Uğur Cinel’in Dikili’deki atölyesinde zeytin ağaçları ile kurduğu ilişkiden doğan “Bildiğimiz Dünyanın Sonu” ismini taşıyan ilk kişisel sergisi, geçmişten beslenen ve geleceği şekillendiren kaygılı atmosferde başlangıç ve umutların yeşerdiği zeytin ağaçlarından ilham alıyor. Sanatçı ile sergi ve üretim pratiği üzerine konuştuk.
Baysan Yüksel’in ihtiyaç olarak tanımladığı multi-disipliner pratiğiyle, 2007’den bu yana ürettiği 65 yapıtı bir araya getiren “Wonderland / Harikalar Diyarı” adlı kişisel sergisi, Ataşehir Belediyesi Cemal Süreya Etkinlik Merkezi’nde sanatseverlerle buluşuyor. Sanatçı ile izleyicisini “Harikalar Diyarı”na davet ettiği sergisini konuştuk.
Genç nesil ve sanat arasında köprü görevi gören yeni sanat mekânı Decollage sürdürülebilir, kapsayıcı ve çok sesli disiplinlerin iç içe geçtiği; “yükseliş”i misyon edinen bir deneyim ve buluşma noktası olmayı hedefliyor. İnsanın dünyadaki yer edinme arayışına sanatın değiştirdiği ve dönüştürebildiği malzeme, düşünce ve eylem pratiği ile alan açan ilk sergisi "Başka Yer"i izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.
Ali Bilge Akkaya, x-ist’te yer alan dördüncü kişisel sergisi “Dört veya Kaotik Kentlerin Çözülmüş Sessizliği” ile 30 Ekim’e kadar izleyicisiyle buluşuyor. Sanatçı ile kronolojik bağlamda eğildiği sergileme pratiğinde mimari ögeler ve kent yaşantısının geometrik formlarla ilişkisini, ilk kez öne çıkardığı heykel ve otoportre çalışmaları üzerinden, serginin tamamında hissedilen güçlü bir kontrastlık odağında konuştuk.
Pandemi süreciyle bir araya gelen grafiti sanatçıları, haftalık olarak belirledikleri kelimelerden yola çıkan “Weeklyblackbook” isimli eskiz serisiyle sosyal medya üzerinden izleyiciyle buluşan bir çalışma yürütüyor. On birinci haftaya giren serinin geçen haftaki kelimesi, daha önce Martch Art Project’in “Open Wall – I” sergisinden de anımsayacağımız grafiti sanatçısı Reach Geblo’dan gelmişti. “Weeklyblackbook” serisi, belirlenen yeni kelimeleriyle önümüzdeki haftalarda da izleyiciyle buluşmaya devam edecek.
Bugünlerde eve giden yollar muhakkak ki eczaneden geçse de Nejat Satı’nın Yeni Nejat Eczanesi’nin açılışı, pandemi nedeniyle ertelenmiş durumda. Satı, eczacı bir annenin pratiğini kendi resimleriyle birleştirerek bu bağlamda ürettiği özel bir seri yaratırken, bu kez dört yıllık Yeni Nejat Eczanesi’ne, bir ihtiyaç hâline gelen “maske”lerini de ekledi. Sanatçıyla “maske”lerini ve ardında yatan hikâyeyi konuştuk.
Video ve enstalasyon işleriyle tanınan Umut Kambak, pandemi sürecinde hayata geçirdiği Maymun Zihin adlı Youtube kanalıyla bu kez sosyal medya üzerinden izleyicisiyle buluşuyor. Kambak, sanatçı Sercan Gökay Celep ile bir araya geldiği video içeriklerinde bulunduğumuz pandemi sürecinin sanat ortamına etkisini, bundan sonraki süreçte sanatın nasıl etkileneceğini kendi perspektiflerinden değerlendirdiği söyleşilerle izleyicisine aktaran yayınlar hazırlıyor.
Base 2018’in ardından uluslararası Floransa Bienali’nde de izleme şansı bulduğumuz Emin Köseoğlu, üretimlerinde tarih öncesi dönemde kutsal kabul edilen toplumun aynası sembolik ögeleri, heykel disipliniyle yarattığı amorf yapılar içerisinde temsil-kimlik üzerinden yeniden şekillendiriyor.
“Nerede o eski günler” söylemi, belki de pek çoğumuz için bayram referanslarının bir adım ötesinde artık. Bugünler gerekli fakat belirsiz... Bizlerse bir zaman aralığının üzerimizde yarattığı, ortak duygu ve düşüncelerin paydaşlarıyız şimdilerde. İnanıyorum ki bir şeyleri hâlâ isteyebilmek, hayal etmek ve de üretebilmek bizleri umuda teşvik eden en değerli hisler.
2010 senesinden itibaren “Her Eve Bir Sanat” misyonuyla hareket ederek sanatı ulaşılabilir kılma noktasında önemli adımlar atan, Yeniköy Rotary Kulübü Sanat Komitesi’nin desteğiyle düzenlenen Bazaart Projesi, bu yıl ekim ayında İstanbul The St. Regis Hotel’de düzenlenecek. 2020’de onuncu yaşını kutlayan proje, birbirinden yetenekli genç sanatçıların koleksiyoner, galerici, küratör, bağımsız sanat ortamları ve elbette ki sanatseverlerle buluşma noktasında etkili ve demokratik bir yaklaşım sergiliyor.
2010 senesinden itibaren “Her Eve Bir Sanat” misyonuyla hareket ederek sanatı ulaşılabilir kılma noktasında önemli adımlar atan, Yeniköy Rotary Kulübü Sanat Komitesi’nin desteğiyle düzenlenen Bazaart Projesi, bu yıl ekim ayında İstanbul The St. Regis Hotel’de düzenlenecek. 2020’de onuncu yaşını kutlayan proje, birbirinden yetenekli genç sanatçıların koleksiyoner, galerici, küratör, bağımsız sanat ortamları ve elbette ki sanatseverlerle buluşma noktasında etkili ve demokratik bir yaklaşım sergiliyor.
Hüseyin Aksoy’un ilk kişisel sergisi “Biz tam olarak neyi seyrettik?”, Ferda Art Platform’da ziyaretçilerini bekliyor. Video, resim, fotoğraf gibi farklı disiplinleri bir araya getiren sergi, gündelik imgelerin arkasında yatan sistem eleştirisiyle dikkat çekiyor. Sergi 5 Mart 2020’ye dek görülebilir.
Umut Kambak, Bilsart’ta gerçekleşen kişisel sergisi “Autre” ile 4 Aralık’ta izleyiciyle buluştu. Sanatçının önceki çalışmalarında öne çıkan toplum, kent olgusu, yıkım ve bellek kavramları “Autre”de daha kişisel ve bastırılmış duygularla, bu kez beden ve dil imgeleri üzerinden şekilleniyor.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda gerçekleştirilen 16. İstanbul Bienali, 14 Eylül 2019’da “Yedinci Kıta” başlığı altında kapılarını açtı. Bienal, 10 Kasım 2019’a kadar Pera Müzesi, Büyükada ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Bienalin bu yılki başlığı, bilim insanlarının okyanuslarda yüzen devasa atık yığınına verdiği “Yedinci Kıta”dan ilham alıyor.
Akbank ana sponsorluğunda düzenlenen uluslarası çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul, 14. kez izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Türkiye ve dünya çağdaş sanatının önemli isimlerini bir araya getiren fuar bu yıl 22 ülke, 650 sanatçı ve 2000’in üzerinde esere ev sahipliği yapıyor. Artistik direktörlüğünü Anissa Touati’nin üstlendiği 14. Contemporary Istanbul, 12-15 Eylül tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Rumeli Salonu’nda ziyaret edilebilecek.
On dokuzuncu yüzyıldan unutulmaz bir sahne sanatını Pink Floyd, Beatles ya da Daft Punk’la hayal edin. Nasıl görünüyor, zor değil mi? Eğer edemiyorum diyorsanız yanılmaya hazır olun çünkü Biraderler Cabaret tam da buna hazırlanıyor. Biradeler Yapım tarafından sahnelenen, yapımın kurucusu Arda Aydın, ekip arkadaşları Mert Yavuzcan ve Anıl Altınöz’ün rol aldığı kabare, üç yapımcının müzikli bir oyunu gerçekleştirme çabasından yola çıkıyor. Biraderler Yapım’ın kurucusu Arda Aydın ile Biraderler Cabaret ve sahne sanatlarında kabarenin yeri hakkında sohbet ettik.
Martch Art Project, “Open Wall” adıyla hayata geçirdiği proje sergilerinin ilkini 2 Temmuz’da izleyiciyle buluşturdu. Birinci edisyon “Open Wall - I”; Patricia A. Cordoba, Eser Gündüz ve Emrullah Örünklü’nün çalışmalarına yer veriyor. Sergileme alanı içerisinde mekân-birey ilişkisine getirdiği yenilikçi yaklaşımla dikkat çeken proje sergi, 27 Temmuz’a kadar Martch Art Project’te ziyaretçilerini bekliyor.
Üç senedir sanatın genç ve yeni yüzlerini çok sayıda sanatseverle buluşturan “Mixer Sessions” sergi serisi, bu yıl dördüncü edisyonuyla izleyicilerle buluşuyor. Farklı disiplinlerden gelen 19 genç sanatçı arasında kolektif üretimleriyle dikkat çeken yeni isimler de bulunuyor. "Mixer Sessions IV" sergisi, 4 Ağustos’a kadar Mixer’de görülebilecek.
Erdal Duman, artSümer Galeri’de gerçekleşen dördüncü kişisel sergisi “Dünya Ne Düz, Ne Yuvarlak: Tam Bir Silindir” ile 24 Mayıs tarihinde izleyiciyle buluştu. Sanatçının önceki çalışmalarında kendisini hissettiren post-truth kavramı, bu kez silindir dünya metaforuyla günümüz politikası üzerinden öznenin yeri ve buradaki rolün etkinliğini sorgulayan kurgusal bir gerçekliğe kapı araladı. Küresel dünya, iktidar ve medya algısındaki muğlaklığa yerleştirme düzeniyle de dikkat çeken sergi, 13 Temmuz’a kadar artSümer Galeri’de ziyaret edilebilecek.
İzmir’de yer alan Hayy Açık Alan’ın güncel sergisi “İyi Saatte Olsunlar”, bulunduğu şehirden Darağaç ile Ankara’dan Pelesiyer kolektiflerini bir araya getiriyor. Adını, kurulduğu mahalleden alan Darağaç 2016’dan bu yana mahalleliyle iç içe yürüttükleri kolektif üretimlerle bilinirken, Ankara’dan Pelesiyer ise bireysel üretim pratiklerinden uzak, mekâna özgü araştırmalarıyla şekillenen deneysel çalışmalara odaklanıyor. Darağaç ve Pelesiyer’in bir araya geldiği “İyi Saatte Olsunlar” sergisi, 19 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek.
Kişisel sergisi “Bilinmeyen Uzuvlar” ile Büyükdere35 Kültür Sanat Platformu’nda buluştuğumuz Baysan Yüksel yetişkinler masasının çocuk kalan üyelerinden. Ressam, çizer ve yazar kimliklerini bir arada barındıran Yüksel, çocukluk kavramı üzerinden birey olmak, toplumu sorgulamak ve doğruları olduğu gibi kabullenmemeye yoğunlaşıyor.
Duydunuz ki 24 saat sürecek, inanılmaz bir parti var. Konuk listesine baktınız ve kimseyi tanıyamadınız. “Olsun!” diyerek gülümsüyor ve parti için hazırlanmaya başlıyorsunuz. Geldiğinizde, ev sahibi olduğunu düşündüğünüz biri, tüm konuklarla 7/24 ilgileniyor. Herkes mutlu ve yüzü gülüyor, sıkılan hiç kimse yok. Nasıl olur diye düşünüyorsanız ev sahibine yaklaşın ve kulağına fısıldayın. Tüm sorularınızın cevabı, o kulağın içinde.
Köy enstitülerinin olduğu yıllarda resme olan tutkusu ve yeteneği keşfedilen Mustafa Ayaz, orada aldığı eğitimle başlayan sanat yolculuğunda 50 yılı geride bıraktı. Soyut sanatla başladığı çalışmalarına kadın ağırlıklı figürlerle devam eden Ayaz’ın günümüze uzanan sanat yaşamı, İş Sanat Kibele Sanat Galerisi’nin ev sahipliğinde tüm sanatseverlerle bir araya geliyor. 24 Eylül’de açılan “Mustafa Ayaz Retrospektifi”, 3 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.
Antik Aztek ve Maya kültürünü çağdaş sanat formlarıyla birleştiren Marion Verboom ve Eva Nielsen, “Cosmovisions” isimli ortak bir sergiyle The Pill’de sanatseverlerle buluşacaklar. 14 Eylül’de açılacak olan sergi, Verbon ile Nielsen’ın Meksika yolculuğundan izler taşıyacak. Resim ve heykel formlarından oluşan sergi, 11 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.
Sanatçı Ani Çelik Arevyan, eserlerinde gördüklerinden ziyade düşündüklerinin kurgularını aktarıyor. Fotoğraflarını zaman ve mekân kavramına bağlı kalmadan, belleğinde yer eden fotoğraf karelerinin çağrıştırdıklarıyla birlikte ve genelde ikili olarak oluşturan sanatçı İstanbul’da yaşıyor ve üretiyor. Galeri Nev İstanbul tarafından temsil edilen Ani Çelik Arevyan’ın 144 fotoğrafından oluşan “As Is/Olduğu Gibi” adlı kişisel sergisi, 5 Eylül’de Galata Rum Okulu’nda izleyicilerle buluşacak.
26-30 Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan, heyecanla beklediğimiz Red Bull Music Festival İstanbul’un konseptlerinden biri: Round Robin. Doğaçlama müziğin ön planda olduğu, farklı disiplinlerden 14 sanatçının yer alacağı Round Robin, Zen ve Baba Zula gibi alternatif müzik topluluklarının öncü isimlerinden Murat Ertel’in küratörlüğünde gerçekleştirilecek.
Figüratif resim sanatını referans aldığı fotoğraflarla özgün formlara dönüştüren, son olarak Ekavart Gallery’nin genç sanatçılara yönelik düzenlediği “Summer Love 4” adlı sergide yer alan Ege Subaşı, fotoğrafı resminin oluşmasını sağlayan küçük bir kapı olarak değerlendiriyor.
Günlük hayatlarımızın rutinleşen güzergâhları, Cins’in çizimleriyle görsel bir şölene dönüşüyor. Şehrin sokaklarından galeri duvarlarına taşıdığı mağara, et ve kemik formları ile tanıdığımız sanatçının çalışmalarını, Büyükdere35’te gerçekleşen kişisel sergisinin ardından Kasa Galeri’deki karma sergide izlemiştik.