İttihat ve Terakki'nin maliye nazırlığını da yapmış olan Mehmet Cavid Bey ve oğlu Şiar Yalçın üzerine bir deneme.
Anna Kavan’ın ünlü romanı Buz’a, yazarın edebi açıdan benzetildiği Kafka’nın Günlükler’i üzerinden bir bakış.
Çetin Balanuye'nin Spinoza'nın Sevinci Nereden Geliyor? isimli kitabı üzerine eleştirel bir inceleme.
Mithat Cemal Kuntay’ın hayatının her yönüne hâkim olduğu şair dostu Mehmet Âkif Ersoy’u çocukluğundan başlayıp, İstanbul’da nasıl gelişip olgunlaştığına kadar anlattığı eseri Mehmet Âkif Ersoy - Hayatı-Seciyesi-Sanatı üzerine bir yazı.
Okumak ve yeniden okumak üzerine pek düşünmeyiz. Birçok edebi yapıt tekrar okunmayı hak eder. Peki ama hangileridir bunlar ve bir ölçütü var mıdır? Kitaplarla her buluşma yeni bir deneyim sunar. Neden mi? Yeniden okumak üzerine bir deneme.
Öykü taslakları, yolculuklarındaki izlenimleri, Vietnam, İsrail Savaşı, Yunanistan’daki askeri hükümet, Fransız Mayısı gibi dönemin siyasal olayları ve anlatıları, kurmaca, çözümleme, sorgu, soruşturma, yazı teknikleri... Max Frisch’in 1966-1971 yıllarını kapsayan Günlükler’i üzerine birkaç not.
Usta edebiyatçı Adnan Binyazar'ın çocukluk ve ilk gençlik yıllarını anlattığı anı romanı Masalını Yitiren Dev üzerine bir deneme.
Edward Said’in ideal entelektüeli tarif ederken edebiyat tarihindeki kimi roman karakterlerine de uzandığı Entelektüel adlı kitabı üzerine.
Rus edebiyatının önde gelen yazarlarından Maksim Gorki'nin otobiyografik üçlemesine bir bakış.
Mehmet Günsür’ün okurken sözcükler yoluyla yaptığı güzel resimlerin karşısına geçeceğiniz kitabı İçeriye Bakan Kim?, üzerine bir yazı.
Sinema ve edebiyat arasında salınan ama merkezinde yine 'hikâye' olan bir deneme.
2017 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Kazuo Ishiguro'nun yazdıkları ve yazma tarzı üzerine bir deneme.
Refik Halid Karay'ın ülkemizin meşrutiyet, mütareke ve cumhuriyet dönemlerine ait yaşantılarını anlattığı ve Minelbab Ilelmihrab'ın devamı niteliğinde olan kitabı Bir Ömür Boyunca üzerine bir yazı.
Jack London’ın yarı otobiyografik romanı Martin Eden, kahramanın aşkı uğruna eğitimsiz genç bir işçiden başarılı ve rafine bir yazara dönüşüm mücadelesini anlatır. Kitap üzerine bir inceleme yazısı.