Volkan Zamanoğlu ile henüz dosya hâlindeyken Yaşar Nabi Öykü Ödülü’nde finale kalan, uzun ve çetrefilli bir yolculuktan geçerek okurla buluşan ilk kitabı Şehzadeye Rüya’yı konuştuk.
Yaklaşık dört yıl gibi kısa bir sürede şarkılarıyla dinleyicilerin aklında ve kalbinde yer edinen Nova Norda ile müzik yolculuğunu ve ilk albümü Paralel Evrende Dünya Tarihi'ni konuştuk.
Sanatçı Dilara Göl ile bir akıl hastasının yazdığı mektuplardan yola çıkarak ürettiği son dönem çalışmalarından oluşan ilk kişisel sergisi “Disorder” ve gelecek çalışmaları üzerine konuştuk.
Erich Fromm’un artık bir klasik sayılan,“sevmek” eylemi üzerine düşündüğü, bunu felsefe ve psikoloji temelinde ele aldığı çalışması Sevme Sanatı üzerine bir inceleme.
Keşke Unutsam, kırılmış hayallere, tamiri mümkün yaralara, hakkıyla yaşanamamış aşklara hak ettikleri itibarı iade eden bir roman. Hatırlamak ve unutmanın harmonisinin başrolde olduğu Keşke Unutsam'ı yazarı Bihter Dinçel ile konuştuk.
Nil Ormanlı Balpınar ile “her atık çöp değildir” diyerek çıktığı sıfır atık yolculuğunu, atıksız yaşamın nasıl sürdürülebilir hâle getirilebileceğini ve deneyimlerini bir rehber hâline getirdiği kitabı Başka Bir Gezegen Yok / Atıksız Yaşamın İpuçları’nı konuştuk.
2019 yılı pek çoğumuz için zor geçtiği gibi yayın dünyası için de zor bir yıl oldu. İnişli çıkışlı geçen 2019’u ve 2020 planları için yayınevi emekçilerine "2019 yılı çocuk yayıncılığı ve sizler için nasıl geçti? 2020 planlarınızda okurları neler bekliyor?" sorusunu yönelttik.
Yurt içi ve yurt dışında yaptığı çalışmalarla birçoğumuzun iç dünyasını etkileyen Ah! Kosmos ile müziği ve son albümü Beautiful Swamp üzerine konuştuk.
Sanat tarihçisi Dr. Sedat Bornovalı ile zengin görseller eşliğinde dünyada bir örneği daha olmayan Boğaziçi’nin her iki yakasına sıralanmış tarihî ve kültürel mirası anlattığı kitabı Boğaziçi'nin Tarih Atlası üzerine konuştuk.
Tematik yayıncılık alanına geçtiğimiz yılın kasım ayında giriş yapan Plak Mecmuası'nın hikâyesini, içeriğini nasıl oluşturduklarını ve gelecekte neler olacağını Yayın Yönetmeni Onur Bayrakçeken ile konuştuk.
Kalküta, Uçurtma Mevsimi ve Butimar’ın ardından Uzakların Şarkısı adlı romanını okurlarla buluşturan Kaan Murat Yanık ile romanın yazım sürecini, romandaki karakterleri, şarkıları ve gelecek kitapları üzerine konuştuk.
Hem okuyanın hem çizenin karikatür algısında farklı bir üslupla yeni bir alan doğuran ve insanları buna alıştıran; Uykusuz, Penguen, Karakarga dergilerinden sonra ikinci çizgi kitabı Yine Öyle Hissettiğinde’yi okurlarla buluşturan Cem Güventürk ile kitabını ve yakında başlayacak olan sergisini konuştuk.
Şiirden denemeye tüm yazdıklarında yolculuk duygusunu sık sık gördüğümüz ve hissettiğimiz Nar’ın Babası Haydar Ergülen ile yıllar sonra Kırmızı Kedi tarafından tekrar basılan deneme kitabı Düzyazı: 100 Yazı üzerine konuştuk.
Yıllardır öykü, deneme ve roman başta olmak üzere birçok türde eserler veren edebiyatımızın önemli isimlerinden Ferit Edgü üzerine bir inceleme.
Terk edilmiş kasabalar, krallar, köleler, cüceler, peygamberler, seyyahların olduğu bir dünya. Okuru öteki ile tanıştıran ve öteki olanın, dışarıda kalanın mücadelesini aktaran, başka türlü bir dünyanın mücadelesini veren öyküler… Engin Türkgeldi ile Can Yayınları etiketi ile çıkan ilk matbu kitabı Orada Bir Yerde üzerine konuştuk.
Zagor’dan Mister No’ya, Mandrake’den Kızılmaske’ye, Gordon’dan Judas’a kadar Türkiye’nin en sevilen çizgi romanlarının kapaklarına imza atmış bir isim olan Aslan Şükür üzerine bir portre yazısı.
Yaptığı haberlerle ve gazeteci kimliğiyle tanınan, İletişim Yayınları tarafından yayımlanan öykü kitabı ile okurlarını şaşırtan İsmail Saymaz ile Çay Güzeli kitabındaki öykülerin temelinin atıldığı çocukluğunun Rize ve Erzurum’u üzerine ayrıca kitabın yazım aşamasına dair bir söyleşi gerçekleştirdik.
Çocuk edebiyatını ne kadar takip etmek istersek isteyelim yetişkin edebiyatının yoğunluğu içerisinde yeterince takip edemiyor çoğu zaman habersiz kalıyoruz. Onun için çocukların en sevdiği yaz mevsimi de yaklaşıyorken çocuk edebiyatı üzerine eserler üreten yayıncılarla çocuk edebiyatı ve geleceğe dair planları üzerine konuştuk.
Erdal Öz’ün Türkân İldeniz’e gönderdiği mektupların bir derlemesi olan Yaşamayı Nasıl Özledim Bilsen! üzerine bir inceleme yazısı.
Anıl Nişancalı, Evren Bozması’ndan sonra, yeni romanı Leyla Sert Bir Nota’da geçmişten bugüne genç bir adamı etkileyenleri sert ve gerçekçi bir dille, üstelik sadece Altan’ın gözünden değil, bütün karakterlerin hatta kedilerin gözünden anlatıyor. Anıl Nişancalı ile hem Leyla Sert Bir Nota üzerine hem de edebiyat, tiyatro ve müzik üzerine konuştuk...
Çektiği vicdan azabının da etkisiyle birçok yazarın değinmekten çekindiği konulara değinen ve mültecilerin ne konuştuklarını değil, ne hissettiklerini anlamak için çıktığı yolculuklar sonucunda Sürgün’ü kaleme alan Aytuğ Akdoğan ile yeni romanını konuştuk…
Mehmed Ali Çalışkan ile yayına başladığı ilk günden bugüne dijital yayıncılığa kattıklarıyla kısa sürede okurların ilgisini çeken babil.com ve kitap dergilerine farklı bir soluk katarak okura yeni okuma alanları inşa eden Arka Kapak dergisini konuştuk.
Uzun zamandır merak ediyordum, “bir edebiyat sokağımız olabilir miydi?” diye. Bu soruyu kendi içimde çok kez cevapladım, şimdi ise şair ve yazarlara “bir edebiyat sokağı olsaydı komşularınızın kimler olmasını isterdiniz ve neden?” diye sordum…
Edebiyat tarihimizde birçok kitap yayımlandı fakat bugünlere çok azı kaldı. Kitaplar dizilere, filmlere, tiyatrolara konu olurken yazarları parklara, caddelere, sokaklara isim olarak verildi. Biz de sizler için Cumhuriyet'in ilk döneminden bugüne kadar eserleri ile edebiyatımızda önemli yer edinen isimlerini listeledik.
Nisan ayında yayın hayatına katılan, çizgi kültürü ile kültür-sanat ve edebiyat sayfalarına renk katan; siyasi gündemin yoğunluğuna karşı okuru güldürmeye çalışan Karakarga Dergi ekibi ile derginin çıkış serüveni ve dergiciliğe dair konuştuk.
Hayatının merkezine şiiri konumlandıran; öykü, deneme, inceleme ve romanlarına rağmen “Şiir, sokağa çıkarken yedeğimize alacağımız en büyük güçtür” diyen Altay Öktem ile yeni kitabı Fazla Elli üzerine konuştuk…
Henüz iki sayısı yayımlanmış olmasına rağmen dosya konularıyla, yazarlarıyla, çizimleriyle okurların ilgisini çeken; yazarların bilinmeyen yönlerini inceleyip masaya yatıran Masa Dergisi ekibinden Gamze İyem ile derginin çıkış sürecini ve hedeflerini konuştuk.
Edebiyat tarihi boyunca birçok kitap yayımlandı. Bu kitaplar kimi zaman yazarının adı ile kimi zaman da müstear adlar ile okura sunuldu. Peki, mahlas ya da müstear ne demek, bu kalıpları kullanan isimler arasında kimler var?
Çıktığı ilk günden beri dikkat çeken, dergiciliğe farklı bir bakış açısı katan ve “evvela samimiyet!” mottosu ile okurları arasında samimi bağlar kuran Ayı Dergi’den Dilara Özçelik ve Özgür Akkaya ile dergi fikrinin ortaya çıktığı ilk günden bugüne gelişen süreci konuştuk.
Geçtiğimiz hafta çok ilginç bir proje hayata geçti. Yeni Harman ile başlayıp Ot, Kafa ve Bavul ile süren KafkaOkur’a kadar uzanan geleneğin çocuklar için de bir versiyonu hazırlandı: YediYetmiş Dergi (Yediden Yetmişe Edebiyat&Kültür) Derginin yayın yönetmeni Barış İnce ile YediYetmiş Dergi’nin çıkış serüvenini konuştuk. Dergiciliğe dair de dertleştik.
Avrupa Futbol Şampiyonası’nın gündemi belirlediği bu günlerde; futbolseverler turnuva sonucunda en iyi 11’in kimlerden oluşacağını merak ederken, biz de turnuva sürecince okunabilecek çeviri futbol kitaplarının 11’ini listeledik…
Dünyada bugüne kadar birçok kitap yayımlandı. Bunlardan birçoğu filme uyarlandı, tiyatro oyunu olarak sahnelendi ya da çeşitli ürünlere çevrilerek edebiyatseverlere sunuldu. Bizde en çok tercih edilen 20 kitaptan oluşan bir liste hazırladık…
Sezon kelimesini algılarından çıkarıp çok çalışarak başarılı oyunlara imza atan, olumsuz tüm olaylara rağmen oyunlarını iptal etmeyen, sahneledikleri Gülünç Karanlık ile dikkatleri üzerine çeken BBT ekibinden Alican Yücesoy ile tiyatro ve Gülünç Karanlık üzerine konuştuk…
Nar ve Adem Aynası kitaplarının ardından kaleme aldığı Edepsizin El Kitabı ile okurlarıyla buluşan Ece Gamze Atıcı bu kez mizahi bir kitapla karşımızda! “Dünyanın adil bir yer olduğunu kim söyledi ki size!” diyen yazarla yeni kitabı ve edepsizlik üzerine konuştuk…
Biriken pullar, kapanmayan zarflar, bitmeyen aşklar ve zamanla devam eden tartışmalar… Kitaplarını severek okuduğumuz yazarların hiç bilmediğimiz yönlerinden, arkadaşlıklarından, hayallerinden, edebiyat ve sanat anlayışlarından izler taşıyan mektuplar…
Konu kedi olunca genelleme yapmak çok zor ama şu bir gerçek ki, özellikle yazı yazan kişilerin kadim dostları çoğu zaman kediler oluyor. Kediler, nevi şahsına münhasır karakterleriyle yazarlara sadece dostluk etmiyor, aynı zamanda yazarların pek çok eserine de konu oluyor.
İnternet yayınları, baş döndüren popüler kültür ögeleri, kitapçıları dolduran rengarenk dergiler ve daha nicesi… Tüm bunların arasında fanzinlerin hayatta kalmaya çalışmaları pek kolay değil kuşkusuz. Bu zorlu ortamda kimi fanzin basılı yayına son verip dijitale geçerken kimisi de yayın yapmak için direnmeye devam ediyor…
Yalnızlığın oldukça zor olduğu ve insanların fotoğraflar kadar mutlu olmadığı günümüzde şehrin sokaklarında simitçi ve mısırcıların arasından geçerken tüm o insan sıklığına rağmen gözümüze çarpıyor duvar yazıları. Kimisi griye boyandıktan sonra üzerine tekrar yazılmış, kimisi de griye boyanmayı bekliyor…
Yazdıklarıyla kurgu ve gerçeğin sınırlarını zorlayan, Pulbiber Dergi’deki yazılarıyla okuyucunun dikkatini çeken Ayça Güçlüten ile yazım hayatına nasıl dâhil olduğu, Uykusuz ve mart ayı başında kitapçılarda olacak Oda’nın yazım süreçleri üzerine konuştuk.
“KAFA, bi dünya…” diyerek yayın hayatına katılan ve kısa sürede okurlara kendini sevdiren KAFA Dergisi’nin çıkış yolculuğu ve yayın politikası üzerine yayın koordinatörü Ayça Derin Karabulut ile konuştuk.
“Düşünen Spor Dergisi” mottosuyla yayın hayatına başlayan, sporun sadece istatistiklerden oluşmadığını, edebiyatla, sinemayla iç içe olduğunu gösteren ve spor dergiciliğine yeni bir boyut kazandıran Socrates Dergi üzerine, derginin yayın yönetmeni Caner Eler ile konuştuk…
Tarık Tufan ile çıkar çıkmaz okurların ilgisini çeken, iki hayat arasına sıkışmış bir karakterin çatışmalarını yansıttığı romanı Şanzelize Düğün Salonu’nu ve yazım sürecini konuştuk.
Kitaplarının adında küfür olduğu için reklam yapamayan, farkında olmadan yazdığı karakterlere bürünen ve kitapları kendi deyimiyle “Allaha emanet” bir şekilde çok okunanlar listelerine giren Funda Mentaloğlu ya da asıl adıyla Zehra S. Azbay ile yayınlanmış ve yayınlanacak olan kitapları üzerine konuştuk.
“Hepimiz ölecek yaştayız” mottosu ile yayın hayatına devam eden ve kıyametin kopma ihtimaline karşı abonelik faaliyetlerini kabul etmeyen İzdiham Dergi’nin genel yayın yönetmeni Bülent Parlak ile İzdiham’ın bugünlere nasıl geldiğini uzun uzun konuştuk.
Şiir ve öyküleriyle bir nesli etkileyen edebiyatçı bir anne-baba, bilgisayar mühendisi bir oğul. Hayri Turgut Uyar ile Tomris-Turgut Uyar ve edebiyat üzerine konuştuk.