Daniel Kehlmann’ın tekinsiz bir atmosfer içerisinde aşk ve evlilik, kimlik buhranları ve psikozlar üzerinden kurduğu ve bir kabusa dönüşen romanı Gitmeliydin hakkında bir yazı.
Ray Bradbury’nin Kozmos’un suretinden yaratılmış insanın, karanlık maddesini uzak gezegenlere bile taşıma hikâyesini anlatan romanı Mars Yıllıkları üzerine bir yazı.
Japon edebiyatının büyük ustası Kobo Abe’nin, aynı adla sinemaya da uyarlanan, yüzünü kaybeden bir insanın duygu ve fiziksel değişimini anlattığı romanı Başkasının Yüzü üzerine bir yazı.
“Rivayete göre Yaratan, öldükten sonra herkese bir soru sorarmış:
Seni tekrar dünyaya iade edeyim mi?
Bana böyle bir soru gelmedi.”
Ayça Güçlüten’in gözlerimizin görmeyi atladığı bir çocuk kadının hikâyesini anlattığı kitabı Disko Topu üzerine bir yazı.
Marguerite Duras’nın kısa sahneleri müzikal bir ritimle bağladığı, minimal başyapıtı Moderato Cantabile üzerine bir yazı.
Özlem Narin Yılmaz’ın kaleme aldığı eski İstanbul renginde, tüm farklılıklara inat eden eski aşklar tadındaki romanı Kapıyı İçeriden Kilitledim üzerine bir inceleme.
Sadece çocuklar ve romancılar inanır ejderhalara, onlar görüp duyabilir, konuşabilir onlarla… İşte bu romancılardan biri Nihan Kaya. Roman sanatında öykülemenin, karakterin önemini tartışan romanı Kırgınlık üzerine bir yazı.
Alice Munro’nun 1850’lerden başlayıp günümüze, birçok coğrafyadan geçerek gelen öykülerinden oluşan kitabı Açık Sırlar üzerine bir yazı.
Micheal Haneke “Kelimeler tehlikelidir, onlara güvenmem” demişti bir röportajında. En az onun kadar iyi bir orta sınıf gözlemcisi ve ama kelimelere, cümlelere de sonuna kadar güvenen bir “Akdenizli” varmış: Dimitris Sotakis.
Kulağınızda okyanus sesi, dilinizde muz ve karnınızda tekmelerinin tadı… Uçsuz bucaksız bir hayal gücü ile Mevsim Yenice'nin Tekme Tokatlı Şehir Rehberi isimli kitabı üzerine bir inceleme.
Bülent Çallı, nefes kesen bir tempoda, uzun bir hesaplaşmanın, zindana dönüşen bir muammanın hikâyesini anlatıyor. Çallı'nın geçtiğimiz günlerde raflarda yerini alan Duman Otel isimli romanı üzerine bir inceleme.
Çoğunluğunda bir alt Türkiye, “Simeranya” da geçen fantastik diyebileceğimiz bir rüyada kendi ile kavgası süren anlatıcı kahramanımızın Peyami Beyi bulmasıyla seyri derinleşen yolculuğu ve biri düne biri bugüne ait iki yazarın arafta buluşması… Hamdi Koç'un Yalnız Kaldınız, Peyami Bey! isimli kitabı üzerine bir inceleme.