14 EKİM, PAZARTESİ, 2024

“Karaya Çıkmak Yasaktır” ve “Islak Zemin” Sergilerine Eşlik Eden Kitaplar Yayında

Arter’in yeni sezonda sanatseverlerle buluşturduğu Maaria Wirkkala’nın “Karaya Çıkmak Yasaktır” ve Yasemin Özcan’ın “Islak Zemin” sergilerine eşlik eden kitaplar Türkçe ve İngilizce ayrı edisyonlarıyla yayımlandı.

Maaria Wirkkala’nın 2007 yılında 52. Venedik Bienali’nde sergilenen ve aynı yıl Arter Koleksiyonu’na dahil edilen “Karaya Çıkmak Yasaktır” başlıklı yerleştirmesi, Nilüfer Şaşmazer’in küratörlüğünde İstanbul’da ilk kez Arter’de izleyiciyle buluşuyor. Sanatçının bienal kapsamında Finlandiya Pavyonu için ürettiği ve Arter’deki galeri mekânı için yeni dokunuşlarla tekrar yorumladığı “Karaya Çıkmak Yasaktır”, sanatçının kişisel tarihini ve anılarını bugün de güncelliğini koruyan toplumsal ve politik meselelerle bir araya getiriyor.

Arter Koleksiyonu’nda yer alan tek bir esere odaklanan Arter Yakın Plan dizisinin beşinci kitabı, “Karaya Çıkmak Yasaktır” başlıklı yerleştirmeye derinlemesine bir bakış sunuyor. Yayın, serginin küratörü Nilüfer Şaşmazer’in giriş metninin yanı sıra sanatçıyla gerçekleştirdiği kapsamlı söyleşiyi de içeriyor. Tasarımını Esen Karol’un üstlendiği Maaria Wirkkala: Karaya Çıkmak Yasaktır başlıklı kitapta, Orhan Cem Çetin tarafından çekilen yerleştirme fotoğrafları ve eseri detaylı şekilde betimleyen kareler de yer alıyor.

Yasemin Özcan’ın kişisel sergisi “Islak Zemin” pratiğinde seramik, fotoğraf, metin, video, ses ve performans gibi farklı mecra ve malzemelere yer veren sanatçının daha erken tarihli yapıtlarıyla bu sergi için ürettiği yeni eserlerini Eda Berkmen küratörlüğünde bir araya getiriyor. Sergiye, Berkmen’in sanatçıyla gerçekleştirdiği kapsamlı söyleşinin yanı sıra Kaya Genç, Evrim Kaya ve Işın Önol’un kaleme aldıkları metinlere yer veren bir de kitap eşlik ediyor. Özcan’ın sergide yer verilen eserleriyle birlikte geçmiş sergilerini ve üretimlerini de ele alan yayında, yazarlar sanatçının farklı eserlerini yeni okumalarla irdeliyorlar. Kitapta Özcan’ın “V Yaka”, “Islak Zemin” ve “Derz Heykelleri” serileri için yazdığı metinler de bulunuyor. Tasarımını Ayşe Bozkurt’un üstlendiği Yasemin Özcan: Islak Zemin başlıklı kitapta, Hadiye Cangökçe ve flufoto (Barış Aras ve Elif Çakırlar) tarafından çekilen sergiden görünüm ve röprodüksiyon fotoğrafları da yer alıyor.

​Arter’in sergilerine eşlik eden tüm yayınları, Arter Kitabevi’nden satın alabilir veya kitabevi@arter.org.tr e-posta adresi üzerinden sipariş edebilirsiniz. Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilen Arter Kütüphanesi’nde inceleyebilirsiniz.

0
494
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage