07 HAZİRAN, CUMA, 2024

“Tüm Duyularınıza Hitap Eden Bir Müzik Deneyimi Oluşturmaya Çalışıyoruz”

Borusan Sanat Müdürü Aydın Dorsay’a sezon boyunca BİFO, Borusan Müzik Evi ve Borusan Quartet ile müzikseverleri zengin bir programla buluşturan Borusan Sanat’ın bu yılı nasıl geçirdiğine, dijital yayınlarına devam eden borusansanat.tv’ye ve yeni sezona dair merak ettiklerimizi sorduk.  

“Tüm Duyularınıza Hitap Eden Bir Müzik Deneyimi Oluşturmaya Çalışıyoruz”

Dopdolu bir sezonu mayıs ayındaki son konserleri ile kapatan Borusan Sanat, müzikseverleri yaz boyunca borusansanat.tv’deki yayınlarıyla buluşturmaya devam ediyor. Borusan Sanat Müdürü Aydın Dorsay ile bu sezonun nasıl geçtiğini, borusansanat.tv’nin programını, dijitalleşmenin ve yapay zeka teknolojisinin müziğe etkisini ve yeni sezon hazırlıklarının nasıl geçtiğini konuştuk.

Borusan Sanat, bu sezonu da BİFO ile Borusan Quartet’in ve Borusan Müzik Evi’ndeki konserleri ile yıldız isimlerin ağırlandığı bir programla tamamladı. Mayıs ayındaki son konserlerle tamamlanan bu sezonun değerlendirmesini, Borusan Sanat için bu sezonun nasıl geçtiğini sizden dinleyebilir miyiz?

Ekimde başlayan 2023/24 sezonu, her sene olduğu gibi bizler için heyecan verici, eğlenceli, tatlı yorgunlukların olduğu başarılı bir sezon oldu. Bu vesileyle bütün ekibime, müzisyenlere ve yönetim kurulu başkanımız Zeynep Hamedi’ye, genel koordinatörümüz Ahmet Erenli’ye ve vakıf genel sekreterimiz Canan Ercan Çelik’e teşekkür ediyorum.

Aydın Dorsay

Bu yıl ülke ve dünya gündeminin, ekonomik gidişatın kültür sanat kurumları üzerinde nasıl bir etkisi oldu? Sizin deneyimleriniz ve gözlemleriniz neler bizimle paylaşabilir misiniz?

Ülkemizin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik dalgalanmaların kültür-sanat kurumlarını, ekiplerini ve sanatseverleri doğrudan etkilediği ne yazık ki yadsınamaz bir gerçek. Ancak ekip olarak planlamalarımızı bu koşulları hesaba katarak yapıyoruz ve çok büyük sıkıntılar ya da kısıtlamalar olmadıkça etkinliklerimizi gerçekleştirmeye özen gösteriyoruz. Konserlerimizi planlarken kimlik, ırk, cinsiyet ayrımı yapmamaya özen gösteriyoruz. Maliyetlerin arttığı, gelirlerin düştüğü durumlarda bizi her zaman destekleyen Borusan Kocabıyık Vakfı’na, Borusan Holding ve Grup şirketlerine teşekkür ediyorum.

Borusan Sanat’ta sezon boyunca çok önemli konserler gerçekleşti. Müzikseverlerin ve müziğe ilgi duyanların yakından takip ettiği isimlerin yanı sıra sürpriz isimleri de ağırladınız. Bu yılki programda en yoğun ilgiyi gören konserler, sanatçılar hangileri oldu? Geri bildirimler için nasıl bir değerlendirme yapıyorsunuz?

Birbirinden önemli yerli ve yabancı solist, şef ve grupları konuk ettiğimiz sezonumuzda dinleyici ve seyircilerimizden gelen geri bildirimler sonrasında - sıralama olmaksızın-, Fazıl Say’a sipariş ettiğimiz 6. Senfoni’nin seslendirildiği açılış konseri ile Jonathan Tetelman & Nino Machaidze (Yeni Yıl Konseri), Joyce DiDonato, Midori, Valeriy Sokolov, BİFO Junior: Peter ve Kurt, Borusan Quartet’in Piazzolla ile Yeni Yıl Konseri, The Necks, Burak Malçok “Saklı Nefes” ve Uğur Güneş “Unstable” konserleri en çok ilgi çekenlerden birkaçıydı.

​Geri bildirimleri, yurt içindeki ve yurt dışındaki diğer kurumların programlarını, dünya trendlerini yakından takip edip, planlamalarımızda da buna göre ufak tefek düzenlemeler yapıyoruz.

Sezon bitti ama Borusan Sanat yaza 2021 yılının ocak ayında başlattığı çevrim içi konser kaydı platformunuz borusansanat.tv ile devam edecek. Bu platform hiç ara verilmeden devam ettirildi. Yıl boyunca gerçekleşen konserlerin kayıtları ve öncesindeki söyleşilere buradan erişilebiliyor. Bu platformun, dijitalleşmenin kuruma, sanatçılara ve elbette müzikseverlere etkisi ne yönde oldu?

Açıkçası bir dijital platform fikri, Borusan Klasik Radyoyu kurduğumuzdan beri aklımızdaydı, ancak pandemi ile birlikte kurulum ve planlama aşamasını hızlandırdık ve 2021’den beri her sene ocak-temmuz ayları arasında, sezonda gerçekleştirdiğimiz bütün BİFO ve BQ konserleri ile bazı Borusan Müzik Evi konserlerini dijital platformumuz borusansanat.tv’de yayımlıyoruz. Bu kayıtlar, kurumlar ve sanatçılar için güzel bir arşiv tutmamızı da sağlıyor. Konsere gelemeyenler için de, yüksek ses kalitesi ve profesyonel video çekimleriyle hazırlanan bu kayıtlar, müzikseverlerin bir konseri evinin konforunda izlemesine olanak tanıyor.  

Canlı konser deneyiminin bambaşka bir duygusu var şüphesiz. borusansanat.tv için nasıl bir programlama ve çalışma sürdürüyorsunuz yıl boyunca?

Dediğinize katılmakla birlikte, Borusan Sanat olarak dinleyiciyi müzikle buluşturmak için üç ayrı deneyim sunuyoruz. Konserler, radyodan canlı konser yayınları ve borusansanat.tv’deki konser ve söyleşi yayınlarımızla tüm duyularınıza hitap eden bir müzik deneyimi oluşturmaya çalışıyoruz.

​Konser içeriğini konserleri gerçekleştirdikçe ürettiğimiz için TV’deki yayın planlamasını ocak-temmuz olarak planladık. Konser öncesi sohbetlerde ise özel içerikler hazırlıyoruz; yalnızca konser hakkında değil, genel olarak müzik alanında, müzisyen ve orkestra hakkında da takipçilerimize bilgi veriyoruz. Bu içerikleri hazırlarken alanında başarılı birçok kişi ve kurumla çalışıyoruz.

Şu an yayınları devam eden borusansanat.tv’nin mevcut ve gelecek programından bahsedebilir misiniz? Neler olacak bu platformda?

Temmuzdan sonra yayınlarımıza ara vereceğiz. Yeni sezonda konser yayınlarımız devam edecek ve yeni içerikler de olacak. Programlarla ilgili detaylar netleştikçe ve içerikler hazır oldukça bunları sosyal medya kanallarımızdan duyuracağız.

Dijitalleşme bugün başlayan bir süreç değil ama artık gelişmeler daha hızlı ilerliyor ve uygulanıyor. Bu durum müzikteki arayışları da değiştiriyor mu sizce?

Teknoloji ve buna bağlı olarak dijitalleşme, her alanda olduğu gibi müzikte de hem üretici hem de tüketici tarafında bizlere yenilikler sunuyor. Ancak üretim ve tüketiminin hızlanması bazen müzik parçalarının gerekli ilgiyi ya da değeri görmemesine neden olabiliyor. 

Özellikle yapay zekanın her alandaki gibi müzik alanındaki çalışmalara da yön vermesi söz konusu. Bu noktada sizin bu gelişmelere dair düşüncelerinizi de sormak isterim. Bir makinenin yapacağı besteyi, yapay zekâ ile yaratılmış orkestranın performansını dinlemek hakkında neler söylemek istersiniz?

Yurt dışında yaptığımız toplantılarda bizlere android solistler vb. gibi buna benzer projeler sunuluyor. Deneyimlemeden bir şey söylemem imkânsız. Ancak şu anda ben hâlen doğrudan insan üretimi olan müzikleri ve performansları dinlemeyi ve izlemeyi tercih ediyorum.

Borusan Sanat, yeni sezon için nasıl bir hazırlık içinde? Önümüzdeki yıla dair sizin beklentileriniz, öngörüleriniz nedir? 

2024–2025 sezonumuzun planlamalarını bitirdik. Hem yurt içinde hem de yurt dışında BİFO ve Borusan Quartet ile konserler vereceğiz. Yeni sezon programını eylülde duyuracağız. Unutmadan söyleyeyim, önümüzdeki sezon Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın 25. sezonu. Bu yüzden de takipçilerimize güzel sürprizlerimiz olabilir. Müzikle kalın!

Borusan Sanat'ın müzik alanında sanatçılara ve sanatseverlere farklı deneyim alanı sunduğu borusansanat.tv'de birbirinden değerli sanatçıların konserlerini izleyebilirsiniz.

0
1754
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage