08 OCAK, PAZARTESİ, 2024

Arpa Özel Bakış: Türk Arpı Projesi

Arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen Türk Arpı Projesi ile arp çalgısına özel bir nota koleksiyonunu hayata geçirdi.

Türk Arpı Projesi kapsamında üretilen yayınlar ve bu yayınların arkasındaki metodoloji, Türk Müziği geleneğinin estetik ve müzikal karakteristiğini dünyaya duyurabilmek ve söz konusu kültürel mirası sahiplenebilmek açısından uygulanabilir bir model teşkil ediyor. Projenin tarihsel arka planında, tarihi 11. yüzyıla dayanan bir arp türü olan “çeng” yer alıyor.

Proje kapsamında; evrensel nota edisyonu normlarıyla uyumlu bir nota koleksiyonu, icra ve eğitim çalışmaları içerisinde yazılı, işitsel ve görsel materyaller dünya çapında erişime açıldı. 24 nota kitabından oluşan bu koleksiyon 2023 yılında İngiltere’de yayımlandı. Koleksiyonda yer alan eserler dünyanın dört bir yanından arp sanatçıları tarafından icra ediliyor, videoları da sosyal medya hesaplarından paylaşıyorlar. İskoç, Japon ve Hollandalı arpistler video serisinin başlangıcını oluşturuyor. Yayımlanan eserlerin bir bölümü de 2024 yılının ağustos ayında Singapur’da yapılması planlanan Rave Harps International Prestige Awards yarışmasının repertuarına dahil edilecek.

​Türk Arpı Projesi, 11.-14. yüzyıllar arasında Türkiye coğrafyasında var olmuş bir arp türü olan “çeng”in Türk Müziği içerisindeki estetik ve müzikal ruhunu, onun modern bir versiyonu olan arp çalgısı ile yaşatıyor. Türk Arpı Projesi bu bakımdan müzik geleneğimizden eksilmiş bir değeri geri kazandırabilmeyi, icra edilen eserleri arp üzerinden dünyaya aktararak adeta çengin hatırasını yaşatabilmeyi amaçlıyor. Kadim eserlerden günümüze değin, makam ve usul zemininde bestelenmiş eserlerden oluşan nota koleksiyonunda aynı zamanda Şirin Pancaroğlu’nun da kaleme aldığı eserler de bulunuyor. Sanatçı, koleksiyonda yer alan eserlerini Türk Müziği çalgılarının da katılımıyla kaydederek, “Alaim-i Sema” adını verdiği bir seri içerisinde tekliler olarak Kalan etiketiyle dinleyicilerle buluşturuyor. Projenin çıktıları itibariyle elde edilen gelirin bir bölümü deprem bölgesine aktarılacak olup, koleksiyonda yer alacak olan 25. kitap tümüyle açık erişime sunulması planlanıyor.

0
901
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage