13 TEMMUZ, CUMARTESİ, 2024

21. Uluslararası Bodrum Bale Festivali Başlıyor

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından İş Bankası ana sponsorluğunda düzenlenen, Türkiye’nin ilk bale festivali olma özelliği taşıyan 21. Uluslararası Bodrum Bale Festivali, 3-22 Ağustos tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak.

21. Uluslararası Bodrum Bale Festivali Başlıyor

Balenin ve dansın en güzel örneklerini izleyicilerle bir araya getiren Uluslararası Bodrum Bale Festivali, bu sene 3-22 Ağustos tarihleri arasında Bodrum’un simgesi hâline gelen Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği sahnesinde gerçekleşecek. Bu sene izleyicilerle buluşacak temsiller arasında; Kuğu Gölü, Carmen, Muhteşem Gatsby, Güldestan, Ballet Latino Tango ve Zorba yer alıyor.

Kuğu Gölü / P.I. Tchaikovsky
İzmir Devlet Opera ve Balesi
3-4 Ağustos Cumartesi-Pazar Saat: 21.30 / Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Sahnesi
Koreografi: M. Petipa-L.Ivanov’dan sonra A. Volkan Ersoy - G. Armağan Davran
Konuk Yıldızlar: Denis Rodkin, Eleonora Sevenard (Bolşoy Tiyatrosu Baş Dansçıları)

Klasik balenin en güzel örneklerinden biri olan Kuğu Gölü; gerçek aşkın gücünü balenin zarafeti ile sahneye taşıyor. Çaykovski’nin bu önemli eserinde Prens Siegfried’in evliliğe henüz hazır olmamasına rağmen, onuruna verilen bir baloda annesinin dileğiyle bir eş seçmek zorunda kalması konu ediliyor. Eserde prensin avlanmak üzere gittiği gölde, büyücü Rothbart’ın kuğu şekline soktuğu Prenses Odette’e âşık olması balenin estetik adımları ile sahneleniyor. Bu kült eser Bolşoy Tiyatrosu baş dansçıları Denis Rodkin ve Eleonora Sevenard’ın yorumlarıyla sanatseverlere sunulacak.

Carmen / G. Bizet
Samsun Devlet Opera ve Balesi
7-8 Ağustos Çarşamba-Perşembe Saat: 21.30 / Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Sahnesi
Müzik Düzenleme: Tulio Gagliardo Varas
Koreografi: Carlos Vilan

Carmen’in muhteşem müziği ve hikâyesinin dansın estetiği ile buluştuğu eser, klasik bale ve flamenkoyla harmanlanarak sahneye taşıyor. Eser güzel Carmen’in Don Jose ve Escamillo ile yaşadığı kural tanımaz aşk ilişkisini flamenkonun coşkusu ile izleyiciye sunuyor.

Muhteşem Gatsby / G. Gershwin
Mersin Devlet Opera ve Balesi
11-12 Ağustos Pazar-Pazartesi Saat: 21.30 / Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Sahnesi
Koreografi ve Libretto: A. Volkan Ersoy, G. Armağan Davran

Muhteşem Gatsby dönem ruhunu en güzel örnekleri ile günümüze taşıyan müzikleri, dansları, dekor ve kostümleri ile Bodrum Kalesi’nde sanatseverlerle buluşacak. Genç ve yakışıklı Jay Gatsby, zengin muhiti Long Island’daki villasında partiler vermekte ve gösterişli bir hayat sürmektedir. Servetinin kaynağı komşuları arasında dedikodu konusu olan Gatsby, pahalı zevkleri için para harcamaktan kaçınmayan sefahat dolu yaşamıyla dikkat çekmektedir. Ancak bu ışıltılı hayatın ardında, yalnız ve hayal kırıklığına uğramış bir adam saklıdır. Muhteşem Gatsby bu ilginç hikâyeyi baleyle Bodrum’da sahneye taşıyacak. 

Güldestan / M. Dede
15 Ağustos Perşembe Saat: 21.30 / Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Sahnesi
İstanbul Devlet Opera ve Balesi
Koreografi: Beyhan Murphy

Ülkemizde ve dünya sahnelerinde birçok kez izleyiciyle buluşan müzik ve dans prodüksiyonu Güldestan, bu yıl sahnelenişinin 25. yılını kutluyor. Eserde tasavvuf ve çağdaş temaların örgüsü ile Osmanlı’dan günümüze İstanbul’un yolculuğu anlatılıyor. Dans ve müziğin yanı sıra tiyatro, edebiyat, fotoğraf ve sema ögeleri ile de eser destekleniyor.

Ballet Latino Tango - Capricho, Ginga & A Fuego Lento / D. Schostakovich, A. Piazolla, C. Gardel, V. Rosa, S. Kosugi, L. Schifr
17-18 Ağustos Cumartesi- Pazar Saat: 21.30 / Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Sahnesi
Misafir Topluluk: Basileu França Topluluğu (Brezilya)
Sanat Yönetmeni: Simone Malta
Koreografi: Binho Pacheco, Ricardo Amarante

Festival bu sene ilk kez Brezilya’dan bir konuk topluluğu ağırlıyor. Klasik müzikten Latin ezgilerine, tangonun canlı danslarından bale adımlarına geniş bir repertuvarla seyirci karşısında olacak Basileu França Topluluğu, dünyaca ünlü koreograflar Binho Pacheco ve Ricardo Amarante’nin eserlerini sahneye taşıyacak.

Zorba / M. Theodorakis
Ankara Devlet Opera ve Balesi
21-22 Ağustos Çarşamba-Perşembe Saat: 21.30 / Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Sahnesi
Koreografi ve Libretto: Lorca Massine

Devlet Opera ve Balesi’nin yerleşik sahnelerinde her temsili kapalı gişe sahnelenen Zorba balesi 21. Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nde iki temsil ile sanatseverlerin karşısında olacak. Eser, küçük bir Yunan kasabasına John adlı Amerikalının gelmesiyle başlayan gelişmelere odaklanıyor. John’un etkilendiği ve parçası olmak istediği bu farklı kültüre ait güzel dul Marina ile aşklarının hüzünlü hikâyesi bale ile sahneye taşınıyor. Zorba balesinin koreografisi ve librettosu ünlü Amerikalı koreograf Lorca Massine imzası taşıyor.

21. Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

0
2046
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage