10 HAZİRAN, PAZARTESİ, 2024

İBB Cumhuriyet Müzesi Açıldı

Cumhuriyet’in ilk modern meydanlarından Taksim Cumhuriyet Meydanı’nın simge yapılarından Taksim Maksemi, İBB Miras’ın restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarının ardından İBB Cumhuriyet Müzesi olarak kapılarını açtı.

Cumhuriyet’in 100. yılına armağan edilen müze; millî mücadele yıllarından Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan kapsamlı içeriği, Atatürk’ün kişisel eşyalarını da barındıran koleksiyonu ve ev sahipliği yapacağı etkinliklerle Cumhuriyet ruhunu ziyaretçileriyle buluşturacak. Türkiye’nin ilk modern meydanlarından olan ve 8 Ağustos 1928 tarihinde açılışı gerçekleştirilen Cumhuriyet Anıtı ile Millî Mücadele’yi ölümsüzleştiren Taksim Cumhuriyet Meydanı, Cumhuriyet Müzesi’yle bu kimliğini pekiştirerek İstanbul’un en önemli buluşma mekânlarından biri olmaya devam ediyor.

I. Mahmud tarafından 1732-33 yılları arasında inşa ettirilen Taksim Maksemi, yüzlerce yıl şehrin su ihtiyacının karşılanmasında etkin rol üstlenen önemli bir Osmanlı mirası yapısı olmasının yanında meydana adını veren yapı olarak da öne çıkıyor. Son yıllarda İBB Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi olarak hizmet veren Taksim Maksemi, çalışmalar kapsamında Cumhuriyet Müzesi’ne dönüştürüldü. Cumhuriyetin değerlerini ve kazanımlarını yansıtan kapsamlı içeriğiyle ziyaretçilerine Cumhuriyet yolculuğu sunan müze; Osmantan Erkır ile Şişli’deki İBB Atatürk Müzesi’nin, İBB İtfaiye Müzesi Cer Koleksiyonu’nun ve İBB Atatürk Kitaplığı Şehir Müzesi Koleksiyonu’nun değerli katkılarıyla oluşturulan; Atatürk’ün müşir üniforması, çizmesi, triko süveteri, kalpağı gibi kişisel eşyalarını içeren koleksiyonuyla da ziyaretçileri için özel bir deneyim mekânı olmayı amaçlıyor.

​Cumhuriyet’in 100. yılını çeşitli etkinlikler ve projelerle kutlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), Türkiye Cumhuriyeti’nin birinci asrına armağan ettiği Cumhuriyet Müzesi’ni pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

0
579
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage