Bu yıl ikincisi gerçekleşen bang. Art Innovation Prix, 42 Maslak Art!SPACE Gallery’de izleyiciyle buluştu. ArtBizTech tarafından hazırlanan sergide ilgi çekici pek çok çalışma yer aldı. Şüphesiz ki bunlardan biri Sinan Kolip ve Engin Kaya ikilisine ait olan Enstan-tane adlı çalışmaydı. Kaya ve Kolip ile çalışmaları hakkında söyleştik.
Marco Brambilla, uzay ve bilim üzerine ürettiği video çalışmalarıyla adını sıklıkla andığımız bir sanatçı. Borusan Contemporary’nin Perili Köşk binasına yansıtılan Lunar Atlas adlı çalışmasıyla bizlere Ay’ın yüzeyine bir adım daha yaklaşma fırsatı tanıyan sanatçıyla, çalışmaları üzerine konuştuk.
Günümüz sanat mecralarının son dönemlerde gözlerini diktiği arşivcilik ve özellikle fotoğraf arşivi çevresinde gelişen çalışmalardan biri olan, Tayfun Serttaş’ın uzun emekleri sonucunda ortaya çıkan “Flashback” sergisi, Pilevneli Gallery’de sanatseverle buluştu.
Alman piyanist Lars Vogt, Royal Northern Symphony ile birlikte İstanbul’da konser vermeye hazırlanıyor. Günümüz klasik müzik sahnesinde, kendi kuşağının önde gelen müzisyenlerinden biri olan Vogt, 27 Nisan akşamı İş Sanat sahnesinde olacak. Konser öncesi sanatçıyla sohbet ettik.
Sanatçılığının yanı sıra fotoğraf sanatı konusunda önemli bir eğitmen de olan Prof. Yusuf Murat Şen, 29 Mart tarihinde “Fading Away” adlı bir fotoğraf sergisi açtı. Versus Art Project’in ev sahipliğini üstlendiği “Fading Away” sergisi, teknolojinin belki de en çok beslediği sanat dallarından biri olan fotoğrafın “gerçekliğiyle” izleyiciyi yüzleştiriyor.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Red Bull Art Around, 4-20 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’un köklü tarihçesinde önemli bir yeri olan Arnavutköy’de gerçekleşecek. Arnavutköy’ün yaşlı sokaklarında çağdaş sanat avına çıkmadan önce Red Bull Art Around’un bu seneki küratöryel ekibi Collective Çukurcuma ile sohbet ettik.
Arter, 16 Mart tarihinde eş zamanlı olarak düzenlediği iki yeni sergiyle sanatseverlere kapılarını açtı. Can Aytekin ve Ali Mahmut Demirel’in işlerinin bulunduğu sergiler 15 Temmuz’a dek ziyaret edilebiliyor. Bu yazıda değineceğimiz Ali Mahmut Demirel, “Ada” isimli sergisinde video çalışmalarıyla izleyicilerle buluşuyor.
70’lerden bu yana pek çok sosyolojik olguyu farklı medyumlarla sanat nesnesi hâline getiren, süreç içerisinde bilim ile olan haşır neşirliğini her fırsatta dile getirmeyi başaran bir aktivist ve sanatçı olan Nil Yalter, sanatın ve bilimin harmanlandığı “Kara Kum” sergisiyle bizleri Hasköy’den açılan bir kapıdan evrenin yolculuğuna çıkartıyor.
Köklü geçmişimizin unutulmaya yüz tutmuş taraflarını bize tekrar hatırlatan sanatçı Ramazan Can ile “Evvel Zaman İşi” adlı sergisi kapsamında, Şamanizm kültürünün günümüze yansımaları ve bu yansımaları çalışmalarına nasıl taşıdığına dair sohbet ettik.
Mehmet Dere, Nezaket Ekici, Yunus Emre Erdoğan ve İsmail Şimşek’in çalışmalarının bir araya geldiği “Umutsuz Boşluk” sergisi, geçtiğimiz günlerde Sanatorium’da sanatseverlerle buluştu. Serginin sanatçıları ile bir araya gelerek sergi üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Fransız sanatçı Raphaël Barontini, ülkemizdeki ilk kişisel sergisini The Pill’in ev sahipliğiyle gerçekleştiriyor. “Bir Asteroid’ten Duvar Kilimi” adlı sergi, sanatçının tekstil kolajları ve portrelerinden oluşuyor.
Eğer Türkiye’de Çağdaş Sanat üzerine bir “farkındalık yaratanlar” listesi oluşturulacak olsa, üst sıralarda yer alacak ve es geçilemeyecek bir isimdir sanatçı Bubi. Kalıplaşmamayı kendine vizyon edinmiş ve üretim süreci boyunca bu doğrultuda ilerlemeyi başarmış bir sanatçı…
Akbank Sanat geçtiğimiz günlerde 25. yılı etkinlikleri kapsamında Susie MacMurray imzalı bir sergi açılışı gerçekleştirdi. Britanyalı sanatçının heykel çalışmalarından oluşan “Garip Meyve / Strange Fruit” sergisinin küratörlüğünü ise Hasan Bülent Kahraman üstlendi.
Doğanın ve tüm düzenin temelini oluşturan elementlere farklı bir yorum getiren sanatçı Aylin Zaptçıoğlu, “İyi, Kötü, Soğuk, Sıcak” adlı beşinci kişisel sergisini açtı. Kullandığı figürleriyle, bizleri elementlerin “tanınmamış” dünyasına götüren Zaptçıoğlu, mitolojik ve felsefik temsiliyetleri ele alıyor. Sanatçıyla serginin gelişimi ve unsurları hakkında kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.
Sanatçı Tayfun Gülnar geçtiğimiz günlerde x-ist’te “Chromophobia” adlı sergisini izleyiciyle buluşturdu. “Chromophobia” sergisinde terkedilmiş bir insanlığın öyküsünü anlatan Gülnar, bizi atölyesinde konuk etti. Kendisiyle son sergisi “Chromophobia”, üretim pratiği, renk kullanımı, sembolik temsilleri hakkında konuştuk.
İki dünya düşünün, biri çok içimizde biriyse dışımızda. Ayşe Gül Süter Pg Art Gallery’de açılan “Difüzyon” adlı sergisinde bu iki dünyayı mercek altına alıyor. Salt çıplak gözle göremediğimiz bir dünyanın arka bahçesini bizlere sunan Süter, ışığın büyüleyiciliğini ise kullanmaktan geri kalmıyor.
Loving Vincent, usta sanatçı Vincent Van Gogh’un ardında bıraktığı izlerden bir kesit sunuyor. 125 ressamın, 65 bine yakın kareyi bir araya getirerek oluşturduğu animasyon film, 29 Aralık tarihinde ülkemizde vizyona girdi.
20. yüzyıl sanatı denilince asla es geçemeyeceğimiz resim disiplininde başlıca bir devrim: Kolaj! Bir asamblaj türü olan kolaj tekniği, Kübist sanatçılarla gün yüzüne çıkmasıyla başladığı serüveninde pek çok akıma mâl oldu, çağdaşlığın teknolojiyle tanışmasıyla “dijital kolaj” formatına ulaştı.
Sanatçı Gözde Baykara’yı kendine has kadın figürü resimleriyle tanıyoruz. Karşılaştığımızda, sanki bir masalın en buruk kısmına denk gelmişiz gibi bakan kadınlarından… Baykara ile yeni sergisi “Cennetinden Kovulan” vesilesiyle buluşup “kadınları” hakkında konuştuk.
90’lar kuşağı Türk resminin yenilikçi isimlerinden biri, New York sanat dünyasında adı sık anılan bir Türk ressam, sadece tuvalleri değil dokunduğu her nesneyi resimleştiren bir sanatçı: Yiğit Yazıcı. Sanatçı ile bir araya gelip dahil olduğu çokça sergi ve projeyle birlikte çok yönlü sanatçılığı üzerine konuştuk.
Pera Müzesi geçtiğimiz günlerde “Bana Bak!: “la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar” adlı sergiyi sanatseverlerin beğenisine sundu. Sergi, portre kavramının tekrar sorgulanması adına ziyaretçilere etkileyici bir kapı aralıyor.
Günümüz genç kuşak sanatçılarından Tarık Töre’nin müziğini duymaya alışkınız ama bu kez karşımıza tuvalleriyle çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde ilk kişisel sergisi “Whellkom” ile sanatseverlerle buluştu. Zamansızlığı figürleriyle donduran Tarık Töre ile atölyesinde yeni sergisi “Whellkom”un doğuşu üzerine konuştuk.
Türkiye, İstanbul ve Atatürk konulu resimleriyle tanıdığımız İngiliz ressam Ned Pamphilon, tuvalin başına Anıtkabir’de geçtikten sonra bu kez Göbeklitepe’ye doğru yola çıkıyor ve bizi “Göbeklitepe: Türkiye’nin Kültür Tacında Yepyeni Bir Mücevher” adlı sergisiyle buluşturuyor. Tarihin esrarengiz çocuğu Göbeklitepe’yi bizlere kendi elleriyle anlatan Ned Pamphilon ile sergi öncesi sohbet ettik.