Çağdaş illüstrasyon kültürünü yaymak, sanatçı ve toplum etkileşimini sağlamak amacıyla kurulmuş bağımsız bir yayınevi olan Shhhbooks’u illüstratör ve Shhhbooks'un kurucusu Merve Erbilgiç ile konuştuk.
Çağdaş korku edebiyatı yazarlarından Thomas Ligotti’nin okurların hayal gücünü tetikleyen öykülerden oluşan Hayalperest Ölünün Şarkıları kitabından ilk öyküyü “Cümbüş”ü okurlarımızla paylaşıyoruz.
Margaret Atwood’un tüm dünyada büyük yankı uyandıran romanı Damızlık Kızın Öyküsü, Ahitler’le devam ediyor. Nisan ayının ilk haftası Doğan Kitap tarafından Türkçede yayımlanacak romandan bir bölümü sizlerle paylaşıyoruz.
JD Salinger’ın Holden Caulfield’i bir zamanlar ergenlik sıkıntılarının uluslararası sesi olarak görülüyordu, fakat şimdilerde gençler için fazla antika olarak görülüyor. The Guardian yazarlarından Dana Czapnik ise “onu tekrar sevmeyi öğrenebilir miyiz?” diye soruyor.
Son birkaç haftadır edebiyat dünyası oldukça yoğun. Her gün yeni bir gündeme uyanıyoruz. Yabancı dillerde temsil edilenlerin, yaşama veda eden yazarların, ödüllendirilen eserlerin ve onlar kadar konuşulan jürilerin yer aldığı haberleri sizler için derledik.
Yeni yılda o romanı artık yazmaya başlamaya karar mı verdiniz? Öyleyse Leo Tolstoy, Muriel Spark, John Steinback ve diğer ünlü yazarların tavsiyelerine göz atın.
H. P. Lovecraft’ın adını tüm dünyaya duyuran başta Cthulhu’nun Çağrısı olmak üzere dört hikâyesinin yer aldığı Cthulhu’nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler için Sevin Okyay'ın kaleme aldığı önsöz.
The Times Book Review editörleri bu yılın en iyi kurgu ve kurgu dışı kitaplarını seçti. 2018’in en iyi on kitabının yer aldığı liste.
Nazlı Karabıyıkoğlu, öykü kitaplarından sonra ilk kez karşımıza bir romanla çıkıyor: Kadın Kürkünde Rüya. Karabıyıkoğlu, okuruna “Bizi “biz” yapan gerçekten nedir: karanlığımız mı, zalimliğimiz mi yoksa boyun eğişimiz mi? Peki, biz kimiz?” sorularını yöneltiyor ve her şeyin tek renk gibi göründüğü bir dünyada inatla gökkuşağını arayanlara ve dik duranlara sesleniyor. Romandan tadımlık bir bölümü sizlerle paylaşıyoruz. İyi okumalar…
Gündemi oldukça yoğun, havası kararsız, yine nasıl geçtiğini anlayamadığımız bir yazın son uzun tatiline bu hafta sonu çıkıyoruz. Elbette bir tatili kitapsız da düşünenlerin olduğunu biliyoruz ama biz kitapsız düşünmek istemeyenlere sesleniyoruz. Yanına henüz hangi kitapları alacağına karar veremeyenlere bizden naçizane öneriler. İyi tatiller…
Yaşar Nabi Nayır’ın kurucusu olduğu ve ilk sayısı 15 Temmuz 1933’te yayımlanan Varlık dergisi 85 yıllık dolu dolu bir geçmişe sahip. Kültür dünyamızı zenginleştiren Varlık dergisi hakkında yazarların görüşlerini sizlerle paylaşıyoruz.
Nuri Bilge Ceylan’ın ilk gösterimini Cannes Film Festivali’nde yapan ve yılın en çok konuşulan yapımlarından biri olan Ahlat Ağacı’nda geçen, Polat Onat’ın 2013’te yazdığı "Taşra ve Edebiyat Sempozyumu” davetine cevap mektubunu sizlerle paylaşıyoruz.
Yazarları okurlarıyla bir araya getiren, Doğan Kitap’ın “Odak Yazar Söyleşileri” buluşmasında yılın ilk konuğu Sevil Atasoy oldu. Biz de söyleşinin notlarını sizler için tuttuk, iyi okumalar...
Yarıyıl tatilleri, sınavlar ve zorunluluklardan uzaklaşan çocukları okumayı istedikleri kitaplara yaklaştırmak için en güzel zamanlar. Bir hedef oluşturmadan ya da yarışa girmeden keyfini çıkartarak okuyacaklarını umut ettiğimiz kitapları genç arkadaşlarımız için seçtik.
Bir yılı aşkın süredir devam eden Doğan Kitap’la gerçekleştirdiğimiz ‘Odak Yazar Söyleşileri’nde 2017’nin son konuğu Deniz Türkali oldu. Biz de söyleşinin notlarını okurlarımız için tuttuk. İyi okumalar...
Geçtiğimiz yıl başlayan Doğan Kitap’ın “Odak Yazar Söyleşileri” bu yıl da kaldığı yerden devam ediyor. İlk konuk her satırı kalplere dokunan romanı Birini Pencere Kenarına Çiçek Koyacak Kadar Sevmek Lazım ile Kemal Hamamcıoğlu oldu. Biz de bu özel buluşmanın notlarını tuttuk. İyi okumalar...
Amerikalı genç yazar Breece D'J Pancake’in ölümünden sonra kitaplaştırılmış öyküleri ilk kez Türkçede Kışın İlk Günü ismiyle Yüz Kitap etiketiyle yayımlandı. Breece D'J Pancake ve öyküleri üzerine John Burnside'ın 8 Ağustos 2014 tarihinde The Guardian'da yayımlanan yazısını Barış Cezar'ın çevirisiyle okurlarımızla paylaşıyoruz.
Sonbaharın gelişiyle birlikte yayınevleri raflarımızı yepyeni yazarlarla ve tanıdığımız yazarların yeni kitaplarıyla doldurdu, doldurmaya da devam ediyor. Sürekli yenilenen raflarda herkesin beğenisine göre bir kitap elbette mevcut. Biz de bu yoğun kitap bombardımanından seçtiğimiz, Türk ve dünya edebiyatından gözden kaçırılmaması gerektiğini düşündüğümüz beş kitabı sıraladık.
Çocukların kendilerine benzemeyenleri tanımalarını, bildiklerine farklı bir açıdan bakabilmelerini, bilmediklerini öğrenmelerini sağlayacak anlatılarda bulunan kitaplardan beşini seçtik.
Çocuklar ve gençler için kaleme aldığı kitaplarla tanıdığımız Ferit Avcı'dan zevkle okunacak beş kitap önerisi aldık.
Asuman Portakal, dünyayı çocuk gözüyle gösteren, kendisini düşler diyarına açılan yollarda yürüten, düşleri sobeleten, kelimelerin, renklerin, çizgilerin büyülü dünyasında dolaştıran ve bu yolda ona yol gösteren, ilham veren kitaplardan beşini gençler ve çocuklar için önerdi.
Bu yıl resmi tatilin uzatılmasıyla 10 günü bulan izin zamanını pek çoğunuz enerji depolayarak değerlendirecek şüphesiz. Bu sürede deniz kenarında da olsanız, yaylaya da çıksanız, adaya da düşseniz cebinize, çantanıza bir kitap koymayı eksik etmemenizi diliyoruz. Bu vesileyle sizlere tatil süresi içinde okuyabileceğiniz beş kitap önerisinde bulunduk. İyi tatiller…
Son zamanlarda Kapalıçarşı isimli son kitabıyla adından çokça bahsedilen, edebiyat ve çeviri alanında çalışmaları bulunan Fuat Sevimay’dan okuyucularımız için nedenleriyle beraber beş kitap önerisi aldık. İyi okumalar…
Yaz mevsimi ile beraber yeni çıkan kitaplarda diğer mevsimlere nazaran bir durulma oluyor. Ama bu gözden kaçırılmaması gereken eserler de çıkmadığı anlamına gelmiyor. Son zamanlarda ilgimizi çeken ve okunmadan geçilmemesi gerektiğini düşündüğümüz hem yetişkinler hem de çocuklar için dört kitap önerdik.
Uzun yıllardır yurt dışında yayımlanan psikoloji dergisi Psychologies, artık Türkiye’de de yayımlanmaya başladı. Dergiyi yakından tanımak ve okurun psikolojisine neden iyi geleceğini öğrenmek için Psychologies Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, Uzman Psikolog Deniz Çakmakkaya’yla görüştük.
Kent monografisi ve biyografi, şiir ve roman gibi edebiyatın farklı türlerinde eserler veren Çiğdem Sezer'den her yaştan okuyucu için beş kitap önerisi.
Benim oluşmama da katkı yapan her devirde severek okunabilecek kitaplardan sadece beş tane seçmek gerçekten tüm diğerlerine haksızlık etmek gibi geldi bana. Sanki seçmediklerim dudaklarını büküp, başlarını önlerine eğip, yutkunacaklar, gözlerini bir süre herkesten kaçıracaklar.
Yalnızca üç kitabı yayımlanmış olmasına rağmen, Juan Rulfo Hispanik Amerikan edebiyatının en önemli yazarlarından biridir. Gabo üstünde de inkâr edilemez bir etkisi vardır.
Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası edebiyat festivali olan İTEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, bu yıl da İstanbullulara edebiyat dolu altı gün sunacak. 6 -11 Mayıs tarihleri arasında çeşitli mekanlarda gerçekleşecek festivale günler kala gerçekleşecek etkinliklerin izini sürdük.
Tuba Kumaş kelimeleri, Berk Öztürk çizimleriyle Dünyanın Sonu Geldiğinde isimli kitapta tuhaf, kırılgan, başkalarına göre ürkünç çocukların hikâyelerini anlatıyorlar. Kim mi onlar? Ceset Kız, Tekboynuz, Koca Kulak, Vampir çocuk, Hayalet, Işık Çocuk, Dört Göz, Sessiz Bebek ve diğerleri. Tuba Kumaş ile kitabı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Eserleriyle Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan Ayla Kutlu'dan çocuklara ve içindeki çocuğu yaşatanlara beş kitap önerisi.
Margaret Atwood, 1984'te kaleme aldığı ve geçtiğimiz ay Doğan Kitap etiketiyle dilimizde yayımlanan Damızlık Kızın Öyküsü'nün 21. yüzyılda ne anlama geldiğini anlattı. Atwood'un kitabının Anchor tarafından yayımlanacak baskısının önsözü için kaleme aldığı ve The New York Times'ta yayımlanan makalesini sizler için hazırladık.
Cormac McCarthy’nin distopyalarından Margaret Atwood’a, “biopunk” gerilimlerinden gençlik komedisine, işte en iyi ekolojik tehlike hikâyelerinden beşi.
Yoğun gündem ve hava muhalefetiyle girdiğimiz 2017’nin ilk ayında kitaplıklarımıza gelip yerleşen ve okumaktan keyif aldığımız, çizimlerle iç içe geçmiş, edebiyata değer katmış kitaplardan beşini sizler için seçtik.
Şair ve çocuk kitapları yazarı Melek Özlem Sezer'den yazanı ve çizeniyle her yaştan okura önerdiği beş kitap.
Yayınevleri 2016 yılında yüzlerce kitap yayımladı. Bazıları çok konuşuldu, bazıları ise sesini duyuracak kadar güçlü bağıramadı. Biz de ekip olarak her birimiz yayımlanan kitaplar içinden en çok sevdiğimiz bir kitabı –ki bu çok zor oldu- sizler için seçtik. Mutlu yıllar.
Doğan Kitap, yazarlarını okurlarıyla buluşturacağı “Odak Yazar” buluşmalarının ikincisini yazar ve gazeteci Enver Aysever’le gerçekleştirdi. Biz de bu buluşmada gerçekleşen hoş sohbetin notlarını tuttuk…
Yılın son günlerine yaklaşırken kasım ve aralık ayında yayımlanan dünya ve Türk edebiyatı kitaplarından sizler için seçtiklerimiz.
"Bence iyi çocuk kitapları; çocuklardan çok yetişkinleri hizaya sokmaya yarar!" diyen yazar Füsun Çetinel'den gerek sanatsal çizimleri, gerek zengin içerikleriyle hem ana babaları hem de minikleri eğlendirecek, güldürecek ama en önemlisi çokça düşündürecek beş kitap önerisi.
Fransız yazar Marcel Proust’un 1884 senesinde hazırladığı Proust anketini bu hafta Ayşen Aksakal cevapladı. Aksakal, ilk kitabı Lâkin İyi Yaşadık ve Bavul Dergi'deki yazılarıyla geniş bir okur kitlesine kavuştu. Kendisini daha yakından tanımak isteyenleri anketin sonunda bekliyoruz.
Doğan Kitap, yazarlarını okurlarıyla buluşturacağı “Odak Yazar” buluşmalarının ilkini yazar Nermin Yıldırım’la gerçekleştirdi. Biz de bu buluşmada gerçekleşen hoş sohbetin notlarını tuttuk…