05 AĞUSTOS, PAZARTESİ, 2024

“Her Şey Sadece Şarkıya Hizmet Etmekle İlgili”

PSM Loves Summer by %100 Müzik kapsamında 13 Ağustos’ta Zorlu PSM’de konser vermeye hazırlanan, indie rock sahnesinin sevilen isimlerinden Blondshell ile konser öncesi merak ettiklerimizi konuştuk.

“Her Şey Sadece Şarkıya Hizmet Etmekle İlgili”

Alternatif rock, indie rock, grunge ve Britpop gibi farklı türleri bir araya getiren Blondshell, güçlü rock enstrümantasyonuyla 13 Ağustos’ta İstanbullu hayranlarıyla buluşacak. Blondshell personası aslında Los Angeles merkezli şarkıcı/söz yazarı Sabrina Teitelbaum’un en öfkeli, en dobra ve en kırılgan yönünü yansıtıyor. Karanlık ve içine kapanık tonların ağırlıklı olduğu şarkılarındaki maceracı besteleri ve içten gelen sözleri ile dinleyicilerine umut aşılıyor. Blondshell adını taşıyan çıkış albümünü Nisan 2023’te yayımlayan müzisyen, kısa süre içinde büyük bir hayran kitlesine ulaştı.

Kendi adınızı taşıyan çıkış albümünüz dinleyicilerde büyük yankı uyandırdı. Şarkı yazma sürecinizden ve şarkılarınıza ilham veren deneyimlerinizden biraz bahsedebilir misiniz?

Albümüm kötü durumlardan kurtulmaya ve kendi yoluma çıkmaktan nasıl vazgeçeceğimi anlamaya çalışmaktan beslendi. Benim için duygularla doluydu ve bu yüzden şarkılar oldukça hızlı bir şekilde ortaya çıktı. Hayatımdaki büyük değişimlerden ve Covid zamanlarında düşünmek zorunda kalmaktan ilham aldım.

Müziğinizde alternatif rock, indie rock, grunge ve britrock gibi farklı türleri harmanlıyorsunuz. Bu türler arasında geçiş yaparken özellikle keyif aldığınız noktalar oluyor mu? İşin mutfağında sizi neler teşvik ediyor?

Şarkı yazarken veya kaydederken tür hakkında çok fazla düşünmüyorum çünkü her şey sadece şarkıya hizmet etmekle ilgili. Tüm prodüksiyon kararları şarkının neye ihtiyacı olduğuyla ilgili, bu yüzden çoğu zaman farklı türlerden referanslar alıyorum.

Müziğiniz genellikle kırılganlık, öfke ve kendini keşfetme gibi kişisel temaları işliyor. “Blondshell” için bu temaları önceki projenize göre daha özgün bir şekilde keşfetmenizi sağlıyor diyebilir miyiz? Belki daha sert, daha açık sözlü belki daha dürüst?

Sanırım büyümenin ve artık gerçek bir yetişkin olmanın doğası gereği müziğimde daha açık ve dürüst olabiliyorum. Bunu nasıl yapacağımı bulmak için bir süre harcadım ve şimdi gerçekten aklımda olan şeyleri daha rahat söyleyebildiğimi hissediyorum.

Müzikal kariyerinize dönüp baktığınızda o günlerden bu yana şarkı yazarlığınız nasıl gelişti? Şarkı sözlerine, temalara veya müzik düzenlemelerine yaklaşımınızda nasıl farklılıklar var?

Şarkı yazarlığım sürekli gelişiyor, hatta şimdi bile! Şu anda ikinci albümüm üzerinde çalışıyorum ve geliştiğimi hissedebiliyorum. Bunun bir kısmı değişmekten ve yeni hayat deneyimlerinden öğrenmekten kaynaklanıyor; bir kısmı da sürekli yeni müzikler dinlemekten, yeni kitaplar okumaktan vs. kaynaklanıyor. Bence şarkı yazarları her zaman sadece var olarak bile gelişiyorlar.

Eminim müzikal hayatınızda ilham aldığınız birçok efsanevi sanatçı vardır. Ancak bu sanatçılardan en çok sizin müziğinize ve şarkı yazma sürecinize etkisi olan isimler hangileri?

O kadar çok ki söylemesi zor. Farklı zamanlarda farklı sanatçılardan etkileniyorum. Son zamanlarda REM’den gerçekten ilham aldığımı hissediyorum. Automatic For The People albümünü dinliyorum. Ayrıca Dolly Parton’ın ilk dönemlerini de dinliyorum.

Tamamen kişisel merakla bir soru sormak istiyorum. Yaşayan ya da ölmüş herhangi bir sanatçıyla iş birliği yapabilseydiniz, bu kim olurdu ve nedeni ne?

Şu anda Zach Bryan’a takmış durumdayım... Yeni albümü inanılmaz. Onunla çalışmayı çok isterim. Albümünün başındaki şiir uzun zamandır duyduğum en güzel şey.

Nispeten kısa bir süre içinde çok büyük bir kitleye ulaştınız. Artan popülerlikle birlikte gelen baskı ve beklentilerle nasıl başa çıkıyorsunuz? Ya da bunlar sizi hiç etkilemiyor mu?

Çok sayıda konser vermek ve müzik yapmaya devam etmek beni heyecanlandırıyor. Her zaman gerçekten konserlere odaklanıyorum. Kendimi gergin ya da baskı altında hissettiğimde insanların yargılamak için orada olmadığını, sadece bir şeyler paylaştığımızı düşünüyorum.

Bir şarkı için sahip olduğunuz en sıra dışı veya beklenmedik ilham kaynağı ne? Bizimle paylaşacağınız ilgi çekici bir hikâye var mı?

Her zaman köpeğim hakkında yazmaya çalışıyorum. Onun için çok fazla şarkı yazdım ve hepsi de berbattı. Sanırım bunun nedeni onun hakkında hissettiklerimde bir çelişki olmaması. Sadece saf neşe ve sevgi.

Canlı performanslarınız enerjiniz nedeniyle çok seviliyor. Canlı performanslara nasıl hazırlanıyorsunuz ve izleyicilerinizle nasıl bir bağ kurmaya çalışıyorsunuz? Zorlu PSM sahnesinde dinleyicileri neler bekliyor?

Hazırlanmak için çok şey yapıyorum. Keşke sadece ortaya çıkıp çalsam ama dürüst olmak gerekirse çok fazla hazırlık yapmam gerekiyor. Sesimi ısıtıyorum, şarkıların üzerinden geçiyorum ve çok uyumaya çalışıyorum - sıkıcı şeyler! Ama işin heyecanlı kısmı sahneye çıkmak. Şarkıları insanlarla birlikte söylemek, yeni insanlarla tanışmak vs. çok güzel bir duygu. İstanbul’da ilk kez çalacağım için çok heyecanlıyım! Sabırsızlanıyorum.

PSM Loves Summer by %100 Müzik kapsamında 13 Ağustos Salı saat 21.30’da Zorlu PSM %100 Studio’da gerçekleşecek Blondshell konserinin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

0
1971
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage