11 EYLÜL, ÇARŞAMBA, 2024

Kadınların Merceğinden Fotoğraflar: “Unbinding Histories”

Yedi uluslararası kadın fotoğrafçının eserlerinden oluşan, küratörlüğünü Çağla Demirbaş’ın üstlendiği “Unbinding Histories” başlıklı grup sergisi 3 Ekim’e kadar Güney Afrika, Cape Town’da yer alan AVA Gallery’de (Association for Visual Arts) sanatseverlerle buluşuyor.

İnsanlık deneyimini oluşturan belirsiz alanları kadın merceğinden anlatan sergide; Alejandra Arévalo, Çağla Demirbaş, Francesca Hummler, Maike Bergold, Phuong Hoang, Ronja Falkenbach ve Verónica Losantos’un eserleri yer alıyor. Yedi sanatçı Temmuz 2022’de Magnum Photos’tan Antoine d'Agata liderliğinde Fransa’nın Arles kentinde düzenlenen Studio Vortex misafir sanatçı programında tanıştı. Sergi; kıtaların, ülkelerin, kültürlerin ve hatta zaman çizgilerinin sınırları arasında var olan hikâyeleri keşfederek, sanatçıların çalışmalarının iki yıl içinde geçirdiği dönüştürücü yolculuğu anlatıyor. Toplumsal cinsiyet, kimlik, miras, tarih ve bunların kesişimi etrafında kümelenen bu öyküler, nihayetinde kurgulara yönelik insani bir ihtiyaca işaret ediyor.

“Cape Town’daki Association for Visual Arts’ta açılan Unbinding Histories (Tarih Bağlarını Çözmek), sadece bir fotoğraf sergisi olmakla kalmıyor; tekil-çoğul kimliklerin, anıların ve anlatıların beklenmedik şekillerde kesiştiği küçük ölçekli ama karmaşık bir labirent hâline geliyor. Güney Afrika tarihinin ağırlığıyla yankılanan bu mekân, yedi uluslararası kadın fotoğrafçının kendi hikâyelerini ortaya çıkardığı bir tuvale dönüşüyor. Her bir fotoğraf daha büyük bir yapbozun parçası olarak, izleyicilerini çoğu zaman gizli kalan geçmişlerine daha derinlemesine bakmaya çağırıyor. Şafağın sessizliğinde, cephelerin gölge değiştirdiği yerde, bir kırılganlık ortaya çıkıyor. Bu görüntüler, cesaret ve korkunun birbiriyle konuştuğu geçiş anlarını yakalıyor. (...)

Bir başka köşede, sömürgeci anlatılara karşı bir meydan okuma gerçekleşiyor. Renk ve hayat dolu bu fotoğraflar, dominant tarihsel perspektiflere meydan okuyarak, izleyiciyi neyi hatırladıklarını ve neyi unuttuklarını yeniden düşünmeye itiyor (...) ve tarihin genellikle steril tasvirleriyle tezat oluştururken bildiğimiz ve bilmediğimiz sayısız kültürün silinmesini sorguluyor. Başka yerlerde, hayallerin ve ulusal kimliğin kırılganlığı devam ediyor.

(...) Görsel temsilin sıklıkla manipüle edildiği bir dünyada, bu sergi bize fotoğrafın sadece görüleni değil, hissedileni, hatırlananı ve hayal edileni de yakalama gücünü hatırlatıyor. İnsan deneyiminin özü, zaman ve mekân içinde karmaşık, parçalı ve birbirine bağlı bir yolculuk, burada hayat buluyor.”
Mehmet Ekinci

Künye:
1. "Unbinding Histories" Çağla Demirbaş, I Know You're Capable of Beautiful Intimacies
2. "Unbinding Histories" Verónica Losantos, Archaia 
3. "Unbinding Histories" Maike Bergold, High Hopes
4. "Unbinding Histories" Alejandra Arévalo, Blood Under the Sundown Light #3
5. "Unbinding Histories"  Ronja Falkenbach Raver
6. "Unbinding Histories"  Francesca Hummler Looking for Guerrero

0
683
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage