09 EKİM, ÇARŞAMBA, 2024

"Yaşam Benim İçin Tam Bir Harikalar Diyarı"

Grammy ödüllü sanatçı SEAL ile 12 Ekim akşamı İstanbul’da vereceği konser öncesinde müzik endüstrisindeki değişimi, hayata bakışının üretimlerine etkisini ve yeni albüm hazırlıklarını konuştuk.

Bugüne kadar “Crazy”, “Stand by Me”, “Kiss from a Rose",“Love’s Divine” gibi birçok hit parçayı müzikseverlerle buluşturan dünyaca ünlü sanatçı SEAL, 12 Ekim akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda dinleyicileriyle buluşmaya hazırlanıyor. Avrupa turnesinin duraklarından biri olan bu konser aynı zamanda BKM, “DENİZBANK AÇIKHAVA ETKİNLİKLERİ” kapsamında gerçekleşen bu yılki Harbiye konserlerinin kapanış konseri de olacak. Uzun bir aranın ardından yeniden burada konser vermekten heyecan duyduğunu belirten SEAL, bu konserde 2025’te yayımlanacak yeni albümden bazı parçaları da dinleyicileriyle paylaşacağını açıkladı.

Bugün yaşadığımız çağın gerçekleriyle çok sert bir şekilde karşı karşıyayız. Siz çok duyarlı ve duygularını gizlemeyen bir sanatçısınız. Yaşadığımız dünya hakkında ne düşündüğünüzü merak ediyorum. Geçmişi mi yoksa geleceği mi daha çok düşünüyorsunuz?

Doğrusu ikisini de düşünmüyorum, sadece şimdiki zamanı düşünüyorum. Olabilecek ya da olmayabilecek bir şey hakkında endişelenmemeliyiz. Bu sebeple ben şu anda yaşamaya, olabildiğince pozitif olmaya çalışıyorum ve sadece bunun olumlu bir etki yaratabileceğini umuyorum.

1991 yılında çıkan ilk albümünüzden bu yana dünyanın alışkanlıkları, müzik piyasasının dinamikleri ve dinleyici kitlesi çok değişti. Zamanın ruhu sizi ve müziğinizi nasıl etkiledi?

Bana göre müzik endüstrisi iki kategoriye ayrılabilir: Sabitler ve değişkenler. Değişkenler müziğin dağıtım sistemi, o zamanın modası, hitleri. Bilirsiniz 80’lerde bir şarkıya saksafon eklemek harika bir şey iken şu an pek de öyle değil. Ve bu değişkenlerden sadece biri. Oysa sabitler yalnızca iki tane: Ses ve şarkı. Bu ikisi asla değişmez. İyi bir şarkı yazıp onu yürekten ve dürüstlükle söylerseniz aynı duygusal etkiyi yaratabilirsiniz. Bu ikisi benim için hiç değişmiyor. Bu hayatı dinlediğim bir şarkı sayesinde seçtim ve bu da hayatımı değiştirdi. Şarkı yazarı ve şarkıcı olmayı hayal edebildim böylelikle.

Müzikal kariyerinizin odak noktasını şöyle ifade ediyorsunuz: “aşk deneyimini şarkıyla ifade etmek.” Bunun sizin ve müziğiniz için anlamı nedir? Bu deneyim sizin için neden önemli bu kadar?

Aslında en önemlisi “yaşam deneyimini” ifade etmek. Yaşam deneyimi başlı başına büyüleyici. Yaşam deneyimlerimiz sayesinde öğreniyoruz, buradan gidene kadar bilgi topluyoruz. Bunu yeterince yapamamışsak yani yeterince öğrenememişsek, yeterince bilgi toplayamamışsak tekrar buraya dönüyoruz, ben burada bu yüzden olduğumuza inanıyorum. Bir şarkıcı ve söz yazarı olarak bu beni büyülüyor çünkü sadece bu deneyimleri yaşamakla kalmıyorum, aynı zamanda bunları bir şarkı aracılığıyla anlatabiliyor ve ifade edebiliyorum. Yaşam benim için tam bir harikalar diyarı. Hayat tüm acılarıyla, coşkularıyla çok güzel ve bu benim için büyüleyici.

Bir sanatçı olarak ne yapmak ve ne olmak istediğinizi her zaman tam olarak biliyor muydunuz?

Asla. Dürüst olmam gerekirse, başladığımda da ne olmak istediğimi bilmiyordum ama bu benim yolculuğumun ve keşfimin bir parçası. İnsanın kendi içindeki arayışı bu. Kim olmak istediğinizi ve sonra kim olduğunuzu anlamak için çabalamak, yolculuğun başladığını hissediyorum.

Profesyonel müzik kariyerinizin başlangıcıyla yaşıt biri olarak, şarkılarınızda benden önceki jenerasyonla aynı duyguları paylaşabiliyorum. Bu zamansız şarkıların formülünü nasıl tanımlarsınız?

Bir formülüm yok, bir şarkı yazarken formül kullanmıyorum doğrusu. Asla “aklımda şöyle bir şarkı var nasıl yazarım” gibi kalıplaşmış bir düşünceyle oturmuyorum. Yaptığım tek şey ilham geldiğinde yazmak. Eğer ilham yoksa kendimi yazmaya zorlayamam. Her zaman ilhama açığım, bunun gelmesini umuyorum ama gelmesi gerektiğinde geliyor, biliyorsun.

1. © Ueli Frey
​2. © Anoush Abrar

Sizden aldığımız çok güzel bir haber var. 2017 yılında yayımladığınız son albümünüzden sonra önümüzdeki yıl dinleyicilerinizi yeni şarkılardan oluşan bir albüm ile buluşturacaksınız. Yedi yıl sonra yeni bir albüm kaydetme motivasyonunuz neydi, bu albüm ne hakkında olacak? Bu albümü dinlemek için ne kadar beklememiz gerekecek?

Evet yeni bir albüm geliyor, daha çok gitar ağırlıklı. Beni yansıtan, hatta moral veren bir albüm olacak. Bu albüm dünyanın beni nasıl etkilediğini ve benim dünyayı hem iyi hem kötü nasıl gördüğümü anlatan günlüğümün son bölümü olacak. Ayrıca okurlarınıza bu konserde albümden birkaç şarkıyı söyleyeceğim müjdesini de vermekten mutluluk duyuyorum. Elbette bilinen şarkılarımı da çalacağım ama İstanbul’da yeni albümümün bir ön gösterimini yapmayı planlıyorum ve bunun için heyecanlıyım.

İstanbul’a ilk ziyaretiniz olmadığını biliyoruz. Şu an bir turnedesiniz ve bu hareketli, çok kültürlü şehir de duraklarınızdan biri. İstanbul ve müzik dünyası hakkındaki düşünceleriniz neler?

İstanbul muhteşem bir yer! Buraya dair söyleyeceğim tek şey burayı çok seviyorum. İstanbul’u ziyaret etmekten mutluluk duyuyorum her zaman. Benim için burada performans sergilemek heyecan verici. Şehrin kültürel ve sanatsal yapısını da çok iyi biliyor ve seviyorum. Sorunuz bana şu an orada olup bitenler hakkında araştırma ve öğrenme konusunda ilham verdi.

12 Ekim akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleşecek SEAL konserinin biletlerine Passo ve Biletix üzerinden ulaşabilirsiniz.

0
888
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage