Sosyal Psikolog Daryl R. Van Tongeren’in tevazu kavramını kadim bir erdem olmaktan çıkarıp kendimizi, insanları ve dünyayı tanıma, anlama ve geliştirmeye dair yenileyici bir dinamo olarak hayatımıza nasıl katabileceğimizi bilimsel araştırmalarla anlattığı kitabı Tevazu üzerine bir yazı.
Sinirbilimci Stephen M. Fleming’in “kendini bilme” pratiğini psikoloji ve nörobilimin en güncel araştırmalarıyla masaya yatırdığı, insan beyninin üstbiliş için ne kadar fazla sayıda ve kritik bileşene ev sahipliği yaptığını keşfetmeye dair bir okuma deneyimi sunduğu Kendini Bilmek: Öz Farkındalık Bilimi kitabı üzerine bir yazı.
Harold Bloom’un okuma eylemini tartışmaya açtığı ve hem kişisel hem de entelektüel birikiminden damıttıklarını okura aktardığı kitabı Nasıl ve Neden Okuruz? üzerine bir yazı.
Nazan Bekiroğlu, uzun bir aradan sonra yayımladığı yeni romanı Kehribar Geçidi’nde Roma İmparatorluğu'nun dağılmadan önceki son yüzyılını "yedi uyurlar"ın hikâyesine bağlayarak, bir insanlık tarihi ve insanlık durumları okuması sunuyor.
Anthony Aveni’nin tarihsel bir bakış ile zamanı algılama, tanımlama ve ölçme biçimimizi; astronomiden biyolojiye, mimariden teolojiye çeşitli disiplinler çerçevesinde ele aldığı çalışması Zamanın Kültürel Tarihi üzerine bir yazı.
Patricia E. Zurita Ona’nın “Kabul ve Kararlılık Terapisi” ile destekleyerek, nörobiyoloji ve nörobilimin yeni bulgularını da içine alarak, duygularını çok yoğun hissedip iniş çıkışlar yaşayanlara bir yol haritası sunduğu çalışması Duygusal Savrulmalardan Kurtulmak üzerine bir yazı.
Kaygılardan, panik ataklardan, sosyal fobiden mustarip kişiler için uygulaması kolay bir rehber niteliği taşıyan terapist Anna Williamson ile klinik psikolog Dr. Reetta Newell’in katkılarıyla hazırlanan Kaygıyla Başa Çıkmak kitabı üzerine bir yazı.
Bütün Bir Ömür ve Toprak romanlarıyla günümüz edebiyatında önemli bir yer edinen yazar Robert Seethaler’ın geçmişle yüzleşen yorgun bir sanatçının son yolculuğunu anlattığı romanı Son Senfoni üzerine bir yazı.
Carlie Sorosiak’ın golden retriever cinsi bir köpek olan Cosmo’nun gözünden aile olmak, sevmek ve sevilmek, arkadaşlık, fedakârlık gibi insan dünyasına ait kavramları yorumladığıromanı Ben Cosmo üzerine bir yazı.
Güney Koreli yazar ve profesör Sun-mi Hwang’ın bir tavuğun kurallara karşı gelerek hayata tutunuşunu anlattığı, annelik, fedakarlık, ev, cesaret, yalnızlık ve doğanın dengesi gibi konular üzerine düşünmeye çağırdığı çağdaş fabl örneği Uçabileceğini Hayal Eden Tavuk hakkında bir yazı.
Margaret Atwood'un Damızlık Kızın Öyküsü'nü Gilead rejimini “içeriden” yıkmaya çalışan Lydia Teyze’nin, rejimden kaçışın simgesi olan Nicole bebeğin ve onun kız kardeşi Agnes’in mücadele günlükleriyle devam ettirdiği son romanı Ahitler üzerine bir yazı.
Ödüllü yazar Neel Mukherjee’nin çok farklı durumlardaki beş karakter üzerinden daha fazlasını istemenin, yeni bir hayata göç etme arzusunun temellerine indiği romanı Özgür Topraklar üzerine bir yazı.
Knut Hamsun'un Norveç kırsalıyla, pastoral ayrıntılarla ve tabiat övgüsüyle harmanlayarak ümitsiz bir aşk hikâyesini anlattığı kitabı Benoni üzerine bir yazı.
Dino Buzzati’nin okurunu ormana ve ağaçların ruhuna bakmaya davet ettiği, gerçeküstü ayrıntılarla fantastik bir anlatı sunan kitabı Yaşlı Ormanın Gizemi üzerine bir inceleme.
Farklı üsluba ve hassas gözlem gücüne sahip Nobelli yazar Grazia Deledda’nın otobiyografik romanı Cosima üzerine bir inceleme.
Hayali bir aşkın anısıyla yaşayan çok kadın vardır,
onlar için gerçek aşk Tanrı gibi büyük ve erişilmez bir sırdır.
Cosima, sf. 31.