30 TEMMUZ, SALI, 2024

Istanbul Fringe Festival 2024 Programı Açıklandı

Bu yıl 13-21 Eylül tarihleri arasında altıncı kez gerçekleşecek uluslararası performans sanatları festivali Istanbul Fringe Festival’in programı belli oldu.

Türkiye’den ve dünyadan tiyatro, dans ve performans disiplinlerinde yenilikçi ve yaratıcı işleri bir araya getiren festival, 6. edisyonunda İstanbul’un farklı noktalarına yayılan yeni mekânlar, ulusal ve uluslararası iş birlikleri ve gece etkinlikleri ile sınırların ardındakileri arıyor. Festival, ismini aldığı Latince “fringere” eyleminden hareketle her yıl çeşitlendirdiği programıyla sınırları sorguluyor. Alternatif ve yenilikçi işler üreten genç sanatçılara işlerini uluslararası platformda sergileme imkânı sunan festival, bu yıl da Türkiye’nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Fransa, İtalya, Hollanda, Singapur, Slovenya, Tayvan, Japonya ve Yunanistan olmak üzere toplam 11 ülkeden ekipleri İstanbul’da ağırlayacak. Festivalin mekânları arasında; Akbank Sanat, Arter, Barış Manço Kültür Merkezi, BeReZe Gösteri Evi, DasDas, ÇAK Studio, ENKA Oditoryumu, Hope Alkazar, Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy gibi festival mekânlarına bu yıl BOVA Beyoğlu, CoBAC Workspace, Eksibir, İstos, Ortaköy Kültür Merkezi, Öktem Aykut, Sahne Kadir Has, sbcs Studio ve Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi yer alıyor.

Istanbul Fringe Festival 2024, açılış etkinliğini 13 Eylül’de Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy’de gerçekleştirecek. Yunanistan’dan The Black Matter Productions imzalı The Kitchen Dance _ A House Trance Vocabulary performansıyla başlayacak festival, açılış partisiyle disiplinlerarası bir geceye davet ediyor. Gösteri, festival kapsamında 18 Eylül’de ise Eksibir’de bir kez daha izleyicilerle buluşacak. Alan Kadıköy bu sene beş farklı gösteriye daha ev sahipliği yapacak. 16 Eylül’de Belçika’dan Cage-Free, 17 Eylül’de Ekin Tunçeli imzalı Heartquake, 18 Eylül’de Hollanda’dan UIT|EEN|VAL II, 19 Eylül’de klasikleşen Fringe Kısalar ‘24** gösterimleri Kadıköy Belediyesi’nin destekleriyle Alan Kadıköy’de olacak. 20 Eylül’de ise Alan Kadıköy’de sahne gece etkinliğine açılacak. Singapur’dan Decadance Company’nin gösterisi olan The 11th Hour, “Death to Duets” ve “四” tematik bir çiftli gösteri olarak festival programında yer buluyor.

DasDas, bu yıl aynı gün iki farklı gösteriye ev sahipliği yapacak. 14 Eylül saat 19.00’da Amerika Birleşik Devletleri’nden The How Company’nin performatif işi Untethered ve ardından saat 21.00’de Fransa’dan el (Hand), kalp (Heart) ve kafa (Head) arasındaki sürekli faaliyet üzerine bir dans gösterisi olan HHH DasDas’a konuk olacak. Parrhesia 2, Sahne Kadir Has’ta gösterim yapacak. Foucault’nun Parrhesia - Gerçeği Söylemek adlı kitabından yola çıkan oyunun ikinci edisyonu olan bu gösteri, Echoes Sahne & Tiyatro KaST birlikteliğiyle sahneleniyor. Istanbul Fringe Festival 2024’ün en geniş katılımlı etkinliği olan The Whisper of the Waves, 15 Eylül’de Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahne’de gösterilecek. Tayvan’dan Shinehouse Theatre imzalı gösteri, sosyal meseleler ve teatral şiirsellik arasında güzel bir denge kuruyor. Bu yıl ilk kez Beşiktaş Belediyesi’nin katkılarıyla Ortaköy Kültür Merkezi’ne iki farklı gösteriyle konuk olacak Istanbul Fringe Festival, 16 Eylül’de interaktif ve meta-teatral bir solo gösteri olan Be My Guest’i seyirciyle buluşturuyor. 17 Eylül’de ise GONG Sahne’nin GONG performansı sıra dışı bir deneyime çağırıyor.

ENKA Sanat ve Istanbul Fringe Festival iş birliği ile 17 Eylül’de ENKA Oditoryumu’nda sahnelenecek The Life of Hokusai gösterisi, ünlü Japon ressam Katsushika Hokusai’nin hayatındaki iç çatışmaları, dans ve dövüş sanatlarının bir karışımı olan geibu aracılığıyla tasvir ediyor. Istanbul Fringe Festival, 18 Eylül’de bir sanat galerisi olan Öktem Aykut’ta gerçekleşecek Esme Madra ve Büşra Albayrak tarafından yaratılan Tropikal Kapısı oyunuyla disiplinlerarası bir ortaklığa imza atıyor. Kadro Pa imzalı Heybesini Çiğneyen Katır ise aynı gün yani 18 Eylül’de BeReZe Gösteri Evi’nde seyirciyle buluşacak. Anton Çehov’un klasik eseri Üç Kız Kardeş’ten hareketle yazılan ve üç genç kadını oyunun bıraktığı yerden dört yıl sonrasına İstanbul’daki bir bar masasına taşıyan İki Kent Arasında Bir Bar Masasında 19 Eylül’de, caz notalarıyla tanıdığımız BOVA Sahne’de festival seyircisiyle buluşacak. Bir başka üç kadının hikâyesini anlatan Ga Kolektif imzalı Köprüden Önce Son Çıkış ise, 20 Eylül’de Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle Barış Manço Kültür Merkezi’nde sahnelenecek. Aynı gün (20 Eylül) SBCS Studio ise, Fiziksel Tiyatro Araştırmaları’nın Clown ve Clownesk stilleri kapsayan bir buluşma ve açık sahne deneyimi olan Clown Jam özgün bir gösteriye sahne olacak.

Festivalin son günü olan 21 Eylül’de Arter’de üç farklı etkinlik gerçekleştirilecek. Istanbul Fringe Festival, Dance Laboratory Rhodes ve Dance Days Chania iş birliğinde koreograf Mairi Pardalaki'nin “Dünya Maskara” projesi, saat 16.00’da Arter Açık Alan’da gösterilecek. Aynı gün (21 Eylül) saat 18.00’de Arter Sevgi Gönül Oditoryumu’nda Fringe Kısalar ‘24**, bu kez farklı bir gösteri kombinasyonuyla seyirci karşısına çıkacak. Festivalin son gösterisi ise Slovenya’dan BLUFF olacak.

​Istanbul Fringe Festival 2024 hakkında detaylı bilgiye buradan, biletlerine ise buradan ulaşabilirsiniz.

0
1518
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage