31 AĞUSTOS, CUMARTESİ, 2024

Ağaçların Gizli Dili: “Anne Ağaç”

Ekolojist Suzanne Simard’ın okurları ormanın şifalı doğasına davet ettiği, ağaçlarla ilgili gerçekleri paylaştığı kitabı Anne Ağaç: Ormanın Bilgeliğinin Keşfi, Barış Gönülşen’in çevirisiyle Tellekt’ten çıktı.

Simard, ömrünü ağaçlarla ilgili gerçekleri ortaya çıkarmaya adamış ünlü bir biliminsanı. Bu kitap, varlığımız için güvendiğimiz orman yaşamının karmaşık döngüsünün, dayanıklılık ve akrabalık konusunda nasıl derin dersler sunduğunu ve geç olmadan korunması gerektiğini ortaya koyuyor.

Ağaçlar sadece kereste ya da kâğıt hamuru kaynağı değil; birbirine bağlı bir yaşam döngüsüne sahip, sosyal anlamda bağlı, iş birlikçi canlılar. Anne Ağaç, bilimsel olarak ağaçların nasıl evrimleştiğini, davranışlarını, birbirlerini nasıl tanıyıp iş birliği yaptıklarını araştırırken kendi yolculuğuna da yelken açıyor.

​Suzanne Simard: “Ömrüm boyunca yaptığım orman dedektifliğinin ardından ağaçlara dair algım tamamen değişti. Yaşadığım her yeni aydınlanmayla beraber ormanla daha derinden bütünleştim. Bilimsel kanıtlara gözleri kapatmak olanaksız: Orman bilge, duyarlı, şifalı bir doğaya sahip. Bu kitap ağaçları nasıl kurtarabileceğimizi anlatmıyor. Bu kitap ağaçların bizi nasıl kurtarabileceğini anlatıyor.”

0
1109
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage