Türkiye prömiyerini 31. Adana Altın Koza Film Festivali’nde yapan ve Adana İzleyici, Film Yönetmenleri Derneği En İyi Yönetmen ve Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu (Tuana Almacı) ödüllerini alan Hakkı filminin ortaya çıkış ve yaratım sürecini filmin yönetmeni Hikmet Kerem Özcan’a sorduk.
Yorgos Lanthimos’un absürt bir kara komedi antolojisi olarak izleyicisiyle buluşan, modern toplumun getirdiği sorunları, bireylerin sorunlar karşısında kendine yarattıkları kaçış alanlarını birbirine dolanan üç hikâye çevresinde anlatan filmi Kinds of Kindness hakkında bir yazı.
Ti West’in korku üçlemesinin parçaları olan, çağın dayattığı tutuculuğa, konforlu yaşam alanlarına sıkışıp kalmak istemeyip yıldız bir oyuncu olmak isteyen Maxine karakterinin yaşadıklarına odaklanan X, Pearl ve MaXXXine filmleri hakkında bir yazı.
Tutkularının ve içgüdülerinin peşinde arayış hâlinde olan, köklerine sarılan insanların varoluş hikâyelerini anlatan, yaşanılan her hayatın ve yapılan her hareketin altında yatan bir hikâye vurgusunu sıklıkla işleyen, şimdinin içinde toplumsal olanın yaratabileceği geleceksizliği sorgulayarak kimlik arayışının peşine düşen Levan Akın sineması üzerine bir yazı.
Andrew Haigh’in yönetmenliğini, Andrew Scott ve Paul Mescal’in başrollerini üstlendiği, aşk, kayıp, hayatla uzlaşma ve yüzleşme temalarını işleyen, derin duygusal katmanlara sahip All Of Us Strangers filmi hakkında bir yazı.
Wim Wenders’in başrolünde Kōji Yakusho’nun yer aldığı ve son zamanların hakkında en çok konuşulan filmi Perfect Days (Mükemmel Günler)’e ve Wim Wenders ile Kōji Yakusho’nun 43. İstanbul Film Festivali’nin onur konuğu olarak İstanbul’a gelmesi üzerine bir yazı.
Uluslararası İstanbul Dans Günleri kapsamında İstanbul’da iki gösteri gerçekleştirecek olan, flamenkonun genç kraliçesi olarak tanımlanan dansçı Patricia Guerrero ile sanatının temellerini, Flamenkoya dair merak ettiklerimizi ve Deliranza gösterisini konuştuk.
Hayatları farklı yönlere giden iki yakın çocukluk arkadaşı Nora ve Hae Sung’un, yıllar sonra yeniden bir araya gelmelerini, iki insanın ayrı coğrafyalarda farklı zaman dilimlerinde yazılmaya devam eden hikâyesini işleyen, Celine Song’un yazdığı ve yönettiği birçok ödüle sahip ve son olarak Oscar Ödülleri’nde En İyi Film ve En İyi Orijinal Senaryo dalında aday gösterilen Past Lives filmi hakkında bir yazı.
Nermin Yıldırım’ın Bavula Sığmayan adlı öykü kitabındaki aynı adlı novelladan uyarladığı, Hakan Emre Ünal’ın yönettiği, Melisa Sözen, Ülkü Duru ve Müfit Kayacan'ın oynadığı, söylenenlerden çok söylenemeyenlerin etrafında gelişen bir aile hikâyesi anlatan Aile Yalanları üzerine bir yazı.
Parlak şehir ışıklarının arasında geçip gittiğim; mekâna özgü yaratılan, göçlere ve sürgünlere geri dönüş hakkı, kayıplara ve yitirilenlere son bakış imkânı, unutulanlara, hatırla(n)mak isteyenlere bir karşılaşma imkânı sunan ve kolektif hafızamızın sahnesi hâline gelen Büyük Zarifi Apartmanı oyunu hakkında bir yazı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutlamaya "Poesium İstanbul 2. Uluslararası Şiir Forumu" ile devam ediyor. 32 yıl aradan sonra tekrar İstanbul’da düzenlenen şiir festivali 7-10 Aralık tarihleri arasında Metrohan’da gerçekleşecek. Sekiz ülkeden 33 şairin katılacağı “Poesium İstanbul 2. Uluslararası Şiir Forumu” ve gelecek düşünceleri hakkında İBB Kültür Dairesi Başkanı Tolga Volkan Aslan ile konuştuk.
Yarım yüzyıla yaklaşan kariyerine ikisi Grammy olmak üzere pek çok ödül sığdıran, Kod Müzik organizasyonuyla, 31 Ekim Salı akşamı Volkswagen Arena’da hayranlarıyla buluşmaya hazırlanan efsanevi müzisyen Marcus Miller ile konuştuk.
Netflix’te yayımlandığı ilk günden beri çok sevilen ve merakla beklenen ikinci sezonu 15 Eylül’de izleyiciyle buluşan; zorlukları sevgiyle aşanların sofrası Kulüp dizisi hakkında, öyküsünü kendi aile tarihinde yaşananlardan ilhamla kaleme alan ve dizinin senarist kadrosunda da bulunan Rana Denizer ile konuştuk.
İnsanın sosyal ve politik sınırlarını tanıması, bilmesi, koruması, anlaması, kabullenmesi ve belki de zamanı geldiğinde o sınırları yok etmek için kendi ritminden bir isyan doğurması hakkında dans ve müziğin eşsiz katkısıyla sessiz ama kuvvetli hisler aktaran, yönetmen koltuğunda Benjamin Millepied’in, başrollerinde Elsa Pataky, Paul Mescal, Melissa Barrera'nın yer aldığı Carmen filmi hakkında bir yazı.
Adalet, hukuk, kimlik, barınma, beden üzerindeki tahakküm, toplumun parçası olma gibi temel insani hakların yoksunluğundan doğan muğlâk paranoya altında, bu yoksunluğun oluşturduğu yıkım üzerinden ortaya çıkan, Tunç Şahin’in yazıp yönettiği Canavar oyunu hakkında bir yazı.
Yönetmen Fırat Özeler ile dünya prömiyerini 52. Rotterdam Uluslararası Film Festivali’nde, Türkiye prömiyerini ise 42. İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Yarışması’nda gerçekleştiren Kavur belgeseli odağında hayata bakışına, ilham aldıklarına, sinema anlayışına ve Kavur belgeselinin oluşumuna sızanlar hakkında konuştuk.
Ali Kemal Güven’in yazıp yönettiği, Ahmet Rıfat Şungar ve Barış Gönenen’in başrollerini paylaştığı, uzun bir aradan sonra konuşabilmenin o anı yaşayabilmenin yıkıcılığına, heyecanına, telaşına yenik düşmeyen, kaldığı yerden devam etmeye çalışan bir hikâyenin etrafında ilerleyen Çilingir Sofrası filmi üzerine bir yazı.
Özcan Alper’in senaryosunu Murat Uyurkulak ile birlikte kaleme aldığı son filmi Karanlık Gece, vizyon yolculuğuna başladı. 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde prömiyerini yapan ve festivalde “En İyi Film” ve “En İyi Senaryo” ödüllerini kazanan filmde toplu bir öfkenin parçası hâline gelen, Anadolu'da küçük bir köyde vicdanıyla, etrafındaki sessizliğin şiddetiyle mücadele eden İshak’ın hikâyesi anlatılıyor. Karanlık Gece üzerine bir yazı.
Besteci, müzik teorisyeni ve performans sanatçısı Güç Başar Gülle ile yedinci albümü Synthetic Vision üzerine konuştuk.
Martin McDonagh'ın Colin Farrell ve Brendan Gleeson'u başrollerde buluşturduğu, iki yakın arkadaşın arkadaşlığını bir anda bitirmeye karar vermesiyle gelişen olayları konu alan filmi The Banshees of Inisherin üzerine bir yazı.