Mary Wollstonecraft “Dünyadan istediğim bir hak, yardım ve bağış değil” diye haykıran Britanya'nın ilk liberal feminist[1] kadını.
Sis, gotik kulelerden aşağı sarkarken kalemiyle barışan, yazarak varolan, sıra dışı bir kadının öyküsü. Mary Wollstonecraft’ın 260. doğum yıldönümü için…
Enis Batur’un Berlin-Paris-İstanbul, Benjamin-Baudelaire-Tanpınar ve dün-bugün-yarın arasında üçgenler kurduğu, gezi edebiyatına ve şehir kültürüne farklı bir perspektiften bakan kitabı siyah sert BERLİN üzerine bir yazı.
Ferit Edgü’nün, “Kendisine sözcüklerden, imgelerden, duygu ve düşüncelerden oluşan bir dünya kurmaya girişmiş bir yazar seslenmektedir bize” dediği Demir Özlü'nün Paris Günleri kitabı üzerine bir inceleme.
Italo Calvino'nun Paolo Pasolini’den İtalyan Komünist Partisi’ne, Elio Vittorini’den çocuk okurlarına, Umberto Eco’dan edebiyat eleştirmenlerine tam 40 yıllık mektuplarının yer aldığı Seçme Mektuplar 1945-1985 isimli kitabı üzerine bir inceleme.
Şavkar Altınel'in farklı zamanlarda yazdığı yazıları ve kendiyle yapılan söyleşileri derlediği ayrıca diğer edebiyatçılar hakkındaki düşüncelerinin yer aldığı kitabı Tetikçiyi Beklerken Seçme Yazılar üzerine bir inceleme.
Gündüz Vassaf'ın kurguyla gerçeği iç içe geçirdiği, okuyucusunu 20 ülkenin 40 havaalanına götürerek 64 yol hikâyesine dahil ettiği Yol Arkadaşım - Havaalanı Yazıları isimli kitabı üzerine bir yazı yazdık.
Yazdıklarında gerçek bir başka gerçekliğe bürünür, olağan, hayata aykırı kaçmayan tam da hayatın içinden gelen bir şekilde. Gabriel Garcia Marquez'in eserleri ışığında edebiyatına odaklanan bir inceleme.
Alper Akçam'ın Vüs'at O. Bener, Bilge Karasu, Leyla Erbil, Oğuz Atay'ın dil oyunlarına ışık tuttuğu ve kitaplarındaki edebiyat-felsefe birlikteliğini de gündeme taşıdığı kitabı Dilin Dört Atlısı - Vüs'at O. Bener, Bilge Karasu, Leyla Erbil, Oğuz Atay üzerine bir inceleme.
"Öyle körkütük sadık bir köledir ki sevda,
Seni kötü göremez bin kötülük yapsan da." (Sone 57)[i]
Kedi Kedi Kedi
Gündüz Vassaf'tan İstanbul'da Kedi
Hâle Seval yazdı...
Kedi Kedi Kedi