27 HAZİRAN, PERŞEMBE, 2024

Gıdalar Beynimizi Nasıl Etkiler?

Uma Naidoo’nun sağlıklı yiyecekler tüketmenin, nitelikli ve lezzetli yemekler yapmanın psikolojik rahatsızlıklarla mücadele etmedeki önemini anlattığı çalışması Gıdaların Beyniniz Üzerindeki Etkisi, Leyla Tonguç Basmacı’nın çevirisiyle Kolektif Kitap’tan çıktı.

Kitap gıdalar üzerinden “Kaygı hastaları hangi gıdalardan kaçınmalı? Depresyondan kurtulmak için neler tüketilmeli? Dikkat eksikliği ve hiperaktiviteyi azaltmak için neler yapılmalı? Şekerli içecekler, kızartmalar, fastfood tarzı beslenme tüm bu hastalıkları nasıl etkiliyor?” gibi sorulara cevaplar buluyor ve okura bir rehber sunuyor.

"Vücudumuzun uzak noktalarındaki ufak tefek değişiklikler beyinde de değişikliğe yol açabiliyor. Bu uzun mesafe ilişkilerinin en kapsamlısı, beyinle bağırsaklar arasındakidir. Modern tıbbın babası Hipokrat yüzyıllar önce bu bağlantının farkına vararak, 'Bütün kötülüklerin temelinde kötü sindirim yatar' ve 'ölüm bağırsaklarda yatar' gibi uyarılarda bulundu. Onun ne kadar haklı olduğunu nihayet şimdi anlıyoruz. Her ne kadar bu alandaki keşiflerin daha başındaysak da, bağırsak-beyin ilişkisi son yıllarda tıp biliminin en zengin, en verimli araştırma alanlarından birini ve beslenme psikiyatrisinin son derece ilginç bir bağlantı noktasını teşkil ediyor."

0
641
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage