18 AĞUSTOS, PAZAR, 2024

11. BIFED için Geri Sayım Başladı

Bu sene 11’incisi düzenlenecek Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED), 9-13 Ekim tarihleri arasında Bozcaada’da izleyicilerle buluşacak.

11. BIFED Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali gösterimleri her sene olduğu gibi bu sene de ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Festival kapsamında yerli-yabancı birçok yönetmen gösterimler sonrasında izleyicilerin sorularını yanıtlayacak, çeşitli söyleşi ve atölyeler düzenlenecek. 2021 yılından beri gündeme alınan “Savunanları Savunun” temasıyla, çevre haklarını savunurken, iklim aktivistlerinin hikâyelerine ses olmaya önem veren festival bu sene de “Savunanları Savunun” sloganı ile yoluna devam ediyor.

Festivale her yıl 100’den fazla ülkeden film başvuruları geliyor. Seçimler, 700’ü aşkın film arasından yapılıyor. Ana Yarışma kategorisinde yaklaşık 20, Panorama kategorisinde 10 ve Özel gösterim kategorisinde de 10 kadar film izleyiciyle buluşuyor. Ayrıca, yine başvurular arasından seçilen 10 film öğrenci filmlerini desteklemek için ayrı bir kategori olarak düşünülen Gaia Öğrenci Ödülü kapsamında gösteriliyor ve değerlendiriliyor. Festivalde yarışacak filmlerin konuları, iklim felaketlerinden dijital kirliliğe, yerel halk mücadelelerinden yoksulluğa terk edilmiş bölgelere kadar uzanıyor.

BIFED büyük ödülü olan 1500 Euro, ülkenin en önemli gravür sanatçılarından Bozcaadalı Fethi Kayaalp adına, ikincilik ödülü olan 1250 Euro adanın ilk müzik öğretmenlerinden Madam Melpo adına, Gaia kategorisinde 1000 Euro’luk ödül ise yalnızca öğrencilerin eserlerine veriliyor. 2023 yılından sonra Gaia kategorisindeki ödülün adı, geçen yıl bir trafik kazasında hayatını kaybeden BIFED Naci Güçhan adına veriliyor. 2024 yılından itibaren en iyi belgesel müziği dalında verilecek 1000 Euro değerinde İdil Schneider ödülü de BIFED ödüllerine bu sene eklendi. Bu ödül belgesellerde çoğunlukla ihmal edilen ses ve müzik konusuna dikkat çekmek için verilecek. Bu ödül kategorisinin jürileri de Alper Maral, Bruno Schneider ve Can Azbazdar’dan oluşuyor.

Festival, pek çok etkinliğe imza atıyor. “BIFED Gökçeada Uluslararası Ekolojik Film Günleri” başlıklı etkinlik, Bozcaada Belediyesi, Gökçeada Belediyesi ve KIA Türkiye tarafından destekleriyle 18-21 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. Yine bu yıl içinde BIFED Berlin ve Lübnan gösterimleri de düzenlenecek.

Green Film Network (GFN) üyesi olan ve Bozcaada Belediyesi tarafından düzenlenen BIFED; KIA Türkiye (ana sponsor), Demirer Holding (kurucu sponsor), TAKK, Mey Diageo, Avusturya Kültür Forumu, İstanbul Bilgi Üniversitesi gibi kurumların destekleri ve yerel işletmeler ve yerel halkın dayanışmasıyla düzenleniyor.

​11. BIFED Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

0
806
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage