Ann Sei Lin’in okurunu Japon kültürüyle iç içe geçen fantastik bir yolculuğa çıkardığı romanı Asi Gökler’in devamı olan Asi Ateş üzerine bir yazı.
Ekoloji profesörü Loïc Bollache’ın insanlar ve hayvanlar arasındaki hiyerarşiyi yıkarak hayvan zekâsını iletişim, kültür, sosyal hayat ve duygusal zekâ üzerinden tanımlamaya çalıştığı, hayvan-insan ilişkisine dair zihinlerde yepyeni bir pencere açtığı çalışması Hayvanlar Nasıl Düşünür, İnsan Ne Görür? üzerine bir yazı.
Bakış romanıyla tanıdığımız İngiliz yazar Jessie Greengrass’ın alışılmadık bir aile hikâyesini amansız çevre trajedisi ile bir araya getirdiği ekodistopya türündeki romanı Issız Ev üzerine bir yazı.
Maaza Mengiste’nin, Mussolini’nin 1935’te Etiyopya’yı işgali sırasında geçen, tarihî kayıtların dışında kalan kadın askerlere ışık tuttuğu ve kadın olmanın gerçekliğini bir halkın trajedisiyle buluşturduğu 2020 Booker Ödülü finalisti romanı Gölge Kral üzerine bir yazı.
Suat Derviş’in kahramanı bir mumya olan gizemli bir aşk hikâyesi anlattığı romanı Dirilen Mumya üzerine bir yazı.
James Tiptree, Jr. ya da gerçek ismiyle Alice B. Sheldon’ın kaleme aldığı ötekilikten cinsiyete, gerçeğin yanıltıcılığından insanın evrendeki yerine kadar pek çok konudaki eserlerinden Uzaktan Kumandalı Kız ve Houston, Houston Duyuyor Musun? novellarına dair bir yazı.
Tim James’in kuantum mekaniğini ilk varsayımlar ve deneylerden en güncel gelişmelere kadar ele aldığı, Higgs bozonunun neden bu hikâyenin sonu olmadığını açıkladığı kitabı Parçacıksal üzerine bir inceleme.
Bir kimya öğretmeni olan Tim James’in mizahi anlatımıyla periyodik tabloyu ders kitabı sıkıcılığından kurtarıp okurunu tablonun en köşede kalmış elementleriyle tanıştırdığı, elementlerin farkında olmadığımız özellikleri ve kullanımlarını anlatırken evrenle ilgili neredeyse bütün soruları cevapladığı kitabı Elementsel üzerine bir yazı.
Çocuklar ve aileleriyle otuz yılı aşkın süredir çalışmalar yürüten Dr. Joanna North’un çocuklarına destek olmak ve sağlıklı gelişimlerine yardımcı olmak isteyenebeveynleri bir yeni ebeveynlik felsefesiyle tanıştırdığı kitabı Zihin Odaklı Ebeveynlik hakkında bir yazı.
Hollie Hughes ve Sarah Massini’nin yalnız bir çocuğun hayaline kavuşma hikâyesini anlattıkları, düşlerinin peşinden gitmeyi bırakmayan çocuklara armağan ettikleri kitabı Dostum Dinozor üzerine bir inceleme.
Beat Kuşağı'nın Kuzeybatılılar kolunun son temsilcilerinden Richard Brautigan’ın İkinci Dünya Savaşı’nın gölgesinde kendi iç savaşını veren, zamanda oradan oraya savrulan bir adamın hikâyesini anlattığı Yani Rüzgâr Her Şeyi Alıp Götürmeyecek kitabı üzerine bir yazı.
Kaleme aldığı çocuk ve gençlik romanlarıyla dünya çapında üne kavuşan Andreas Steinhöfel'in biri derin diğeri üstün yetenekli iki çocuğun farklı temalar üzerinden maceralarını anlattığı üç kitaplık serisi "Rico ve Oskar" üzerine bir yazı.
Semih Erelvanlı’nın dünyanın tüm çehresini değiştiren Üçüncü Savaş’tan on yıl sonrasına, 2069’a götürdüğü distopyası Külleri, üzerine bir inceleme.