuştuk.
Hayali bir inşaat firması olan Akarca İnşaat'ın hikayesinden yola çıkan, Cem Dinlenmiş'in üçüncü solo sergisi "Görsen Kesin Tanırsın", şehirde yaşanan değişimi ironik bir bakış açısıyla irdeliyor. İnşaat firması ilk başlarda bir nalbur olarak kuruluyor, ardından kentsel dönüşümle birlikte şirket büyüyor. Dinlenmiş ile son sergisini ve üretim pratiğini konuştuk.
Sıtkı Kösemen, 42 Maslak Art!SPACE Gallery’de “Sahne ve Bellek” isimli fotoğraf serisisiyle izleyiciyle buluştu. “Türkiye zaten kimlik sorunu ile kurulmuş bir ülke ve bu kimlik sorusu hâlâ devam ediyor” diyen Kösemen’in bu yeni serisi, 70’lerin sonunda Ortaköy’de kapanan eski bir Yahudi Erkek Yurdu’nun kapılarını aralıyor.
Simge Burhanoğlu, geçtiğimiz ay Performistanbul isimli bir platform kurdu. Bu platformda, performans sanatçılarıyla bir araya gelerek performanslar üretmeyi hedefliyor. Röportajın soru soran tarafında olmaya alışmış Simge ile Performistanbul'u konuştuk.
!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali bu yıl 15. yaşını kutluyor. İlk günkü gibi heyecanlı, ilk günkü gibi tutkulu devam ettiği yolculuğunda bir kez daha yılın en çok konuşulan filmlerini bizlerle buluşturuyor. Üstelik bu yıl ki teması da “!f İstanbul birleştiriyor!”…
CANAN 15 Ocak-27 Şubat tarihleri arasında “Işıl Işıl Karanlık” sergisiyle Rampa'da izleyiciyle buluşuyor. Sanatçı kimliğiyle özdeşleştirdiğimiz iktidar yapılarını, toplumsal cinsiyet üzerindeki siyasi uygulamaları, ataerkil sistemi ve bunların bireysel beden üzerindeki tahakkümü üzerine sorgulamalarına devam ediyor. Kendisiyle son sergisi vesilesiyle bir araya geldik.
“Şam’da Kayısı” merceğine sanatçı ve sanatçı topluluklarını alıyor ve üç dilli bir paylaşım ortamı olarak izleyiciyle buluşuyor. İletişim dilini fanzinden yana tercih eden sergi bir arşiv oluşturma, devam ettirme ve bu arşivi izleyiciyle buluşturma çabasında.
2015 yılı, Türkiye sanat dünyası için oldukça hareketli geçti. Hem birçok yeni sanatçı keşfettik hem de zaten bildiğimiz sanatçıları farklı projeleriyle tekrar izledik. Durum böyle olunca bu senenin en güçlü sanatçılarını tekrar hatırlamak amacıyla sanat yazarlarımıza 2015 yılında en dikkatlerini çeken üç ismi sorduk. Ve ortaya 25 kişilik bu liste çıktı.
Not: İsimler öncelik sırasına değil, alfabetik sıraya göre dizilmiştir.