"Bazıları ölüme daha çok yaşayarak çalışır, bazıları ise daha çok yazarak çalışır ölüme. İlkinin yaşaması, ikincinin yolculuğu uzun sürer." Haydar Ergülen'in arkadaşı Nilgün Marmara için kaleme aldığı bir yazı.
Ali Lidar'ın Türkiye ve dünya edebiyatından seçtiği 20 önemli yazara yer verdiği Kişisel Edebiyat Atlası üzerine bir yazı.
İlk kitabınızı hatırlıyor musunuz? Peki o ilk kitabın yaşattığı duyguları? Peki en son ne zaman birine kitap hediye ettiniz? Hiçbir şeye kolayca sahip olunamayan yıllardan bugüne, kitaba verdiğimiz kıymetteki değişime ve anılara dair bir yazı.
Atilla Birkiye'nin Sabahattin Ali’nin roman ve hikâyelerindeki kavramları, temaları, karakterleri, olayları, çatışmaları kurgulayarak kaleme aldığı Sabahattin Ali’nin Yapıtlarını Sevme Sözlüğü isimli son kitabı üzerine bir inceleme yazısı.
1950'li yıllardan 1980'lere kadar Türk boheminin içinden yazılmış benzersiz bir kitap. Ahmet Oktay'ın gülümseyen üslubu ve şefkatli diliyle kaleme aldığı Gizli Çekmece üzerine bir inceleme yazdık.
Sabahattin Ali’nin dinlemeye doyamadığımız şiirleri...
Kaleme aldığı eserleri dünyada pek çok dile çevrilen, akademik çalışmalarında bilimi sanatla harmanlayan ve şiirleri pek çok ödüle layık olan akademisyen, oyun yazarı ve şair Hasan Erkek ile şiir ve edebiyat üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
“Gideceğim yere bir yol yok, onu kendim açmam gerekiyor.”
Küçük not defterine koca bir dünyayı sığdıran Ali Deniz Uslu ile son kitabı Asfalt Yengeci ve yazarlık ekseninde bir söyleşi gerçekleştirdik.
Yazar Melida Tüzünoğlu ile yazarlık, edebiyat ve kitapları üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik...
İçeriden bakınca yüzleşme, dışarıdan bakınca bir ifşa kitabı olan Mezeleri Güzel'in yazarı Erdem Aksakal'la beyaz yakalıların yaşamına, sırlarına ve kendisine dair bir söyleşi...
Tek kelimeyle müthiş ama çok kelimeyle de eğlenceli, hüzünlü, zekice, açık, zengin, renkli, esprili, doğal, hakiki, duygusal, hissi, tabii, cinsi, edebi, erotik, sahici, tutkulu, göz yaşartıcı, göz kamaştırıcı, parlak, olağan ve üstü, şiirsel, romanesk, karnaval... Bu sıfatlardan sonra üç nokta koydum ki devamını da siz getirin diye!
Antonio Skarmeta'nın kaleme aldığı Neruda'nın Postacısı üzerine bir inceleme...
"Bilgi, iletişim ve hayal aktarımı için asırlardır kullandığımız tasarım nesnesi: kitap. Ve onun "yüz"ü..."
Bugüne kadar tasarlarladığı 1000'e yakın kitap kapağı arasından bir araya getirilen ve sayılı olarak basımı gerçekleştirilenYüz kitabı üzerine tasarımcısı Geray Gencer ile kitaplar, tasarımlar ve hayatı üzerine bir söyleşi...
Bugünün dünyasının kurulduğu bir dönemde, 1800'lerin sonunda geçen, "barış"ın başkahraman olduğu bir roman Barış Makinesi. Gazeteci, yazar ve akademisyen Özgür Mumcu ile edebiyat dünyasına ilk adımı olan romanı üzerine bir söyleşi...
Gönlüm düştü düşmesine de yolum hiç düşmedi Dublin'e. Gönül Dağı'nda gizliden gizliye yol buluyor bizim Neşet Ertaş, ben de bir gönül yolu olsa diyorum ya da gönlün bir yolu olsa da varsak gelsek, yürüsek gitsek...
Edebiyatın hem öncü hem de önde gelen isimlerinden James Joyce, Samuel Beckett, Oscar Wilde, William Butler Yeats'in konu edildiği Dört Dublinli üzerine bir inceleme...
Onur Caymaz'la 'yaratıcı okurluk' atölyesi, edebiyat ve yaratıcı olarak nitelendirilenler üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
27 yıllık meslek hayatında doğruları söylemekten çekinmeyen, şimdilerde Fox Tv'nin Çalar Saat haber kuşağını yöneten ve sunan İsmail Küçükkaya ile Türkiye'nin gündemine, yeni kitabı Korkma'ya siyasete, edebiyata ve hayatına dair bir söyleşi gerçekleştirdik.
Türk edebiyatının usta şairlerinden Behçet Necatigil'in doğumunun 100. yılı...
Tanpınar'dan 70 yıl sonra Manguel bir batılı gözüyle 'Beş Şehir'i gezdi, yaşadı ve yazdı. 'Tanpınar'ın İzinde' yolculuk yapmak için benzersiz bir okuma deneyimi.
İki sokak kedisinin ev yaşantısını anlatan Üzüm ve Diğer Şeyler Facebook hesabı, şimdilerde aynı isimli kitabıyla konuşuluyor. Üçüncü haftasında üçüncü baskısını yapan kitabın yazarı Yaşar M. Taşkale ile bir araya geldik, Üzüm ile Ryuk’un nasıl bu kadar “ünlü” olduğunu konuştuk.
“Türkçe yazmaya başladığımdan beri, eski ve yeni kelimeleri harmanlamayı, kökenlerini karıştırmayı seviyorum” diyen Pelin Batu’yla Ekim 2015’te çıkan Kayıp Şeyler Divanı kitabı üzerine konuştuk.
Şimdiye kadar 25 dile çevrilen ve sayısız baskı yapan Benim Sözlerimle Dünya, Alice Calaprice'ın seçtiği Einstein alıntılarından oluşuyor. Kitapta büyük dâhinin kendisi, ailesi, hayatının yanı sıra müzik, barış, din bilim, matematik gibi farklı alanlar hakkındaki düşünceleri yer alıyor.
Ece Temelkuran’ı önce gazete yazılarıyla tanıdık. Sonra romana geçti ve şimdi biz de roman okurları olduk. 42 Maslak Art!SPACE’de yaptığımız söyleşimizde, gazeteciliğe başladığı yıllardan romanlarına kadar her şeyi konuştuk.
Ali Lidar son zamanlarda Eskişehir’deki Küçük Prens sergisiyle dikkat çekiyor. 80 dilde 400’e yakın farklı kitabın yer aldığı serginden yola çıktık, konu yeni öykü kitabı Z Raporu’na kadar geldi...
“Bir romanın altında imzası olsun isteyen, ama yazamayacak kadar meşgul "yazar"lara sesleniyorum. Romanı yazan "gölge yazar" olarak metin üzerinde hiçbir hak iddia etmeyeceğim.” İsmail Pelit, bu ilgi çekici cümlelerde romanını 9793 TL’den satışa çıkardı. Biz de nedenini merak ettik...
Şair Sennur Sezer onun için “Yaşamak zorunda olduğu çevreyi, ülkeyi, koşulları değiştirmek isteyen bir genç kadındı.” diye yazmıştı. Bir 'genç kadın' olarak kaldı hep. Yaşarken yaşından büyük oldu, yaşıtlarından ileri oldu, şimdiyse genç, artık sonsuza kadar hep genç.
Herkesin içinde farklı bir yer edinen, farklı hisler uyandıran, etkilendiği bir aşk şiiri vardır. Ünlü yazarlara sorduk: “Sizin en sevdiğiniz aşk şiiri hangisi?” İşte cevapları…
Butimar'ı okudum. Kaan Murat Yanık'ın hem kitabı hem defterini de okumuş oldum böylece. Butimar'ı okudum ve dünyanın hem gürültüsünü hem de sessizliğini duydum. Zaten roman da bizi 'sessizliğin kanatları'na alıp dolaştırmıyor muydu?
Böylece bir de sessizliğin ne kadar kavi ve kanatlarının ne kadar geniş olduğunu gördüm.
Hayatın gündelik akışında sıradan olarak gördüğümüz her insanın başlı başına bir öykü olabileceğini bizelere hatırlatan yazar Ahmet Büke ile kitapları ve yazın hayatı üzerine bir sohbet...
Yazarlara ve edebiyat eleştirmenlerine sorduk: “Bu yıl en çok severek okuduğunuz, okurlarımıza tavsiye edeceğiniz kitaplar hangileri?” 21 kişiden oluşan jüri üyelerimizin yaptığı seçimlere göre “2015’in kitapları” listesi huzurlarınızda…
Not: Kitapların yanındaki (*) işaretleri aldıkları oyu temsil etmektedir.
28 Mayıs 1964'te doğan küçük İskender'in 50. yaşını saygı ve sevgi ile kutluyor, şairi içtenlikle selamlıyoruz. Haydar Ergülen yazdı...
Bacıyan-ı Rum geleneğinden Gülten Akın Türk şiirinin en incelikli sesidir, şairidir, ince bilgesidir.