Nijeryalı yazar Chimamanda Ngozi Adichie’nin sürgünde ve yersiz yurtsuz olma deneyimiyle gelen derin hüsran duygusuna, “sıradan” insanların kültür farkını aşma ve sevgiyi yeniden kazanma çabasına ışık tuttuğu öykülerinden oluşan kitabı Boynunun Etrafındaki Şey üzerine bir yazı.
Geçtiğimiz yılın son günlerinde dilimizde yayımlanan ve hikâyesi gerçek bir yaşam öyküsüne dayanan Kuş Evi adlı romanın yazarı Eva Meijer ile kitaba dair konuştuk.
Alberto Manguel’in Türkçede ilk kez yayımlanan ve terk edilen bir yere dönüşü anlatan novellası Dönüş üzerine bir yazı.
Yazdığı öyküleri pek çok edebiyat dergisinde yayımlanan Zeynep Delav'ın ilk kitabı Kemik Tozu üzerine bir yazı.
Tuğçe Isıyel'in yayına hazırladığı ve 18 yazarın odaklarına İstanbul'u alarak yazdıkları öykü ve alıntılardan oluşan İstanbul’un Sakinleri; evi İstanbul, İstanbul'u paylaşanlarla dost olmuş herkese hediye niteliğinde.
Margaret Atwood’un gerçek bir hikâyeden yola çıkarak kaleme aldığı, 19. yüzyıl eleştirisi altında okuyucusunu suçun toplumsallığı içine çektiği romanı Nam-ı Diğer Grace üzerine bir yazı.
Valeria Luiselli'nin Virginia Woolf’un depresyonundan Marcel Proust’un öğütlerine varana değin hayatta önem arz eden her şeyden ve herkesten bir parça barındıran Dişlerimin Hikâyesi isimli romanı üzerine bir yazı.
Booker Ödüllü Küçük Şeylerin Tanrısı’yla dünyaca tanınan yazar Arundhati Roy’un 20 yıl sonra kaleme aldığı ikinci romanı Mutlak Mutluluk Bakanlığı. Yazar, ilk romanındaki “Yaşlı kuşlar ölmek için nereye gider?” sorusunun cevabını bu kitabında yine Hindistan üzerinden arıyor.
İTEF - İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali kapsamında Türkiye'deki okurlarıyla buluşacak olan Ayelet Gundar-Goshen ile Aslanları Uyandırmak kitabı üzerine söyleşi gerçekleştirdik.
Erişkinliğin kıyısında şekillenen özgür bir iradenin öyküsü. Roberto Bolaño'nun hayattayken yayımladığı son kitabı olan Lümpen Roman, üzerine bir inceleme.
Bu senenin dünya çapında en çok konuşulan kitabı Yuval Noah Harari'nin Sapiens'i oldu kuşkusuz. Herkesin kütüphanesine girdi, edebiyat listelerinde yerini tüm yıl korudu. Yılın son günlerinde ise Sapiens'in devam kitabı Homo Deus raflardaki yerini aldı. Harari'nin gözünden insan türünün geçmişi, bugünü ve yarını üzerine bir inceleme...
“Babam şöyle demiş: Benim gibi bir insanın hayatında önemli olan, neyi düşündüğü ve nasıl düşündüğüdür; ne yaptığı ya da nasıl acı çektiği değil. İltifat için teşekkür ederim, baba.“
Laurent Seksik’in kaleme aldığı Eduard Einstein Vakası kitabı üzerine bir inceleme...