26 EKİM, CUMARTESİ, 2024

Çok Yönlü Bir Kültürel Buluşma Noktası: MIX Festival

Zorlu PSM’nin bu yıl sekizinci kez müzikseverleri “çok sesli festival” ruhuyla buluşturmaya hazırlandığı, üç farklı sahnede 20’den fazla sanatçıyı ağırlayacağı MIX Festival presented by %100 Müzik’i Zorlu PSM Genel Müdür Yardımcısı Levent Dokuzer ile konuştuk.

Çok Yönlü Bir Kültürel Buluşma Noktası: MIX Festival

Her sene binlerce müzikseverin katılımıyla gerçekleşen Zorlu PSM’nin “çok sesli festival”i MIX Festival presented by %100 Müzik, 2-3 Kasım’da sekizinci kez elektronikten indie’ye, rap’ten, dans müziğine farklı türlerin sahnesi olacak. Festivalde sanatçılar üç farklı sahnede kesintiz müzik ve performans sergileyecekler. Monday In Neptune, Bedük, Temples, Milky Chance, Digitalism, Σtella, Yīn Yīn, Catching Files, Hissikablelvuku, Non, Superbebek ve Timuçin Coşkun festivalin ilk gününde müzikseverlerle buluşurken; ertesi akşam Altın Gün, Starsailor, Trentemøller, Cem Yıldız, Can Temiz, Balthvs, Lucky Love, Local Natives, Orhan Tanrıver, Cisetta ve Jamie S festivalin 8. edisyonunu tamamlayacak.

​MIX Festival presented by %100 Müzik’in sekiz edisyona varan yolculuğunu, programın nasıl şekillendiğini, festivale dair ayrıntıları Zorlu PSM Genel Müdür Yardımcısı Levent Dokuzer’e sorduk.  

Bu yıl sekizincisi gerçekleşecek MIX Festival presented by %100 Müzik ilk edisyonundan bu yana nasıl bir yolculuk geçirdi? Geriye dönüp baktığınızda bu yolculuğu edindiğiniz deneyimler ışığında nasıl değerlendirirsiniz?

MIX Festival’in ortaya çıkış sürecinde, farklı müzik türlerini bir araya getiren sıfırdan bir festival oluşturmak ve yabancı sanatçıları bu projeye dahil etmek gerçekten büyük bir çaba gerektiriyordu. Bugün, yurt dışı seyahatlerimizde ve sanatçı temsilcileriyle yaptığımız toplantılarda, MIX Festival’de yer almak isteyen isimlerin artması, festivalin kısa sürede uluslararası bir bilinirlik kazanarak rüştünü ispat ettiğini görmek beni ve ekip arkadaşlarımı son derece gururlandırıyor. Şu anda bir hatta iki yıl sonrasının sanatçıları hakkında rahatlıkla konuşabilmek, bu yolculuğun ne kadar tatmin edici olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.

Festival geldiği noktada müzik festivalleri arasında nasıl bir yer edindi kendine? Sizce diğer festivallerden farkı nedir?

MIX Festival’in en büyük özelliği, müziği yalnızca bir dinleme eylemi olmaktan çıkarıp çok yönlü bir kültürel buluşma noktası hâline getirmesi ve çeşitli türleri harmanlayarak eşsiz bir deneyim sunabilmesidir. Bu sene festival programımızda dokuz farklı ülkeden 20’den fazla müzisyene yer veriyoruz. Festivalimiz uzun yıllardır sahnelerde yer alan deneyimli sanatçılara ev sahipliği yaparken, aynı zamanda yükselen yeteneklere de fırsatlar sunuyor. Bu çeşitlilik, her yaştan ve zevkten müziksevere hitap eden bir ortam yaratıyor. Katılımcılara yalnızca müziği dinleme değil, aynı zamanda sahnede unutulmaz anların bir parçası olma imkânı tanıyor adeta. Bence MIX Festival 55 bin metrekarelik Zorlu PSM’de her yıl sunduğu sürprizlerle ve yaratıcı sahne kurgularıyla gerçekten fark yaratıyor.

Müzikseverler tarafında peki, MIX Festival onlar için ne ifade ediyor? Katılımcıları nasıl bir deneyim bekliyor?

Bence müzikseverler yedi yıl sonunda geldiğimiz noktadan çok memnunlar. Gördüğümüz ilgi bunun kanıtı niteliğinde. Çünkü bu ilgiyle birlikte biz de başladığımız zamandan bugüne kadar festival mottomuzu hiç değiştirmedik. Her yıl olduğu gibi, bu sene de seçkin sanatçılar ve unutulmaz performanslarla dolu bir program sunmayı amaçladık. Festivalimiz, canlı setler ve enerjik DJ performanslarıyla tüm sahnelerde renkli ve ritmik bir atmosfer yaratacak. Atmosferik soul, indie rock, rap, elektronik ve psychedelic melodilerle dolu çeşitli müzik türlerini bir araya getirdik. Katılımcılar MIX Festival’de Zorlu PSM’nin her noktasında “Çok Sesli Festival” ruhunu deneyimleyecekler.

48 saatte gerçekleşen eğlenceli bir müzik maratonu MIX Festival. Farklı müzik türlerini bir araya getiren festivalin bu yılı için nasıl bir hazırlık süreci geçirdiniz? Müzikal dengeyi nasıl sağladınız? Sanatçıların belirlenmesinde kriterleriniz ne oldu ve programlamada nasıl bir yol izlediniz?

Tüm programımızı oluştururken yaptığımız gibi esasında kültürel trendleri, güncel ve dönemsel eğilimleri yakından takip ediyoruz. Bu sayede, hem bugünün sanatsal ihtiyaçlarına cevap veren, hem de gelecekte iz bırakacak yenilikçi içerikler sunabiliyoruz. MIX Festival için yenilikçi içerikler daha da önem taşıyor. Müziksever aşina olduğu müzisyenleri dinlemeyi seviyor ancak yeni bir müziği, müzisyeni keşfetmenin hazzını da bu festivalde tadıyor. Bu yüzden sadece trendlerle sınırlı kalmıyor, aynı zamanda çeşitlilik ve ulaşılabilirliği de ön planda tutuyoruz. Bu sayede her yaştan ve her ilgi alanından katılımcıya hitap edebiliyoruz. Her MIX Festival tamamlandığında katılım oranları ve seyirci tepkileri, bir sonraki etkinliklerimizi nasıl şekillendireceğimiz konusunda bize önemli bir yol gösterici oluyor. Bu sayede, sadece bugünün değil, geleceğin de ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir deneyim yaşamış oluyoruz. Bu durum sekizincisini düzenleyeceğimiz bu sene de kilit bir nokta oldu. Çünkü böylece katılımcıların memnuniyetini en üst düzeye çıkartıyor,  sürekli yenilenen bir festival kimliği inşa ediyoruz. MIX Festival’in başarısı da aslında bu dengeyi koruyarak ilerlememizden kaynaklanıyor.

Dinleyici isteklerini dikkate alıyor musunuz? Çok talep/mesaj geliyor mu ekibe? Bu taleplerden keşfettiğiniz isimler oldu mu hiç?

Zorlu PSM’nin her günü binlerce misafirimizi ağırlıyoruz. Yılın neredeyse 300 günü açık bir kurum olarak etkinliklerimizin çoğu, önceden belirlenmiş bir yıllık takvime göre plânlanıyor. Ancak bu planlamada her zaman esnek olabilmenin önemini atlamıyoruz. Biz sosyal medya, e-posta ve diğer platformlardan çok sayıda mesaj ve öneri alıyoruz. Hem bu kanallardan hem de festivale katılım gösteren müzikseverlerle kurduğumuz güçlü bağın bir işareti olduğunu düşünüyorum. Çünkü Zorlu PSM’de her zaman daha iyi olma motivasyonuyla çalışan bir ekibiz. Bize gelen her fikir bizim için çok değerli. Esasında bu fikirleri yerine getirmek ve katılımcıların beklentilerini karşılamak açısından çok önemli. Bu dinlemeyle birlikte MIX Festival’de kendi aramızda ve katılımcılara farklı platformlarda söylediğimiz “keşif sahnesi” tabiri organik olarak ortaya çıktı. Festivalin headliner müzisyenlerine göre müzik listelerinde daha az dinlenen ancak müzikal yeteneklerine ve sahnelerine güvendiğimiz yerli-yabancı sanatçılar festivalde yer aldı. Örneğin geçen sene festivalimizde yer alan Cosmic Crooner sonrasında sezon içerisinde sold out konser gerçekleştirdi. Geçen sezon müzikseverlerin ilgi gösterdiği Digitalism bu sene canlı setiyle festivalde yer alacak. Tüm bunlar katılımcıları ve misafirlerimizin davranışlarıyla şekillendi. Buna ek olarak her gün ileriye dönük birçok projenin ve iş birliğinin alt yapısını oluşturmak için hem yerli hem yabancı birçok ekiple toplantı ve fikir alışverişi yapıyoruz. Gelecek yıllarda da bu diyaloğu sürdürerek yeni keşifler yapmaya devam edeceğiz.

Bu yılki festivalde bizi hangi isimler bekliyor?

Biri açık hava sahnemiz olmak üzere üç farklı sahnemizde iki gün boyunca çok keyifli performanslara ev sahipliği yapacağız. 2 Kasım akşamı bitmeyen müzikal bir merak hikâyesi yaratan Monday in Neptune (Live), dinleyicilerimizin yakında tanıdığı Bedük, görsel ve işitsel sahneleriyle adeta kozmi̇k yolcular Temples, vokalist ve gitarist Clemens Rehbein ile basçı ve perküsyonist Philipp Dausch’un kurduğu Milky Chance, Şubat 2024'teki DJ setlerinden sonra unutamadığımız ve bu sefer canlı setleriyle müzikseverlerle buluşacak olan Digitalism (Live), şarkıcı-söz yazarı ve ressam Σtella, kendini en rahat şarkılarındaki hikâye anlatımı ve rap ile ifade eden Yīn Yīn, İngiliz müzisyen, DJ ve yapımcı Catching Flies, geçmiş zamanın müzikal yaklaşımlarıyla Hissikablelvuku ve MIX’in açık hava sahnesinde katılımcılarla buluşacak olan Non, Superbebek ve Timuçin Coşkun MIX Festival’in ilk gününü tamamlayacak.

​3 Kasım akşamı ise Amsterdam merkezli Türk psychedelic rock grubu Altın Gün, 2000’den beri yayımladığı şarkılarıyla dinleyenlere adeta huzur hissettiren Starsailor, unutulmaz melodilerin ve karanlık sesleri yaratıcısı Trentemøller, Model grubunun kurucularından ve alternatif pop/indie elektronik/elektronik rock öğeleri taşıyan solo çalışmalarıyla Can Temiz, psychedelic funk sound’uyla her şarkılarında dinleyicileri yolculuğa çıkaran Balthavs, atmosferik soul ve indie rock şarkıları ile Local Natives, Luc Bruyère ya da yıldızının parladığı adıyla Lucky Love, müzisyenler Cem Yıldız, Orhan Tanrıver, Cisetta ve Jamie S festivalin son gününde sahne alacaklar.

Bugüne kadar hayaliniz olan ancak hâlâ gerçekleşmeyen bir projeniz var mı MIX Festival için? Bu davet etmek istediğiniz bir sanatçı da olabilir, yer vermek istediğiniz bir tür de olabilir.  

Zorlu PSM’yi global bir sahne olması için 12 yıldır çalışıyoruz. Ülkemize gelen büyük prodüksiyonlar, dünyaca ünlü müzisyenlerin en uğrak durağı Zorlu PSM oluyor açıkçası. MIX Festival müzikseverlerin ilgisi ve destekçilerimizle belki bir gün başta Türkiye sonrasında da Avrupa’nın herhangi bir yerinde edisyonlarını gerçekleştirdiğimiz bir festival hâline gelecek. Bunun uzak bir gelecek olmadığına eminim :).

Bu yılki festival sanatçılarından bir playlist hazırlamanızı istesem ilk 10 şarkı ne olurdu?

1-Milky Chance – Stolen Dance
2-Trentemøller – Miss You
3-Temples – Gamma Ray
4-Altın Gün – Goca Dünya
5-Σtella - Nomad
6-Lucky Love - Masculinity
7-Balthvs – Turkish Coffee
8-Starsailor – Poor Misguided Fool
9-Cem Yıldız-Istanbul
​10-Local Natives – Just Before The Morning

Zorlu PSM Genel Müdür Yardımcısı Levent Dokuzer

MIX Festival’in gelecek yılları için neler planlıyorsunuz? 10’uncu yılında nasıl bir MIX Festival öngörünüz var?

MIX Festival’in 10’uncu yılını kutlayabilmek özellikle de müzikseverlerin yoğun ilgiyle kesintisiz olarak devam ettirebilmiş olacak olması bizi daha şimdiden çok heyecanlandırıyor. Dünya sahnelerini ve ülkemizi yakından takip ediyoruz. Müziğin çeşitliliği her zaman festivalimizin merkezinde olmaya devam edecek; ancak sadece müziği değil, sanatın farklı disiplinlerini de bu büyük buluşmanın bir parçası haline getirmek istiyoruz. Böylelikle katılımcılar, müziğin yanı sıra sanatı, yaratıcı performansları ve kültürel etkinlikleri de deneyimleyebilecek. Hem önümüzdeki 9. yılımızda hem de 10. yılımızda aslında her sene olduğu gibi MIX Festival’i sadece bir müzik festivali olarak değil, geniş bir kültürel etkinlik olarak görmeye devam edeceğiz.

MIX Festival presented by %100 Müzik’in biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

0
113
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage