Ecem Yüksel ile odağına oyunun yaşamdaki yerini alan, geniş bir medyum aralığında ve zengin renk yelpazesindeki eserlerinden bir araya getirdiği ilk solo sergisi “Sıcak Bir Karşılama” üzerine konuştuk.
Deniz Özgültekin ile küratörlüğünü üstlendiği Ekim 2022’de Mardin’deki Surp Kevork Kilisesi’nde açılışına bir gün kala iptal edilen “Geçmişi Unutmak Yaldızlı Bir Yalan” adlı sergisini, ilk küratörlük deneyimini ve serginin Karşı Sanat Çalışmaları’nda sergilenme sürecini konuştuk.
Sanatçı Duygu Aydoğan ile “varlık, yok oluş̧, insan merkezcilik, türler arası ilişkiler ve insandan sonra" gibi kapsamlı kavramlar etrafında şekillenen, insana ve dünyaya dair izlerin dondurularak heykeller üzerinden sunulduğu “Kapsül” adlı sergisi üzerine konuştuk.
Through The Window (TTW) projesi kapsamında hayata geçirilen, Karşı Sanat Çalışmaları ve Koli Art Space seçkileri ile eş zamanlı olarak gerçekleşen “ÇARK” sergisini TTW’nun proje koordinatörleri Kübra Uzun ve ÖTE (Ömer Tevfik Erten), sergi küratörleri Elçin Acun, Yasemin Kalaycı ve Melis Bektaş ile konuştuk.
Banu Uğural’ın Büyükdere35’te açılan “Çizgiden İpliğe” sergisi, İstanbul kent merkezi ve adalar arasındaki yaşantıya dair hızlı çizimlerin ve uzun soluklu el nakışının yansıması olarak yapıtlarda izleniyor. Uğural; kenti, insanı, adaları, hızlı ve yavaş akan yaşamlar arasındaki ince ayrıntıları kağıt ve kumaş üzerine çizim ya da el nakışı ile işliyor.
Şeniz Polat ile aile dinamiklerini odağına aldığı, karakalem, kuru boya ve renkli saydam kağıtlar ile ürettiği çalışmalarından oluşan ilk kişisel sergisi “Alan Savunması” üzerine konuştuk.
Türkiye genelinde bağımsız sanatçıların farklı disiplinlerdeki üretimleriyle büyümeye devam eden Mamut Art Project 2021’de yer alan Kıvılcım Güngörün, Uğur Ulusoy, Studio Pinprick ve Zeynep Özkanca ile konuştuk.
Sanatçılara bir paylaşım ve sergileme imkânı sunan Mamut Art Project, bu yıl 9. edisyonu ile 43 sanatçının eserlerini ve “Dreamscapes” adlı özel bir seçkiyi Yapı Kredi bomontiada’nın üç farklı mekânında ve çevrim içi olarak 31 Ekim tarihine kadar sanatseverlerle buluşturuyor. Sanatçılardan Deniz Kulaksızoğlu, Emin Gök, Erdal Bilici, Yağmur Uyanık ve Zeynep Abeş ile konuştuk.
Halil Sercan Tunalı ile insanın evrendeki varlığından modernite karşısındaki çaresizliğine, bencilliklerinden kendini ve dünyayı kurtarma çabasına varan absürt ve ironik hayatını yansıttığı eserlerinden oluşan ilk kişisel sergisi “Bir İlkel Uzay Macerası”nı konuştuk.
Bir sanatçının kendini ifade edebileceği en güncel yollardan birisi olarak kurgulanan, sanatçı hakkındaki birçok verinin güncel ve minimal bir biçimde yüklendiği web sitesi temelli sanatçı sitesi Artvizit.co’yu kurucusu Zeynep Yavuzcezzar ile konuştuk.
İstanbul’un kültür ve sanat hayatına alternatif bir sistem önerisinde bulunan, sanatçı, sanatsever, kent meraklısı gibi şehir kahramanlarını bir araya getirmeyi hedefleyen “Apartman” sergisini küratörleri Lara Lakay ve Tuba Kocakaya ile konuştuk.
Engin Konuklu’nun Büyükdere35’de açılan “Vadi” sergisi manzaralar üzerinden kolektif bir hafızanın izlerini izleyiciye sunuyor. Airbrush tekniği ile üretilen resimlerde sanatçının Bornova ve Seferihisar arasındaki yolculukları esnasında çektiği çeşitli görüntülerin muğlak, yarı belirsiz doğa sahneleri ya da çiçeklerin taç hâlleri izleniyor. Müphem görüntüler ile kurgulanan manzaralar Halbwachs’ın kolektif bellek kuramına da referans veriyor. Engin Konuklu ile “Vadi” sergisi üzerine konuştuk
Eserlerinde günümüzün mekanik dünyasındaki insan doğasının özünü ve robotik çağa içsel olarak taşıyacağımız özellikleri araştıran Eda Sütunç ile Sanatorium’da sanatseverlerle buluşan ilk kişisel sergisi “Gelecek Tezgahları” üzerine konuştuk.
Ebru Döşekçi’nin altı yıl sonra ilk kez İstanbul’da sunduğu sergisi “Kalanlar”, Öktem&Aykut Galeri’de izleyiciyle buluştu. Döşekçi’nin bu sergisinde ilk kez kurgu yapmadan, rastlantısal bir biçimde hazırladığı soyut formlara sahip heykelleri ana formlardan ayrılan ve içinden çıkan pozitif ve eril biçimler olarak beliriyor.
İlk kişisel sergisi “Memorabilia”’yı REM Art Space’te gerçekleştiren Can İncekara, Özgül Kılıçarslan’ın da özenle küratörlüğünü yaptığı sergide suluboyanın ince ve saydam hâli ile geçişken ve değişken bir bellek taramasının somut hâllerini izleyiciye sunuyor.
Galerilerin sergi dönemlerinde temsil ettikleri sanatçıların bazı eserlerini, kişisel ya da karma sergileri dışında, yaz döneminde de göstermeleri aslında başka bir tür ön ve son izleme sayılabilir. Burada herhangi bir kavramsal çerçeve direkt olarak aranmasa da sanatçı ve eserlere bakarak, galeri ve sanatçıların çizgilerine dair bir iz belirlemek mümkün.
Akbank Sanat ve Resim ve Heykel Müzeleri Derneği iş birliğiyle düzenlenen, yılın en prestijli sanat yarışmalarından birisi olan "Akbank Sanat 36. Günümüz Sanatçıları Ödülü Yarışması", disiplinlerarası pratikte üreten 18 sanatçıyı bir araya getiriyor.
Simbart Projects, genç sanatçıları desteklemek ve görünürlüklerini artırmak amacıyla, çeşitli pratiklerden kişilerle, Aslı Hatipoğlu’nun kuruculuğunda, kolektif bir çalışma ve iş birliğiyle oluşturulan bir sanat platformu. Simbart Project’in kurucusu Aslı Hatipoğlu ile oluşumun nasıl geliştiği ve yeni projeleri üzerine konuştuk.
Red Bull Art Around'un bu yıl üçüncü edisyonu, 4 Mayıs itibarıyla Collective Çukurcuma küratörlüğünde (Mine Kaplangı, Naz Cuguoğlu ve Serhat Cacekli) Arnavutköy'de başlıyor. Derrida'nın “hauntology” kavramından yola çıkarak “Hayaletler” teması ile hazırlanan sergide toplam on üç sanatçı yer alıyor.
ORTADOĞU isimli sanatçı ikilisi Fırat İtmeç ve Ali Ünal’la İstanbul’daki ilk kişisel sergileri “Middle East Dreamin’” gelişim süreci ve sanat pratikleri hakkında konuştuk.
Kışın en soğuk günlerinden birinde bir sabah düştüm yollara sırf Galata uğruna… Galata, eski kent, yeni doku. Harman mı harman bir semt… Hezarfen Çelebi’nin Galata Kulesi’nden uçup da Üsküdar’a konduğu, bugün adının neredeyse kulede bile yazmadığı semt.