Mevzu bahis Türkiye pop müziğinin tarihi olduğunda şüphesiz akla ilk gelen isimlerden biri de Murat Meriç. Yazıları ve DJ’liği kadar odalara sığmayan arşivi ve hoşsohbetiyle de bilinen Meriç’le eylül sonunda düzenlenen Kadıköy Plak Günleri’ni bahane edip; son dönemde ilgi görme katsayısı artan plakları, 60’lardan günümüze pop müziğin yolculuğunu, Türkiye’de müzik yayını yapmanın güçlüklerini, müzik üzerine yazı yazma deneyimini ve daha fazlasını konuştuk.
“Niye yazıyorum?” sorusuyla başlıyor Ercan Kesal’ın İletişim Yayınları’ndan çıkan son kitabı. İsmini Nurullah Ataç’ın “cinema” kelimesine karşılık önerisi “cin aynası”ndan alan kitabında Kesal, “kendi kendimizle derdimizin” sır kâtipliğini yapmaya devam ediyor. “En azından yazdım işte, demek için yazıyorum” diyor ve başlıyor.
Eda İldam için söylenebilecek en doğru şey bir hikaye anlatıcısı olduğu. Fakat alıştığımız türden bir hikaye anlatıcılığı değil bahsettiğim. Kurucusu olduğu Geraldine Cooks ile sadece tarif üretmekle kalmayıp onların hikayesini görsel yolla anlattığı bir dünya da inşa ediyor. Henüz anne olmanın heyecanını da taşıyan İldam ile hem “cooks” sınırını çoktan aşmış Geraldine sürecinin nasıl geliştiğini, hem yeni dünya mutfağını hem de sosyal medyanın bu yeni kültüre etkisini konuştuk.
Cihan Mürtezaoğlu uzun süredir beklenen albümünün lansman konserini 6 Ekim Perşembe akşamı Salon İKSV’de verdi. Mürtezaoğlu ile bu vesileyle bir araya geldik ve hem yeni albümünden, hem söz yazarlığından hem de müzik dünyasının ahvalinden bahsettiğimiz bir söyleşi gerçekleştirdik.
Sonbaharın habercisi tanımı her daim isminden önce gelen, gelir gelmez de kendini belli eden Filmekimi biletleri gün itibarıyla satışa çıktı. Bu sene hayli iddialı yapımları programında bir araya getiren festival filmleri arasından seçim yapmak hiç de kolay değil. Bu yazıyı yazmak da hiç kolay olmadı, fakat en az festival kadar gelenekselleşmiş festivalde izlenmesi gereken filmler listesini yapmamak da olmazdı. Olur da festivalde hangi filmlere gitsek diye hâlâ karar veremediyseniz ya da birkaç öneriye ihtiyaç duyuyorsanız, doğru yerdesiniz. (Önemli not, liste herhangi bir öncelik sırası içermemektedir)
Bu sene yirminci yılını kutlayan Kultur Shock’un müziğini tanımlamak hiç de kolay değil. Pek çok janrın iç içe geçtiği müziklerini tanımlamak gibi bir dertleri de yok zaten. Grup üyelerinin de tıpkı müzikleri gibi çok kültürlü olduğu Kultur Shock’un vokali Gino Srdjan Yevdjevich ve gitaristleri Mario Butković Bosna Hersekli, Val Kiossovski Bulgaristanlı, davulcusu Chris Stromquist, saksafoncusu ve klarnetçisi Amy Denio Amerikalı, basçısı Masa Kobayashi ise Japonyalı. Bu sene Nilüfer Fest kapsamında dinleyiciyle buluşan ve kendini “mavi yakalı göçmenler” olarak tanımlayan grubun solisti Yevdjevich ile bir araya geldik.
Rolling Stone dergisinden Charles Bramesco ve David Fear Toronto Film Festivali’ne sayılı gün kala, festivalde görmek için sabırsızlandıkları filmleri listeledi. İkilinin listesinde hayli çok film olsa da biz listeden beş tanesini sizin seçtik.
Björk’ün Sydney ve Tokyo’dan sonra Londra’daki Sommerset House’u ziyaret eden projesi “Björk Digital” 1 Eylül tarihinde açıldı. Björk’ün çeşitli video sanatçıları ve programcılarla ortak yürüttüğü çalışmanın ürünü olan sergi dijital ve video işlerden oluşuyor. Müzik, sanat ve teknoloji alanında sınırları zorlayan sergi ziyaretçisiyle sanal gerçeklik teknolojisi üzerinden bağ kuruyor. Hannah-Ellis-Peterson’ın Guardian için sanatçıyla gerçekleştirdiği hem sergi hem de son albümü Vulnicura hakkındaki röportajını okuyabilirsiniz.
Yaklaşık üç sene önce bir sofra etrafında başlayan we eat love, yemek üretimine önem verirken tüketimi de sorgulayan bir proje olarak gelişmiş. Üretimlerini paylaşıma açan projenin başlatıcısı Fikret Kuşadalı ile yazarımız Hülya Avtan bir araya geldi. Yemek yapma macerasının nasıl ortaya çıktığı, projenin içeriği ve hayata bakışı üzerine bir söyleşi yaptık.
Sattas’ın kurulduğu günden bugüne 10 yıldan fazla zaman geçmiş neredeyse. İlk stüdyo hayal kırıklığı olsa da pes etmeyip, reggae dinleyen dinlemeyen herkese kendini sevdiren Sattas geçtiğimiz günlerde Montreal Jazz Festivali’de, ardındansa Rototom Sunplash Reggae Festivali’nde sahne aldı. Bu vesileyle Sattas grubundan Orçun Sünear ile hem yaklaşmakta olan albümlerini, hem Türkiye’de reggae yapmayı hem de reggae kültürünü konuştuk.
Pedro Almodovar, henüz Türkiye’de gösterime girmeyen son filmi Julieta vesilesiyle Jonathan Romney ile konuştu. Guardian’da yayımlanan röportajın çevirisi yazının devamında yer alıyor.
Kendine has mimikleri ve ifadesi, duruşu ve karizmasıyla son yıllarda hayran kitlesini katlayan Mads Mikkelsen’i Türkiye seyircisi daha ziyade Hannibal dizisiyle tanıdı. Fakat son dönemde hem Amerikan hem de Avrupa sinemasında öyle farklı hallerde karşımıza çıkıyor ki her seferinde yeteneğine hayran kalmaktan başka bir şey yapamıyoruz.