17 EKİM, PERŞEMBE, 2024

Tekinsiz Bir Masal: “Zavallı Şey”

GarsonBiz Beş Kişiyiz kitaplarıyla tanıdığımız Norveçli yazar Matias Faldbakken’in ihmal ve şefkate, dışlanmaya ve bağ kurmaya, travmaların kökenine dair kaleme aldığı romanı Zavallı Şey, Dilruba Aydın’ın çevirisiyle Timaş Yayınları’ndan çıktı.

Hakları dokuz ülkeye satılan Zavallı Şey, Norveç Eleştirmenleri Edebiyat Ödülü Norveç 2023 finalisti, Norveç Kitapçılar Ödülü Norveç 2022 finalisti, Brage Edebiyat Ödülü Norveç 2022 finalisti oldu.

​Kendi halinde sessiz sakin bir delikanlı olan Oskar, daha çocukken kendini Blumların çiftliğinde her işe koştururken bulur. Hayatı küçücük odası ve kan ter içinde çalıştığı araziden ibaret delikanlı, günün birinde ormanın derinliklerinden çıkıp gelmiş, paçavralara sarılı, kir pas içinde, bir deri bir kemik kalmış bir çocuk görür. Bu görüntü adeta zihnine kazınır; onu korkutur fakat bir yandan da merakını uyandırır. İptidai bir av düzeneği kuran delikanlı, bu çocuğu tuzağa düşürüp eve götürür. Derdini anlatmaktan aciz, vahşi bir hayvandan hallice bu zavallı şey, Oskar’ın ilgisi ve şefkatiyle günden güne gelişmeye başlar.

0
190
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage