10 TEMMUZ, ÇARŞAMBA, 2024

2024 Yazının Sanat Rotası -I-

Yaz aylarında sanat dünyasında durgunluk hakim olsa da birçok galeri izleyicilerin zihinlerini canlı tutmak için ilham verici bir dizi sergiye ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Bu sergiler, ziyaretçileri sanatçıların dünyalarına girmek, yeni eserleri keşfetmek ve sanatın büyüsünü deneyimlemek için galeri mekânlarına davet ediyor. Temmuz ve ağustos aylarında ziyaret edebileceğiniz sergileri sizler için derledik.

2024 Yazının Sanat Rotası -I-

Sanatseverlerle yaz aylarında da buluşmaya devam sergileri bir araya getirdik. Listenin ilk bölümünde; SANATORIUM, Art On İstanbul, Öktem Aykut, OMM - Odunpazarı Modern Müze, Taksim Sanat, Sevil Dolmacı İstanbul, Büyükdere35, Belm’art Space, MSGSÜ Tophane-i Amire, İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, Akbank Sanat, G&G Sanat Merkezi, Ekavart Gallery, Zilberman, Galeri 77 ve Yapı Kredi Galeri yer alıyor.

Ndayé Kouagou, Sorry Not Sorry, 2023. Fotoğraf: © Stefan Stark (Sanatçı ve Kunstverein of Brauschweig’in izniyle) “Filizlendiğimiz Bir Çatlak” Sergisi

SANATORIUM
“Filizlendiğimiz Bir Çatlak”
07 Haziran - 20 Temmuz 2024

Leman Sevda Darıcıoğlu, Ndayé Kouagon ve Elif Saydam’ın işlerinden oluşan, Melih Aydemir’in küratörlüğünü üstlendiği “Filizlendiğimiz Bir Çatlak” başlıklı sergi, baskıcı yapılara ait tahakküm ve ele geçirme mekanizmalarına odaklanarak, mücadele pratiklerini tanımlamada kullanılan içi boşaltılmış kavramların ardındaki gerçek niyetleri geri kazanma yöntemleri üzerine düşünüyor. “Filizlendiğimiz Bir Çatlak” başlığı, Dinos Christianopoulos’un şiirinden alıntılanan ve dünya genelindeki protesto ve eylemlerde sıkça kullanılan “Bizi gömmeye çalıştılar, tohum olduğumuzu bilmeden” cümlesine doğrudan atıfta bulunuyor.

"Crossroads" Sergisi

Art On İstanbul
“Crossroads”
08 Haziran - 20 Temmuz 2024

Art On İstanbul’un özgün ve bağımsız sanatçılara kendilerini ifade edebilecekleri bir alan açabilmesi mottosuyla kurguladığı “Crossroads” sergi serisinin yedinci edisyonu 20 Temmuz’a kadar Art On Piyalepaşa’da sanatseverlerle buluşuyor. LG OLED, The Moment ve Permolit Boya’nın desteğiyle gerçekleştirilen “Crossroads” sergi serisi, Art On İstanbul’un kuruluş misyonuyla paralel olarak Türkiye’nin dört bir yanından bağımsız sanatçıları konuk almanın yanında, bu sanatçılara alan açmayı hedefliyor. Sergide bu yıl; Ahmet Toğrul, Berka Beste Kopuz, Burcu Günay, Can Memişoğulları, Eliz Gündüz, Emre Tura, Gözde Ju, Halil Petük, Hande Şevval Emirmahmutoğlu, Kübra Boy, Metin Katırcılar, Özge Yağcı, Serhat Kır, Şahsenem Altıparmak ve Zülal Çizmeci'nin eserleri yer alıyor.

​Camila Rocha, “Eğrelti Otu Meseleleri” Sergisi, Fotoğraf: Barış Özçetin

Öktem Aykut
Camila Rocha, “Eğrelti Otu Meseleleri”
25 Haziran - 20 Temmuz 2024

Camila Rocha’nın “Eğrelti Otu Meseleleri” başlıklı kişisel sergisinde, gezegendeki en eski canlılardan biri olan eğrelti otları üzerine sürdürdüğü derinlemesine araştırmasını izleyiciye sunuyor. Botanikçi Anderson Santos ve mimar Aslıhan Demirtaş ile yaptığı iş birliği neticesinde ortaya çıkan büyük ebatlı yerleştirme Eğreltikada, bilimsel, sanatsal ve mimari yaklaşımları bir araya getiriyor. 

İki Güneş Altında - Under Two Suns, Odunpazarı Modern Müze, Fotoğraf: Kayhan Kaygusuz, 2023

OMM - Odunpazarı Modern Müze
“İki Güneş Altında”
24 Ağustos 2023 - 21 Temmuz 2024

OMM - Odunpazarı Modern Müze’nin, Erol Tabanca Koleksiyonu’ndan bir seçkiyi Aslı Seven’in küratörlüğünde izleyiciye sunduğu sergisi “İki Güneş Altında” 21 Temmuz’da sona eriyor. Gökyüzünde iki güneş olasılığının açtığı mitolojik ve spekülatif ufuklardan, dünyadaki varoluşumuzun Güneş’le olan derin bağlantılarına uzanan bir keşif yolculuğu sunan “İki Güneş Altında” sergisi; resim, heykel ve videoya kadar uzanan çeşitli disiplinlerde üretilmiş eserlerle güneş ışığı, gölgeler ve atmosferik kırılmalar etrafında şekillenerek optik, termal, metamorfik ve duygusal olgulara dair bir duyarlılık paylaşıyor. 45 yerli ve yabancı sanatçının yapıtlarının yer aldığı sergi, iki güneş fikriyle hayali bir varsayım sunarak, güneşle değişen ilişkimizi farklı perspektifler aracılığıyla ele alıyor.

“Genç Buluşmalar” Sergisi

Taksim Sanat
“Genç Buluşmalar”
13 Haziran - 21 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ, Türkiye’nin 20 farklı üniversitesinden 45 sanatçı adayının yaklaşık 80 eserinden oluşan “Genç Buluşmalar” başlıklı sergiyi Taksim Sanat’ta izleyiciye sunuyor. Çeşitli disiplinlerde, birbirinden farklı vizyona sahip özgün çalışmaları bir araya getiren “Genç Buluşmalar”, geçtiğimiz ay gerçekleşen Artcontact İstanbul Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’nda Kültür AŞ organizasyonuyla sergilenmesinin ardından şimdi Taksim Sanat’ta sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Meriç Aktaş’ın küratörlüğünü üstelendiği sergide, Şırnak’tan Tekirdağ’a Türkiye’nin dört bir yanında 20 üniversitenin güzel sanatlar fakültesinde okuyan lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin resim, heykel, seramik, fotoğraf, dokuma gibi farklı malzeme ve disiplinlerden oluşan 80’i aşkın eser yer alıyor. 

David Salle, “Refakatsiz Çocuklar” Sergisi

Sevil Dolmacı İstanbul
David Salle, “Refakatsiz Çocuklar”
29 Mayıs - 25 Temmuz 2024

Amerikalı sanatçı David Salle’nin “Refakatsiz Çocuklar” başlıklı Türkiye’deki ilk solo sergisi, sanatçının bu yıl New York’taki stüdyosunda, İstanbul için farklı medyalarla, farklı boyutlarla ürettiği 21 yeni resimden oluşuyor. Sergi, sanatçının Hayat Ağacı serisi ile yeni çalıştığı Pencereler serisine ait işleri izleyiciye sunuyor. ​Salle’nin resimleri, pop art, sürrealizm ve soyut ekspresyonizmden etkileniyor. Büyük boyutları ve anlaşılması zor kompozisyonları, birbiriyle kontrast yaratan stilleri ve ruh hâllerini yan yana getiren sanatçı, eserlerinde popüler kültür, 50'lerin ve 60'ların çizgi film imgeleri, grafiti ve aynı zamanda sanat tarihine göndermeler yapan imgeler kullanıyor. 

İrem Yüksekbilgili, “Göz Teması” Sergisi 

Büyükdere35
İrem Yüksekbilgili, “Göz Teması”
25 Haziran - 28 Temmuz 2024

İrem Yüksekbilgili’nin hayvan haklarına yönelik farkındalık yaratmayı hedefleyen “Göz Teması” başlıklı 1wall sergisi Büyükdere35’te sanatseverlerle buluşuyor. Sergi; Doğuş Grubu’nun 2015 yılından bu yana sanatla uğraşan öğrencilere destek olmak üzere yürüttüğü Sanata Bi Yer platformu ile Büyükdere35 iş birliğinde hayata geçiriliyor. Sanata Bi Yer platformunun üyesi İrem Yüksekbilgili’nin “Göz Teması” başlıklı sergisinde, sanatçının çeşitli teknikler kullanarak bitkisel sabun, imitasyon deri ve suni yün ile oluşturduğu çalışmaları yer alıyor.

1. Sena Soykök, Meçhul Yığınlar Merdiven, 2024, Ahşap, Çelik Toplu İğne, Kumaş, 50x42x78 cm, Belm’art Space, “Bas No:2” Sergisi
​2. Hilal Küçük, Atmosferi ile Yürüyen Tilki, 2023,  Seramik Stoneware, 1200°C, Elle Şekillendirme, 76x46x35 cm, Belm’art Space, “Bas No:2” Sergisi

Belm’art Space
“Bas No:2”
29 Haziran - 28 Temmuz 2024

Belm’art Space, Ankara gerçekleştirdiği ikinci açık çağrıyla, jüri üyeleri Dr. Dilek Karaaziz Şener, Erdal Duman, Dr. Engin Esen, Öğr. Gör. Ümmühan Yörük ve Hamza Kırbaş’ın seçkisinden oluşan “Bas No:2” sergisi, genç sanatçıların görünürlükleri ve üretimlerini desteklemeyi amaçlıyor. 28 genç sanatçının dâhil olduğu sergideki eserlerin her biri farklı medyumlardan oluşuyor. Sergide; Batınay Ünsür, Can Deren, Civan Atik, Deniz Varlı, Engin Deniz Zabcı, Fatmanur Bostancı, Feraye Doğan, Gizem Ayyıldız, Gizem Güler, Gülsena Kaya, Hilal Küçük, İhsan Berke Saraçoğlu, Mehmet Kubilay, Mustafa Can Baltacı, Nil Yıldırım, Nur Küçük, Nurcan Yılmaz, Ozan Kemal Kökova, Öykü Önal, Sena Soykök, Serhat Ergün, Selektör Kolektif, Şahin Eren Birdar, Ufuk Ata Öztürk, Uğur Ömer Pekince, Ülkü Erbey, Yunus Arslan ve Zehra Seda Boztunalı’nın eserleri yer alıyor.

1. Bayburt I, 2023 Tuval üzerine Gümüşhane/Bayburt’un doğal toprak ve taşlarından üretilmiş pigment ve füzen, 180 x 230 cm Fotoğraf: Kayhan Kaygusuz, Vuslat, “Emanet”
​2. Bir Varmış Bir Yokmuş, 2023 Seramik, 86 x 40 x 95 cm Bir Ordaymış Bir Burada, 2023 Seramik, 92 x 54 x 87 cm Fotoğraf: Kayhan Kaygusuz, Vuslat, “Emanet”

MSGSÜ Tophane-i Amire
Vuslat, “Emanet”
22 Mayıs - 30 Temmuz 2024

Vuslat’ın “Emanet” başlıklı kişisel sergisi, Ebru Yetişkin küratörlüğünde, 30 Temmuz’a kadar MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Beş Kubbe Salonu’nda sanatseverlerle buluşuyor. Vuslat’ın heykel, resim, şiir, ses ve enstalasyon eserlerinden oluşan “Emanet” sergisi, izleyiciyi güven, bağlılık, ihtimam gösterme, sözüne sadakat ve koruyuculuğun değerini ifade eden “emanet” kavramının birçok tezahürünü keşfetmeye davet ediyor. Sergiye Vuslat’ın kendi çalışmalarının yanı sıra sanatçı iş birlikleri de eşlik ediyor. 

Latif Demirci, “Yazan-Çizen LATİF DEMİRCİ” Sergisi

İş Sanat Kibele Sanat Galerisi
Latif Demirci, “Yazan-Çizen LATİF DEMİRCİ”
16 Nisan - 31 Temmuz 2024

Türkiye’nin önde gelen karikatüristlerinden Latif Demirci’nin “Yazan-Çizen LATİF DEMİRCİ” başlıklı sergisi 31 Temmuz’a dek Kibele Sanat Galerisi’nde, ağustos ayından itibaren ise İş Sanat Ankara Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşuyor. Küratörlüğünü Latif Demirci’nin kızı Yasemin Demirci ile yakın dostu, gazeteci İhsan Yılmaz’ın üstlendiği serginin tasarımını Emre Senan üstlendi. Demirci’nin eserlerini, yarattığı çizgi karakterlerin maceraları, yayımladığı kitaplar, farklı çalışmalarıyla, kronolojik ve tematik bir düzen içinde sanatseverlerle buluşturan retrospektif sergi, sanatçının 1974’te başlayan Gırgır döneminden 2022’de yayımlanmış son karikatürüne kadarki zaman dilimini kapsıyor.

1. Sevcan Örün, “Akbank 42. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi”
​2. Nazan Özaras, “Akbank 42. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi”

Akbank Sanat
“Akbank 42. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi”
05 Haziran - 31 Temmuz 2024

Çağdaş sanat alanındaki gelişmeleri desteklemek ve genç sanatçılara destek olmak amacıyla Resim ve Heykel Müzeleri Derneği ve Akbank Sanat iş birliğiyle düzenlenen “Akbank 42. Günümüz Sanatçıları Ödülü” sergisi, Aslı Seven’in küratörlüğünde sanatseverlerle buluşuyor. “Gelecek-geçirmez” temasıyla gerçekleşen sergide, günümüz toplumsal hayatın sağlıktan finansa, kurumsal iletişimden iklim değişikliğine uzanan tüm alanlarında geleceği kontrol altına alma pratiklerini ve öznel yorumlarını katarak farklı tekniklerle hayata geçiren genç sanatçıların eserlerini izleyiciye sunuyor. Sergide; Büşra Aydagün, Hamide Çelik, Beyza Durhan, Nejbir Erkol, Seda Gecü, Ekin Göre, Güler Güçlü, Serenay Gülyağcı, Kıvılcım S. Güngörün, Akın Güreş, Tekin Karakuş, Ekin Keser, Ecem Dilan Köse, Sıla Sevcan Örün, Nazan Özaras, Yusuf Özcan, Anı Ekin Özdemir, Baran Efe Öztürk, Edanur Sabuncu, Berk Şenol, Can Yıldırım, Damla Yücebaş’ın eserleri yer alıyor.

Güher Elçiçek, “Dönüşüm” Sergisi

G&G Sanat Merkezi
Güher Elçiçek, “Dönüşüm”
25 Mayıs - 31 Temmuz 2024

Marcus Graf küratörlüğünde hayata geçirilen Güher Elçiçek’in “Dönüşüm” başlıklı kişisel sergisi, dönüşüm kavramının imgesel bir alegorisi olarak kelebeğe dair referanslar kullanıyor ve değişim kavramını tartışıyor. Resimden seramik ve enstalasyona kadar uzanan yelpazede işler sunan sanatçı, soyutlama ile figürasyon eşiğinde duran parçalarda felsefedeki evrimsel değişim fikri üzerine düşünüyor. Deformasyon ve temsilin yanı sıra doku ve renkler de Elçiçek’in işlerinde önemli bir rol oynuyor.

1. Jülide Okday, “Summer Love VII” Sergisi
​2. Çağdaş Erçelik, “Summer Love VII” Sergisi

Ekavart Gallery
“Summer Love VII”
26 Haziran - 31 Temmuz 2024

EKAV / Eğitim, Kültür ve Araştırma Vakfı, güncel sanat pratiklerinden oluşan eser seçkisi aracılığıyla günümüz sanatından bir kesit sunduğu “Summer Love VII” başlıklı karma sergiyi Ekavart Gallery’de sanatseverlerle buluşturuyor. Ekavart Gallery küratörlüğünde gerçekleşen, kurumsal yaz sergisi “Summer Love VII”; Ali Emre Doğramacı, Çağdaş Erçelik, Damla Özdemir, Ece Nisan Düzgün, Jülide Okday, Karis Deniz Kara, Pelin Şişman, Pemra Aksoy, Sesil Beatris Kalaycıyan ve Yamaç Atan’ın eserlerini izleyiciye sunuyor.

1. Guido Casaretto, Your Well-Traveled Uncle, 2024 (detay - detail) “Ev başladığın yerdir” Sergisi
​2. Erinç Seymen, “Kīpuka” Sergisi

Zilberman
-“Ev başladığın yerdir” / 2 Mayıs - 20 Temmuz 2024 (Ziberman - Piyalepaşa)
-Erinç Seymen, “Kīpuka” / 18 Mayıs - 2 Ağustos 2024 (Zilberman – Beyoğlu, Mısır Apartmanı)

Küratörlüğünü Nazlı Yayla’nın üstlendiği “Ev başladığın yerdir” sergisi adını T. S. Eliot’ın Dört Kuartet şiirinin bir dizesinden alıyor. Hera Büyüktaşcıyan, Guido Casaretto ve Lucia Tallová’nın yapıtlarını bir araya getiren sergi, ev kavramına dair çok katmanlı anlamları ve yansımayı araştırarak, ev ve hikâye anlatıcılığı kavramlarına bellek, kimlik ve ev içinde filizlenen kişisel ve kolektif tarihlerin ilişkisi üzerinden odaklanıyor. 

​Erinç Seymen’in son dönem eserlerinden oluşan “Kīpuka” sergisi; izleyiciye felaket, kontrol ve zamansallık arasında düğümlenmiş bir diyalog sunuyor. Sergi başlığını, adını Hawaii dilinde kaos ve felaketin ortasında hayatta kalan ve korunan, magma akıntılarının arasında oluşan kara parçalarına verilen isimden alıyor.

1. Mesut Karakış, Untitled 2023 Acrylic on canvas 120x170cm, “Soyut Madde” Sergisi 
​2. Arman Vahanyan, Untitled 2016, Oil on canvas 110x150cm, “Soyut Madde” Sergisi 

Galeri 77
“Soyut Madde”
4 Temmuz - 3 Ağustos 2024

Galeri 77, soyut eser üreten yedi sanatçıyı bir araya getirdiği “Soyut Madde” başlıklı yeni karma sergisini 3 Ağustos’a kadar sanatseverlerle buluşturuyor. Armen Gevorkian, Hamlet Hovsepian, Mesut Karakış, Armén Rotch, Kirkor Sahakoğlu, Tigran Sahakyan ve Arman Vahanyan’ın soyut sanatı farklı şekillerde ele alışlarına odaklanan sergi, izleyicileri soyut sanatın kimi zaman vahşi kimi zaman ise sükûnet dolu dünyasına bir keşif yolculuğuna çıkarıyor.

“Bugünü Resmetmek” Sergisi

Yapı Kredi Galeri
“Bugünü Resmetmek”
17 Mayıs - 11 Ağustos 2024

Resimle düşünen ve tutkuyla resim yapan sanatçıların son beş senedeki çalışmalarını bir araya getiren “Bugünü Resmetmek” başlıklı sergi, 11 Ağustos’a kadar Yapı Kredi Galeri ev sahipliğinde izleyicilerle buluşuyor. ​Farklı kuşakları ve eğilimleri buluşturan “Bugünü Resmetmek” sergisinin küratörlüğünü Burcu Çimen ve Didem Yazıcı üstleniyor. Sergide; Ahu Akgün, Figen Aydıntaşbaş, Can Aytekin, Gökhun Baltacı, Taner Ceylan, Antonio Cosentino, Cansu Çakar, Timur Çelik, Fulya Çetin, Rojbin Ekinci, Eda Gecikmez, Leylâ Gediz, Tayfun Gülnar, Hakan Gürsoytrak, Onur Kılıç, İhsan Oturmak, Toygun Özdemir, Yağız Özgen, Deniz Pasha, Kirkor Sahakoğlu, Rugül Serbest, Yaz Taşçı, Sevil Tunaboylu, Derya Ülker, Gülnihal Yıldız, Nalan Yırtmaç, Ecem Yüksel ve Erdoğan Zümrütoğlu’nun eserleri izleyiciye sunuluyor.

Listenin ikinci bölümü “2024 Yazının Sanat Rotası -II-” ise 16 Temmuz Salı günü yayımlanacak.

0
4580
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage