Sedat Ayhan ile Ambidexter’da sanatseverlerle buluşan ilk kişisel sergisi “Oda Arkadaşı” odağında üretimlerini ve alımlanma biçimlerini konuştuk.
Uluslararası Yayıncılar Birliği Başkanı Karine Pansa ile bu yıl 40’ıncı kez gerçekleşen İstanbul Kitap Fuarı’na dair izlenimlerini, yayıncılık ekosistemine dair görüşlerini, Türkiye’de yayıncılığın durumunu konuştuk.
İlk buluşması 2020 yılında gerçekleşen yayıncılık programı Let’s Talk, 20-22 Eylül tarihleri arasında Yunanistan, Almanya, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye’den yayıncılık profesyonellerini Atina'da bir araya getirdi. Katılımcılar arasında yer alan Nazlı Berivan Ak, programda geçirdikleri üç günü, konuşulan başlıkları ve belirlenen iş birliklerini okurlarımız için kaleme aldı.
Yayıncı, editör ve yazar Nazlı Berivan Ak, Sırbistan’ın Novi Sad şehrinde iki yıl önce düzenlenmeye başlayan Novi Sad Fellowship Programı’ndan notlarını, Balkan edebiyatına dair görüşlerini okurlarımız için paylaştı.
Hermes Sahaf’ın sahibi Ümit Nar ile depremde zarar gören sahaflara destek olmak için başlattığı kampanyayı, felaket günlerinde örgütlenmenin önemini, bölgedeki kısa ve uzun vadedeki planlarını konuştuk.
Yazar Elizabeth Day ile Tepetaklak: İşler Sarpa Sardığında Yapılacaklar Kılavuzu’nu, başarının mutlak değer olduğu bir dünyada başarısız olmayı, tepetaklak olma hakkını, Day’in sürprizlerle dolu yazı evrenini konuştuk.
Onur Selamet ve Özgürcan Uzunyaşa; fantazi, bilimkurgu, korku, distopya, tuhaf kurgu ve polisiye türlerinde yazılmış “ucube” temalı 20 öyküyü Tüm Panayırların Heyulası adlı kitapta bir araya getirdi. Okurunu yalnız yürümek istemeyeceği bir patikaya davet eden bu çalışmayı Onur Selamet ve kitapta öyküleriyle yer alan yazarlarla konuştuk.
Osman Nuri İyem ile küçük bir Ege köyünde yaşayan Bulut ailesinin trajikomik hikâyesini odağına alan belgeseli Bulutlar'ın yayımlandığı günden bugüne macerasını, alımlama, anlaşılma ve yaygınlaşma hikâyesini konuştuk.
James Hakan Dedeoğlu’nun ilk romanı Bunu Biz İstedik İstanbul okurlarla buluştu. Dedeoğlu “Kadıköy’de kendi kasabamızı kurmuş gibiyiz ama bu bile biraz tuhaf değil mi? Niye şehrin geri kalanından izole olma ihtiyacı duyuyoruz?” diye soruyor. Felaketlerle bir araya gelmek, distopyanın hasını bir şehirde her gün yaşamak, ürkütücü güzelliğiyle bir şehri tanımak… Yazarla kurduğu roman evrenini, karakterlerini, gelecek hikâyelerini konuştuk.
Yunanistan Polisiye Yazarları Birliği’nin kurucularından, polisiye yazarı ve editör Vassilis Danellis ile polisiye edebiyat ve son projeleri olan BalkaNoir’ı konuştuk.
Zamanı aşan fikirleri, bakış açısı ve felsefesiyle modern mekaniğin babası kabul edilen, Artuklu Sarayı'nın 26 yıl başmühendisliğini yapan, Anadolu’nun en büyük mucidi Cezeri'nin olağanüstü makineleri, 15 yıllık titiz bir çalışmayla 800 yıl aradan sonra yeniden bir sergi vesilesiyle canlandı.
Boğaziçi Üniversitesi Edebiyat Kulübü’nün yıllara yayılan bir geleneğin devamı niteliğindeki edebiyat dergisi “Pan Dergi” üzerine Recep Sözümçetin ve K. Can Eren ile konuştuk.
Geçtiğimiz günlerde yayımlanan Aşiq û Maşûq: Ermenice Kaynaklardan Kürt Ermeni Aşk Masalları'nı kitabı hazırlayan Rober Koptaş ve çizgileriyle masallara hayat veren Zeynep Özatalay ile konuştuk.
Önce Mütevazı Bir İntikam, ardından Hep Lunapark. Kuş Lokumu yazıları ile hayatımıza giren, ara ara Penguen ve OT’la okurlarıyla buluşan Bahadır Cüneyt Yalçın bu kez Eski Karım Uzaya Gidiyor adlı romanıyla karşımızda. Devrik bir komedyenin başrolünde olduğu romanda mülteci uzaylılar, bir türlü gülemeyen çocuklar, eskiyi eskide bırakamayanlar var. Yazarla edebiyatını, gizli kahraman editörü Aleksi Pavloviç’i, roman evrenini konuştuk.
Geçtiğimiz günlerde Sel Yayıncılık etiketiyle yayımlanan Kabuk kadınların merkezde olduğu, güçlü bir isyan romanı. Kitabın yazarı Zeynep Kaçar ile Kabuk’un şekillenme sürecini ve öyküsünü konuştuk.
Yılın sonuna gelirken, yayınevlerinden ardı ardına yeni yazarlar, yeni kitap haberleri geliyor. Bunlardan biri de April Yayıncılık'tan çıkan, OT ve Afili Filintalar’dan tanıdığımız Afşin Kum’un ilk romanı olan Sıcak Kafa. Afşin Kum, distopyanın sınırlarında dolaşan, taze bir hikaye anlatıyor. Yazarla ilk romanı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Bilimkurgu ile gizemin muhteşem birlikteliğinde kaleme alınmış, bir kuantum romanı olan Süperpoze'yi yazarı David Walton ile konuştuk.
Korku gerilim severler için yeni bir dergi raflarda yerini aldı, dağıtım, tanıtım sorunları yaşasa da beşinci sayısı da geçtiğimiz günlerde okurlarla buluştu. Yabani’den söz ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde katıldıkları İstanbul Çizgi Roman Festivali’nden paylaşılan bir fotoğrafın mesajı şöyleydi: Anladık ki okur sorunumuz yok, dağıtım sorunumuz var!
"Tek başlangıç, sayısız farklı son, binlerce roman kahramanı, üstelik hepsiyle aynı zaman diliminde, farklı ülkelerde, farklı dillerde, ortak macerada yaşıyorsun!"
Yetişkinler için yazılmış "Kendi Maceranı Kendin Yarat" kitaplarından biri olan Şahane Hatalar, neden bu kadar çok sevildi? Bu işin sırrı ne oldu? Peki Türkiye'de yazarlardan Şahane Hatalar kitabı istense ortaya neler çıkar? April Yayıncılık Editörü Nazlı Berivan Ak'tan dinliyoruz.