Şarkılarını CSI:NY ve Prison Break gibi popüler dizilerde ve izlediğimiz pek çok film ve reklamda duyduğumuz İngiliz trip hop grubu UNKLE, 13 Mayıs tarihinde Parkfest 2017 kapsamında İstanbul’a geliyor. Biz de konseri heyecanla bekleyenler için UNKLE’ın kurucu üyesi James Lavelle ile konuştuk.
Sanatçı Ansen’in sekizinci kişisel sergisi “Tyrant’s Reign and Titan’s Slain”, 22 Mart tarihinden beri x-ist’te sergileniyor. İnsan ve güç ilişkilerinden yola çıkan sanatçı ile bu kavramları kullanımı, figüratif ve renksel zenginliği üzerine konuştuk.
Yaratıcı ve yenilikçi fikirler üretmek amacıyla kurulan ArtBizTech, çalışma hayatlarını farklı alanlarda sürdüren pek çok insanı bünyesinde toplayarak disiplinlerarası bir platform oluşturuyor. Biz de bu platform, düzenledikleri etkinlikler, sanatsal bakış açısı ve yeni projeleri “bang. Art Innovation Prix” üzerine ekiple bir söyleşi gerçekleştirdik.
Yeni medya sanatının önemli örneklerini İstanbul’daki sanatseverlerle buluşturan Borusan Contemporary, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndaki yapıtlardan oluşan Uvertür serisinin ikinci sergisine ev sahipliği yapıyor. Biz de “Uvertür: Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Yeni Eserler” adlı serginin küratörlüğünü üstlenen Kathleen Forde ile serginin hazırlık sürecini, koleksiyonda yer alan çalışmaları ve Borusan Contemporary’nin gelecek projelerini konuştuk.
Kendi özgün dili ve özellikle iktidar kavramına odaklanarak yaptığı çalışmalarla beğeni toplayan sanatçı Ali Elmacı ile Kadıköy Yeldeğirmeni’nde bulunan atölyesinde çalışmaları, muhalif kimliği, işlerinde sıkça yer verdiği medya dili ve Contemporary Istanbul’da saldırıya uğrayan işi üzerine konuştuk.
Retro-pop müziğin Türkiye’deki özgün temsilcisi Gökçe Kılınçer, 2014’te çıkardığı ilk single’ı Aşk Beni Bulunca’dan bu yana, geçmişten günümüze hiç eskimeyen şarkıları yeniden yorumluyor. 1970’lerden gelen sesiyle kulağımızın pasını silen Kılınçer ile müziğini, Londra’yı ve eski şarkıları konuştuk.
Kleber Mendonça Filho’nun yönettiği ve Sonia Braga’nın başrolde yer aldığı Aquarius, 1940’larda inşa edilen ve artık anılara değer verilmeyen günümüzde, yıkılmak istenen bir binanın ve bir direnişin hikayesi... Ve direnen bir kadının...
Çalışmalarını Paris ile İstanbul arasında sürdüren sanatçı Fatma Tülin’in 38’inci kişisel sergisini oluşturan eserleri, 9 Mart tarihinden beri MERKUR Galeri’de sergileniyor. Yapıtlarında yenilenme ve değişim yaratmayı önemseyen sanatçı ile sergilerinin kavramsal çerçevesi, mekân ve bakma kavramları üzerine konuştuk.
Yunanistan’da kurulmuş olan deneysel rock grubu No Clear Mind, 11 ve 12 Mart akşamı Salon İKSV’de üçüncü kez İstanbul’daki hayranlarıyla buluşacak. 2008 yılından beri sahnede olan grupla müzik serüvenlerini ve yeni albümleri Makena’yı konuştuk.
Ünlü İngiliz sanatçılar Jake ve Dinos Chapman’ın Türkiye’deki ilk kişisel sergileri “Anlamsızlık Âleminde”, 10 Şubat tarihinden beri Arter’de sergileniyor. Serginin küratörlüğünü üstlenen Nick Hackworth ile sergiyi gezerken bize katılan Dinos Chapman eşliğinde anlamsızlık alemine dalıyoruz.
20 yıldır hasretle beklediğimiz, Danny Boyle'un Irvine Welsh'in efsanevi romanından uyarladığı Trainspotting’in devam filmi T2 Trainspotting nihayet sinamaseverlerle buluştu. 16. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde gösterilen T2, festivalin ilk biletleri tükenen filmlerinden biriydi.
16. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali hızla yaklaşırken, ocak ayının son haftasında festivalin bu seneki tanıtım filmi sinemaseverlerle buluştu. Geçen yılın tanıtım filmini de çeken ve artık !f ruhunu çok iyi tanıyan yönetmen Cansu Boğuşlu ile içinde bulunduğumuz umutsuz atmosferden biraz da olsa sıyrılıp delilikten bizi iyileştiren şeylere, kısa filmlerden kadın hikayelerine uzanan umutlu bir sohbet gerçekleştirdik.
Primadonna, soprano, tiyatrocu, aktrist ve bir ressam... Çok yönlü bir sanatçı olan Semiha Berksoy’un hiç bilinmeyen yönleri ve desenleri, Odeabank ve Galerist işbirliği ile hem kitap hem de sergiye dönüştü. Semiha Berksoy: Catalogue Raisonné kitabının lansmanına paralel olarak O’Art’ta açılan “Aşk’la, Semiha Berksoy” sergisi, 18 Mart’ta kadar izlenebilecek.
2013 yılında piyasaya çıkan Orange Sky single’ı ile uluslararası alanda büyük bir ün kazanan ve hemen arkasından gelen Entity albümü ile Türkiye’de ciddi bir hayran kitlesine sahip olan Belçikalı grup Oscar and the Wolf, geçtiğimiz Cumartesi İstanbul’da dev bir konser verdi. Biz de konser öncesi, aslında Max Colombie’nin solo projesi olan Oscar and the Wolf üzerine Max ile biraz sohbet ettik.
Uzun yıllar boyunca pek çok başarılı albüme imza atan ve The Smiths, Morrisey, Keane gibi müzisyenlerle konserler veren Kanadalı indie rock grubu The Dears, 11 Şubat’ta ise Salon İKSV’ye konuk oluyor. Biz de konser öncesi grubun vokali ve klavyecisi Natalia Yanchak ile The Dears’ın yakın zamanda çıkacak yeni albümünü ve 20 yılı deviren müzik kariyerini konuştuk…
Birçoğumuzun uzun yıllardır takip ettiği Radyo Eksen, klasikleşen programlarına eklenen yeni seslerle, yeni yayın dönemine 1 Aralık’ta başladı. Yeni yayın dönemi Rock’n roll, indie ve metal dahil her türden tınılara yer verdiği geniş bir programcı ekibiyle; yeni çıkmış isimlerden tozlu raflarda kalan plaklara kadar uzanıyor.
21. yüzyılın ilham veren özgün fotoğraf sanatçılarından biri olan Roger Ballen, tüm kariyerini gözler önüne seren retrospektif sergisiyle 2016’nın son günlerinde bizi İstanbul Modern’de karşıladı. Sanatçının Dorps: Güney Afrika’nın Küçük Kasabaları, Platteland: Güney Afrika Kırsalından İmgeler, Yabanülke, Gölge Oda, Misafirhane, Kuş Sığınağı ve Hayaletler Tiyatrosu serilerinden bir seçkiye ve Ballenesk Oda adlı yerleştirmesine yer veren sergi, etkileyici ve özgün tarzıyla Roger Ballen’ın tüm çalışmalarını ve hayatından kesitleri izleyiciyle buluşturuyor.
Müzisyen kimliğinin yanı sıra aktivistliğiyle de tanıdığımız ve Türkiye’de ciddi bir dinleyici kitlesine sahip Norveçli folk-pop müzisyeni Moddi, 18 Ocak Çarşamba ve 19 Ocak Perşembe akşamı Salon İKSV’ye konuk olacak. 12 ülkeden 12 yasaklı ve sansürlenmiş şarkıyı barındıran yeni albümü Unsongs’un dünya turnesi kapsamında İstanbul’a gelecek olan Moddi’yle müzik serüveni, anlattığı hikayeler ve yasaklı şarkılar hakkında konuştuk.
Geçtiğimiz yıl Simge Burhanoğlu kuruculuğunda sanat dünyasına katılan Performistanbul, birçok performans sanatçısıyla tanışmamızı sağlarken birbirinden önemli performanslara da tanıklık etmemize vesile oldu. Programına hız kesmeden devam eden platformda yer alan performans sanatçılarıyla sohbet ettik.
Geçtiğimiz yıl Simge Burhanoğlu kuruculuğunda sanat dünyasına katılan Performistanbul, birçok performans sanatçısıyla tanışmamızı sağlarken birbirinden önemli performanslara da tanıklık etmemize vesile oldu. Programına hız kesmeden devam eden platformda yer alan performans sanatçılarıyla sohbet ettik.
Özellikle eski ama çok iyi bildiğimiz ve sevdiğimiz şarkılara yaptığı düzenlemelerle tanıdığımız DJ Kaan Düzarat bizi pek sevimli plak dükkanı Analog Kültür’de misafir etti. 11 Kasım’da başlayan ve 20 Kasım’a kadar devam edecek olan Red Bull Music Academy Radio İstanbul etkinliğinde de bir radyo programı yapacak olan Düzarat’la müziğin geçmişi ve şimdisi, DJ’liği, Analog Kültür, Vesvese ve gelecek planları üzerine sohbet ettik.
Türkiye’de yüzyıllardır süre gelen bir yaşam mücadelesidir “yabancı” olmak. İnsanların biz ve onlar diye sınıflandırıldığı ve bizden olmayanların sevilmediği, nice acıların yaşandığı bu topraklarda avukat ve yazar Rita Ender bu mücadeleden yola çıkarak Kolay Gelsin ve İsmiyle Yaşamak adında iki ayrı yazı dizisi hazırladı ve kitaplaştırdı. Biz de çalışmalarıyla beraber Türkiye’de Rita ismiyle yaşamanın nasıl olduğunu kendisine sorduk...
Karşı kıyı, göç, mübadele, Ege... Yunanistan ve özellikle Midilli adası bizim için bu kavramlardan çok daha fazlasını ifade ediyor belki de. Ortak bir geçmiş, paylaşılan kültürler... 31 Eylül tarihinde Midilli adasında açılan ve Elgiz Müzesi Daimi Koleksiyonu’ndan oluşturulan “Geçiş Çizgileri (in medias res)” ise bu kavramları ve hatta daha fazlasını kişisel bir serüvenle tekrar ortaya çıkarıyor. Biz de serginin küratörü Başak Şenova ile “Geçiş Çizgileri”, Elgiz Ailesi ve Midilli adası arasındaki bağ, bellek ve algı üzerine konuştuk...
İstanbul Caz Festivali’nin Anadolu Yakası’nı müzikle buluşturan etkinliği Gece Gezmesi dün akşam meraklılarıyla buluştu. Kış gelmek üzereyken ılık geçen belki de son gecede, Kadıköy’ün sokaklarını müzikseverlerle buluşturan etkinliği hem kendimiz hem sizin için dolaştık...
Eserlerinde kendi deyimiyle bilinçaltının montajladığı videoları, yani rüyalarını kullanan sanatçı Bengü Karaduman ile Elgiz Müzesi daimi koleksiyonundan oluşturulan “Geçiş Çizgileri” sergisinin Midilli Adası’ndaki açılışında tanıştık. Sergide kendisinin de bir video enstalasyonu bulunuyor. İki gün süren Midilli gezimiz boyunca hepsini buraya aktaramadığım çok keyifli sohbetler ettik. Aktarabildiğim kadarında ise Bengü Karaduman’ın sanatını, eski ve güncel çalışmaları ile gelecekteki projelerini bulabilirsiniz...
KRANK Art Gallery sezonu, Roman Uranjek ve Radenko Milak’ın rastlantısal biçimde buluştuğu “Tarihsel Karşılaşmalar” adlı sergi ile açtı. Sergi, tarihte yaşadığımız ya da sonradan okuduğumuz önemli birçok olayın kesişimini ve bu kesişimlerin tuhaf tesadüflere dayanan karşılaşma anlarını sanatsal açıdan gözler önüne seriyor.
Çalışmalarının insanların onurunu koruma gayesi taşıdığını söyleyen Kalliopi Lemos; baskı, iktidar kavramı, kadına şiddet, kadın hakları, zorunlu göç ve insan hakları ihlalleri üzerine üretimlerini gerçekleştiriyor.
Şarkılarında Cape Verde’nin havası ve sıcacık insanlarının samimiyetini bulduğumuz Lura, şimdiye kadar altı başarılı albüme imza attı. Bu sene 12.’si düzenlenecek olan Uluslararası Bodrum D-Marin Klasik Müzik Festivali’nde sahne alacak ve bizi hareketli şarkılarıyla Atlas Okyanusu’nda Senegal ve Moritanya açıklarında bulunan Cape Verde’ye götürecek sanatçı ile hayatını, Cape Verde’yi ve müziğini konuştuk.